icon

9 utorkov svätej Marty

11. júl 2021

Prajem pekný večer. Verím, že môj príspevok nebude nikoho obťažovať. Dnes sa Vás totiž nechcem na nič opýtať, len mám veľmi silnú potrebu napísať také osobné svedectvo.
Pred niekoľkými týždňami som náhodne narazila na tzv. modlitbu Deväť utorkov svätej Marty, ktorá dáva prísľub, že skôr ako uplynie deväť týždňov dostaneme to, o čo v modlitbe vrúcne prosíme 🙏
Uverila som, pravidelne som sa modlila a moja prosba bola naozaj vypočutá🙏Nebudem konkretizovať, ale to čo bolo z môjho pohľadu ešte včera nemožné, sa dnes podarilo.
Som veľmi šťastná a zároveň vďačná, a preto sa chcem s touto modlitbou, ktorá je pre mňa zázrakom, podeliť aj s Vami. Možno niekto z Vás prechádza ťažkým obdobím, alebo ho niečo trápi, tak sa môže obrátiť na sv. Martu🙂
Ešte raz prajem všetkým pekný večer!

dahliaa
7. okt 2021

@zooeynka Smrtelný hřích? Mohla bys to více vysvětlit?

zooeynka
7. okt 2021

@dahliaa nemohla. Citaj Bibliu ak ta to zaujima. Tych smrtelnych hriechov je v krestanstve 7. Studuj.

dahliaa
7. okt 2021

@zooeynka prehovaral k Bohu? Křesťané nepovažují Ježíše za Boha? Proč křesťané prehovaraji k Ježíši a ne k Bohu tak, jak to dělal sám Ježíš a tak jak píšeš ty?

dahliaa
7. okt 2021

@zooeynka Děkuji za ochotu. Škoda, že křesťané nemají zájem o své víře poučit jiného. Smutné. A já myslela, že toto je křesťanské téma.

zooeynka
7. okt 2021

@dahliaa nemozem odpovedat za vsetkych krestanov. Myslim ze do kazdeho nabozenstva boli vnesene prvky, ritualy atd ktore mali za ulohu odviest ludi od pravdy, od Boha. Vysoki predstavitelia kazdej cirkvi chceli byt ti, ktori su potrebni pre lud aby prostrednictvom nich komunikovali s Bohom. To je ta pycha. Ze su dolezitejsi ako ini ludia, kedze "iba" s nimi komunikuje Boh.

dahliaa
7. okt 2021

@zooeynka Plést si Boha a Ježíše je velmi podstatný problém. Stačí, aby se křesťané zamysleli sami nad svou vlastní vírou.

Jinak jsem se ptala @petkasaurus a to z toho důvodu, že ona psala o pekném buchání hlavou o koberec/zem. Jen bych ji ráda připomněla, že toto dělal i Ježíš a nazývá se to nízký poklon. Ne buchání. Pokud je křesťanka, tak by toto měla vědět.
NZ, Matouš 26:39 Kousek poodešel, padl na tvář a modlil se: „Otče můj, je-li to možné, ať mě ten kalich mine! Ať se však nestane má vůle, ale tvá.“

zooeynka
7. okt 2021

@dahliaa pre mna je uplne irelevantne ci je Jezis vteleny Boh, alebo Bozi syn. A pre vacsinu ludi tiez, je to len dobra zamienka na vyvolanie konfliktu, pretoze vzdy budu ludia objahujuci ten ci onen nazor. Ci si Jezis v modlitbe buchal hlavu to sa tiez uz nedozvieme, vzdy budu protichodne nazory. Opat skvela zamienka na vyvolanie hadok medzi ludmi a odklonenie ich od toho podstatneho. Podstata je uplne inde a ako som uz pisala, Bohu je jedno ci sa niekto modli v poklaku, alebo leziaci. (Co ludia, ktori nemaju nohy? Ako si klaknu?) Tak ako pre mna nie je hriech sa ist kupat v bazene v bikinach kde su cudzi muzi. Ani transfuzia krvi pre mna nie je hriech a pre niekoho ano. Alebo akykolvek ritual v ktorom nevidim vyznam - klananie 5x denne napriklad tiez. K Bohu prehovarat vlastnymi slovami podla potreby, nie preto ze to niekto nakazal. Nech kazdy robi ako uzna za vhodne, ale vyvysovat sa nad niekoho ineho za to, ze svoj postoj k Bohu prejavuje inak je pycha.

dahliaa
7. okt 2021

@zooeynka Zvláštní názor. Zrovna otázka Boha je ve víře podstatná.
To, z jaké pozice dokážeš určit, co je Bohu jedno a co ne, ani nebudu komentovat.

zooeynka
7. okt 2021

@dahliaa a ako niekto urci co je pre Boha dolezite?🙂 Co chce a co pozaduje od ludi? Tolko "mudrych"veci je popisanych v svatych knihach a ludia to bez premyslania prijmaju ako Bozie slovo 🙂 A ked Bozi vytvor(clovek) premysla samostatne a odmieta to, co sa prieci jeho dusi tak sa dozvie ze je bud pohan, alebo ruhac alebo neznaboh...vlastne je to vtipne;)

dahliaa
7. okt 2021

@zooeynka Mně to vtipné vůbec nepřijde. Naopak je smutné, že se Boži zákony nedodržují.
,,ako niekto urci co je pre Boha dolezite" - Bůh k nám seslal Proroky (od Adama až po Muhammada s.a.w.s.)

zooeynka
7. okt 2021

@dahliaa a ako vies ze preklad svatych knih je taky ako bolo povodne slovo?

petkasaurus
7. okt 2021

@dahliaa ja nie som fanaticka a nemam prestudovane vsetko od a po z.. Mne stačí to, ako ma modliť ucili v detstve. A nemam cas tu reagovat na vsetko, ja pracujem, co ty asi nemôžeš.

dahliaa
7. okt 2021

@petkasaurus A učili tě modlit tak, jak učil modlit Ježíš? Učil Ježíš prosit Boha prostřednictvím svatých? Na to si odpověz sama, já tvou odpověď nepotřebuji.

Na otázky o Křesťanství v křesťanské diskuzi nereaguješ, ale na otázky o Islámu se ptáš a pak si stěžuješ..
Jinak ano, nepracuji. Věnuji se svým dětem a domácnosti. 🙂

dahliaa
7. okt 2021

@zooeynka Překlad nikdy není originál. Jsou vzdělaní lidé, kteří originálu rozumí, máme výklady...

dahliaa
7. okt 2021

@zooeynka A jak jsi psala toto ,,A ked Bozi vytvor(clovek) premysla samostatne a odmieta to, co sa prieci jeho dusi tak sa dozvie ze je bud pohan, alebo ruhac alebo neznaboh"
Proto nám Bůh dal rozum a zákon, abychom ho dodržovali. Tento život je zkouškou, zda vejdeme do Ráje nebo do Pekla.
(Děti a mentálně postižení, kteří za své hřích nemohou a nemají dostatek rozumu, ti nenesou za své hříchy odpovědnost)

lenkakravcova
7. okt 2021

@petkasaurus Nepoznám nikoho komu by niekto odrezal hlavu. Myslíš si, že idem niekomu odrezávať hlavu, za to že verí v niečo iné? Alebo ako si to v realite predstavuješ? Máš pocit, že žijem niekde v pralese a napichávam si hlavičky nevercov naokrásu na palice? :D
Islam je tak široký ako kresťanstvo. Od miernych, po extrémistické hnutia. Od liberálnych po ultrakonzervatívne. Tak ako nájdeš v kresťanstve zahalené ženy, tak ich nájdeš aj v judaizme a rovnako aj v islame (práve z judaizmu je prevzatý nikáb). A tak ako v islame nájdeš exotov, ktorým ide len o vlastné blaho, a idú aj cez mrtvoly, tak to nájdeš aj u kresťanov a Židov. Či si myslíš, že ľudia, ktorí sa vraždia navzájom na Slovensku sú muslimovia? (rovnako je to s vraždiacimi muslimami, myslíš si, že ich my považujeme za veriacich? - ak áno, tak si dosť na omyle).

Zase nerob tu z nás nejakých exotov. Ak máš záujem sa spoznať a osobne si prejsť to, o čom je islam vetvy do ktorej ja patrím, tak sa môžeme kľudne stretnúť a porozprávať. Ak sa ma teda nebojíš 🙂

lenkakravcova
7. okt 2021

@zooeynka Reagujem len na:
"Ci si Jezis v modlitbe buchal hlavu to sa tiez uz nedozvieme, vzdy budu protichodne nazory."
Dozvieme. Kresťania to majú predsa aj v Biblii 🙂

Mt 26,39
Trochu poodišiel, padol na tvár a modlil sa.

A nie, nemodlil sa k sebe, k Ježišovi, k Márii, nemodlil sa k Jozefovi alebo k nejakej Rite Zite či kadekomu na kieho meno si spomenieme 🙂 Modlil sa.... "modlil sa: „Otče môj,".. 🙂 Toho sa treba držať keď už ide niekto podľa Biblie.

A to vám dosvedčí aj každý kresťan, ktorý sa Biblie drží (väčšinovo protestanti).

Kresťania ako nasledovníci Ježiša a Biblie sú OK, nejdú ani podľa Koránu, ak skutočne nasledujú Bibliu, tak s ním budú v súlade. Dokonca aj v Koráne sa píše o Ľuďoch Knihy, ktorí sú spravodliví a spravodlivo a rozumne nasledujú svojich prorokov. Ak teda chce niekto úprimne ísť podľa Biblie, nech ide, ale nech si k tomu nevymýšľa veci, ktoré ani prorok Ježiš a ani iní proroci v nej spomenutí nerobili. Proste nerobili.

zooeynka
7. okt 2021

@lenkakravcova dajme tomu ze sa tak modlil ked ho zachvatil strach. A teraz co? Mam ako opica opakovat jeho ukon aj ked sa to prieci mojmu aktualnemu nastaveniu a beznu modlitbu prisposobovat tomu, v akom citovom rozpolozeni bol Jezis ked sa tak modlil???

lenkakravcova
7. okt 2021

@zooeynka Ak veríš, že bol Boh, tak prečo nie? A ak bol prorok, tak rovnako - vzor, nie?
Nikto nevraví, že to musíš takto robiť stále.
My sa tiež nemodlíme stále takto v poklone. Modlíme sa aj po sediačky, aj v stoji, aj v leže. Prosby sa modlia hocijako.

Ide skôr o pointu. Prečo sa takto nemodliť? Prečo sa úprimne nepokloniť Bohu? Čo ťa od toho odrádza? Prečo sa človek nedokáže pokloniť svojmu Stvoriteľovi? - Len kvôli vlastnému egu (pýche, ktorá ho vyhodila z raja?). Ako sa potom do raja chceš dostať, keď nechceš skloniť hlavu pred tým, ktorý je nad tebou? Treba si to zodpovedať sám pred sebou. Úprimne.

Pridávam spomínaný verš o Ľuďoch knihy (kresťania a Židia), o ktorých Boh v Koráne hovorí ako o spravodlivých:
3:113. Nie sú všetci rovnakí. Medzi Ľuďmi Knihy je spoločenstvo rovné. Prednášajú Božie
znamenia počas noci a pritom sa v polohe poklony sklaňajú.

zooeynka
7. okt 2021

@lenkakravcova ved kto chce nech sa modli aj s celom na zemi, mne to neprekaza, kazdy nech vyjadruje svoju modlitbu Bohu ako chce a citi. Ale nech ma nikto nepresviedca a tom, ze prave ten jeho sposob je ten jediny spravny a ostatni to robia zle. Chapes co myslim? Ja to tak necitim, chcem s Bohom hovorit tak ako to potrebujem ja, nie ako je nakazane trebars aj svatou knihou(zamerne ziadnu nemenujem). Necitim potrebu sa klanat ani k svatym, aj ked obdivujem co mnohi z nich robili. To nie je o mojej pyche, Boha povazujem za absolutny pociatok vsetkeho ale vadi mi organizovane nabozenstvo, cirkev ktora pozaduje, nariaduje, prikazuje, zastrasuje....kazda jedna je taka. Strasenie peklom nie je pre mna nicim blizke Bohu a jeho laske k stvoreniu.

dahliaa
7. okt 2021

@lenkakravcova ,,Ide skôr o pointu. Prečo sa takto nemodliť? Prečo sa úprimne nepokloniť Bohu? Čo ťa od toho odrádza? Treba si to zodpovedať sám pred sebou, či sa človek nedokáže pokloniť svojmu Stvoriteľovi len kvôli vlastnému egu (pýche, ktorá ho vyhodila z raja?). Ako sa potom do raja chceš dostať, keď nechceš skloniť hlavu pred tým, ktorý je nad tebou?"

Ma Sha Allah. Krásně jsi to napsala. 🤲❤

lenkakravcova
7. okt 2021

@zooeynka
No tak vidíš 🙂 potom to vidíme rovnako. Mne tiež nevadí, keď sa niekto modlí po ležiačky, sediačky alebo inak. Len som chcela poukázať na to, že v poklone sa modlili i proroci, a i Mesiáš Ježiš, takže to určite nebude zlé, a nie je ani zlé to nasledovať.

Strašenie peklom je pre ľudí, ktorí sú ako deti - na tých platí metóda cukor-bič. A zase nehovorme si, že ich nie je dosť. Pozrime sa len okolo seba. Aj tu na modrom koníku. Sú to ľudia, ktorí sa nezamýšľajú nad svojím konaním a následkami svojich činov. Pre tých ostatných, ktorí sa nad vecami zamýšľajú, je určené:
Nenasleduj to, o čom nemáš poznanie. Pretože za sluch, zrak a srdce, za to všetko sa nesie zodpovednosť. (Korán, 17:36)

Rozum máme na to, aby sme ho používali. Slepé nasledovanie bez logického odôvodnenia je fanatizmus, nie živá viera v Boha. Boh od nás v Koráne nič také nežiada.
Verš 17:36 ponúka pozvanie držať sa len toho, čo sme si sami overili.
Výzva na racionálne prijatie Boha v Koráne (ako jeho zákone) je v ostrom kontraste s typom viery „stačí mať vieru“. Táto výzva „stačí mať vieru“ je v Koráne nahradená výzvou na čítanie, premýšľanie a overovanie si informácií. A práve to je určené pre ľudí, ktorí sa zamýšľajú nad tým, ako to tu celé funguje, a aký dopad má každý jeden náš skutok (či už na nás alebo na spoločnosť v ktorej fungujeme).

2:269. ...A poučia sa len tí, ktorí rozum majú. 🙂

zuzliq
7. okt 2021

@dahliaa Ježiš je Boh, prosím nepleť ľuďom hlavy.

dahliaa
7. okt 2021

@zuzliq
Nepsala náhodou @zooeynka toto: svojimi slovami prehovaral k Bohu. A tak to maju robit aj ludia. Vsetci ludia.

Když je Ježíš Bůh, tak ke komu tedy prehovaral?
Co křesťan, to názor...

zuzliq
7. okt 2021

@dahliaa prosím ťa, neprekrúcaj. Nie je pravda, že čo kresťan, to názor. Ježiš Kristus je Boh, je súčasťou Svätej Trojice, kde je Boh Otec, Boh Syn a Boh Duch Svätý. Sú jeden Boh a zároveň tri Božské osoby. Teda nijako sa nevylučuje, že je Bohom a zároveň sa k Bohu modlí. Ježiš Kristus mal okrem Božskej aj ľudskú prirodzenosť. Ale tebe nejde o pravdu, nechceš vedieť, čo kresťania skutočne veria. Chceš ukázať, že naša viera má chyby, chytať za slovíčka. A pritom je to tvoja viera, čo si odporuje a odporuje aj Biblii.

dahliaa
7. okt 2021

@zuzliq ,,Ježiš Kristus je Boh, je súčasťou Svätej Trojice, kde je Boh Otec, Boh Syn a Boh Duch Svätý. SU JEDEN BOH a zároveň tri Božské osoby.

Kdyby byl Ježíš Bůh, tak by byl vševědoucí, což nebyl. Nebo snad není Bůh podle vás vševědoucí?
Být si otcem a synem zároveň je také nesmysl. Bůh nám dal rozum, správné vedení, abychom se zamýšleli. Napsáno již tu bylo dost. Přeji krásný večer.

zooeynka
7. okt 2021

@dahliaa preco myslis ze Jezis nebol vsevediaci? Predsa vedel co ho caka, poznal svoje poslanie. Vedel o zrade dopredu, vedel ze bude ukrizovany. Inak, ako sa islam stavia k existencii anjelov? Uznava ich? Opat pozor, krestania sa k anjelom nemodlia, ale ziadaju ich o pomoc. Islam toto pozna?
@lenkakravcova

dahliaa
7. okt 2021

@zooeynka Já si to nemyslím, já to vím, že nebyl Ježíš vševědoucí. Jediný Bůh je vševědoucí. Když to vezmu z vašeho pohledu, z pohledu Bible:
Marek 13:32 O tom dni alebo hodine však nevie nikto, ani anjeli v nebi, ani Syn, iba Otec.

Opět otázky na Islám. Opět budu nařčena z toho, že sem tahám Islám, na který tu údajně není nikdo zvědavý? 🙄
Ano, věříme na anděly. Také se k nim nemodlíme a ani je neprosíme o pomoc. Modlíme se a o pomoc prosíme jen a pouze Boha.

zuzliq
7. okt 2021

@dahliaa och, znova prekrúcaš. Prečo by nemal byť Ježiš vsevedúci? To, že jestvuje Svätá trojica dokladá Nový i Starý zákon. Boh o sebe v Starom zákone často hovorí v množnom číslo. Mnoho odkazov na spasiteľa ako Boha sa dá dohľadať, hovorí i o Svätom duchu ako o Bohu. Teda stačí pozrieť Bibliu. A či je Ježiš zároveň Syn i Otec -to skutočne nechápem, ako si si vydedukovala. Radšej mi napíš, ako si vysvetľuješ, že Mohamed, ktorý je podľa teba prorok nebol z vyvoleného národa. Všetci proroci boli Židia. Židia sú doteraz vyvoleným národom. Ježiš vyvolenie rozšíril na kresťanov. O Moslimoch ani o Mohamedovi nie je v Biblii ani zmienka. Teda o čo opieraš svoju vieru? O Bibliu to zjavne nebude