Ako bezpečne zvládnuť jazdu po klzkom kopci?
Ahojte, dnes som sa dostala do neprijemnej situacie. Musela som zist strmym kopcom dole na aute,nebol posypany. Kopec koncil napojenim sa na hlavnu cestu, ktora je pomerne frekventovana, teda je treba zastat a dat prednost. Po kopci som sla na jednotke, ale auto slo rychlo aj tak. Stlacila som spojku a brzdu, jemne, ale aj tak sa zaplo abs (alebo esp?), to, co zabranuje autu sa dostat do smyku. Auto celu cestu dole rapkalo a skackalo, jednoducho,bolo tam velmi klzko. Dole som zisla v bezpeci. Ako som mala ist dole? Akym stylom mam ist nabuduce, aby som sa nedostala do smyku? Ak sa rozbehnem na jednotke bez brzdenia, vybehnem priamo do premavky. Dakujem za vsetky rady, na tom kopci sa mi to stalo uz druhy krat. Retaze by pomohli, ale vsetky ostatne auta tam chodia bez retazi. Co robim zle?
Normalne na dvojke dole kopcom ta bude brzdit motor a potom jednoducho pomahat motoru stlacanim brzdoveho pedalu. Hlavne brzdit do rovnych kolies a nie v zakrutach aby si sa nedostala do smyku.
@martin8891 dakujem, vyborne rady. Aj ostatni.

1. Povedz niekomu kto sa vyzna nech ti pozrie pneumatiky, dezen ci je dostatocny, pripadne ak uz mas stare pneumatiky tak stracaju makkost, tvrdnu a to nieje dobre. Zimna pneu ma byt makka.
2. Ako pisu hore na jednotke max dvojke iba jemne pribrzduj, nesmies zmacknut spojku bo auto sa rozbehne.
3. Ak je mozne skus sa vyhnut vyjazdenym kolajam, je tam zmrznuty, stlaceny sneh po ostatnych. Cize ak je mozne skus ist mimo tych kolaji.
4. Ak by si sa moc rozbiehala a na boku cesty je sneh jemne do neho vojdi jednou stranou vozidla, nemusis uplne. Ale bacha ak by bol moc zmrznuty ako lad tak je pruser, alebo ak je pod nim obrubnik.
5. Keby si u isla moc rozbehnuta a nemas sance dobrzdit ani ist do snehu tak vystrazne a trub. Vacsine vodicov na hlavnej to dojde co sa deje.