icon

Ak poznáte dlhovekých ľudí, čo jedli? Až príliš sa zaoberám zdravou stravou a chcem to rozlúsknuť

slivocka4
23. okt 2018

Zdravim...prosim poznate nejakých ludi co sa dozili min. 90+ a jedli pecivo a cukor, sladke ??? Mam prestudovane paleo, lowcarb, keto a zial som uplne presvedcena ze to je to prave pre zdravie, ze telo ma fungovat na tukoch aby spalovalo tuky, nedvihal sa inzulin a nepriberalo (lebo ak sa tuky jedia bez skrobov, tak sa spalia a neulozia), ziadna muka, pecivo (fermentovane obilniny v malej miere este ok, strukoviny tiez) a o cukre ani nehovorim...mam uz z toho taku obsesiu ze nevladzem dalej takto zit. Hladam nieco, nejake clanky co by mi pomohlo sa z toho dostat...no zial vsade len citam ako je ludom na lowcarb (nizkosacharidovej strave) uzasne, málokedy opak aj to vraj nenahradili chybajucu energiu tukmi a preto to neslo. A ja mam chut na sladke a snazim sa vydrzat bez obilnin ale nejde to vraj ,,zavislost na glukoze, pokazeny metabolizmus" a pod. Bojim sa arterosklerozy (upchatie ciev), uz vôbec neviem kolko, coho...lezie mi na nervy hlad kazde 2-3 hodiny a chut na sladke hlavne poobede, utvrdzuje ma to v tom ze maju pravdu...niekde som citala ze vobec nezomierame na starobu ale na choroby sposobene cukrami a tukmi (teraz ktore z toho). Prosim nesmejte sa ☹ tak poznate tych dlhovekých zdravych ludi co nejedli paleo? 🙂

dilino
26. okt 2018

u nás kde žijem žije najstaršia občianka 94 ročna žena zlata starka nikdy sa neobmedzovala v jedle je chuda jedla všetko ved žila cez vojnu tučne mäso, rôzne domáce vyrobky, vtedy to nebolo ako teraz že je všetkeho vtedy im to chybalo a aj tak žiju dlhovekosť nejedla sa chémia čo si doma vypestovali a dochovali bolo zdrave nestriekala sa žiadna chcémia ani na zemiaky ani na zeleninu a susedka zlata sladke si kúpuje a tiež kompoty teraz sa skôr zomiera lebo je stres ľudia musia veľa robiť aby sa zabezpečili aby mali bývanie predtým dostavali aj byty od družstva maly mladomanželske pôžičky a teraz je čo no nič každý si musi vziať hypotéku a splacať dokiaľ bude žiť boji sa o robotu vtedy malý istoty nemuseli sa bať o prácu musel každy robiť nerobili cez vikendy robili na poli koľko urobili toľko bolo nestresovali sa tetuška u nás v dedine o ktorej pišem je ešte čiperna samozrejme veľký nakúp jej prinesie vnuk ale na malý si pôjde sama ale vždy ked je niekto v obchode a ide tou cestou jej pomôže každy ju ma v dedine rád je super s každým sa porozpráva vie ešte si sáma navariť,nevesta jej pusti automaticku práčku a vyvesiť si vie,opravuje veci ľudom na dedine vie šiť na šijacom stroji nenosi okuliare,,zuby ako perly nikdy v ústach nemala žiadnu tabletku všetko len bylinky a je tu sice ked sa s ňou rozpravali ľudia vravia že je super že tak dlho žije ale že je to zaťaž už pre ňu že už by chcela zomrieť ale že každy sa raduje že aka je čiperna ale už je to na nu veľa popritom že jej sestra a brat žili brat zomrel minuleho roku 99 ročny a sestra pred 5 rokmi 90 žili vo vedľajšej obci a rodičia že obaja malý cez 100 rokov samozrejme gény ale veľa spôsobuje stres a chémia.

sisaka
26. okt 2018

@slivocka4 na tvojom príspevku jasne vidno, že sa necháš ovplyvniť kadejakými bludmi, ktoré sa šíria Internetom.
Mne stačí vidieť slovo Inuiti a ich zdravá strava a mám dosť. Je to úplný mýtus, ktorý sa už desaťročia snažia lekári vyvrátiť, ale stále nejakým činom koluje. Inuiti mali takú zlu stravu, že príchodom západnej civilizácie, ktorá priniesla rôzne iné druhy potravín im narástla priemerná dĺžka života (a to je už fakt čo povedať, keďže vieme, ze väčšinou príchodom západnej civilizácie to ide práve opačným smerom) , ktorá je stále cca 10 rokov za bežnou kanadskou populáciou. Inuiti trpeli cievnymi chorobami, majú/mali arterosklerózu, potvrdené aj na veľmi starých mumiach, ich nevyvážená strava bohatá na proteíny, dusík, fosfor a chudobná na vápnik im prináša napr. skorší nástup osteoporózy...
viac napr. v tomto článku https://nutritionfacts.org/2018/07/12/the-eskim...
A ešte napr. tu o našich milých Masaioch a Inuitoch.
https://nutritionstudies.org/masai-and-inuit-hi...
Ako to už býva ľudia sú schopní uveriť kadejakými bludom, hlavne keď tie bludy sa tvária vysoko odborne

vanesska
26. okt 2018

@slivocka4 neda mi sa nezapojit mozno dlhsim prispevkom ale ja som pred par rokmi tiez riesila nieco podobne takze si celkom viem predstavit co riesis. nastastie to nebola obsesia len som vela citala o kadecom, na vsetko som chcela vysvetlenie preco to a preco hento a zrazu som mala pocit ze asi budem zit zo vzduchu lebo vlastne vsetko skodi dokonca aj ten vzduch je znecisteny 😂 fakt som sa rypala v kazdom jedle, nic som nechcela dat do ust kym to nepreslo mojou zatazkavacou skuskou 😉 som rada ze som si tym presla aspon som si utriedila nejake veci a postupne som sa dopracovala k zaveru ze:
1. univerzalny vzorec neexistuje a kazda jednostranna dieta telu skodi,
2. nase telo potrebuje vsetko - to znamena aj cukry aj tuky a to aj nasytene aj nenasytene. na spracuvanie tychto latok ma nastavene mechanizmy ktore funguju vyvazene a ak nieco zmenis alebo uplne odstarnis dostanes organizmus do stresu co vedie k spusteniu dalsich vnutornych procesov ktore sa nemusia prejavit hned ale az po urcitom case (nech si zlatosovci hovoria co chcu 😉,
3. radsej sa sustred na kvalitu jedla ako na to co mozes alebo nemozes,
4. najdi si s v o j u vlastnu cestu a neries ziadnych radoby poradcov. Internet je plny balastu a kazdy ma pocit ze ked si precita par stranok na nete uz moze robit poradcu a radit inym. Bohuzial vidis kam ta to dostalo :(
5. inspiruj sa krajinami kde sa ludia v celosvetovom meradle a d l h o d o b o dozivaju najviac rokov - Japonsko. Pozri sa co jedia. Zaklad ich stravy tvoria ryby, riasy, plody mora (jod), strukoviny (bielkoviny), obilniny (sacharidy), zelenina obcas ovocie, oleje, fermentovana zelenina. Takmer ziadne mlieko, ziadne sladkosti. Pozri sa ako jedlo pripravuju - hlavne dusia na pare, varia, jedia surove. Pre mna to bola inspiracia.
6. nezatahuj do svojej posadnutosti jedlom deti :( deti potrebuju ozaj vsetko aj tie cukry aj tie tuky. neznamena to ze ich mas denne ladovat kilami cokolady a gumenych cukrikov. aj ja som striktne striehla na to co babka s dedkom daju malej (oni nemienili respektovat moje zakazy) a tak sa stalo ze ostatne deti zjedli a mala povedala ze nemoze lebo to je nezdrave. ale ked sme tam neboli jasne ze si dala. A co myslis v skole to bude ake. tam si so stravou nikto hlavu nelame. takze sme malej vysvetlili ze ked si da kindervajicko s ostatnymi detmi raz za cas alebo si kupi v skole v automate ochutene mliecko tak to vobec nevadi. Dolezite je aby toho nejedla vela atd. od malicka mala na tanieri pohanku, pseno, celozrnnu ryzu, fazulky ci cicer takze teraz jej tieto veci vobec nevadia a zje to ani okom nemihne. A to ze si da v skole parene buchty alebo vyprazany rezen uz vobec neriesim. Stresovala by som seba a aj ju. Pre mna je dolezite ze sme u nej vypestovali zdrave navyky a to ze si obcas da nieco co sa nam velmi nepaci nechame tak. A ona je kludna a v pohode. Nepyta to ani nema zachvaty ze potrebuje sladke ale ked niekedy chce tak jej dame. Nema z jedla stres a to je mega dolezite. Nechces mat predsta z deti v buducnosti anorektikov alebo bulimikov. Davaj si na to fakt pozor! Lebo ked to budu vidiet u teba ako riesis kazde jedno susto moze to mat zly vplyv na to ako sa budu spravat oni v buducnosti!
7. neupinaj sa na rozne zakazy a prikazy oni platia vzdy len nejaky cas pokym niekto nepride s niecim uzasne prevratnym a inym. Videli sme to u vajicok u masla ci masti pred par rokmi tvrdo zakazovane dnes je to najvacsi hit!
8. striedmost v jedeni - ako ti tu mnohi pisali pozri sa co mali vsetci dlhoveki ludia spolocne. Jedli vsetko ale - jedli s mierou maso bolo raz do tyzdna niekedy mozno raz do mesiaca (teraz mame maso v kantine kazdy den a cez vikend doma o kvalite ani nehovorim 😖), jedli to co si vypestovali uvarili (ziadne polotovary, ziadne pridane latky), jedli to co bolo (nejedli mango ci ananas uprostred zimy ale domace jalbka ci kyslu kapustu), mali domace maslo a domacu mast, hybali sa = spalovali (my sedime cely den za PC v teplych kancelariach) a ...... nemali stres nas kazdodenny.

Takze moja rada je - nesnaz sa najst na kazdu otazku a pochybnost jednoznacnu odpoved. V dnesnom svete informacneho chaosu to ani nie je mozne zbytocne sa tym trapis a stresujes. Pocuvaj seba a najdi si svoju vlastnu vyvazenu cestu. Sama hovoris ze nevies byt bez sacharidov a cukrov. Tak co sa tomu branis, kazde telo je ine. Zarad do jedalnicka kvalitne sacharidy a menej masa a uvidis mozno to bude tvoja cesta a ty budes spokojna. Potom nebudes potrebovat ziadneho psychiatra ani radoby poradcu 😉 Drzim ti palce!

negymama
26. okt 2018

@sisaka
presne i ja som citala knihu o Inuitoch /neslo mi o stravovanie/ a oni ked si hladali zenu, tak hlavna otazka bola v akom stave su zuby. Ich zivot bol na hranici zemempisneho pasma, kde este moze ludska rasa prezit, ich traviaci system bol rokmi prisposobeny resp. prirodou donuteny na travenie suroveho masa, cestovatel ktory ochutnal ich odlezane surove maso, po par dnou v krutych mukach zomrel. ich traviaci trak bol na to zvyknuty.

a celkove, kazdy kto cestoval , co len do trochu exotickejsej krajine vie...ze to co zvladne travenie domorodcov, nam cudzincom moze sposobovat tazke traviace problemy, my sme si hrkali stipku alkoholu aj vrumunsku, na dezifekciu-

preto je dobre co najviac jest lokalne potraviny, z toho sa inspirovat, jest to co tu je dlhodobo zvykom, plus minus a sledovat vlastne stravovacie preferencie organizmu, co mne robi dobre.

inspiracie kamennou dobou, ci inuitmi, ci pygmejcami...je slepa ulicka...oni boli prisposobeni v strae na svoju lokalitu ci podnebie...treba aj do uvahy brat teplotu a rocne obdobie, inak sa stavujes v lete, inak v zime, inak v pusti , inak v severskych krajinach..

Preto je zbytocne hladat jedinu univerzalnu stravovaciu cestu ...lebo NEEXISTUJE

katrin21
26. okt 2018

@negymama tam ide aj o to, ze zivotom v tom prostredi sa ti hlavne prisposobi crevna flora.. od decka.... plus dieta prebera crevnu floru matky, to je dane.... cize ak ju nema v poriadku matka, nebude mat ani dieta a o to horsie, ak sa bude nasledne aj zle stravovat a ta dobra flora nema sancu potlacit tu zlu. lebo je to presne o tom.. beneficne bakterie, ktorych X od laktobacilov az po spravne kmene streptokoka, maju za ulohu bojovat proti tym zlym, anpr. candide a pod... v nizkej miere tieto nerobia nic, ale sa premnozia, tak je zle.... a to iste plati o exotickych destinaciach.. oni maju vela tych bakterii , ktore s nimi vedia bojovat, my nie takze po kratkej dobe moze bzt reakcia.. keby tam zijes dlhodobo, telo si zvykne

Aj ked nedavno som pocula gatroenterologa hovorit, ze tie hnacky a vsetko nie su ani tak sposobene bakteriami, ale skor je to tzv, choroba all inclusiv... Ze ludia prekombinuju a veeeela jedia vsetkeho a jednoducho si pokazia zaludok a creva nezvladaju.... a ked sa nad tym zamyslis, je to tak... ked mas v cene, jes ako blazniva, 90% to tak robi. slane, sladke, drinky do toho.. dovi dopo.... takze.. stoji na zamyslenie aj toto...

katka1981
26. okt 2018

@tilly, tak tak

katka1981
26. okt 2018

@katrin21, ten gastroenterolog nie je celkom ok, lebo ja mozem pozrat paite cez deviate, hnacky nemam a moj muz ma intoleranciu BKM a hnackuje jak divy, ked zje co nesmie. Hnacky maju vzdy svoj dovod. A som presvedcena ze zdravy clovek, kym je zdravy moze kombinovat ako chce, a nie je mu nic. Netvrdim, ze je to zdrave a doporucujem to, ale podla seba viem. Naopak, clovek, kt, ma nejaky problem tak ho nafukujem, grgam prdi, hnackuje, ma migreny.....

negymama
26. okt 2018

@katrin21 verim tomu, proste dovolenkovna prezranost. aj ked ja osobne som nikdy all inclusiv nemala.

negymama
26. okt 2018

@katka1981 no aj ja som mala take travenie, vzdy som sa chvalila ze aj klince pojest mozem, ale teraz uz to tak nie je, vekom sa aj travenie unavi, som uz stara noo😲
pritom ja som to bezne nezneuzivala, nemiesala neladovala sa, dokonca som bola isty cas vegetarianka, doteraz mi ostala laska k zelenine. vediem k tomu aj deti

katrin21
26. okt 2018

@katka1981 ja mam traviace problem, tak viem ake to je.. nepisem o ludoch s traviacimi problemami, a le o tom, ze ak zdravy si vie takto pokazit zaludok.... ked ma muz intoleranciu, nemusi ist ani na dovolenku, staci si dat mliecne a bude mu zle, takze.. toto je odveci argument 🙂

p.S. videla si niekedy co to je all inclusiv?? zazila si??? lebo teda poviem ti, ze do prasknutia sa vedia ludia dozrat.. doslova... a tie kombinacie a co maju na stoloch a co si odnasaju.. akoze dovidenia

vanesanova
26. okt 2018

@slivocka4 moja babka sa dozila 96 a jedla sami chlieb mastne maso slaninu zemiaky... Prababka sa dozila 93 rokov a jedla chlieb zemiaky vsetko a nikdy nedrzali oddelenu stravu vzdy pekne maso zemiaky sem tam nejaka zelenina ale to malo to bolo pre bohatych...

zara1357
Autor odpoveď zmazal
123martin
26. okt 2018

@slivocka4 mas nacitane paleo, tak trochu to zamotam 🙂 na druhej strane paleo stoja WFPB. dr.Swank protagonista nizkotucnej prevazne rastlinnej stravy zomrel 99rocny. Dalsi - dietolog T.Colin Campbell zatial "len" 84 rokov (jeho rodicia zomreli na typicke zapadne kadriovaskularne ochorenia), kardiochirurg Dr.Esselstyn 85 rokov, protagonista extra nizkotucnej sacharidovej stravy. Zo sacharidov sa pribera? Bill Clinton po niekolkych bypasoch, aby si predlzil zivot presiel na nizkotucnu rastlinnu stravu podla dr.Esselstyna. pred prechodom na Esselstynovu stravu vyzeral asi takto http://c2.nrostatic.com/sites/default/files/upl... a po prechode takto http://media1.s-nbcnews.com/j/newscms/2016_06/1...

123martin
26. okt 2018

@slivocka4 a napr. R.Atkinson, predchodza paleo zomrel 73rocny. podla wikipedie mal viacero srdcovych infarktov, vysoky tlak: A medical report issued by the New York medical examiner's office a year after his death showed that Atkins had a history of heart attack, congestive heart failure and hypertension.

bmuller
26. okt 2018

@katrin21 tak veru, a coraz viac sa objavuju netusene vlpyvy mikrobiomu na rozne veci v organizme, nielen zdravie criev. a na dobry stav crevnej flory blahodarne vplyvaju prebiotika typu (tych hroznych 🙂 ) polysacharidov, ktore su hojne zastupene napr. v strukovinach ci vlockach...

janka086
26. okt 2018

Ahoj, prílišné obmedzovanie určite nieje zdravé, ja som skôr zástanca toho, že všetkého s mierou. Tiež poznám ľudí nad 90 ktorý neriešili žiadne cukry. Omnoho dôležitejšie je mať aktívny a zdravý život, dostatok pohybu, vyváženú stravu.. atd. Mňa celkom zaujala ajurvéda https://www.wellness.sk/tajomstvo-dlhovekosti-o... jednoducho ži a užívaj si to, zbytočne si len vytváraš stres a starosti ktoré ti v konečnom dôsledku život naopak môžu skrátiť. 🙂

katrin21
26. okt 2018

@bmuller hm. najlepsie prebiotikum je jablko 🙂

katrin21
26. okt 2018

@123martin to sedi s tym, co tvrdi Pijak ... bud budes jest sacharidy, ale obmedzis tuky abielkoviny, alebo budes jest tuky a bielkoviny, ale velmi obmedzis sacharidy....
Ma to podklad vo fyziologii, teda v tom, ako fungujeme, ako sa co a kolko travi, ake na to treba enzymy a co na to metabolizmus cukrov a tukov....
problem je, ze u nas je vsade v jedalnach a rodinach zauzivana prave ta zla kombinacia vsetko dokopy - tuky, sachry a aj bielkoviny. vepro knedlo zelo a pod...

u toho Atkinsona, nepoznas jeho pozadie geneticku predispoziciu atd., mozno prave preto sa dozil 73r, ze bol na takej strave.. bez nej by mozno zomrel v 50tke 🙂

katka1981
26. okt 2018

@katrin21, ano, presne tak som fungovala na nasom poslednom wellnesse, jedla som kazdy vecer do prasknutia, a vsetky zakusky som musela ochutnat, zjedla som minimalne 5-6 kuskov malych plus mega kus torty aj dva. Prisli sme domov, ja nervy ze kolko som pribrala a ked som sa odvazila, bola som cela stastna, lebo som schudla nejakych 100-200 gramov. Po 19. hod. sme tam uz nejedli. A nebolo mi vobec nic. Jasne je to prezieranie, ale dopriala som si po 100 rokoch na dovolenke. A ozaj mi nebolo vobec nic. Kym som isla spat mi pekne vytravila. A co je este paradox, ked mi robili sondu do zaludka, mala som taky problem, ze som nonstop bola hladna a jedla som a chudla, nevedela som ze mam zvysenu cin. stit. zlazy, tak mi dr. povedal, ze mam zaludok ako znacku nike, ze nesmiem naraz zjest, lebo by som mala problem s vyprazdnovanim zaludka, lebo ho mam inak tvarovany a tento problem ozaj nemam a prejedam sa bezne. Samozrejme sa tym nechvalim, je to moja pazravost a sprostost.

katka1981
26. okt 2018

@negymama, ani ja nesuhlasim s prezieranim, nie je dobre najest sa do prasknutia, kazda radost trva len chvilku a co mi nevadi teraz, moz mi zacat vadit, alebo skodit uz o hodinu. Nie som z tych, co sa tvaria, ze aka som zdrava, ved ani nie som, zatial mi jedlo nevadi, pocitovo, ale moze mi skodit inak, len o tom neviem.

slivocka4
autor
26. okt 2018

@katrin21 no..Pijak sirokej verejnosti odporuca kombinaciu S:40 T:30 B:30 .. ano pise ze jedlo bud bielkovinovo tukove alebo sacharidove, pomer 1:4. Lenze nie cely zivot, ale v jeden den takto jest, takze vlastne odporuca vsetko denne, len nie v jednom jedle, akurát ze to absolutne neviem preniest do praxe ze co a kolko to znamena, kolko je 40% kal prijmu sach. gramov na den, kolko g. tukov a je to chore to riesit..., ani ziadne bielkovinovo tukove jedla okrem vajca a jogurtu nepoznam :D ja sa nejak z delenej stravy neviem najest a rychlo som zas hladna...

marsmykkok
26. okt 2018

@nikoletah tak aj moja, zlá síce nebola ani nie je, zlo nerobila, ale fakt ked nebol problém vyrobila si ho aby sa mohla niečím vnútorne zožierať a tak je to doteraz.
a napriek tomu že potláčala emocie, stále sa niečím trápila a aj trápi stále je tu.
nie je to ani tak jedlom ani psychikou ako tým aký má človek korienok, je to už dopredu dané, niekto môže žiť nezdravo a trápiť sa a dožije sa vysokého veku, druhý môže meditovať, mať ok psychiku, byť pozitívny, stravovať sa zdravo a zomrie skoro

lilke
26. okt 2018

Dedo sa dožil 97. Babička temer 90, obaja hlava super až do konca. Žili striedmo, neprejedali sa, ale ani neobmedzovali, babička stále vypekala, varila viac-menej múčne jedlá. Dedo (z druhej strany) napr. každé ráno zjedol chlieb so šálkou mlieka. Obed a večera, čo bolo. V oboch rodinách bola záhrada, dopestovali si svoje. Ale obaja sa neustále zaujímali o dianie okolo, nie klebety, ale skôr celospolocenske dianie, zapájali sa, pomáhali, stretali sa pravidelne s inými, veľa čítali - tlač, knihy. Nielen strava, ale aj širšie obzory ich udržali dlho pri živote.

poetka77
26. okt 2018

môj dedko má 99 rokov, ak Pán Boh dá, 2. mája bude oslavovať stovku, jeho dlhovekosť pripisujem jednak génom, ale aj striedmosti vo všetkom. Strava skoro výlučne domáca, neustále pohyb a každý deň si po trošičke srkne aj domáceho propolisu od našich včiel, čo je však dôležité, je to veľmi psychicky vyrovnaný človek, zažil strasti vojny priamo na fronte, utiekol zo zajatia v Taliansku a odtiaľ prišiel pešo domov. Vznikol o ňom krátky dokument dostupný na :

https://www.youtube.com/watch?v=0fELPeCB6GI

Podľa mňa dlhovekosť je podmienená aj génmi, ďalej psychikou človeka, kvalitnou stravou a pohybom. ( Samozrejme, nesmie ťa zraziť auto 🙂 ) dedko ešte v devätdesiatke jazdil na bicykli ako víchor 🙂 ale ešte stále si sám rúbe drevo a je samostatný .

katrin21
26. okt 2018

@katka1981 ved ani kazdy nema z toho prezierania problem...netvrdim,ze kazdy co sa preje sa z toho pototo....
ja stale opakujem,ze ti co maju problem a inak nemavaju, to maju skor z prezratia, nez z hygieny, hlavne v tych 6*rezortoch, co su na urovni. Ked ty nemas, bud len rada..

negymama
26. okt 2018

@poetka77 o kolkych zaujimaych starkych sa tu clovek dozvie. moja babka zila 97 rokov , ked mala 82r, vyskocila z iduceho vlaku, ked zabudla vystupit. No ja mat teraz take kosti---

poetka77
26. okt 2018

@negymama naozaj úžasné niečo 🙂 je zaujímavé, akí boli kedysi ľudia odolní , my sme oproti nim trasorítky 🙂

montemotherone
26. okt 2018

@slivocka4 tiež som to dlho chcela rozlúsknuť a prišla som na to, že jediný recept na dlhovekosť je odolná psychika a zdravé vzťahy (aj k sebe samému). To potom môžeš jesť aj klince 😉 ...a teda dobre, veeeľa zeleniny 😉

montemotherone
26. okt 2018

@slivocka4 ešte, pozri si film o Julie Child (+videá na YouTube, či kniha o jej živote...) Presne o tejto téme som nedávno uvažovala v spojitosti s dlhovekosťou. Rada jedla, varila, žila rušný život... Dožila sa 92 rokov