icon

Aké prvé auto?

25. nov 2022

Pekný deň, vodičák mám 3 roky, ale jazdila som len mesiac po skúskach a teraz mam strach väčší ako predtym 🙈. Ale auto potrebujem, takže sa musim prekonať. Chcem si kúpiť auto, ale mám dilemu či ísť do vačšieho alebo menšieho auta. Priateľ je za to aby som mala väčšie auto je to vraj bezpečnejšie. Iné známe zas, že radšej malé auto na začiatok kvôli parkovaniu. aké máte skúsenosti tie, ktoré už jazdíte? chcem názor iných, lebo v tomto niesom naklonena ani jednej strane :D. Aj rady ako prekonat strach na začiatku potešia 🙂. ďakujem

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
artificiallife
Odpoveď bola odstránená
gwenna
26. nov 2022

Jednoznacne automat, naco si zivot ztazovat radenim, ked to ide aj ovela lahsie 🙂 na velkosti auta nezalezi vobec, je to len o zvyku.

doda3103
26. nov 2022

Začínala som na manuáli a mne to nevadilo začínala som na malom aute Fiat bravo postupne sa auta zväčšovali a teraz mám automat Kiu Sorento a berú mala som zo začiatku problém s automatom.
Ja by som išla radšej do manuálu mne to chýba stále si neviem zvyknúť a koľko krát by som išla preradiť. Plus mám spotrebu vysokú keďže jazdím len v meste a kúsok mimo. Nejazdil dlhé trasy nato máme mužovo nové auto.

lalilla
26. nov 2022

Za mna stred ani male ani velke. Male auto je spratne lahko, mala spotreba, dobre sa parkuje ma ale menej miesta co niekedy moze byt na skodu.
Velke auto je mega pohodlne ale akoze jak to zere no comment 😀 nestiham sledovat jak natankujem a za chvilu musim opat. Ale uzasne sa v nom sedi mas miesto a dobry rozhlad. Za mna minus parkovanie vzdy mam respekt ked mam ist dakde kde nvm jak sa s tym vytocim ale tak to je vo mne, nemam rada tie park miesta kde potom ledva vyjdes aj ked stojis v ciarach
Za mna automat aj ked treba ratat s tym ze na manuale sa potom naucis velmi tazko napr ked v robote dostanes paku tak nebudes vediet co s tym. Keby mozem vratit cas najprv sa chcem rozjazidt s pakou a potom na manual. Ale tak v rodine mame vsetky auta automaty takze viem len s automatom. Mam limuzinu, kufor ma vela miesta, senzory, adaptivny a viehravanie na zadok 😀 moja podmienka, dobre sa mi s nim parkuje aj jazdi.
Za mna nazor ze automat je nudne riadenie je pre mna nezmysel, to mozu povedat ludia co maju sportove auta a idu nemeckou dialnicou 😅 a citia jak to tam zabere a nie ludia co jazdia mestom a striedaju prvu rychlostou s tretou. To pre mna nie je zazitok ale otrava. Ale kazdemu sedi nieco ine. Ak si nutena rychlo zacat jazdit a nema sa ti moc kto venovat automat je ale za mna jasna volba. Vela stastnych km!

tululu
26. nov 2022

Za mna manual, automat mi nesedi, ale to je vec vkusu. Odporucam nieco ako Opel astra, hatchback, Kia ceed, Hiunday i 30, Peugeot 308, to su auticka, ktore vies v pohode servisovat, nezamrzi ta az tak tuknuty naraznik, lebo nahradne diely su cenovo dostupne a samozrejme si rozmysliet, ci diesel alebo benzin, cize na ake vzdialenosti denne jazdis, aky typ motora a podobne. Inak fajn kompromis je mestske SUV typu Kia sportage, sedis vysoko, relativne bezpecne, je sikovne, akurat kufor neohuri velkostou.

gerrwie_girl
26. nov 2022

Keď vidím ze sa niekto pýta ze prečo nechceš manuál? Prečo automat? To ako keby sa ma niekto spýtal ze prečo neperiem v potoku ale v práčke? Ved je dobre najskôr sa naučiť a získať prax pri praní v potoku 😀. Ja tiež jazdím na automate a teda vobec mi nevadí ze neviem na manuále. Prečo by mi to malo vadiť? Čoskoro už väčšina aut bude automat. Ľudia okolo mňa a dokonca aj tí čo kedysi boli odporcovia automatov priznávajú ze je to fajn voľba. Aj priateľ už hľadá take 🙂. A to mal predtým plno reči na to 😀.

mojmacik
26. nov 2022

@kristiii ja do manuálu nesadnem.. Mne nevyhovuje na pravej strane, možno keby bola paka naľavo tak budis. Mam od narodenia problém s pravou rukou a síce píšem pravou, všetko ostatné robím ľavou a aj rozsahom pohybu som trochu obmedzená.. Proste vodičak mam na manuál ale po každej jazde to bola svalová, co som bola strnula a stres k tomu... Tak jazdím na automate a na galaxy....za mojej éry sa vodičak len na automat nerobil. A vôbec neodsudzujem automaty... Super vec, dnes su už fakt dobré

dori92
26. nov 2022

Ahoj, ja mám vodicak cca 9 mesiacov a odzaciatku som sa začala učiť na našom passate combi, čiže dlhoke auto, ale tým že mám senzory spredu aj zozadu nemala som žiadny problém sa naučiť. Akurát s parkovaním je častejšie problém kvôli dĺžke. Inak si ho chválim,ale toto je naše rodinné auto.ked sa bude kupovať auto "pre mňa" tak mám vysnenu škodu Fabiu 😁

narayan
26. nov 2022

Ja mám napríklad benzínovú Vitaru v automate už 5 rokov. Je to stredné auto, spoľahlivé (okrem bežného servisu mu nič zatiaľ nebolo). Pomer cena/výkon/kvalita je myslím veľmi slušná. Chorvátsko sme dali na jednu 60l nádrž. Nečakaj super luxus, ale účel plní na výbornú. Jediné mínus je menší kufor, ale na dovolenku sa ako 3 členná rodina zmestíme úplne v pohode.

luizina
26. nov 2022

Aj ja som urcite za vacsie auto a automat. Mala som Volvo sedan, dlhe riadne, ale nizke, potom KIA Sorento, hoodne velke auto cele a teraz mam Hondu HRV a teda uplne naj sa mi jazdilo na Sorente a teraz mam normalne problem s tou Hondou tak lahko parkovat, ako som parkovala s Kiou a to Kia mala senzory parkovacie, ale blbli, žiadna kamera, tak ze som sa spoliehala len sama na seba. Vysoke, velke auto sa rovna za mna paradny vyhlad, vacsi pocit bezpecia. Urcite sa zas vratim k vacsiemu SUV.

galioska
26. nov 2022

ziadne😀 mam vodicak roky a nesoferujem😀🫣

nana27
26. nov 2022

Ahoj, ja som bola pripad ako ty, po novom vodicaku som nejazdila asi 2-3 roky, moja mamina sa spociatku so mnou bála a pri jazde histeričila, tak som s tým sekla a potom ani nebolo na čom. Kupila som si maly renault megan dynamique (priatel bol automechanik, doporucil mi ho kvoli lacnym suciastkam) a bola na 2 rekondicnych jazdach, potom som sadla do auta a soferovala. Nebyt rekondicnych asi by som sa neodblokovala.

karolina196
26. nov 2022

Zeny ti tu radia,aby si si kupila automat.Toto bolo prve kriterium co som ja NECHCELA.Po urobeni vodicaku som jazdila asi mesiac,potom som s tym sekla.Po 3 rokoch som si povedala,ze uz musim jednoducho jazdit,inak mi je ten vodicak v penazenke na 2 veci.Kupila som si starsie auto s manualom a na benzin,ani male,ani velke,tak akurat a zacala som pomaly kratkymi trasami.Jazdim vyse roka a postupne som sa do toho dostala.Zaciatky boli tazke a stresove,ale uz to beriem ako denno dennu sucast zivota.Ak sa chces naucit dobre soferovat,tak ti radim manual.A neskor si vyberies sama,ci ti manual vyhovuje alebo nie a zaobstaras si automat.Moj osobny nazor je,ze automat zvladne aj krepy.Ja som uz automat soferovala,ale nechcela bych ho.Je to cista nuda zo soferovania a neviem si ani predstavit,ze by som dala na mojho chlapa a kupila si automat.On videl na mne,ze sa dost bojim,preto chcel pre mna automat,ale odmietla som a som rada.Neviem si predstavit,ze by som sa naucila jazdit na automate a potom by som si mala sadnut z nejakych dovodov do auta s manualom. 🙈 Za mna odporucam na ucenie manual.

gerrwie_girl
26. nov 2022

@karolina196 ale ona si nepotrebuje soferovanie užívať ako ty, ona sa bojí. A pre človeka so strachom je to podla mna najlepšia voľba. Ja som práve kvôli riadiacej páke prestala šoférovať. Pre mňa to bol strašný stres. Až keď som otehotnela a musela som opäť začať jazdiť tak som si kúpila auto ale s automatom. Ja osobne som šofér ktorý jazdí len keď musí. Chapem ze sú ľudia ktorí si to užívajú, ale ak k nim autorka nepatrí a skutočne sa bojí tak je pre ňu lepší automat. Hoci uznávam ze ak sa naučí oboje je to výhoda do budúcnosti ze keby náhodou bolo treba šoférovať aj manuál.

jana_eyre_2
26. nov 2022

@karolina196 myslím že o kvalite šoférovania skôr vypovedá to ako človek vie zvládať situácie na ceste ako to či preraduje ručne alebo nie.. 😏

jana_eyre_2
26. nov 2022

@karolina196 mimochodom poznám ženu ktorá má taký istý názor ako ty, že manual si užíva a automat zvládne kazdy.. ale jazdí agresívne a porušuje pravidlá cestnej premávky.. no čo to vypovedá o tom že si užíva šoférovanie pri manuály keď nesoferuje správne..

lenkav9
26. nov 2022

Ani ja neradim automat, treba sa naucit normalne manual.raz sadnes do manualu a co budes robit zase panikarit. Automat je len bonus

scacchi
26. nov 2022

Urcite s automatickou prevodovkou 😉

karolina196
26. nov 2022

@gerrwie_girl Ale ja si to uzivam az od nejakeho casu.Ked som isla do toho naucit sa soferovat bola som presne ako ona.Pred jazdou som isla aj 5x na velku,co som mala zo vsetkeho stres.Nedokazala som sa sustredit na vsetky ukony,pozeranie do spetakov,preradovanie a atd,ale od zaciatku som si povedala,ze chcem len manual a potom sa uvidi.Ja to neodsudzujem,ze si niekto vyberie automat,je to urcite bezpecnejsie pre tych,co su v strese,ale ten vyber by mal zvazit az po par mesiacoch,ked to ozaj nejde a nejde.Takto je ovplyvnena len stresom,ze to neda...Ja som sa rozhodla napriek stresu pre manual a potom,ak by som to nezvladala,tak som bola rozhodnuta pre automat.

karolina196
26. nov 2022

@jana_eyre_2 Fuuu,co je podla teba agresivne soferovanie a porusovanie pravidiel cestnej premavky?
Agresivne chovanie za volantom maju aj vodici na automatoch. 😉 To uz je potom styl jazdy kedy su vodici neohladuplni,drzi a ako pises,porusuju pravidla.
Mne sa tiez rozum zastavuje,ked si niekto v obci frči 80tkou

karolina196
26. nov 2022

@jana_eyre_2 A ta zena moze mat rovnaky nazor ako ja,ale styl jazdy je na kazdom

jana_eyre_2
26. nov 2022

@karolina196 akože čo je podľa mňa agresívne jazdenie a porušovanie pravidiel? Veď pravidlá snáď pozná každý kto má vodičák.. Reagovala.som na túto tvoju vetu "Ak sa chces naucit dobre soferovat,tak ti radim manual" v preklade dobre šoférovať nemá nič spoločné s radením.. a nikde preboha netvrdím že ty máš štýl jazdy ako moja známa, prosím čítaj s porozumením.. len som príkladom demonštrovala že je úplne jedno či má človek manuál alebo automat, NEvypoveda to o jeho kvalitách šoférovania, o tom vypovedá to ako dodržuje pravidlá a vie sa chovať na ceste.. a áno, zle šoférujú ľudia s automatom ALE AJ s manuálnou prevodovkou.. snáď už je jasnejšie ako som to.myslela..

bubinko1506
26. nov 2022

Ja som za vacsie s automatom. Jazdila som s manualom, ale bala som sa, nevedela som si zvyknut na radenie a bol to pre mna stres. Prestala som jazdit po jednej nehode; dlhe roky som nejazdila. Teraz v maji mi muz kupil opel insigniu combi s automatom, kamerou, vsetkymi moznymi asistentmi a je to super. Je mi jasne, ze manual si v zivote nekupim, ale takto mi to vyhovuje. Z prace mi dali tiez auto a automatom😉.

kubkovamama
26. nov 2022

Strach prekonas praxou,podvečer a cez víkend keď je menej áut sa chod voziť.A aké auto,každý má subjektívnu radu podľa seba.Mne sa ťažšie prechádzalo z automatu na manuál,preto tiež odporúčam manuál,niečo sa stane,za 5r budeš musieť auto vymeniť a čo ak automat zrovna nezoženieš.Co bol môj prípad.Auto podľa pomeru cena/náklady/servis/náhradné diely.Za mňa škodovky sú ideal pre ženu s priemerným platom a deťmi.Spotreba,mesto,dovolenka,výbava,dostupnosť.Chlap ti skôr poradí.Mala som SUV,jazda super,ale financne to bol masaker.Do roka bolo predané.

mimi16
26. nov 2022

Milá autorka. V prvom rade si zaplať kondičné jazdy a až potom rieš kúpu auta. Predstavuješ hrozbu na vozovke pre seba a ostatných vodičov. Píšeš, že si jazdila mesiac a VP máš tri roky. Ide ma poraziť keď to čítam. Hlavne, že budeš mať nadupané auto, ale schopnosť šoférovať na bode mrazu. Maximálna nezodpovednosť!!!

karolina196
26. nov 2022

@jana_eyre_2 Juj,ale uz tu bolo spomenute,ze ak sa na uci jazdit na automate,tak bude mat problem s manualom,ak nahodou bude nutena do takeho auta sadnut.To bolo myslene tym dobre sa naucit soferovat.To iste plati aj o senzoroch.Ja mam auto bez tejto vymozenosti a tym som sa naucila mat aj ako taky odhad.Moj chlap uz dllllho jazdi na aute,kde su senzori,ale po rokoch mal pozicane auto bez senzorov a pri parkovani nabural.A moj chlap je neskutocne dobry vodic.Na dobre si clovek rychlo zvykne,ale potom uz ma problem s inymi vecami,ked to neurobi technika za neho.A viem co je porusovanie pravidiel,ale ja som skor chcela od teba vediet co je podla teba agresivne soferovanie u tej dotycnej.
Ked som zacala soferovat,tak som mala pred vsetkym respekt a mam ho aj doteraz.Raz som sa na jednej akcii stretla s jednou zenou z mesta a nieco sme sa bavili o autach a ta hned pred vsetkymi zahlasila,ked zistila ake mam auto: "Tak to si bola ty?Som nevedela,ci ta mam obehnut alebo co,ale zdrziavala si ma..."Akoze,dobre viem ako sa dokazu chovat niektore nány..A potom som zistila,ze ta slecinka tiez jazdi na automate.A ked som si toto leto skusila automat,tak som sa schuti zasmiala ake dokazu byt zeny povysenecke ako "rychlo a uzasne" jazdia...Pridavat plyn a stupat na brzdu,tak to uz hej....A ja nemam nic proti tym autam,skor mi vadi ako sa podaktori prezentuju...

zuzanagab
26. nov 2022

@jana_eyre_2 súhlasím. Automat. Ja som si kúpila malicku mazdu 2 s automatom bez kamier,senzorov,čohokoľvek. Odhad som mala po mesiaci super. Teraz to zaparkujem kde chcem. Malicke,svižne,lebo nemám ani bicyklovy motor. Čiže aj mimo mesta či po diaľnici ide ako mala guľa. Teraz sme kúpili mazdu cx5 a tým,xe ma zadnú kameru a senzory,nevidím problém už áno v nej. Ale manžel mal Opel Antara manuál diesel a nechcela som na ňom jazdit,lebo som nemala odhad na to obrovské auto. Preto zavelil, začneš,kúpime male s automatom a svižne. Mal pravdu. Teraz už odsoferujem o 4r aj veľké suv a je mi to jedno. Takže za mňa tiež automat a nemusíš sa sústrediť na radenie. Potom máš priestor vnímať celú premávku oveľa ľahšie,lebo to je napríklad v permanentných zapchach na nezaplatenie. Máš stále všetko pod kontrolou a nemusíš sa báť,či ti to zhasne na križovatke alebo keď sa musíš 100x pohynat.

dadka_bb
26. nov 2022

Moja laska ked som bola dvadsiatka mlada suhajda nerozjazdena bolo volkswagen Polo. Male,ale aj postacujuce. VELKE späťaky a brutalne lahko slo cuvat s nim. Teraz mam rodinnu velku kravu vw touran a neznasam ho.
Obidva automaty.

krkavcia_mater
26. nov 2022

@kristiii benzin? najlepsie hybrid. A keď bude jazdiť na automate, k manuálu sa už nevráti. Je to velmi pohodlne. Ja si automat neviem vynachvalit.