Ako pripraviť stravu pre celiatika bez lepku?
Ahojte, môjmu synovi zistili pred 2 týždňami celiakiu a mam z toho už ozaj zmätok. Vedeli by ste mi poradiť ohľadne stravy. Zaujíma ma ryža, keďže ju syn miluje a strukoviny. Na všetkom je napísané, ze obsahuje stopy lepku. Používate aj klasickú ryžu a strukoviny, keď sa to premyje. Alebo len také kde je napísané bez lepku? Lebo také som ani nenašla v obchode.
A ešte ma zaujíma ako to je s octom, keďže sa chystám závarať. Môžu a či nemôžu celiatici klasický ocot. Stretla som sa z rôznymi názormi.
Aj by som to odsledovala u syna, ale on je bez príznakov. Tak vôbec neviem, čo mu škodí. Ďakujem za radu.
Moze obsahovat stopy lepku = napriklad ryzu balia v tom istom sklade, kde psenicnu muku a mozu nejake castice zaletiet. Pri cokolade v tej istej forme dnes lisuju mliecnu, zajtra horku s kuskami oplatok ... proste vyrobca sa alibisticky zbavuje zodpovednosti.
Pozor na najma na ochucovadla, napriklad sojovka okrem jedneho druhu je produkt fermentacie soje a psenice. Tam sa nazory lisia, ci fermetacia lepok znici.
Ak casom bude chciet pit pivo, tak urcite nie, lebo jacmenny slad. Je toho vela, postupne sa naucite.
@katjan1986 moja dcéra je tiež bezpríznaková, takže stopy lepku uvedené na obaloch neriešim. Celiakiu má dva roky, po pol roku a roku na kontrole mala podľa dr ukážkové výsledky...
@janulienka78 Ja zase netusim, preco som mal v krvi pri kontrole protilatky, ak dietu vzorne dodrzujem ...
V pohode môžeš ryžu aj strukoviny. Stopy by som si nevsimala. Skús sa na fb pridať skupinám s bzl diétou. Veľa tam toho nájdeš.

@katjan1986 moja dcéra je tiež bezpríznaková, takže stopy lepku uvedené na obaloch neriešim. Celiakiu má dva roky, po pol roku a roku na kontrole mala podľa dr ukážkové výsledky...