Histamínové šialenstvo

barrbarella
4. nov 2022

Ahojte maminky, žienky,

bolo nám zistená silná HIT intolerancia. Prosím Vás čo varíte pre histaminikov. Ja sa totiž učím nanovo variť, som stará klasika čo sa týka varenia a recepty pre HIT ma dovádzajú do zúfalstva.... Je to veľmi náročné pre mňa. Potrebujem konkrétne recepty, jedlá. Recepty na internete sú dosť bludy, z knižiek je pre mňa veľmi náročné variť keďže ešte nemám poriadne nakúpené všetky ,,nové,, ingrencie pre HIT pacientov.

Ďakujem za akúkoľvek pomoc.

panelacikova
4. nov 2022

.

3petka
4. nov 2022

@barrbarella mala som na chladničke zoznam čo muž nemôže a podľa toho som do jedla nedávala tieto potraviny a samozrejme vždy len čerstvo uvarene. Nič zohrievane a pod. Postupne sme sa naučili. A teraz časom si môže dopriať aj niečo čo nemôže. Ale podľa jeho brucha aspoň poznáme dobre reštaurácie 😂 akonáhle niekto má staré jedlo alebo zle suroviny on to cíti …

barrbarella
autor
4. nov 2022

@3petka a vieš mi napísať čo si varila ? u nás ma HIT manžel ale i syn, mám pociť, že nič nemôžu jesť.

marianarem
4. nov 2022

@barrbarella Masove platky z velmi cerstveho masa (moze byt aj mrazene ak sa zamrazi cerstve) alebo mrazena ryba zamrazena hned po vylove, opecies to rychlo na panvici. K tomu ryza, zemiaky, nejaka vhodna zelenina (uhorka, mrkva, paprika...).
Rizoto s lorenovou zeleninou a kuskami cerstveho masa, tvarohove gulky, omeleta, dusena cervena kapusta so zemiakovym pyre a vajickom alebo kuracim steakom, kelovy privarok.

lienka.7
4. nov 2022

@barrbarella musis hlavne vedieť co presne ti robi zle a co znesies... U mňa je top špenát. Nevedela som ze mam HIT a dala som si špenátové halušky. No, myslela som ze ma prasti o zem, ze mam snad nábeh na infarkt.
Potom napr.na niektoré odporúčané potraviny mam zase alergiu.
Ja napr.mozem aj červené paradajky, ktore su zakázané, ale iba sladké a presne jednu odrodu/značku. Z iných je mi spatne.
A potom si vedieť regulovať hladinu v tele. Ono s HIT je to ako s kvapkami ktoré kvapkaju do pohára... ked pretečie, je ti zle. V tomto pripade som 3 dni iba na zelenine aby sa ti hladina v krvi upravila.

barrbarella
autor
4. nov 2022

@lienka.7 a akú zeleninu najčastejšie ješ? konkrétne recepty čo papáš? Ja mám najmä problém s tým čo mám pripraviť na raňajky počas týždňa keď im ide dieťa do školy, čo uvariť manželovi na obed, večeru....

3petka
4. nov 2022

@barrbarella fu veru ani už nie papier som už vyhodila a idem na zotrvacnost

iwesska
4. nov 2022

Nie je to az taka veda,ako to vyzera. Po par mesiacoch som uz naspamat vedela,co si kupim a co z toho uvarim. Odporucam si stiahnut Svajciarsky zoznam a podla neho kupovat len suroviny s oznacenim 0 a 1 a z nich robit rozne kombinacie. Nie je toho vela,ale casom si clovek zvykne.

barrbarella
autor
4. nov 2022

@iwesska skusím teda pogoogliť ten zoznam. ..

ikonica
4. nov 2022

@lienka.7 ako sa to u teba prejavovalo?

smajliica
4. nov 2022

Ja len že s vami súcitím. Je to podľa mňa najhoršia intolerancia 😟 nepamätám si čo som jedla, iba všetko to čo som nemohla. A z reštaurácií mi bývalo pravidelne zle, mohla som im robiť kontrolu čerstvosti.
Ale po 4 rokoch mi to prešlo a momentálne je to úplne v pohode. Tak držím palce nech sa to aj u vás zlepší.

kaktusik007
4. nov 2022

@barrbarella ak ti mozem poradit - neries tuto dietu. Resp ries iba minimalne. Mne alergolog ako uplne prve povedal, ze mam skusat. Ze sama zistim, co syn toleruje viac a co menej. A ze ak by som sa mala riadit HIT, nemohol by syn takmer nic.
Ja som si jeho radu vzala, syn jedol vsetko, stravoval sa nadalej v skolke/skole. Jedine som vsade upozornila - nenutit do jedla, on sam vie co chce / moze jest. Ano, po rajcinach boli brucho, ale sam si urci ci mu to stoji za to.
Bratrancova manzelka ich syna zacala striktne dodrziavat HIT - on mal prvotny nalez este lepsi ako moj. Po piatich rokoch - jej syn ma problem, moj je v pohode.
U tejto diety staci pocuvat stravnika a pozorovat, co nerobi dobre, aka kombinacia. To je cele.

Sama si sprav nazor.

nwnw
5. nov 2022

@barrbarella ja mam miernejsiu formu, ale polievky zeleninove a druhe si dam aj maso zemiaky, ryzu. Mna zabijaju ranajky... Nelubim tie kase moc ani natierky. Tak mam pocit ze jem stale to iste. 🥴 Kvaskovy chlieb s niecim a vajicka.
Absolutne nic s majonezou, horcica a kecup veeelmi malo, kysla smotana kefiry, syry a tak su asi najhorsie. Bolo obfobie ked som jedla iba jablka a varene zemiaky.

zapalkazapalkova
5. nov 2022

@barrbarella u nás to ma manžel a+ mal vylúčiť lepok. napr na ranajky si dá bezlepkove vločky, maslo, med, mandle alebo vajíčka s ryžovým chlebikom. Obed quinoa/pseno/kukur cestiviny/ryza /zemiaky / batat + maso hov/kacka/zajac a zelenina (to sme podľa zoznamu vyberali 0,1). Potom sa daju ešte e rôzne kase napr pohankova a pod. Hlavne ja na začiatku som si musela uvedomiť, ze žiadny peper do jedla a viac pracovať s bylinkami

lienka.7
5. nov 2022

@kaktusik007 presne tak, uplne súhlasím! Treba zistiť, co ti robi zle a to vylúčiť. Je blbosť teraz začať žiť na korienkoch. 🤦‍♀️
@barrbarella rozhodne nemusis zit na vode a chlebe, to je uplna blbosť. Ako som písala uz, vyhýbam sa špenátu, rajčiny, najma nedozretym, nejem kuracie maso, kapustu, červené víno, pivo (kvasinky celkovo), ale keď sa cítim ok, v pohode si tam v lete radler😁 nejem tie znejúce syry, ke mi z toho tazko. Plus mam laktózu intoleranciu, cize pokial niečo vo väčšom množstve, tak jedine bezlaktozove, nemôžem si dat napr.krupicovu kasu z klasického mlieka, lebo ma z toho do 15 min.prezenie. ale pokiaľ som ok, napr.jogurt mi nič neurobí.
Plus pokial idem jest niečo ťažké, napr.mastnu kacku, loksu a pod. dám si daosin.
A plus zaklad je sa vyhýbať stánkom na jarmokoch a starému jedlu - cigánska a pod.
Mozes klasicky variť teľacie s ryžou, bravčové, hovädzie mäso. Hovadziu, morčaciu polievku ci perkelt (nahradiť kuracie). Jem veľa šalátov, listove, s mrkvou, cviklou a pod. Da sa to uplne v pohode.
Len si fakt pozri potraviny s najvyšším obsahom histaminu, ako špenát napr.a tomu sa vyhýbať.
Pizzu si napr.robim domácu, listkove, nie kysnuté cesto. Nedávam paradajkový zaklad.
@zapalkazapalkova nejem žiadne tieto "pohankove" výmysly, na vločky mam alergiu. Normalne si dám na raňajky rohlik s bambinom a šunkou, pripadne hemendex s kvaskovym chlebom. Norme používam vegetu ci korenie v malom množstve.

melisa281
5. nov 2022

Ja ju mám tiež ale stravujem sa normálne. Niekedy, keď to už prepísknem tak bolesti brucha a vysoký tep. Ale inak nedodrzujem diétu. Hlavne každý deň užívam vitamín C,B a kvalitne probiotiká.Je to aj o tom ako je človek nastavený. Kým som riešila čo môžem a nie, kým som sa bála tak to bolo horšie.Ked mi teraz niečo nesadne vypijem veľa čistej vody, dám magnezium a vyššiu dávku C pripadne daosin.Ale nebýva to často.

kaktusik007
5. nov 2022

ono aj sama vidis ze kazda ti pise co robi zle jej - neznamena to ale ze to bude robit zle aj tvojmu. Toto je tak velmi individualne, ze uz pomaly odlisnejsia dieta pre stravnikov byt ani nemoze.

vseobecne histaminici zle znasaju kysnute, kapustu a rajciny. Cize kombinaci rajcinovej polievky a veproknodlozelo je pre histaminika jasny bruchabol. Ale o tri dni na to, ten isty clovek, ked zje knedlu s inym jedlom - bude v pohode.

lienka.7
5. nov 2022

@kaktusik007 presne ako píšeš, je to veľmi individuálne. A závisí, aku vysoku mas hladinu (histaminu? neviem presne😊) v krvi aktuálne.
Podla toho mozes zjest aj "zakazane" veci.
Ale je podla mňa blbost, teraz vsetko unblok vylúčiť a zit na korienkoch.
U mňa sú problem nezrelé rajčiny a špenát. Mne vtedy z neho tak ostalo zle, ze som si musela lahnut. Nevedela som normalne dýchať, busilo mi srdce ako o závod....
@ikonica myslis ked som zjedla ten spenat? Ze dostanem.asi infarkt. Strasne teplo mi ostalo, cela červená som bola, návaly na mna sli.

basullinka
5. nov 2022

Ja viem, že je to pre Teba náročné, len chcem povedať to, že histaminka je v tom hrozná, že každému robí problém nejaká ina surovina. Ako ano, je nejaká základná tabuľka s obsahom histaminu v potravinach ale každému robí zle niečo iné... Je to iné, naorcnejsie ako napr. Pri celiakii alebo laktózovej intolerancii, preto ťažko aj radiť...