icon

Ako by ste reagovali vy?

5. dec 2022

Chcem postoj nezainteresovanej osoby, ako som ja. Celu situáciu som dnes len zažila a jedna z aktérok sa má pýta na názor, ale ja názor popravde ani nemám. Chápem jednu aj druhu stranu, preto má zaujíma ako by reagovala vacsia skupina zien.
Stala sa taká situácia na cvičení s detmi… dnes tam doslo ku “konfliktu” medzi mamickou(mamicka s jedným dietatom vo veku 2 roky, obdobie vzdoru, truc atd) a cvicitelkou (vyštudovana, má xy kurzov na výchovu deti, sama je školitelka na tieto cvicenia, ovláda manipuláciu s babatkami, no proste teóriu sype z rukáva, je vzdelana, akurát že nemá vlastne deti a tým pádom ani vlastne skúsenosti)
O tom, že nemá deti som do dnešného dňa ani len netušila. Furt som ju mala ako vzor matky, vždy usmiatej, postava tip top, pozitívne naladená atd atd… to len na okraj.
Jedna mamina chodi na cvičenie s dcérkou, ked sme mali asi v tristvrtine cvocenia prestávku, detičky sa mohli ísť napit. Spomínaná mamicka zabudla flasu z vodou v aute, proste kameň urazí bol že dieta chcelo vodu z jej fľaše. Nemusím vám vysvetľovať, ako sa niektoré deto v tom celu dokazu zaťať.. po skončení tej krátkej prestávky to dievčatko neprechádzalo a pýtalo vodu, ponúkala som aj našu flasu, aj z pohára ale nepomáhalo. Situácia sa na chvíľu ale ukludnila a pokračovali sme v hre… tesne pred koncom, ked sme malo záverečnú pesničku si dievčatko na vodu spomenulo a začalo plakať.
Cvicitelka povedala mamičke citujem:
“prosím ta Monika, zober si už malu preč, zdá sa mi že jej nejak moc tolerujes a mala je podľa mna veľmi rozmaznaná, ked nevie vydržať chvíľu bez vody buď si ju ukľudní, alebo odídte”
Mamicka na to:
“To si trosku podľa mna prehnala, ty si zabudla ake je to mat dieta v obdobi vzdoru?”
cvicitelka ”ja deti nemám”
Mamicka” nemas? tak ked porodis aspoň jedno, mozme sa baviť o tom koho decko je rozmaznané”
Postavila sa a odišla aj s malou…
Nám sa všetkým otvorili ústa dokorán, jednak z tej situácie a jednak z tej informácie, ze cvicitwlka dieta nemá a naozaj nám niekoľko krat dávala take rady, ze si vlastne dieta nemôžme nechať skákať po hlave atd. Takze z jednej strany chápem mamicku, ako to myslela, Levo niekedy tie rady od cvicitelky (napríklad ak ma dieta amok, rozprávame mu a vysvetľujeme pohľadom do oci, to u môjho syna NIKDY nefungovalo 😁)
z druhej strany chápem aj cvicitelku, lebo reálne ma niečo odštudované a skúsenosti ma, akurta nie s vlastnými.
Mamicka mi napísala súkromu správu, čo sa dialo po odchode a aký mma na to názor, či reagovala zle. Podľa mna nereagovala zle, asi by som povedala to iste. Ktovie. Akurát ona nevie či ma teraz prerušiť cvičenie úplne alebo sa ma ospravedlniť a pokračovať…
Viac hláv, viac rozumu. Raďte

micusa2222
6. dec 2022

cvičiteľka mala pravdu, dieťa nemôže skákať po hlave už v 2-rokoch,,čo bude robiť o pár rokov ? Je fakt, že dnešné deti sú vychovávané/ resp. nevychovavané/...len na mobiloch, počítačoch, žiadne extra komunikácie, čo by sa mohlo, čo nie.../ česť výnimkám..ktorých je málo/.

123andy123
6. dec 2022

Mne to dieta rozmaznané nepríde, ak som to dobre pochopila jedine co chcela bola voda zo svojej fľaše? Ja by som tiež odmietla piť z cudzej fľaše alebo pohára. To dieta ma viac rozumu ako celá študovana cvicitelka, ktorá to zrejme psychicky nezvládla. Ja tiež chodím s malou na kurzy a vodu aj jedlo ma k dispozícii nonstop počas kurzu.

andreatytler
6. dec 2022

Podla mna ta cvicitelka uplne nevhodne okomentovala vychovu mamicky a aj osobnost dcery. Ta mamicka reagovala este celkom dobre. Cvicitelka by si zasluzila horsie.
Ak by sa to stalo mne, nesla by som spat, lebo by som sa tam citila velmi zle, a ak by ma to velmi dokurilo asi by som si pytala peniaze spat za dve sedenia. Aj ked necakala by som ze ich dostanem spat.
Ak by som bola tebou autorka, bola by som trochu nervozna hlavne ak moje dieta zacne plakat pocas cvicenia.
Poznamka mamicky ze ak cvicitelka nema vlastne deti, tak nema pravo radit, nie je vhodna, ale mamicka s hadkou nezacala... a ospravedlnila by som sa za nu iba ak by so svojim ospravedlnenim prisla prva cvicitelka.

oliolijanka
6. dec 2022

Dievcata, ako keby ste nevedeli, ake emocionalne vieme byt. Proste stretli sa dve, ktore mali svoje dni a jedno dieta obom brnkalo na nervy tak dlho, kym to jedna neustala a vypustila paru. Co aj druha ponala ako dobry dovod na to, aby paru vypustila aj ona.

Teraz ide iba o to, cie ego je menej malicherne.

domak2
6. dec 2022

To som jediná co by sa zobrala za dvere ukludnit dieťa nech ostatných nevyrusuje, bez toho aby mi to musel niekto povedať? 😬
Ale samozrejme cvicitelka mohla vyberať slová a potom aj ta mamička. Teraz sa tam budu chvíľu cítiť neprijemne všetci.

maryetta
6. dec 2022

Že teoria je jedna vec. Prax je druha.
Mam tri deti. Kazde ine.
A na kazde by mi bola teoria prd platna.

To ze dieta reagovalo svojsky je odrazom jeho povahovej crty. Pre uplnu banalitu-vodu robit zavery len preto ze ozaj mozno dieta chcelo svoju vodu? Len na zaklade tohto urcite nie je rozmaznane.

aurora33
6. dec 2022

Keď teta mamička vedela, čo jej dieťa chce nemohla odbehnúť po tu fľašu s vodou do auta? Alebo sa nemôže z kurzu odchádzať? Ja by som to asi tak riešila, nenechala by som aby moje dieťa rušili ostatné. Ale opakujem keď teda ste zrejme všetci vedeli čo ta malá chce. Plus ta úžasná študovana cvičitelka sa tiež nezachovala správne. No cele je to také odveci.

syslik81
6. dec 2022

ja teda nijak fixovana na deti niesom a naobdobie vzoru som nikdy neverila ale ako mama by som reagovala rovnako i ked ja by som asi po tu vodu do auta skocila-zas az tak daleko parkovat nemohla aby nestihla ... a ucitelka mala zachovat profesionalitu ci uz ma alebo nema dieta a nezhodit matku pred ostatnymi hlavne ak tam vyrusuju aj ine deti ... osobne by som sa uz nevratila a napisala zle referencie pripadne oficialnu staznost a ziadala preplatenie 2 hodin .. tiez som bola mudra pred detmi a ked som sa stala matkou vela som pochopila 😀

syslik81
6. dec 2022

@micusa2222 poznam xy dospelych co sa z inej flase ako svojej proste nenapiju-to nieje rozmaznanost a ani nevychovanost ... si zas nemyl pojmy s dojmami

aurora33
6. dec 2022

@micusa2222 tým že dieťa chcelo svoju vodu zo svojej fľaše je rozmaznané? Wuaw

vroni
6. dec 2022

Úprimne, aby cvicitelka kritizovala výchovu matky - a ešte úplne neoprávnene - je totálne neprofesionálne a úbohé. Matka na to reagovala emotívne, dobre, nemusela, ale asi by sa pani cvicitelka páčilo ešte menej, keby tam spochybnila jej odbornosť. Takže ešte dobre dopadla. Zvyšné dve hodiny by som absolvovala podľa toho, či tam inak dieťa rado chodí ci nie. Ospravedlnila by som sa za poznámku len v tom prípade, ak by cvicitelka prišla s ospravedlnením prvá.

maryetta
6. dec 2022

Každopadne dodam. Že ak sme niekde a moje deti nahodou vyrušuju tak bud sa snazim upokojit alebo sa dvihnem a ideme prec aby sme nerusili. To zase fakt ze by mi bolo neprijemne ze rusime ostatnych a rovnako to ocakavam aj od inych.
Je ine ak dieta trucuje 1-2minutky a sa upokoji. Ale ak by mi tam vystrajalo 5-10min alebo aj viac tak… islo by to mne samej na nervy. Tooo teda isto by som tam neostala obzvlast ak dany kurz uz bol na konci.
Trapit dieta. Seba a vlastne aj cely kolektiv.

sundew
6. dec 2022

S malym chodim na cvicenia od malička aj s kopou iných (horších deti) a ani raz nemal z inštruktorov nikdy takúto poznámku! Kazdy chápe ze su to deti a niekedy su nafixovane na urcite veci. Podla mna nereagovala prehnane…

0silvia0
6. dec 2022

Takéto mamičkovsko-detičkovské seansy som nikdy nedávala, takže toto by sa mi nestalo. Ale v tomto prípade by som sa tam už viac neobjavila, nemám nervy na premúdrelé a premotivované osoby.

mondolina
6. dec 2022

chybu spravila matka, keď zabudla fľašu s vodou.
mne by vadilo keby hodinu niečo narúšalo, išla by som sama preč, nemusel by mi to nikto hovoriť.

123andy123
6. dec 2022

Keby som zistila ze som zabudla v aute vodu tak poviem: zabudli sme vodu, ideme po ňu do auta o chvíľku sme naspäť
Nenechám tam dieta trápiť smadom a ostatných placucim dieťaťom.
Nabudúce mama vodu už nezabudne.

123andy123
6. dec 2022

... a to ju takto ,,sprdla,, pred všetkými? Fakt profi

ivuska027
6. dec 2022

No nezduvala by som sa ako rozmaznane male decko. Normálna dospelá žena by cvicitelke zavolala alebo zasla za nou, slusne sa za vzniknutu situaciu ospravedlnila, lebo pochybila v priprave na cvicenie a povedala jej aj, ze sa jej reakcia nezdala primerana, ale stalo sa. Toľko. Dospelí ludia robia veci civilizovane. Teda aspon by mali. To, že na nu zautocila s tým, že sama nemá deti je teda totalne primitivna podprahová poznámka, pod úroveň. Kamarátka tam išla cvičiť, to má nejaké pravidlá a je vhodné ich akceptovať. Pochybili obe, ale ak všetci budú riešiť veci " oko za oko", tak všetci budeme za krátko slepí a spoločnosť bude na úrovni neandertálcov. Takže treba sa upokojiť, trocha pokory. Mám dve deti, ale teda to tak neprežívam, že sa z nich alebo zo mna ako matky každý musí pototo. Trocha úrovne a nadhľadu by sa zišlo.

martinaju
6. dec 2022

Nešla by som lebo ak sa niekde necítim dobre nejdem. Bolo nevhodné ako reagovala lektorka či ma alebo nemá dieťa. Ale keďže ma vyšší vek a pracuje s detmi asi vlastné mať nemôže čo je tiež dosť bolestivé. Ani jedna sa nezachovala správne. Jedna je študovaná tak by mala zvládať situácie a nevybuchnúť a jedna to prehnala s tym čo povedala z hľadiska toho že si ani nevie predstaviť čo je nemôcť mať deti…. Osobne by som nešla a viac by som sa v tom nerýpala ale tak no nie vždy budeme mať všetky dobrý deň. Tak ako ho nemala malá nemusela ho mať ani lektorka (čo keď bola na ivf a akurat sa dozvedela že to znova nevyšlo alebo hoci čo) nepspravedlnujem lektorku lebo takto sa správať nemala ale na druhej strane tiež je len človek. A ako bolo povedane vyššie akcia vyvola reakciu takže lektorka nemá čo čakať ospravedlnenie zachovala sa tiež zle a prvá. Takže bol to zbytočny konflikt ale teda ja osobne by som tam viac nešla.

saxana000
6. dec 2022

Poziadavke lektorky rozumiem jedno dieta v takejto nalade dokaze rozhodit celu skupinu a uz sa.potom tazko s nimi pracuje duplom ak ide o deti v tomto veku v takomto pripade je lepsie poziadat mamicku o uklidnenie dietata alebo o opustenie priestoru.samozrejme citlivo a slusne.Poznamka o rozmaznanosti tu bola ale absolutne neprofesionalna mozno nie zle.myslena ale urcite velmi zle odprezentovana lebo mamicka je stale zakaznikom keby chcela moze spravit cemtru velmi zlu reklamu komfrontovala by som zriadovatela alebo priamo jej nadriadeneho s touto situaciou ktora sa stala a ziadala vysvetlenie.
To ze lektorka vlastne deti nema tu vobec nehra rolu pretoze cvicenie ktore navstevujete ma urcitu metodiku ktorej sa snazia drzat a v tom su aj vzorce spravania a riesenia situacii ktore maju lektorky teoreticky nastudovane v ramci toho konceptu ktoremu sa venuju.. bohuzial pre niektore deti a niektore situacie su tie vzorce neaplikovatelne a nefunkcne..
Ja si myslim ze mamicka zareagovala adekvatne na provokacnu poznamku lektorky.ziadala by som prelozenie do inej skupiny k inej lektorke pokial je to mozne lebo to napatie uz tam ostane.pripadne osobny rozhovor s lektorkoj medzi 4 ocami pred zaciatkom dalsej hodiny.

babulkomale
6. dec 2022

Ospravedlnit by sa mala cvicitelka. Mohla slusne poprosit nech zbehne pre tu vodu ale urcite nemala poucovat a posudzovat o rozmaznanosti. Pretoze to, ze dvojrocne dieta chce vodu je nutna aktualna potreba, nie rozmaznanost. Cvicitelka to prepiskla na celej ciare. Ja osobne by som k nej uz nechodila.

babulkomale
6. dec 2022

Ja by som isla pre vodu hned ako by som zistila ze zostala v aute, lebo by som vedela co pride.
Dieta vidi ze vsetci piju a navyse je smadne, no way - voda je nutnost.
A urcite by som nechodila po spickach okolo dovodu preco niekto nema deti, keby sa ten clovek takto drzo a neprofesionalne zachoval ako prvy a vybehol na mna pred viacerymi ludmi. Najmudrejsie su bezdetne tety v rodine a aj najviac dokazu zranit a ublizit svojimi sprostymi recami.

mistymay33
6. dec 2022

Lektorka sa nezachovala spravne, komentar typu: mas rozmaznane dieta je uplne cez ciaru, to si mohla odpustit. Mohla slusne poziadat mamicku, aby si vyriesila situaciu s dietatom, bud nech jej donesie vodu, alebo nech opusti skupinu a ukludni si mali za dverami. Pisete, ze mamicka to ma zaplatene, tak ma pravo tam byt… ale aj druhe matky to maju zaplatene a maju pravo na celu hodinu bez narusania chodu lekcie. Tam si zase myslim, ze mamicka mala vyhodnotit situaciu, a ked videla, ze dieta vyrusuje ostatne deti a lektorku, mala ho zobraz prec, utisit ho a potom sa vratit. Viem si predstavit, ako mohli byt vsetci nervozni z toho, ze namiesto pohody a hier, vsetci museli pocuvat plac jedneho dietata. Ale samozrejme, lektorka nemala pravo komentovat vychovu a rozmaznanost dietata.

h2
6. dec 2022

Podľa mňa reagovali nevhodne obidve. Keď to bola záverečná pesnička a vlastne už bol takmer koniec, lektorka mohla povedať, že ak chcú, môžu už odísť. Ale nemala komentovať, že malá je rozmaznaná a že matka jej veľa toleruje. No a tvoja kamoška jej zase nemala hovoriť, že sa má vyjadrovať, až keď porodí. Možno neporodí nikdy, kvôli niečomu, o čom neviete a mohlo ju to zabolieť.

thoughtfulweirdo
6. dec 2022

Lektorka sa zachovala nesprávne. Ona je tam v práci a má sa správa profesionálne, poskytuje službu platiacim zákazníkom, nie je medzi kamoškami, aby bol niekto zvedavý na jej názory. Kamoška reagovala tiež nemiestne, ale až v reakcii na nemiestnu akciu od lektorky.

sense
6. dec 2022

Obidve trochu prepiskli ale aká akcia taka reakcia.
Ak to má zaplatené cvicitelka nemá právo ju vyhadzovať a tiež sa ma zdržať takých komentárov.
Druhá vec mamička aj keď sa jej to dotklo nemala jej vyhodiť na oči to ze nemá vlastné deti.
Ako matka kt takýto kurz záplatu la by som tam tie 2x eyte išla a ospravedlňovať by som sa ne ospravedlňoval a viac by som tam nešla à ak by ma cvicitelka opäť chcela poslať prečo jej poviem v poriadku ale chcem vrátiť peniaze za 2 cvicenia..
A ako cvicitelka ak dieťa na kurze vyrusovalo a nespolupracovalo mohla mamu dieťaťa aj slušne požiadať o to aby spacifikovala a ukludnila svoje dieťa alebo mohla ponúknuť ze teda cez oausu dieťa po stráži à ona ide do auta pre vodu ak mala auto zaparkované blizko

nikolka1986
6. dec 2022

Cvičiteľka mala reagovať diplomaticky štýlom, či by nebolo lepšie odísť tentokrát skôr ak je malá nepokojná. Nemala jej čo hovoriť, že je rozmaznaná ! Je to jej biznis, ona by sa mala správať profesionálne, má za to zaplatené. Ok, deti nemá. Neznamená, že s deťmi nefungovala v rámci praxe a tak. Ale cvičiteľka to prehnala.

stanulienkat
6. dec 2022

Suhlasim aj s jednou, aj s druhou. Nevieme presne ako to lektorka povedala. Takze to mame JPP. Dalo sa to aj taktnejsie od lektorky. Nevieme, ci to dieta pravedelne vystraja. Na druhej strane mamicku nema co zaujimat, ci lektorka dieta ma. Normalna mamicka sa snazi dieta ukludnit, bez toho, aby jej to musel niekto povedat. Mala automaticky dieta zobrat a ist na chvilu za dvere, alebo pre tu vodu. Cakala, ze ked si plati, ze sa vsetci z nej pokakaju? Aj ostatne mamicky si platia a urcite nechcu byt rusene pocas hodiny.
To, ci niekto dieta ma, je irelevantne. Ja dieta mam a ked niecim rusilo, sama som sa zdvihla a riesila. Nespoliehala som sa, ze to ostatni budu chapat. Ostatnych moje dieta nemusi zaujimat.
To je akoby kozny lekar nemal liecit syfilis, ked ho sam nemal.
Takisto prihoda z lietadla-decko kopalo do sedadla pred nim. Bolo pasazierom opakovane napomenute. Mamicka na to nic.. Asi tiez cakala, ze pasazier ma dieta a pochopi, ze je to len rozkosne kopkanie.

zuzzinka
6. dec 2022

Netreba si to brat hned vsetko osobne. Ja by som si tie hodiny zaplatene normalne odchodila a nevracala sa k tomu "incidentu", ani by som sa neospravedlnovala. Este zalezi ako zareaguje cvicitelka, ale nebola veru velmi profesionalna. Deti nie su cvicene opicky a takym situaciam sa nevyhnu..

basska_b
6. dec 2022

Teda, to ma odvalilo... takto zareaguje slecna/pani, ktora:
- vedie kurz za poplatok prave od tej Moniky a vas dalsich
- je studovana a neviemaka mudra
- robi kurzy, na ktorych deti placu, revu, vspucaju sa...

Pritom sa dalo povedat: "Monika, chodte do auta mozno po tu flasu, nech mala moze v klude pokracovat v cviceni, asi je dost smadna..."

A ona zacne na nu, ze jej moc toleruje a ze dieta je rozmaznane, pritom o dietati vie prd. Praveze jej nic netoleruje, kedze jej po flasu nesla! Moja dcerka ked je smadna, tak chyti uplnu paniku.