icon

Adoptovaný pes

24. mar 2023

Prišla som k vám po radu. Môj strýko si vlani adoptoval psa z útulku nemeckého ovčiaka . Pes mal vtedy 10 mesiacov. Spočiatku vyzeralo všetko ok, mesiac čo mesiac to bolo horšie. Sprv útočil na hydinu, mačky potom už aj na ľudí, uniká a útočí , vrčí aj na susedov. Pes má čochvíľa 2 roky. On mal vždy nemeckých ovčiakov, stále bolí v pohode, jeho ako tak rešpektuje ale nie vždy. Pes je teraz vo voliére, lebo strýko je od rána nemocnici prišlo mu zle od srdca a mi s mamou sme bezradné, bude ho treba nakŕmiť postarať sa o neho. Tak skoro sa domov nevrátil. Ako ďalej?
Každú dobrú radu uvítame.

domini404
25. mar 2023

@elmivelmi útulok určite nezamlčal nedostatky psa, pánko sa vykašlal na celú výchovu podľa toho, čo tu pani píše. Dúfam, že raz bude toto celé zakázané, psov budú odoberať neschopným ľuďom poriadne sa postarať o psa a nie každý, kto sa buchne po bruchu, že ho chce ho aj získa 🙂

sonicka19983
25. mar 2023

Tiež sa obávam, že došlo k tomu, že starý pán nezvládol výchovu silného plemena... strýkovi želám skoré uzdravenie a psovi konečne dobrého a zodpovedného pána....aj keď chudák už je asi neskoro.... chudáci psy, takéto zaobchádzanie je nezodpovedné a smutné....a čakať, že hodíte takéhoto psa komukoľvek len tak, že na prevychovaj mi ho.... akože veľa šťastia....

ahhola
25. mar 2023

V 90.sme boli zo školou na tigrikoch....normalne ich choval jeden blázon. Potom sa mu ich veľa nakotilo a nevedel kam s nimi. Dnes v dobe internetu by ich možno popredal, vtedy ich otrávil a ešte z toho vytkol kapital, ze mu ich otrávil niekto cudzí....🦁🦁🦁🦁🦁

lujza123
25. mar 2023

@elmivelmi žiadny 10 mesačný pes - v podstate ešte šteňa nezačne sám od seba napádať ludi, to je nezvládnuta výchova, socializácia.
Vlciaky potrebujú pána, to je zrovna plemeno ktoré musí mať pevnú hierarchiu, svoje miesto vo svorke ináč je zle.
A sú veľmi tvárne, keď ho zavres do koterca kde bude znudeny stekat na všetko co prejde okolo bude z neho agresívny magor a naopak keď s ním budeš chodiť medzi ludi tak bude roztomilý mojkáč.

Ja si myslím ze toto je typický následok zvyku mat velkeho psa na "stráženie" domu.

elmivelmi
25. mar 2023

@domini404 aj to moze byt,aj to ze utulok zamlcal,resp sam nevedel aku povahu ma pes,inak by mu ho nezverili ,pretoze ak pes ide po hydine a mackach nieje to len vychovou ale hlavne povahou psa.Takze tak,za mna ani utulok neodhadol povahu psa,a to ze uz ide po ludoch moze byt dosledok uja.To ze pes ma zda sa,polovnicku povahu nevedel ani utulok na 100%Cize chyba -na oboch stranach.

janagem
25. mar 2023

@elmivelmi ale hneď. Nie po roku. Preto sa mi toto nezdá, že asi taký problémový pes to nebol, kým ho nezačali zanedbávať. A toto som videla už častokrát. Mimochodom, útulky psov nepredávajú.

janagem
25. mar 2023

@elmivelmi pes sa mohol chcieť hrať. A aha, opäť výchova. K nam sa dostal rocny vlčiak čo neznášal mačky a po dobrej výchove a nimi spával. Takže hádzať toto na útulok keď sa vyse roka kaslalo na psa je zaujimave

elmivelmi
25. mar 2023

@lujza123 ma ale polovnicke vlohy,co utulok nevedel,asi tiez pes nebol v kontakte z hydinou a inymi zivocichmi.Takze tak,a tie pudy no tazko odstranis.To ze ide uz po ludoch je chyba ujka ale tak ,stary ujko asi je rad ze zije a nie sa tam este zapodievat s nejakym,polovnickym psom co mu nici hydinu.
@lujza123 a nemas pravdu tak uplne,stryko mal vlciaka,mal vyborne podmienky a ked siel s nim na olno medzi ludi utocil na macky alebo mensie psy,ten pud sa tazko dal prevychovat.Pes,vlciak on ale bol taky ze vosiel s nim ujo do kuchyne(to bolo u babky kde sme sa stretavali)ja mala som len k nemu naciahoa ruku a schmatol ma.Inak sa cudujem tomu ujovi ze mal odvahu s nik chodit medzi ludi tak suverenne,ked ten pes bol taky falosny a nebezpecny.Inak on byval nad babkou,a ked s nim vosiel na dvor babky,prve co pes robil utekal za mackou,par maciek aj zabil,co sa mu podarilo.Psisko ale netroelo,nebolo utulkove malo dobru vychovu aj lasku a bolo take dive.Potom zdochol na starobu.Ale ja som sa mu vyhybala ako som vedela ako dieta.Len sa cudujem strykovi ze si tak dovolil s nik chodit bez vodzky,ked pes utocil aj na ludi.Nevolo to vzdy ale bol nevyspytatelny,tiez vlciak-fena.

elmivelmi
25. mar 2023

@janagem to ja neviem,nizsie som napisala skysenost s podne divym psom-ktory ale nebol v urulku,tak

janagem
25. mar 2023

@elmivelmi to, že ty si myslíš, že mal ten vlčiak z tvojej skúsenosti dobre podmienky neznamená, že mal správnu výchovu. Úplne v pohode môžem ja spomenúť aj policajných vlaciakov, čo a mačkami nelietajú. Ale zasa nie v zlom ale to je nezodpovednosť ľudí. Ak vlčia zabije!! Mačku očividne ho nezvládate a mali ste si zohnat trénera. Opäť. Je to zodpednost majiteľa zvládať svoje zviera.

lujza123
25. mar 2023

@elmivelmi to co naoko vyzerá ako dobre podmienky a výchova v skutočnosti tak byť nemusí.
Vlčiak je zrovna plemeno ktoré potrebuje hierarchiu, pokiaľ nema dominantného pána začne byť dominantným on a to je problém. Poľovné sklony na každý pes, je to masozravec
Moja babka mala takého psa, ten tiež kusal každého kto okolo neho prešiel, pripadne sa nechal hladkať a potom rafol. No stačilo s nim pracovať, cvičiť ho a teda mňa potom ani nekusal, ani netahal a poslúchal.

autor
25. mar 2023

Žienky ja neobviňujem útulok, ani neobraňujem strýka. Faktom je že strýko mal už veľa ovčiakov, čo sa ja pamätám tak nebol problém, veď aj vnúčatá se pravidelne chodili, ani s mačku nezabil, aj sa rodinné oslavy na terase a psi nikdy neboli zatvorené, boli naučené strážiť dom, osadníkov by do dvora nepustili. Je faktom aj to že od kedy má strýko nového psa mal ťažký dva krát covid a zomrela aj teta, Našla som číslo na najbližší útulok, otvorené majú od 9tej ideme tam volať

elmivelmi
25. mar 2023

@janagem pozri sa ked je oes drbnuty,tak je drbnuty,netreba vsetko hadzat len na ludi,skratka ten spominant vlciak bol drbnuty.Nieze roztrhak maciatka a mensie psy ale aj mna rafol.Skratka su osy ktrore maju lovecke instikty,nemusi to byt len vyslovene polovnicke plemeno.Taky kokrspspa iel,inak oblubeny pes tiez skoci po sliepke. A idno ze chudka dedko mal smolu na drbnuteho psa,nieze mu porantal sliepky ale este aj do ludi sa pustal.No len som zvedava kto ho "akoze precychova"Raz niekoho dohryzie a pojde na bitunok.A zapalataj si,nemusis hladat stale vinu len v ludoch,niekedy je ta chyba aj v samotnom psovi.

domini404
25. mar 2023

@elmivelmi drbnuty je tak maximálne majiteľ, nie pes... zo psa môžeš rovnako vycvičiť poslušného vzorného psa alebo vraždiacu mašinu... keď sa majiteľ psovi nevenuje, tak jasné, že si pes robí, čo chce. Pes nie je hračka, nie je to ani vec na stráženie, treba sa mu venovať, vychovávať ho a trénovať ho.

simca06022011
25. mar 2023

Starí pani zvyknutí na psov často zabúdajú na výcvik. Pes je mladý a rovi si co chce. To ze zlikviduje zvieratá je dosť klasika, to proste robia.. škoda ze starý pán nezažil.svoj vek ked si zaobstaral takéhoto psa.
Nakŕmiť psa viete aj vo voliere, a venčenie neviem ako zvláda voditko a ísť von. Keď ho pustite na dvor predpokladám ze sa pokúsi ujsť a neviem ci ho.dostanete naspäť do.voliery. treba vám trénera bohužiaľ ak útulok nepomôže. Príde psa pozrie naučí niekoho s nim pracovat. Neviem ci je kastrovany, to ak uteká kvôli fenam pomôže, ale napr môj pes uteká keď ma nedostatok pohybu. Vlčiak je tiež aktívny pes
@elmivelmi bol mladý, čiže nedostatky nemusel mat žiadne, on je proste nevychovany. Lebo mohol.

abbey1
25. mar 2023

@elmivelmi Prepáč, ale hádzať nezvládnutie výchovy na zviera je fakt krok vedľa. Zbaviť sa zodpovednosti je také fasa ľahké, však!

simca06022011
25. mar 2023

@elmivelmi to co opisujes je správanie typické pre vlčiaka, tiež tu mal sused takéto samorasty, nevychovane, netrenovane, neposlušné (až jeho sem tam.posluchli), slabo kamene, od mala žili takto... roztrhal všetko čo prišlo do cesty. Keď sa nudili vybiehali po cyklistov atď. Zrazu zmizli, potom mal iné plemena a boli také istez zase v zime zmizli... je jasne ze toľko sa ľudia sťažovali, že ich zlikvidoval. Neboli na vine psi vôbec. Chovateľ našich viszli si zobral.takehoto vlčiaka, ten pes útočil na všetko, mal priste traumy svoje, jeho sa bal, do pol roka je z toho psa úplne iný "clovek".

pietra
25. mar 2023

to ze pes nahana sliepky a macky je predsa prirodzene psie spravanie. A ak clovek chce, aby to nerobil, musi ho to naucit. Rovnako ho musi naucit, ako sa spravat k ludom. Ak ten pes ma strazit, tak logicky strazi pred cudzimi ludmi a nebude k nim mily. Ci ako ma ten pes rozoznat, ze toto je zlodej a toto nie? Vsetko je to otazka vychovy a vycviku. Ano, su psy, ktore su problemove, maju viac agresivity v sebe atd., ale na to je tam majitel, aby vedel, co od psa ocakavat moze a co nie a pracoval na jeho spravani. V tomto pripade nastala chyba v majitelovi - mozno kvoli veku nevladze, mozno kvoli roznym inym okolnostiam (choroby, udalosti v rodine, ...), mozno mal predtym psov s miernejsou povahou, ... Nech je to ako chce, ten pes potrebuje teraz pevnu ruku a vycvik.

Autorka, ako dopadol telefonat do utulku?

elmivelmi
25. mar 2023

@abbey1 no a ako prevychovas takeho nepodarka?Daj navod.Pretoze mne kebyze prode taky pes pod ruky(dufam ze nie),tak tiez by som nevedela co s nim.Kebyze mi hrdusi sliepky ,ako by si ho ty preucila?

abbey1
25. mar 2023

@elmivelmi Ako vychováš dieťa? Ten pes k nim prišiel ako stena. Bolo s ním treba pracovať?! Ak to nezvládne majiteľ sám, fungujú cvičistia pre psov, môžeš si dohodnúť hodiny tréningov s trénerov. Nechať psa len tak, keď nezvládajú sami výchovu je nezodpovedné. Presne ako tak pri výchove detí. Ale ľudia sa radi zbavujú zodpovednosti a hľadajú výhovorky.

autor
25. mar 2023

Bratrancovi sa podarilo kúpiť letenku, príde domov vybaví čo treba. Ďakujem za pomoc.
Táto téma nabrala smer ktorý som nečakala, každopádne aj keby tu v budúcnosti pes nezostal strýko bude chcieť psa, u nás na okolí sa dosť kradne, jednému zmyzla úroda zo záhrady, druhému hydina ďalšiemu vlani zmizlo všetko náradie čo mal v kôlni u našich niekto pobral všetky solárne svtielka aj starý bicykel s defektom .

alexas56
25. mar 2023

Strýko bude chcieť psa ?? A čo s týmto ? Treba strýkovi vysvetliť, že keď zanedbal výchovu tohto psíka, iné to nebude ani s ďalším. Raz darmo, starý ľudia by si už nemali brať malé šteniatka. So šteniatkom je to ako s dieťaťom! Treba ho všetko učiť. Ak už nemá nato silu, tak nech nepokazí ďalšieho psa. :( Útulky su preplnené, presne kvoli takýmto ľudom..

estrella5
Autor odpoveď zmazal
alexas56
25. mar 2023

@estrella5 presne. Podľa toho čo čítam, je očividné, že strýko ho ,,cvičil'' ako strážneho psa. A teraz zrazu je to problém.

autor
25. mar 2023

doma máme namotovené kamery ale ani to nezaručí v dnešnej dobe nič. čo mu navrhnúť aby sa cítil v bezpečí?

pietra
25. mar 2023

nie je problem mat psa ani pre cloveka v takomto veku. Ale bude treba strykovi pomoct. Nech bude mat akehokolvek psa, chce to vycvik a so psom pracovat, unavit ho psychicky aj fyzicky. Na to stryko asi uz nebude mat sil, preto si musi najst cast bud niekto z rodiny alebo niekomu za to platit. Aby sa nestalo, ze tohto terajsieho psa niekam umiestnite, stryko si o par tyzdnov alebo mesiacov zoberie ineho psa a o nejaky cas budete riesit ako rodina taky isty problem.

erickatt
25. mar 2023

Kontaktovať utulok.. pomozu.

elmivelmi
26. mar 2023

@alexas56 ale co hystercis,najde si menej agresivneho psa a tento agresor sa dostane do lepsich ruk.No asi sa svet nezruti,nie?

elmivelmi
26. mar 2023

@abbey1 takze sama nevies.Ako dieta,no to asi tazko.Cviciska ,nevud smiesna,taky 74 ,k tomu chory clovek sa bude niekde tarat po autobusoxh s nejakym psom.U nas na dedine je cvicisko tak 30km vzdialene,nie kazdy a hkavne v takom veku je schoonybsa tam dostavit.Davas rady skor pre mlade rocniky.Ale nic realne do zivota pre beznych,starsich ludi,odkazanych na seba len.
Nedala si ziadnu radu na konkrernu otazku ako to odnaucit ale budes mudrovat.Ako teda este raz,das mu po pysku tomu psovi alebo ho vylatas palicou alebo staci povedat fuj a pes pochopi alebo musis 50x po napadnuti povedat fuj?Tak ako??

janagem
26. mar 2023

Jeden človek si tu vie v obmedzenom zmýšľaní podať ruku s tvojim strýkom autorka. Ak chcete psa aby sa strýko cítil bezpečné - kašlite na to. Nasackujte si strýka do vlastného domu a urobíte zvieratám službu.