Ako čeliť zhoršujúcej sa situácii?
Ako si dodávate nádej? Čo Vás drží nad vodou? Že raz aj toto skončí? alebo aké máte plány na najbližšie roky? Slniečkárky, ktoré sú spokojné, prosím, neprispievať do diskusie, len tie, ktoré vidia objektívne fakty.
Ja by som sa viac bala Trumpa...
@petracandle uz som to tu pisala, ze Slovaci maju CR zidealizovanu..
Ani v ČR a okolitých krajinách to nejde k lepšiemu, Nemecko, Rakúsko, Francúzsko, Anglicko a dalo by sa pokračovať.
@softiesofie moja otázka znela inak...čo vás drží nad vodou? ja osobne napríklad odísť nemôžem z rôznych dôvodov. a kým tu musím ostať, pýtam sa iných, kde berú na to silu. ale ak príde aj na mňa čas, odídem🙂 nevadí, že tam na mňa nikto nečaká. a tu hej?
@beata_k jj, ani Amíkom nezávidím🙂 tí tu majú asi aj horšie ako my..
Ved to
@la_dolce_vita vsetko, kam clovek chodi na vylety/dovolenky (nie makat) si ma tendenciu zidealizovat. Ale mozno to tak ma byt - psychohygiena, posledne zvysky optimizmu (iluzii?)
@petronelag jasné, ale stále v čomsi o krok vpredu oproti nám. prosím, daj jeden dôvod, že sme na tom ozaj v niečom dobre🙂 zásoby pitnej vody? málo imigrantov? viac ma nenapadá..
@petracandle
1. Pozri si AKÝKOĽVEK údaj o kvalite zdravotníctva, stave ekonomiky, kvalite školstva v EU. Pozri kde je Česko a potom pohľadaj Slovensko.
2. Pozri sa aká veda a výskum, aké inovácie sa robia v Česku a na Slovensku
3. Pozri, v akom stave majú Česi nemocnice a vysoké školy, porovnaj zo slovenskými.
4. Áno, voľby asi vyhrá Babiš, ale v Česku funguje parlament a senát, nie je tam ani zďaleka všetko tak skorumpované a prehnité ako tu, majú oveľa lepšie fungujúce inštitúcie a životná úroveň je oveľa vyššia
5. Žije nám tam polovica rodiny, keď sme spolu a rozprávame sa, chce sa mi od zúfalstva revať 🤦♀️
@madeincssr hm, idealistka nie som, skôr realistka. a už aj mne dochádzajú zvládacie mechanizmy na slovenskú situáciu🙂
@yoxinka úplný súhlas. k tomu niet čo dodať. na to človek nemusí byť idealista, aby to zhodnotil. tiež som nepochopila prečo tu niekto hovorí o idealizovaní iných krajín
@yoxinka mne to pripada tak, ze uspesne krajiny su tie, kde sa (z akychkolvek dovodov, dlhorocna uroven moralky, prezierave zakony, uroven politikov...) menej z celkoveho bohatstva (prijmu) krajiny rozkradne. Smerom na vychod a juh sa toto akosi zhorsuje. Ako keby dlhorocne "tradicie" tazko zmenit, dedia sa. Co oko vidi...
"ale ak príde aj na mňa čas, odídem🙂 nevadí, že tam na mňa nikto nečaká. a tu hej?"
A ako odides?
Sadnes na autobus a tu domcek na byvanie a tam hned praca? 😒
My máme pol rodiny v AT a na druhej strane zen
Zemegule a nechystám sa nikam.Ano, je to tu zle, ale mám zázemie, prácu, žijem v svojej bubline a nemyslím si, že vonku nie sú problémy.Ak by som mala do 25-30 r tak uvažujem.
@softiesofie moje vzdelanie ma predurčuje, aby som sa vo svete nestratila. zatiaľ mám iné dôvody, ktoré ma brzdia. o mňa sa ty neboj🙂
@madeincssr to ti nepripadá. o tom sú výskumy, že je to tak..
Vsade su nejake problemy, aj v inych statoch, tu bolo este horsie v 90tich rokoch, Meciar, mafia.. nedavno som pozrela film Kajinek a fiha, podobne praktiky. A tiez zalezi konkretna lokalita v CR, su aj tam velke rozdiely.
Napisem ti knihy: posledné dni Pompejí (situácia s katastrom), džentlmen v Moskve (je to aj film nevidela som, kniha je o emigrácii politike každá bezútešna politická situácia sa dá prežiť). A ja som z Kosic, vzdy si pomyslím na Pašku.
Čo sa týka vlády ja si myslim že ti menej sprosti čo tam sú sa musia už začínať báť, toto čo sa na nich valí nie je sranda rozhnevaný dav aj holubičieho národa môže byt nebezpečný.
@luccija zázemie, práca, bublina sú fajn, ale v nefunkčnej krajine nebude ani to:(
@la_dolce_vita ano, smutne je, že tu bolo zle a znova je🙂
@zeldia dakujem, pozriem tie knihy.
Kde berieme silu- drží nás tu rodina a vieme, že dieťa tu isto neostane, takže o jeho budúcnosť sa nebojím. Plus si budujeme zadné vrátka. Zatiaľ nie zrovna útek do zahraničia, ale trochu iný život tu na SK, doslova bublinu, v ktorej to nejako doklepeme s čo najmenšou psychickou ujmou. A ak nie, tak odísť je stále v hre.
Tragedia je, ze uz ani Lasicu, Satinskeho a Filipa tu nemame 🥹.
@yoxinka Neviem no, CZ mi tiez nepride ako ovela lepsia volba, mozno prechodne riesenie 🫣. AT, ci DE napr. nie, zial neovladame jazyk. Dorozumiene sa iba ANJ a HU...sice manzela by to stalo viacej usilia, kedze sa specializoval priamo na SK zakony a teda v kazdej krajine je to inak. Nuz, ale ak to bude uz riadne zle, tak sa posnazime aj my vypadnut...otazne je kam? Sesternica odisla do Luxemburska aj s rodinou, ale obaja s manzelom rozpravaju po FR, takze to mali vyhrate.
Rozmyslam ze zacnem pit, kym dan za alkohol nezvysia na 80% 😂
"moje vzdelanie ma predurčuje, aby som sa vo svete nestratila. zatiaľ mám iné dôvody, ktoré ma brzdia. o mňa sa ty neboj🙂"
Si mi ukradnuta - nemam o teba strach, len taketo vylevy nepomahaju ludom, ktori nemaju vonku take moznosti ako ty.
(Samozrejme za predpokladu, ze verim tvojim bachorkam o tom ako to vonku das).
@vanilkovazmrzka konecne konstruktivne riesenie!
@autorka áno vidím, počujem, vnímam čo sa deje - otras a bude ešte horšie, ale zároveň verím, že sa to neskôr zlepší. Prečo by sa nie?? V histórii ľudstva sú lepšie aj horšie obdobia. Vždy to tak bolo. Aj počas 2.sv si ľudia hovorili, že už nikdy nebude lepšie, že sa nikdy nevzchopíme..
A keď už, tak CELÝ svet ide do sračiek..

@yoxinka áno, kto má možnosti, zdroje a odvahu, tak musel už prísť do bodu, že to tu vzdal:(