icon

Ako bezpečne využívať elektrickú kolobežku v meste?

12. apr 2025

Ahojte, mám otázku, lebo nech rozmýšľam, ako rozmýšľam, neviem si rady. Bývam 7 km od svojej práce. Chcela som si kúpiť el. kolobežku, lebo by ma to vyšlo ovela lacnejšie než chodiť autom a bohužiaľ, bus mi ide vo veľmi zlý čas. Prvú polku cesty mám cyklistak, potom je úzky, polorozbity chodník. Vedľa chodníka je "Výpadovka", cesta, kde občas aj s autom je problém, nie este aby som tam išla na kolobežke. Druhá možnosť je časť cyklistak a väčší zvyšok cez mesto, čiže chodník, nakoľko po ceste je tiež psycho 😃 same vymole, úzka cesta, nervózni vodiči (chodím ráno v najväčšieho špičke). Máte niekto skúsenosti? Ako riešiť také niečo vy? Lebo verím, že nie každý má poruke cyklistak.
A taktiež by ma zaujímali iné možnosti využitia kolobežky v bežnom živote 😃 napr. Neviem si predstaviť ísť s ňou do obchodu, kde je milión ľudí a ani ju nechať pred obchodom, kde ju môže ľahko niekto ukradnúť. U lekára tiež asi nic. Sestričky by neboli nadšene, že im do ambulancie ťahám takú šarapatu 😃 kam na nej chodievame vy? Ďakujem za info.

Strana
z2
kiki68
12. apr 2025

Kolobezka sa da zamknut, dokonca existuju zamky na appku v mobile. Ja som chodila kazdy den do prace na nej, ale mam to iba par minut

maddie1711
12. apr 2025

Jazdím na kolobezke už roky a všade. Mam veľkú a terennu kolobezku s veľkým dojazdom, čiže neriešim rozbitý chodník ani poľnu cestu, najradšej jazdím ale po ceste. Normálne si ju zamknem ako bicykel, resp nechám len tak lebo mam k nej kľúč na ,,štartovanie”

vanilkovazmrzka
12. apr 2025

Cyklistak je strasne iritujuce slovo.

Zdielane kolobezky nemozes pouzivat? Na cestu do/z prace idealne. Aj ked ja by som vo vseobecnosti kolobezky v meste zakazala… ludia jazdia jak debili rychly slalom pomedzi ludi na chodniku, na ceste ohrozuju v prvom rade seba a potom aj vsetkych ostatnych 🤦🏻‍♀️

slavomira236
12. apr 2025

A dospela osoba by nemala chodit na elektrickej kolobezke po ceste a nie chodnikoch?

akvi
12. apr 2025

Môj syn chodil na kolobežke od svojich cca 13-tich, pretože z našej štvrte mu žiaden bus do školy nechodil vo vhodnom čase. Chodil po chodníku, po ktorom chodí fakt málo ľudí, čiže žiadne ohrozovanie chodcov. Chodil aj do obchodu, na poštu, proste kdekoľvek, dokonca do busu bral kolobežku, nikdy nemal problém. Samozrejme, v obchode ju tlačil, nikdy ho nik neriešil, keďže sa správal normálne. Akože vôbec sa nečudujem ľuďom, že majú nervy na kolobezkarov, ale fakt ich netreba hádzať do jedného vreca. Kolobežka je podľa mňa geniálny dopravný prostriedok po meste, akurát tá infraštruktúra chýba bohužiaľ a tiež uvedomelejsie správanie. Na oboch treba proste pracovať.

autor
12. apr 2025

@kiki68 ako mechanicky zamknúť? Myslíš ako reťazou/bycikel? Ja sa celkovo bojím, lebo väčšinou chodím do kaufu/Tesca a vieme si predstaviť, aká menšina sa tam zdržiava. Oni sú neskutočne drzá mentalita.
A do práce po ceste či chodníku?

autor
12. apr 2025

@vanilkovazmrzka zdieľaná kolobežka by ma vyšla viac, ako benzín 🙂 takže buď vlastnú, alebo kašlem nato

autor
12. apr 2025

@slavomira236 veď práve, že mala. Ale ja mám strach. Preto zisťujem. A tie chodníky o ktorých píšem nie sú moc ľuďmi používané 🙂

kiki68
12. apr 2025

Ja chodim po ceste, nie som chodec, max cyklochodnik, som prislis rychla a na chodniku nemam co hladat. Ano, je to taky elektronicky zamok, odomknes ho jedine appkou. U nas sa tak nekradne, stale mozes mat na nej namontovany tracker a cez mobil vysledovat kde je. V praci som ju mala v sklade. Odporucam nosit helmu.

autor
12. apr 2025

@akvi áno, ale občas je na pošte, v obchode, v autobuse kopec ľudí, hlava na hlave 🙂 bývam v krajskom meste.

kiki68
12. apr 2025

Ja bravam kolobezku vzdy ked idem bez syna a u nas v sezone nezaparkujes dole v meste. Cize toto viem vzdy dat kdesi.

autor
12. apr 2025

@kiki68 ďakujem ❤️

maddie1711
12. apr 2025

@akvi tiež si myslím. Ja chodím na kolobezke ozaj veľa. Prevažne jazdím po ceste, predvidam vždy, lebo to že som na kolobezke je ako s motorkou (nikdy nie si na hlavnej aj keď na nej si), beriem ohľad na chodcov, vodičov aut. No treba si dávať sakramenstky pozor.

akvi
12. apr 2025

Aj keď je hlava na hlave, tak tú kolobežku vieš tlačiť úplne v pohode. To je presne to isté, ako keď máš kočík s dieťaťom, tiež ho dokážeš vziať aj na poštu aj do obchodu.

madeincssr
12. apr 2025

Dobry skuter 125 nezvazujes? Na nom ides rovnako rychlo ako auta, spotrebu ma do 2,3 l a pekny z druhej ruky (Honda, Yamaha) kupis za cenu lepsieho elektrobajku. Ale jasne, treba nakrcnik, motobundu, prilbu a rukavice. Skuter ma velku vyhodu ulozneho priestoru (nielen) na prilbu pod sedadlom a doporucujem zadny nosic s cca 30l boxom (vojde sa tam motobunda). Zapchy prekluckujes a parkujes (zamknes) priamo pri vchode budov, kam potrebujes ist (samozrejme rozumne, ohladupne).
Na skuter do 125 cm3, do 11kW vykonu a s automatickou prevodovkou (variator) staci vodicak na auto.

modrykolibrik
12. apr 2025

Ja som mala kolobežku čo vyzerala jak motocykel a nikdy som nemala problém. Dala sa skladať. Chodila som na nej do práce 4km a v pohodke. Lenže nakoniec som ju predala lebo bývame na dedine a už som ju nevyužila. Niekedy mi príde za ňou ľúto lebo slečna ktorá ju brala si ešte vykseftovala zľavu za benzín a nakoniec napísala že je na horno. Lenže kolobežka mala svoju nosnosť, išla 25km rýchlosťou lenže ja som mala 65 kíl a ona mala najmenej 100 takže tá kolobežka sa rýchlejšie vybyjala a nemala taký dojazd

gov
Odpoveď bola odstránená
maddie1711
12. apr 2025

@gov pzp je povinná od určitej váhy a rýchlosti. Platím ju už vyše roka. Prilba je snáď základom každého človeka čo ma pud sebazáchovy, s vodičskym kurzom úplne súhlasím a myslím že podľa zákona deti do 16r na nej nemajú či hľadať (ani na cyklochodnikoch) ale nie som si tým istá a nechce sa mi ti dohladavat. Osobne by som bola aj za registráciu na ŠPZ

gov
Odpoveď bola odstránená
maddie1711
12. apr 2025

@gov jasne. Ale jazdila som na motorke pokial som nebola tehotná a toto je pre mňa taká menej nebezpečná záľuba. Žijem v malom meste, kolobezkou sa presúvam na obed alebo do obchodu a späť a hlavne ju využívam v leto ktoré trávim komplet cele pri mori, čiže je pre mňa úplne nelogicke využívať auto keď nemusím a sadat každý deň do autá kvôli presunom ma nebaví.

autor
13. apr 2025

@gov trošku sa ukľudni 🙂 skús relaxačnú hudbu, alebo nieco

kiki68
13. apr 2025

@gov PZP mat nemusis, to je iba na kolobezky nad urcity vykon, bezne su obmedzenena max 25km/h, nezijem na SK. A helma je snad samozrejmost tak ako na bicykli. Nakolko ta rychlost je velmi podobna

tim23
13. apr 2025

Úplne súhlasím s @gov

david1202
14. apr 2025

Nezabudni ze na kolobezku do 25 kil a do rýchlosti 25 km nepotrebuješ povinné poistenie ,druhá vec ze podla zákona kolobezka nema na chodníku co robiť, budeš mat nejaký úraz a mas aj po kolobezke ,lebo sa budú s tebou súdiť...mam druhu silnejšiu kolobezku a treba si dávať pozor na ludi...na ceste si musíš vybudovať nejakú tú disciplínu...nie všetci šoféri su ôk, vela z nich su trosku labilnejsi...tak ze mam na držiaku druhý telefón a mam to ako kameru ,keď ze v 70km rýchlosti nechceš nadrbat do auta...kolobezka je síce dobrá vec ,ale treba sa dlho na nej učiť..
Tak ze ak si opatrnejšia tak super .

david1202
14. apr 2025

@maddie1711 kde by si na kolobezke dala ŠPZ?ďalšia co vela o kolobezkach nevie .keby už malo všetko byt na kolobezke ako na motorke, tak kolobezka stráca úplne zmysel ,lebo to si kúpim už radsej motorku ,také ako ty ,by nemali mať ani hlasovacie právo.

maddie1711
14. apr 2025

@david1202 ty si dobre mimo. Skoro každá silnejšia kolobezka ma na to vzadu priestor. Nebavíme sa o veľkej hliníkovej tabuľke ale o nálepke. A prečo? Napríklad ako nedávno vbehol nejaký debil autobusu do cesty na kolobezke tak aby ho polícia nemusela hľadať cez FB. O kolobežkách zjavne viem viac ako ty keďže už par rokov na nich jazdím, a nebavíme sa o detských kolobežkách typu Xiaomi alebo segway. Ale to je asi zjavne mimo tvojho chápania. Chod radšej pozerať správy, a nevyjadruj sa ku niečomu o čom nemáš ani potuchy.

david1202
15. apr 2025

@maddie1711 ja som mimo ,koľko ze si tých kolobeziek mala ?leho ja som ich mal viac ,nie každá silná ma vzda priestor, si niečo o tom nastuduj nez trepnes kravinu .a ako píšem hore ,stráca kolpbezka význam ked bude na tom rovnako ako motorka. VŠADE sa stávajú nehody ,ale ľudia ako ty to nepochopia

david1202
15. apr 2025

@maddie1711 mas viac vedomosti ako ja 🤣🤣🤣🤣Toto ma pobavilo ,akože akú mas značku ked mas viac skúseností?dobrý vtip haha

maddie1711
15. apr 2025

@david1202 prečo by mali stratiť vyznam? Lebo musíš zaplatiť par EUR navyse? Ja sa bavím o bezpečnosti ako takej a o tom čo by som prijala, v iných krajinách je to bežná vec. Už len v susednom Česku potrebujes nad 1000w vodicak + registráciu. Takisto nesúhlasím aby na tom jazdili deti, ani po chodníkoch lebo viem ake to je keď sa niekde vysypes. Je to vec, ktorá dokáže spôsobiť veľa problémov. Ale podľa teba mat svoj názor znamená odobratie volebného práva a to hovorí za všetko. Načo máš potrebu nasilu vnucovať svoj názor ? Nepotrebujem sa porovnávať kto ma koľko kolobeziek a akých značiek. Mala som ich dosť, keď rátam s tými malými srandami tak cez 20. A aktuálne mam taverun, predtým kaboo ktorý si nechal muž.

david1202
15. apr 2025

@maddie1711 moj názor ti vnucuje,ale svoj názor nevnucujes ?to su veľké štáty, my sme maličký štát,preto nechápem prečo porovnávas 2 rozdielne veci.Paru € navyše?ked už by dali vodicak tak by určite nedali vodicak na B,ale na A,co je veľká motorka ,ked ze kolobežky šport triedy začínajú od 2kw v nominálne, tak se sa pýtam znova ,aký potom by mala zmysel kolobezka keby mala rovnaké požiadavky ako motorka?ziadny ,leho motorka ma menšiu spotrebu, je rýchlejšia a bezpečnejšia, tak ze kolobezka so značkami a vodicakom strácala význam....tam potrebuješ vodicak ?ano ,ale tiež je napísané ako u nas v zákone se kolobezka nieje homogelizovana ,to znamená ze nepatrí na cestu .Tak že ešte nejaké pripomienky ?si aspoň prestuduj cely zákon, nie len to co pochytis z netu .

Strana
z2