12 ročná dcéra, 59kg a 158cm, je to ok?
Ahojte... moja dcéra ma 12 rokov a je asi cca 158cm vysoká a má 59kg. Za mňa je to ešte celkom v pohode ale ona to znáša celkom zle😕. Chce si dávať rôzne diéty a podobne veci. Vždy keď sa jej to snažím vysvetlit nic. Napíšte či je to v pohode že važí 59kg a meria 158cm.
treba na nu dat pozor. aku postavu nas ty a ostatni clenovia rodiny? ako sa stravujete? pokial je aktivna chyba je v strave. bud v jej mnozstve v zlozeni alebo v oboch. . . ako vyzera denny jefalnicek dcerky/ rodiny? poradila by som ti pridat viac zeleniny a ovocia vsetko cerstve do stravy vyradit ranajkove cerealie sladkosti vyprazane 4 chleby na veceru a podobne. ak teraz nedas ppzor na jej zdravie psychicke a fyzicke moze lahko sklznut do poruchy prijmu potravy. drzim vam palce!
tazko povedat kolko je vela a kolko malo...kazdy ma inu postavu a niekto so 70kg moze vyzerat uplne stihlo, iny zasa nie..Si mama musis vidiet sama,ale je asi vo veku ked sa velmi porovnava s okolim..Hlavne jej vysvetli co je pre nu zdrave ako pre raz buducu maminku a mozes ju podporit napr varenim zdravsej stravy, aby mala pocit ze nepriberie viac ako je treba...casom ju to hadam prejde 🙂
Len tak na porovnanie, mam sestru o 2 roky mladsiu a cca o 5 cm vyssiu ako ja. Vzdy vazila o 10 kg viac ako ja hoci vyzerala stihlejsie ako ja. Je to typom postavy, genetika tiez dost robi...
@lenkakravcova ale ja som pisala o chlapcoch..
Nikto jej tu neradil, any mladej zhodila sebavedomie a dala zamok na chladnicku. Vsetko ma ist s citom a prirodzene. No aby na tu vysku mala 60 kg svalovej hmoty, tak to by musela byt riadne svalnata. Mamicka nepise, ako casto sa venuje sportu, ale aby mohla jest vsetko, ked nema genericky danu stihlu postavu, musela by sportovat aj tri hodiny denne. Jasne, ze netreba robit paniku, vsetko sa moze upravit aj rastom a hormonmi, ale tak isto sa to moze zvrtnut aj na druhu stranu. Nikto tu neobhajuje vychrtliny, ale zdravu postavu, to nie je o krase, ale o fyzickej kondicii
@0silvia0 presne tak, ja som prisla po druhom dietati k dietologicke,lebo som chcela schudnut pod dohladom, ona nana pozrela a vravi mi, no par kil treba dat dolu ale nic hrozne. Ked som sa postavila na vahu,skoro odpadla a sama mi povedala ze myslela ze vazim max 85kg, vtedy som mala 106kg. Som vysoka,mam 180cm skoro a vyzera to uplne inak ako keby mala nejaka zena tu istu vahu a vysku 160cm. Dalsia vec je rozlozenie, ja mam strasne tazke kosti, ked mi operovali clenok, doktor mi vravel.ze mam kosti na nohach uplne ako chlapi, strasne hrube a tazke.
@vanda1234
59 je podla mna vela...ja mam cely zivot 158 cm a pamatam sa ze som vazila na druhom stupni Zs 52 kg a bola som vzdy z tych "tucnejsich" takze neviem...mala som aj brucho
Teraz po dvoch porodoch mam 54 kg a vysku pochopitelne rovnaku....pred 5 rokmi som vazila 63 a bop to velmi zly pocit bola som ako naliata no cele zle fakt doslova tucna
Neviem co poradit len pisem svoj nazor ze v 12 rokoch a pri jej vyske je to vela kg
@lindusss2016 ja som mala na skole spoluziacku rovnako vysoku. Ja som mala 53kg a ona 65kg. A ona bola total vychrtlina, ja som bola taka "makkucka". Takze pokial tu nie je fotka dietata, je uplne cez pisat, ze 59kg je velmi vela.
@pininka aj moja sestra zdedila tazke kosti ale chudu tvar, ale pekne tvarovanu postavu. Ja som bola velmi stihla s okruhlou licnatou tvarou a vytvarovanym vacsim zadkom, takze paradoxne som posobila ze mam viac kg ako sestra. Kazdemu sa tuk aj svaly tvaruju/ukladaju v sulade s genetickymi predispoziciami
@pininka presne, ako pises...ja mam to iste...na lakti tie kosticku, pri zohnutej ruke, hovoria o type kostry...cim su dalej tym je kostra tazsia...presne ako vzdialenost kosticiek na zapasti...
Kokos, aký snem vychrtlín sa tu zišiel, že 170 cm a 50 kíl a nie som chudá... Ja mám 174 cm a pri 45kg ma už hospitalizovali s anorexiou v nemocnici, čo mi pri sedení kosti takner vyliezali cez kožu... Nie každý má stavbu tela že fyzicky môže byť "ľahký". Váha je absolútne nepodstatný údaj, dievča športuje, bude mať aj nejaké svaly, môže mať aj "široké kosti", proste niektorí sú celkovo veľkí a aj keby boli ako radiátor furt sú veľkí...
Podľa mňa jej hlavne vysvetli, aby sa neporovnávala s inými, rovnaká váha u 2 rôznych ľudí môže znamenať niečo úplne iné... A skúste sa radšej snažiť stravovať zdravo, možno pridať ešte nejaký šport, ale určite nie diéty, najmä v puberte je psychika krehká a veľmi ľahko to skĺzne dp extrému z ktorého už nemusí byť cesta von...
@lenkakravcova ved prave to... chlapci v tomto veku uz zacinaju vazit viac...dievca pri tebou uvedenej vyske a vahe podla mna vyzera dobre, stihlucko, zatial, co chlapec uplne vychrdlo...
@lenkakravcova áno, kľudne môže byť úplne v pohode. Ja mám 70 kíl, čo pri tomto výpočte je pomaly veleryba a nosím rovnakú veľkosť oblečenia ako kamarátka čo má 170cm a 50 kíl. A nejak nemám pocit, že by som to oblečenie kúzlom nafukovala, proste nie všetci majú stavbu tela rovnakú, niekto pri tej istej váhe môže byť pomaly baculka, niekto môže byť úplne v pohode štíhla. Ale poďme tabuľkovať, aspoň nebudú mať psychológovia núdzu o klientov 👌
@najinka súhlasím.Ani jeden extrém nie je v poriadku
@lenkakravcova to je presne to čo hovorím, nech nerieši číslo na ciferníku, ale reálne ako vyzerá...
@tyelde no vidíš...ja mám napr.172/52-3, a nie som chudá.Určite to je individuálne.
Toto je problem..ktoreho riesenie momentalne spociva len v laskavom a poucnom dialogu ...ma dvanast rokov...v trinastich moze byt lahko o desat cm vyssia...je dokonca mozné..ze si nema ani co obmedzit..(vyjedanie po veceroch ..sladkosti..atd)...Pohybu ma dosť...V dvanastich rokoch nie je dieta dostatocne uvedomele..este sa len dostava do niekolkorocneho hormonalneho kolotoca..kde s nou bude tocit a zas jedina pomoc bude casto len ucelovy rozhovor...(dam moj priklad..z buchty v osmicke sa moja dcera na strednej zmenila na kozatu ..stihlu pubišku...ako?..vyzrela do nej)....horsie uz boli dialogy o tetovani (ja mam)...piercingu....prvom sexe..(kedy najlepsie)....odporucala som jej dlho..ze naj je po svadbe)))...a este dlho sa tvarila ..ze mojim argumentom rozumie..))))....nie vsak..(pre mna )..dostatocne dlho))....btw...v tomto obdobi by som sa v rozhovoroch s dcerou upriamila na vsetky telesne a ine zmeny..ktore sa jej udejú a dala jej nádej na premenu v labuť....
dcéra má 12 rokov a 60 kg pri výške 165 cm. A je štíhla.. má proste štíhlu postavu. Ja som v jej veku mala rovnako a bola som úplná guľka 🙂. Pokiaľ športuje a je aktívna, bola by škoda, aby si metabolizmus pokazila dietami. V tomto veku sú veľmi citlivé a ovplyvniteľné!!! Média sú plné ultra štíhlych dievčat a tie naše normálne slovenské devy sú nešťastné!!! Chce to veľa, veľa spoločného času a rozprávania, pozitívneho prístupu a chválenia, aby si uvedomovala svoju cenu a krásu!!! Je to dlhodobý proces. !! Moc vám držím prsty, nech to spolu zvládnete a nech sa dcére darí!! 🙂
@vanda1234 ahoj, ja mam tiež 12rocnu dcéru, na 158cm a 43kg a tiež rieši váhu :( skončili sme u psychologicky, pretoze stále chodila že ma veľké brucho, odmietala jest.. Je to aj dobou, dievčatá v triede to dosť rozoberajú, majú jednu trochu väčšiu spolužiačku a aj sa jej posmievali...
Kamoška ma syna, 12r, o čosi nižší od mojej a váži okolo 80kg :( Dr žiadnu diétu neodporúčal, len vyradiť nezdravé jedla (vyprážané, hranolky, sladké vody atď), upraviť stravu, jest častejšie a menej, a piť viac vody... Vravel, že nie cielene chudnúť dietami, že on do tej hmotnosti postupne dorastie a aj zmenou stravy čosi pôjde dole...
Neviem akú postavu ma tvoja dcéra a aký na jedálniček, no začala by som rozhovorom, tou stravou, skus pripadne zapojiť celú rodinu 🙂 držím palce
V 12tich rokoch ziadne diety. Jasne, ak je u Vas bezne vyprazane, ci mastne jedla, obmedzit by to prospelo vsetkym. Ale je vo vyvoji, ide do veku, kedy moze este prudko podrast aj prudko schudnut a dieta to narusi. Mala by jest primerane vela a zdravo. A je jedno aku ma postavu. Zdrave stravovanie je pre vsetkych. Ale diety v zmysle obmedzovania mnozstva su velmi nebezpecne. Najmensi zly efekt je jojoefekt. Mam kamaratku, ktorej dcera trpela anorexiou. A znamych, ktorym chlapec sportovec pod vplyvom trener a diet upadol do takej anorexie, ze napriek rokom liecby mu nevedia pomoct, ponaly mu zlyhavaju organy. Nie je schopny ani maturovat, hoc to ich teraz najmenej trapi. To majte na mysli, radsej dieta trosku buclate ale zive a zdrave.
podla mna je este prilis mlada na to aby drzala nejake diety, ma 12 rokov, stale sa vyvija, takze by mala mat pestru stravu, moc neobmedzovat ale samozrejme tym , ze bude jest zdravsie nic nepokazi. nemusi mat kazdy den nejaku sladkost alebo co, nech papa viac ovocia a zeleniny ale dietovat v taktomto veku je iba na skodu

@zenaajmama a takisto je strasne in sledovat na instagrame umele vychrtliny a porovnavat sa s nimi. Ja takisto nesuhlasim s tym, ze sa v sucasnosti vela obhajuje obezita, akoze je to vsetko v poriadku, ale s mladymi dievcatami treba na to davat pozor.