icon

Ak existuje Boh, tak prečo je na svete nespravodlivosť?

18. dec 2021

Vyrastala som vo veľmi veriaceho rodine, ale od malička som nedostala odpoveď na túto otázku. Vždy len že bez Boha by som sa mala zle. Ale nie prečo je na svete nespravodlivosť. Prečo sa rodia ťažko choré deti? Prečo existuje rakovina? Prečo sa niekto narodí do rodiny bez financií, možnosti chodiť do školy, možnosti sa mať niekedy v živote dobre? A celkovo prečo by neveriaci má ísť do pekla? Keď niekto je neveriacim len preto, že sa narodil do takej rodiny alebo všetci v jeho okolí majú iné náboženstvo.

Ja osobne v Boha asi neverím, skôr začínam veriť v reinkarnáciu, ťa mi dáva aspoň trocha odpovede na tieto otázky.

Uvedomujem si, aké mám obrovské šťastie, kde som sa narodila, ale zaujímalo by ma pohľad veriacich na túto vec.

Strana
z3
stetkasiata
Odpoveď bola odstránená
mamina0078
19. dec 2021

Lebo Boh neriadi ludstvo bodka, nie je to ziaden starcek s bielou bradou a v bielom ako ho vykresluju filmy. On nemoze zato ako sa niektori ludia voci sebe spravaju a rozhodnu, keby do toho zasiahol tak ludia by neboli slobodni. Keby svet bol idealny ako to vyplyva z tvojich otazok bol by to raj alebo musela by byt nejaka nadvlada nad ludstvom zo strany Boha pretoze by sa nemohli vsetci slobodne rozhodovat ale to svet nie je. A aj Biblia ma odpovede na tieto otazky len ju treba precitat.

lucia147852
19. dec 2021

@vlcik1 ty vôbec nevieš aké som mala detstvo a život. A veru ľahký nebol… ani vysnívaný. A mojich otázok prečo v živote bolo neskutočne veľa

sunyrose
19. dec 2021

@annm81 Ale, ja som nenapísala, že všetci si želajú dobro, lebo ak by to bolo tak, potom by tento svet vyzeral ináč..., ale mnoho miliónov ľudí áno. Tento svet nespravodlivosti vyhovuje práve tým, o ktorý ste sa vyššie zmienili. Nebude to tak ale navždy - Žalm 37:10, 11, pretože potom aj utrpenie a nespravodlivosť by tu boli navždy. Boh si prial pre ľudí iný svet, než ktorý dnes žijeme a ten aj nastolí v pravý čas. Nikto a nič mu v tom nezabráni, lebo je to jeho zámer. To, že mnoho ľudí v Boha dnes neverí, lebo ho "nevidia" a odmietajú nájsť dôkazy o jeho existencii ešte neznamená, že nie je a nebude konať.

annm81
19. dec 2021

@sunyrose Nuž, ak si boh želá pre ľudí spravodlivý svet a nič mu nedokáže v tom zabrániť a on len tak čaká a nečinne sa na tú nespravodlivosť pozerá, musím citovať klasika, že v takom prípade je Boh darebák.

sunyrose
19. dec 2021

@annm81 Citovať môžete.... Alebo..., má na to vážny dôvod, prečo ešte so zásahom zhovieva.... ten dôvod tu je a jeho čas nie je nami ustanoveným časom. A čo tu častokrát zažívame, za to si v mnohom môžeme sami svojím sebeckým a povýšeneckým konaním, ktoré sú v rozpore s tým, čo od nás náš Stvoriteľ chce.

tululu
19. dec 2021

Ako by mohol byt svet spravodlivy a slobodny zaroven,ak v nom ziju ludia,ktori netuzia po spravodlivosti? ako by sa lisil od policajneho alebo totalitneho statu?Co ma Boh viac urobit,aby sa ludia spravali dobre?Aby sa delili o potraviny,bohatsvo,zdroje,aby si verili a pomahali bez toho,aby zasiahol do ich rozhodovania a slobodnej vole?Bez toho,aby z nich spravil naprogramovane "stroje"? Ked mi na toto niekto odpovie,tak fakt prehodnotim svoje nazory,ale dovtedy si myslim,ze kazdy jeden z nas mame prostriedky na to,aby sme tento svet urobili lepsim,ale vacsinou ta cesta ide cez brutalnu pokoru a bezpodmienecnu lasku,kedy uprednostnis dobro svojho blizneho pred svojim.A to je sialene tazke.Ale nie nemozne...Dieta mozes trestat a tak mu "zabranit",aby robilo to,co si neprajes alebo povazujes za zle,ale ked dieta vyrastie,bude sa rozhodovat samo za seba a na zaklade toho,ci chape,ze je nieco dobre a zle alebo sa len boji trestu.A co ak je trest v nedohladne?Ako bude rozmyslat v hlbke srdca?Tu ide fakt o viac a ak existuje zivot po smrti,tak tento zivot je ako para.Kratky a pominutelny...A vobec nie spravodlivy.

euka210
19. dec 2021

Ked clovek odmietne Boha, je to jeho rozhodnutie, ...ale clovek sa stale moze k Bohu vratit. Bozia laska je nastastie vacsia ako nase ludske rozmery. Ako vravi nas knaz, Boh pozna nase srdce, vie aky sme a je viac chapavy ako mozno ludia okolo a on si ceni aj nasu snahu, hoci sme casto slabi.

euka210
19. dec 2021

@lucia147852 super napisane

euka210
19. dec 2021

Boh nam dal slobodnu volu, aj Adam s Evou ju mali a preto sa mohli rozhodnut pre zlo. Keby sme nemali slobodnu volu, boli by sme len ako bábky v rukach Boha ci zvierata ktore sa riadia na zaklade instinktov a pudov...preto ludia maju rozum a slobodnu volu.
Dedicny hriech to je prave ta nachylnost cloveka neriadit sa bozimi zakonmi, ale diablovymi.
Male deti idu do neba, lebo este nemaju dostatocny rozum a uvedomenie, co je zle a dobre...to sa ucia. Preto u grekokat. mozu aj male deti par rokov prijimat eucharistiu. Okolo tych 9r. uz maju dostatocne vedomie co je zle a dobre, tak sa pripravuju na prvu spoved a 1.sv.prijimanie a uz su zodpovedne za svoje skutky...v ramci ich veku, poznania.
U Boha plati ze nevedomost ospravedlnuje...ak niekto nevie ze to ci ono je hriech, tak sa mu to nemoze pocitat. Je to ine ako v ludskom pravnictve.

nana123
19. dec 2021

@tululu prosim ktoru knihu od neho odporucas na tuto temu? Ďakujem

autor
19. dec 2021

@tululu teoreticky Boh nás stvoril, dal nám nejakú povahu a rodinu do ktorej sa narodime, životné udalosti a na základe toho v podstate konáme xinuz dobre alebo zle skutky. Tak z tohto mi vychádza že Boh vedel, že ktorý človek bude zlý s aj tak ich stvoril

tululu
19. dec 2021

@nana123 Odporucam knihu K jadru krestanstvi, mam ju ako eknihu,ak by si chcela.Lewis v nej nezaprie,ze je aj filozof,ale teda fakt tam ma zaujimave myslienky a dokazuje,ze existencia Boha a dobra nie je zalozena na takych vratkych zakladoch,ako sa zda 🙂
Autorka: Nuz ano,tak to asi je, Boh v podstate uz pri stvoreni cloveka mal "nahradny" plan,ak clovek zlyha a padne.Lebo o tom je slobodna vola.Problem je s tou casovou liniou.Ak je Boh mimo casu a priestoru,tak je tazke hovorit o buducnosti,lebo prenho je to aktualny stav.On vie co sa stane a ako sa kto rozhodne,lebo on to vidi.Ale teda to,ci konkretne rozhodnutia mna i teba su predvidatelne a predurcene v tom zmysle,ze na zaciatku pri stvoreni sveta uz bolo jasne,ako sa prave teraz rozhodujem,tak v tom nemam jasno.Nemyslim si,ze moje rozhodnutia su predurcene,ale ani to neviem pochopit,ak mam byt uprmina 🙂

vlcik1
Odpoveď bola odstránená
vlcik1
Odpoveď bola odstránená
nana123
19. dec 2021

@tululu mozem poprosiť poslat tu e-knihu? Ďakujem

tululu
19. dec 2021

@nana123 Posli mi prosim do spravy tvoj mail 🙂

lenka123456789123
8. aug 2022

To je zložitá téma ale deti trpia za hriechy iných dôležité je poznamenať Boh trpí tiež rovnako trpel ked sa ludia začali klanať telatu namiesto toho aby počúvali jeho bohužial sme v 21 storočí môžeme byť aj 25 stále budeme robiť tú istú chybu prestaneme počúvať Boha. A to je začiatok konca.

anonym_99be35
14. júl 2025

Boh nestvoril zlo ale ľudia môžu za zlé veci ktoré bohužiaľ vo svete su a netreba bojovať z bohom

Strana
z3