Ak existuje Boh, tak prečo je na svete nespravodlivosť?
Vyrastala som vo veľmi veriaceho rodine, ale od malička som nedostala odpoveď na túto otázku. Vždy len že bez Boha by som sa mala zle. Ale nie prečo je na svete nespravodlivosť. Prečo sa rodia ťažko choré deti? Prečo existuje rakovina? Prečo sa niekto narodí do rodiny bez financií, možnosti chodiť do školy, možnosti sa mať niekedy v živote dobre? A celkovo prečo by neveriaci má ísť do pekla? Keď niekto je neveriacim len preto, že sa narodil do takej rodiny alebo všetci v jeho okolí majú iné náboženstvo.
Ja osobne v Boha asi neverím, skôr začínam veriť v reinkarnáciu, ťa mi dáva aspoň trocha odpovede na tieto otázky.
Uvedomujem si, aké mám obrovské šťastie, kde som sa narodila, ale zaujímalo by ma pohľad veriacich na túto vec.
@anaj_janka inak keď už sme pri Tom raji, tak to je ďalšia vec, ktorú úplne nechápem, že Boh je vsevediaci, tak potom musel vedieť, čo urobi Adam s Evou predtým ako ich stvoril? A neviem, keď ich stvoril tak im aj on sám stvoril povahu a charakter nie? A čo sa týka dedicneho hriechu, tak to už vôbec nechápem, že prečo by teda mal niekto trpieť za skutky niekoho iného, aj keď tu uznavam, že každý v živote urobí nejaké zle veci, za ktoré by mal brať zodpovednosť, aj keby to bol ten najlepší človek na svete...
A chaprm teda, že pri večnom živote už existuje nejaka spravodlivosť, a že v podstate aj človek, ktorý urobil nejaký zlý skutok (coz sa podľa mňa nenájde taký, ktorý nie) sa môže dostať do neba, ale nechápem napríklad logike, že v podstate keď zomrie malé bábätko sa dostane do neba vždy, čiže napríklad ked človek, ktorý by potenciálne robil len zle veci sa dostal do neba, pritom keby prežil, tak už nie?
@hederamonstera toto chápem, len nechápem napríklad to, že niektorí ľudia sú už predurčený nemať dobrý život (deti v Afrike, alebo kľudne aj v osadách) alebo keď dám extrémny príklad tak niekto, kto žije v rodine, kde mu od mama hovoria, že jedine tak že niekoho zabije bude spasený, pokiaľ ten človek jednoducho nemá dobre vyvinutý empatiu, nevie že zabiť niekoho je zle, a teds to môže urobiť, len aby bol spasený
Adam a Eva je vymysel cirkvi, Boh je uplne nieco ine. Boh je vsetko okolo nas, vsetko je tak ako ma byt.. Potom je tu ludske ego, ktore toto nevnima a zhorsuje veci. Ale podla mojej druhej vety je aj toto ok. Proste vsetko sa deje pre nejaky dovod, ktory nemusime poznat.
@vlcik1 presne toto nechápem
@vlcik1 Deti neurobili nikomu nič..., akurát ich rodičia prehliadajú Boží zákon toho, čo je správne a čo nie, nedodržujú pravidlá života, ktoré stanovil Tvorca života. Zákon príčiny a následku nemožno vo vesmíre obísť. Prejaví sa na každom kroku, skôr či neskôr.. A čo sa týka chorôb, sme hriešni a hriech sa prejavuje chorobami, postupným úpadkom a smrťou...Je to ako zdedený "genetický kód", ktorý je v každom z nás. Písmo to jasne vysvetľuje. Odovzdali nám ho Adam s Evou.
@sunyrose len nechápem, že prečo by niekto mal trpieť za hriech niekoho iného? A prečo som sa tam nenaforila napríklad ja ale to konkrétne dieťa
Každý si "ponesie svoj vlastný náklad", tzn., že každý človek bude braný Bohom na zodpovednosť za svoje skutky. To nespravodlivé konanie voči bezbranným deťom je dôsledok odvrátenia sa ľudskej spoločnosti od Boha. Čo neostane bez trestu. Hriešnosť je však v každom z nás, pretože sme potomkami prvých ľudí a oni nám ten "sklon prekračovať Boží zákon odovzdali". Ak sa chceme Bohu páčiť, musíme zápasiť s týmto sklonom, lebo je v nás. My prirodzene robíme to, čo sa Bohu nepáči. Pre správne veci sa musíme veľmi namáhať. Ako som to tu už písala, hriešnosť sa prejavuje postupným fyzickým a duševným úpadkom a smrťou, Rimanom 5:12. Preto musel prísť Ježiš, ktorý veci napraví....A čo sa týka miesta nášho narodenia, "čas a nepredvídaná udalosť /náhoda/ postihujú všetkých", Kazateľ 9:11 . Tzn., sú veci, ktoré nie je v našej moci ovplyvniť. Nikto si nevie vybrať miesto a čas svojho narodenia, svojich rodičov...., napísal múdry kráľ Šalamún.
Vsetci skoncime rovnako v srdcia h nasich blizkych a my bud ako popol rozpraseny alebo v zemi, boh nie je ani nikdy nebol inac ak by bol nezobral by nikdy rodicom deti, ale by icb tu nechal s nimi
@vlcik1 dámy keby chápeme všetko čo sa deje a prečo sa to deje boli by sme ako Boh. Ale nie sme. A frustruje nás, že nie sme. Chceme.., to je aj tá túžba prvých ľudí. Byt ako Boh. A to nemyslím vôbec v zlom. Tiež som sa 5 rokov nad týmito otázkami trápila. Potom som ale prišla na jednu veľmi dôležitú vec. A tou bolo, že to práve moja pýcha, že ja viem lepšie ako Boh ako by to malo byt, mi bránilo vidieť tu podstatu viery.
Dobrý večer. "Náhodou" som natrafila na vašu otázku, keď som hľadala niečo úplne iné. Ale v náhody neverím. Takže takto. Na správu by toho bolo veľa písania. Tu na tejto stránke nájdete odpoveď na svoju otázku a na prípadné ďalšie. Ja osobne som Boha nasla a tiež som predtým verila v kadečo a môj život aj tak vyzeral 😁Každý máme svoju cestu a čas, ale ak budete úptimne hľadať, Boh sa vám dá nájsť. Prajem vám zo srdca všetko dobré💗https://everystudent.sk/kde-je-boh-uprostred-tr...
@lucia147852 Avšak, ak máme schopnosť klásť si takéto otázky, bolo by to neláskavé od nášho Tvorcu, keby nám na ne nedal odpoveď...., je to niečo podobné, ako keď naše deti od nás rodičov očakávajú vedenie. Aj Boh nám dáva uspokojivé odpovede na otázky, ktoré nás trápia. Je namieste niečo také od Boha aj očakávať. On sám nám hovorí, že nás "vyučuje na náš úžitok a vedie nás po ceste, po ktorej máme chodiť" Izaiáš 48:17.
@sunyrose ale ani my nepovieme svojom deťom hneď všetko presne a jasne. Keď vieme že by to ich rozum neprijal. Samozrejme že vo vzťahu s Bohom môžeme poznávať jeho vôľu a chápať ju. Ale niektoré veci sa dozvieme až vo vecnosti. Až tam získame plne poznanie.
@lucia147852 Ale tú nespravodlivosť zažívame tu a teraz a tak je namieste tu a teraz dozvedieť sa od nebeského Otca prečo je to tak...A on nám to veľmi jasne a jednoducho v Biblii vysvetľuje. Inde sa v Písme píše, že Božskú podstatu my ľudia úplne nikdy nepochopíme a to je dobre, lebo budeme ho môcť počas večného života spoznávať....Rim. 11:33.
Nemohlo by byt len dobro.. Podľa mňa sú to skúšky v tomto živote a možno karma z minulého života
Tak ako sa človek dostane do neba?
Božie slovo jasne hovorí,nie o našej spravodlivosti,ale Božej......
Vieš aká je?
Potom ti odpoviem aj na to,čo si sa pýtala,lebo spolu súvisí.
@sunyrose si znovuzrodena kresťanka?patris Pánovi?
@sunshine_18 Mohlo a bude. Milióny ľudí na tomto svete si prajú iba dobro. Spravodlivý svet bez vojen, chudoby a hladu, prírodných katastrof, kriminality a korupcie, globálneho otepľovania a svet bez chorôb a pandémie....Žalm 37:10, 11 /Ešte chvíľku a zlých už nebude, pozrieš sa na miesto, kde boli a oni budú preč..../To všetko tu bude, ale žiadna ľudská vláda nemá moc ani schopnosti nastoliť takú zmenu. Bude to vláda od Boha...., to kráľovstvo, o ktoré sa mnohí modia a ani o tom netušia....v Otčenáši - "príď tvoje kráľovstvo ako v nebi TAK AJ NA ZEMI", Matúš 6:33. Bol to pôvodný Boží zámer s nami ľuďmi a ten sa určite naplní. Všemohúci Boh to sľúbil a hoci je všemohúci, jedinú vec nemôže - klamať....
@sunyrose Ja si nemôžem odpustiť reagovať na to, že milióny si želajú len dobro. Ľudia sú pod pozlátkom civilizácie stále len divoké zvieratá a o nejaké dobro masám nikdy nešlo, nehádžme to na chamtivých nemorálnych vodcov. Len čo sú vhodné okolnosti, ľudia začnú arizovať cudzie majetky ako za prvého slovenského štátu, začnú vraždiť mačetami susedov ako vo Rwande, začnú rabovať ako po hurikáne Katrina.
@vlcik1 ja sa hlavne s tebou rozprávam slušne. A pokial chceš hľadáš pravdu, pokial nie budeš si tvrdosinne trvat na svojom. Svojim konaním ovplyvňujeme život iných a práve preto sa rodía deti debilom. A pokial si ty myslis, ze vies lepsie ako Boh ako by to malo byt tak potom ostáva jedine možnosť byt Bohom
Takto ti poviem…každý má kríz ktorý unesie a keď nie, tak sa vzdal ❤️Boh je láska
@anaj_janka tak asi to, že má Boh súdiť každého človeka "rovnakym metrom"?
Tak ako cez jedného Adama sa všetci ľudia stali hriesni, čiže nepriateľmi Bozimi svojim uvažovanim a konaním, čo aj vidíme. Rom 5:12 "A tak: Cez jedného človeka vošiel do sveta hriech a cez hriech smrť. Takto prešla smrť na všetkých ľudí, pretože všetci zhrešili."
A Boh pripravil riešenie a nim je,ze sám Boží Syn prišiel v ľudskom tele a zákusil si náš život so všetkou nespravodlivostou,ukrutnostou, hladom s veľkou výnimkou,že nikdy neklesol - NIKDY NEZHRESIL,ani myšlienkou a dôvodov mal najviac z ľudí. Jeho postoj bol založený na pravde a láske a nie zlobe....
Tak
"Lebo ako neposlušnosťou jedného človeka sa mnohí stali hriešnikmi, tak aj poslušnosťou jedného sa mnohí stanú spravodlivými."
V Adamovi sme všetci nepriateľmi Bozimi,stratenymi,mŕtvymi(duchovné) a smerujúcim k večnej zahube,ale v Kristovi je nezaslúžena možnosť (milosť) uniknúť spravodlivé mu Boziemu hnevu za moje zlo,hriechy nech ich je kolkokovek a akékoľvek, ALE mám vyznať svoje hriechy Pánovi a On mi dá nové srdce s jeho túžbami a schopnosťou milovať aj nepriatelov
"Svoje zákony vložím do ich mysle a napíšem ich na ich srdcia. Budem ich Bohom a oni budú mojím ľudom.
11 A nikto už nebude poúčať svojho blížneho ani brat svojho brata slovami: Poznaj Pána!, lebo ma budú poznať všetci, od najmenšieho po najväčšieho,
12 pretože sa zľutujem nad ich neprávosťami a na ich hriechy si viac nespomeniem.
Odkaz je,že ho máme hľadat z celej svojej sily "hľadajte a nájdete".
A stane ak ti Boh tú milosť udelí,to budeš vedieť,ze Joh 14:23 "Ježiš mu odpovedal: Ak ma niekto miluje, bude zachovávať moje slovo a môj Otec ho bude milovať. A prídeme k nemu a urobíme si u neho príbytok." Čítaj si pismosv.novy zákon,modlí sa k Pánu Jezisovi a On si ťa bude viesť a dá ti porozumieť. Boh ťa žehnaj.
Vieš takto položená otázka, tu na SK, dostaneš obyčajne odpoveď akoby si sa pýtala na Boha kresťanov. Poloz túto otázku v Ázii, Afrike, Indii a odpovede budú iné.
Verím v existenciu dobra a takisto v existenciu zla. Aj na to, že niekedy ide v živote prosto len o súhru náhod.
Pre mňa teória, že zlo je nedostatkom dobra resp.nepritomnostou Boha, má vážnu trhlinu. Vezmime obľúbený príklad so svetlom Kde nie je svetlo je tma.OK. Ale ak vychádzame z toho, že svetlo je všade v zmysle, že Boh je všadeprítomný, ako môže byť niekde jeho nedostatok?
Takéto debaty sú na dlho a obyčajne každá strana má svoje pevné argumenty. Nehovoriac o tom, že tých s opačným názorom považuje za jemne povedané pomýlených.
Každé náboženstvo je presvedčené o svojej pravosti, to je fakt. A masové rozšírenie toho ci onoho náboženstva často súviselo s mocenských bojmi predstaviteľov danej oblasti. Jednoducho panovník alebo dobyvateľ nariadil a bolo. ( To teraz pekne vidno pri moslimskom náboženstve, ale našli by sme pri všetkých)
Poznám naozaj málo ľudí, čo k náboženstvu takému či onakému sa dopracovali sami v dospelosti. ( teraz nemyslím manipuláciu v nejakej sekte)
Preto pre mňa najdôležitejšie je byť Človekom potom až katolíkom, židom, protestantom, hinduistom, budhistom...
Je zaujímavé, že sú krajiny, kde vedia náboženstvá existovať v harmónii a také, kde večne vyvolávajú nenávisť a sváry.
Potom je tu ešte skupina, ktorá verí v Boha, ale odmieta patriť k nejakej cirkvi. Potom taká čo verí v niečo vyššie, len to nenazýva Bohom. Taká, čo verí, že existuje Bohov viac. Taká čo verí v mimozemské civilizácie aj taká čo verí, že Boh neexistuje.
A podľa toho, kto bude odpovedať na Tvoju otázku, dostaneš odpoveď.
Ak ťa ale téma seriózne zaujíma, obávam sa, že MK nie je to pravé miesto, kde hľadať odpoveď 😉

dnes sa mi akurát sníval zlý sen. S diablom, dokonca sa mi aj ukázal 😱