icon

Ako by ste to riešili? Potyčka na ihrisku s 10 ročným

viktoria12
14. aug 2018

Ahojte dnes sa nám stala taká vec. Ako každý deň tak aj dnes som bola s deťmi vonku . Máme na sídlisku ihrisko kde je basketball.kos a futbalové bránky. Moja dcéra staršia dosť ju zaujalo basketbal teda hádzanie si do koša kúpila som jej aj basketbalovú loptu. No šli sme. Vonku na to ihrisko jeden kôš bol voľný deti boli bokom taká skupinka deti tam len stala v rohu na Tom ihrisku . Tak som deťom povedala že je voľný kos tak nech si idú hádzať loptu ja som.mala psa na vodítku. Ale bola som pri Tom ihrisku pri plote .no dcéra pribehla o sekundu že ju vyhodili že jej povedal jeden chlapec že má vypadnúť že je ich ihrisko. Tak som tam zašla a povedala slušne tomu chlapcovi že ihrisko patrí každému a že oni stali bokom a nehrali sa a prečo by si moje deti nemohli zahrať . No ten chlapec mal možno 10 rokov no začal nadávať a vulgárne sa vyjadrovať a že on ma má v p... A že nech deti vypadnú dcéra sa otočila a odišla no ja som neustúpia a povedala som jej nech si ide hádzať . Že má rovnaké právo tam byť ako on. No ten chlapec naschvál hodil loptu do mojej malej upozornila som ho no začal ešte viac nadávať a že si mám zavolať policajtov a že čo mu môžu a také veci . Ignorovala som ho nemalo to zmysel . Prišla svokra a dala som jej psa a šla som s deťmi ja na ihrisko a jeho som totálne ignorovala no poviem úprimne mala som sto chutí ho prefackat. Ide o to ako by ste reagovali vy ??? Nechcem aby moje deti si nechali skákaťa po hlave a zase aby ich každý neodbil. No na druhej strane nechcem aby sa samozrejme hádali a mlátili. Ako by ste to riešili???
72

liligreg
16. aug 2018

@lulica ty by si prefackala cudzie dieťa a volala políciu. Len aby si nebola prekvapená, ak by tá polícia potom riešila teba za prefackanie. Ja viem, že pre každú mamu je jej dieťa nedotknuteľné, ale fackať cudzie dieťa je nejako cez, nezdá sa ti? Ty by si bola s tým Ok, keď tvoje dieťa potkne iné a príde jeho rodič a struhne mu jednu za ucho?
A k druhej časti. Mala som spolužiaka na ZŠ, učil sa sprvu na 4ky, bil sa s každým, drzý ako plostica.. aj učiteľom robil neraz zle. Postupne sa zo štvorkara stal dvojkar/trojkar. Šiel na SŠ a neskôr na VŠ, teraz je z neho MUDr.. a teda ostatní z “jeho partie bitkárov ” tiež nie sú imbecilni robosi.

maria584
16. aug 2018

@lianka123 trosku prehnaná reakcia by to bola, nemyslíš?

hellwant
16. aug 2018

@kikina84 nepochopila si ma 😀 ja som netvrdil ze to nema riesit policiou, ale to nech povie pravdu ze zautocil na jej dieta...a nie na nu ako dospelu, reagoval som iba na klamstvo, to tu nie je zapotreby, utok s loptou na dieta je napadnutie. tot vse😉

montemotherone
16. aug 2018

@viktoria12 uff, veľmi ťažká situácia a ten krpec si to uvedomoval. Ja by som asi veru zavolala mestskú políciu, a trochu to celé "nafúkla", nech má malý príučku 😉 Že tam terorizuje deti, že tvoju dcéru napadol a hodil do nej loptu... Mne sa raz dávno stalo niečo podobné, keď mi začal na ihrisku jeden papuľovať. Ja som naňho hneď vyskočila, že ako sa volá a podozrievavo mu oznámila, že viem že chodí do tej a do tej školy (náhodou som trafila 🙂 a zajtra tam nabehnem a má chlapec po prdeli poprask! ... Vtedy skrotol. Odkráčala som vystretá, víťazoslávne som mu ukázala chrbát, ale myslela som že dostanem od rozčúlenia infarkt! Ešte aj teraz keď si na to spomeniem mi je zle 😂 Títo grázlici nevychovaní... A včera mi dcéra tiež hovorí, že keď bola s malým na ihrisku, že takí krpci na kolotoči ho vyhnali, že "ty sa tu nemôžeš hrať"... Samozrejme, dcéra 16 ročná zobrala malého, a išli bokom, ... krpci mali šťastie že som tam nebola. Ukázala by som im sever... Bohužiaľ, už aj u takýchto malých je to o tom vnútornom súboji, o tom že nesmieš ukázať strach a zaváhanie. Oni to vycítia hajzlíci krpatí 😉

lulica
16. aug 2018

@liligreg ty si rob co chces maj su nazor aky chces asi ta v zivote nik nesikanoval ked takto rozpravas ver tomu jeby moje dieta niekoho sikanovalo tiez dostane vychovnu a ten tvoj mudr je asi jedna tisicina tak laskavo mi tu nepis o vynimkach jasne ze by som tomu decku dala po papuli lebo ocividne doma mu ju dat nevedia nevravim ze sa vsetko riesi bitkou ale asi si ju zaslúžilo a je mi jedno co by mi na to povedali policajti asi by to riesili ale mali by co riesit aj s rodicni toho sopliaka serus

judar
16. aug 2018

akože podaktoré deti sú fakt nevychované...stretla som sa žiaľ už stým počas cesty autobusom že autobus zastavil na zástavke a boli poblíž 10-12r traja chlapci čo sa smiali ako idioti a mali za veľkú srandu si vzťahovať z nohavíc červíkov a rehotať sa natom ako sa cestujúci z autobusu zatvária ....veľa rodičov si myslí že má doma anjelikov možno tak doma anjelici aby nedostali s opaskom po riti a vonku hovadá ale že doslova....v parku pri bufete som sa stretla zo skupinkou tiež 10-12 ročných detí čo sa tiež zabávali na urážaní ľudí - raz som tak pri takej skupinke bola a najstarší z nich na mňa že hej krava a za nim kamaráti sa veselo bavili natom ako sa so mnou bavil..keď som mu povedala že prosím? ..on že krava...tak som mu povedala že povedz to ešte raz....samozrejme to povedal a všetci sa začali smiať....som si ho zavolala bokom a vytiahla z vačku skladací polovnícky nôž a s úškrnom mu povedala nech to ešte raz zopakuje a prídem ho v noci rozobrať ako rybu....bez slova prelaknutý išiel preč...a o pár dní keď sme sa vrátili s kamarátmi do parku zas tam tie deti boli ale už u dotyčného chlapca to nebolo že krava ale dobrý deň ...už si zrejme uvedomil ako sa s dospelým bude baviť

liligreg
16. aug 2018

@lulica ja si môžem napísať, myslím, čo chcem. Nemyslím si, že si v pozícii, aby si mi hovorila, čo smiem a nesmiem napísať. Ľudí by som “neškatuľkovala”. Ak by si chcela taký zaškatuľkovaný názor aj odo mna počuť, tak väčšinou tie deti sa správajú podľa toho, čo vidia v najbližšom okoli a v čom vyrastajú. Nie nadarmo sa vraví, že deti sú odrazom svojich rodičov. A podľa tvojej reakcie by som kľudne mohla povedať, že z deti takých agresívnych rodičov ako ty, vyrastú len agresori. Skôr sa prikláňam k tomu, že doma mu po tej papuli dať aj vedia a rovnako sa aj on na ostatných ventiluje (dá po papuli, zahresi, potiahne za vlasy)...

lulica
16. aug 2018

@liligreg ja ti nezakazujem pisat svije nazory lem ti vravim nepis to mne. Agresivna nie som ale.nenavidim sikanu a radsej dam decku dovod bat sa takto spravat ako mavat nad tym rukou. Co spravia policajti?

liligreg
16. aug 2018

@lulica citujem: “... tak láskavo mi tu nepíš o vynimkach...” no neviem, či neviem citat, ale podľa mna nechces, aby som niečo písala...podľa teba nie je agresívne spravanie dať niekomu facku? Tvoje dieťa to uvidí a potom nabudúce, nebude sa mu páčiť, ako sa k nemu niekto sprava, tak mu jednu treskne. Ak by to rodič dieťaťa nahlásil, môžeš mat veľký problém. A to, že niekto na ihrisku “nedovolí” tvojmu dieťaťu hrať sa alebo doň hodí loptu nie je ešte hneď šikana (zažila som šikanu rok na zs a Rok na SŠ- slovnú, nie fyzickú). Takéto veci nevyriešiš bitkou. Môžeš mu len ukázať, že si inteligentnejšia. Ver tomu, že tiež by sa ti nepáčilo, keby niekto príde za tvojou dcérou/synom a dá mu výprask. Či už by si zaslúžil alebo nie! To, že capnem našim vlastným deťom je (pre niekoho) Ok. Ale nemáme žiadne práve dávať výchovne cudzím deťom.

lulica
16. aug 2018

@liligreg vezmi si co si dovoli ten fagan pred mamou tych bab...co by si dovolil potom keby tam ich mama nebola? Chore nie? A ked sa neha niekto tak potom sa neha drbat od kadekoho to co bude za postoj? Nevravim ze by som ho zmlatila ako zito ale dostal by tatrana alebo by som ho len zdrapila nech sa trochu oklepe z tych moresov ☺ takze tak. Nic agresivne na tom neni viac ako situacia ktora sa stala

lulica
16. aug 2018

@liligreg ty si myslíš ze ked si povies ,,idem ukazat niekomu ze som inteligentnejsia, ze to ten idiot pochopi? To tazko..😂 a nemusis mi hovorit ake mas skusenosti so sikanou..mna to vobec nezaujima tiez mam skusenosti z oboch stran a nehovorim tj o tom☺ neviem ci sa tym chvalis alebo stazujes vies. Takze ked na tvoje deti zautoci nejaky imbecilne vychovany fracek tak mu ukaz ze si inteligentnejsia uuurcite to desatrocny pochopi.😏

liligreg
16. aug 2018

@lulica aj keď ho len zdvihnes do vzduchu a potrasies ním a budeš dohovárať. stále je to niečo, čo si ty ako cudzí človek nemôžeš dovoliť. Hoci by si neviem ako zaslúžil. Ale tak skúsiť môžeš a uvidis, či niekto bude vyvodzovať následky alebo nie!

olive777
16. aug 2018

@viktoria12 Vieš čo?..ešte raz tam bude, nahraj si ho tak aby si to nevšimol na mobil a ukáž to buď polícii, alebo niekomu o kom vieš, že rieši tieto ihriskové záležitosti na sídlisku..nejaký správca alebo dakto..ale hlavne by som si ho nahrala...

lulica
16. aug 2018

@liligreg vies ani on si nemoze dovolit spravat sa a utocit verbalne aj fyzicky na ostatne deti

lulica
16. aug 2018

@olive777 nahravat je fajn ale ako pravny dokaz to nieje a spravca ihriska? To som este nepocula ja o niekom takom u nas sme take nemali..

liligreg
16. aug 2018

@lulica @lulica šikanu si vytiahla prvá ty, že píšem ako píšem, lebo ma nik asi nesikanoval. Tak aby si mala jasno v tom (že nepíšem len tak od buka do buka), dala som ti info, že aj mna sikanovali, to ale neznamená, že teraz budem chodit nevychovaným drzym deťom dávať po papuli. Ty nevidíš nič na svojich vyjadreniach agresívne? Tvoje vety: zdrapila by som ho! vyfackala by som ho!
Samozrejme, že ani tie deti sa nemôžu/nemali by správať tak, ako sa správajú. Ty si ich spravanie, šikanu, ublíženie na zdraví môžeš riešiť s jeho rodičmi, privolaním polície. Ale ty ich napádať len tak nemôžeš. Teda môžeš, ale už som ti niekoľkokrát písala, že potom môžeš byť riešená aj ty!
Takéto oplácanie ťa akurát posunie na ich úroveň. Ešte keď by si mu aj struhla, sa ti najprv vysmeje do tváre. Chlapec je možno doma anjelik, ale vonku sa predvádza, hrá na machra.

olive777
16. aug 2018

@lulica No neviem, kto má na starosti také záležitosti...v Ke je na každom sídlisku úrad, poslanci a keď sú sťažnosti, tak sa to rieši buď cez nich alebo políciu..len treba za tým ísť a nie nechať si šikanovať svoje deti..a tobôž aby 10 ročný prd šikanoval dospelú ženu...😒

lulica
16. aug 2018

@liligreg ako si si pridala vykricniky aby sa ti to zdalo take ake tvrdis ze tie vety su 😄ah jaj😄☺..ja som sikanu vytiahla uz skor pretoze to co predvadzal ten chlapec sikana bola a este si mi ani nebola schopna povedat co by asi urobil tym babam keby boli bez mami tak kludne ma tahaj dalej za slovicka co som kedy napisala tebe a mozno aj nie tebe pretoze tuto debatu rozobera autorka a ja som reagovala v prvom rade na nu nie na tvoje reci. Pytala somsa ako by to riesila kazda z nas povedala dom svoj nazor a ty mi do toho vykrikujes nejake kidy co ma nezaujimaju rozumies tomu?😄 ci stale si myslis ze mi bud zmenis nazor alebo ze ma tvoj nazor zaujima este stale?

liligreg
16. aug 2018

@lulica či by v tej vete bola bodka alebo výkričník. Stále sú to tvoje vety, ktoré vykazujú známky agresivity. To, že mladý bol agresívny, sikanoval, to si hneď veľmi rýchlo zhodnotila. Ale to ako by si chcela reagovať ty, to nevidíš. Žiaľ, druhí sa oveľa ľahšie súdia a ťažko sa pozrieť do zrkadla na samého seba. Keby boli bez mamy, skončí to tým, že dievča odíde (rovnako ako odišlo), nebolo to tak, že mladý za ňou prišiel a začal po nej či sestre z ničoho hádzať loptu. Bola to jeho reakcia na dohováranie, ktoré nevedel ustať a snažil sa vyprovokovať (a možno aj k tomu, aby mu dotyčná mama “vrazila” a on utekal za tatom nech narobí ten poriadky)..agresívne, prchké povahy by to vyriešilo tým tvojim riešením. Prefackali by a vybavené. Áno, napísala si mamičke názor ako riešiť situáciu (čo som ja nespravila, lebo v takýchto vyhrotených situáciách už je ťažko nájsť nejaké riešenie. Možno by nebolo zlé, keby sa hneď na začiatku spýtajú skupinky, či je ihrisko volne, ak tam stali s loptou, možno by to bolo celé úplne inak. Ale to sú dohady), no názor prefackať cudzie dieťa je k ničomu, lebo to nesmieš spraviť. S druhou časťou - privolaním polície- súhlasím.

lulica
16. aug 2018

@liligreg dievcata by odisli a nemohli by sa tam chodit hravat pretozr zakazdym by ich zastrasoval blbec. Tak je to spravne ano?to je suche fakt

liligreg
16. aug 2018

@lulica nie je to tak správne. To som nikde nenapísala. Len som opísala situáciu, čo by sa stalo, keby tam nie je mama. Dievcata by odišli, chlapec by “vyhral”. Nikto by nerozprával vulgárne, neletela by lopta. Dievky by sa Doma sa posťažovali a možno by potom rodičia trochu zapracovali na asertivnom správaní deti. Nanestatsie, aj vďaka takýmto situáciám sa človek veľa naučí. To, že ich niekto raz “vyhodi” z ihriska neznamená, že tam nesmú viac ísť. Ozaj si myslíš, že ak na cudzie dieťa nakricis a dáš mu výchovnú, tak on sa z toho pokaka a viac to nespraví? Veď preňho nie si žiadna autorita. Ale keby tam príde ta polícia (pokial teda nemá otca/mami v PZ), to zafunguje oveľa viac. Hlavne, ak budú privolani rodičia ( a zistia, že ich dieťa nie je takí anjelik alebo rodičia, ktorým je všetko vrátane výchovy deti u prdele, ktorí bežne takto doma krikom a bitkou riešia situáciu a začnú byt nakoniec riešení socialkou, a potom im docvakne..)

lulica
16. aug 2018

@liligreg pre boha voes co toto si napisala taku sprostost podla mna ze radsej sa uz prosim ta dalej ani nebavme stracame cas. Uplna hlupost podla mna. Mozem len povedat ze obe mame rozdielny pohlad.

tova
16. aug 2018

@siska1313 dieta treba naucit kde sa oplati hadat a vydobit si svoje a kde sa da radsej odist bez incidentu. 3r, dieta ale bo jeho rodic urcite neprevychova cudzie dieta. Zvlastne jednanie ked cidzi clovek chce ist fackovat ine dieta . Ja mam tiez starsie deti a totalne neakceptujem ked sa hraju hru a pride male 2-3r. dieta a zacne sa im tam motat a mamicka sa blbo usmieva akoby bolo sucastou hry alebo im vytiahne z ruky loptu/cokolvek a mamicka sa tvari ze nevidi. Vela krat sme museli odist robit inu aktivitu lebo nebudem sa hadat s 2r. dietatom.

tova
16. aug 2018

@montemotherone omg, ty mas povahu!!! a este na to hrda.

tova
16. aug 2018

@lulica nemas sa pravo nikoho dotykat! on zautocil slovne, tak slovne mu mozes odpovedat. Ak ho zacnes drapit , tahat atd. to je fyzicke nasilie, napadnutie cudzej osoby. Ak by to videla policia alebo bola by si natocena na kameru tak by si sa mohla driapat a ukazovat rohy v base. Zastnem ake "inteligentne" su tu dospele zeny.

romiada
16. aug 2018

@lulica
@liligreg
nič v zlom, riešime tu agresívne deti v debate a zatiaľ Ste tu aj Vy dali priestor svojej ostrej výmene názorov - skúste použiť na to internú poštu😉. Potom sa tú každá debata takto zvrtne na hádky medzi tými, ktorý majú rozdielny názor a už ten pôvodný zámer stráca zmysel. To už má ďaleko od konštruktívnej debaty. Pekný deň Vám obom. 🌞

lulica
16. aug 2018

@tova pocuj tak uz ked smesa pri tej policii a riesenim s policiou ako by sa ti pacilo keby som sla ja na policiu za tie tvoje ,,inteligentné" dospele zeny? Co teba po mne vlastne? Mimochodom nezautocil lne slovne ale smaril loptu po dievcati, kvoli comu akoze? Ked sa chces hrat na inteligentnu tal laskavo reaguj na autorkinu otazku a nevyryvaj do niekoho kto povie svoj nazor.. pre boha milujem taketo moralistky

lulica
16. aug 2018

@romiada ja som za reagovala som ovsem na otazku autorky a nie na nazory zien ktore sa nevedia vyjadrit priano autorke ale rypat do mna. Snad si uspokojili svoje ega na mne 😄

romiada
16. aug 2018

@lulica hej len ked vidim ten monolog medzi Vami, tak ma to prestava bavit aj citat.....je to jak brazilska telenovela 😂

romiada
16. aug 2018

niekedy mam pocit, že sa tu ženy vedia tak schuti vyhádať, že by si oči aj cez obrazovku vyškriabali 😂