Ako čeliť zhoršujúcej sa situácii?
Ako si dodávate nádej? Čo Vás drží nad vodou? Že raz aj toto skončí? alebo aké máte plány na najbližšie roky? Slniečkárky, ktoré sú spokojné, prosím, neprispievať do diskusie, len tie, ktoré vidia objektívne fakty.
@luccija
Všade sú problémy. Môj muž pracuje pre nemeckých a rakúskych klientov, kolegov má z celej Európy, všade je niečo. Aj my si tu žijeme super. Nám nič nechýba a dlho sme si hovorili, že veď žijeme si v bubline paráda. Ale keď potrebuješ riešiť lekára, alebo čokoľvek v slovenskej štátnej správe alebo … čokoľvek a začne kolotoč, kde hľadáš niekoho, kto pozná niekoho a ten potom zavolá tetke, babke, ujkovi, aby si vybavila vec, tak chceš nechceš, musíš ísť mimo bublinu a tam je to na nevydržanie.
@oceanahory
Ak ti mám povedať pravdu, my to Česko tak trochu ako prechodné riešenie aj vnímame. Neberieme to tak, že zem zasľúbená a budeme tam naveky. Máme tu rodiny a niekam do tramtárie sa úplne odlifrovať nechceme, takže je to pre nás taký kompromis.
@oceanahory a horšie je, že už ani AT, DE a podobne nie sú "zem zasľúbená" ako ešte napr 15 rokov dozadu. Príliš veľa imigrantov z 3.sveta- vôbec to nezvládajú- kriminalita, šikana, nepokoje a zdražovanie. Slovensko ide do sračiek ale nohouial zvyšok sveta tiež.
@petracandle tiez mam ten pocit. Pred cca 100 rokmi patrilo Ceskoslovensko medzi 10 najvyspelejsich statov sveta a co prislo potom, take 50 roky napriklad, uplne sialene..
Mne je veľmi smutno, že tu fakt vládne arogancia, korupcia a rozkrádanie a vládnuce strany majú stále take vysoké percenta, že sa to nedá pochopiť. Do plaču mi je, kam smerujeme. Lenže na druhej strane, čo sem tam registrujem z tlače v Čechách rastie opäť popularita Babiša, v Chorvátsku zasa vyhral voľby prezident sympatizujuci s Ruskom, tak neviem, zjavne nie sme jediný národ padnutý na hlavu.
@yoxinka presne tak. človek v tej bubline vydrží len istý čas, kým sa ho nezačnú týkať veci mimo bubliny a prebudí sa do zlej reality.
@petracandle imigranti, presne tak.. este pridu problemy. Nasi spoluobcania tiez nic moc, ale tito su este nebezpecnejsi.
A co vam tu presne vadi? Okrem teda vlády?
Možno som naivná, tupá krava, ale ja verím, že po tomto volebnom období ficovci skončia- nie úplne, ale postupne, mnohým voličom sa už otvárajú oči. A situácia sa zlepší, minimálne z toho najhoršieho
Poviem to tak ako to ja vidim a rozdelim to do niekolkych bodov 1. novinka zrusenie bezplatnych vstupov do muzei a galerii - teraz ruku na srdce kolki to aspon raz vyuzili? Ak nepocitam skolske vylety. Urcite aj taki sa najdu ale podla mna to ani zdaleka nebude ani kazda druha domacnost = zmysel bezplatnych vstupov dost maly. Alebo aj inak sa to da ktore krajiny/mesta v EU okrem Pariza (ktory to ma(l?) pre vsetkych obcanov eu do 26rokov) to maju? 2. Ceny potravin k tomu komentar netreba pri tom ma drzi dost vysoka uroven cierneho humoru, ze aspon nepriberem 🤣 3. Zadarmo vlaky pre studentov, ucitelov a ine profesie ktore nebudem menovat lebo podla mojho nazoru by nemali mat ktore staty to maju? Uprimne? Neviem ani o jednom. 4. Vyssia dan "az" o 3% oproti minulemu roku psradoxne tento rok sa mi podarilo kupit jednu vec co minuly rok som pravidelne kupovala za 40.90 tak teraz som vychytala za 27, dalsiu tiez miesto 50 za 47. Obidve boli v akcii a bola potrebna chvila hladania ale dalo sa zohnat aj vyhodne, dokonca vyhodnejsie sko s nizsou danou. 5. Nova hymna podla mna uzasny sposob ako aspon na par dni presmerovat pozornost spolocnosti od vacsich hlupych noviniek, co myslim, ze sa aj podarilo ked toho boli plne socialne siete aspon prve 2dni. 6. Kataster? K tomu mozu byt aspon v tejto chvili len konspiracne teorie od nas beznych ludi, kto za tym je a za akym ucelom, cas ukaze viac. Takto by som mohla este dalej pokracovat a co tym chcem povedat je, ze nie je tu len vsetko zle. Aj ja som rozmyslala, ze odidem zo SK ale nemyslim si, ze inde sa maju ako v raji a len tu je zle. Nehovorim, ze nezmenim v buducnosti nazor ale zatial v mojej situacii odchod do zahranicia by mi viditelne nezlepsil zivot. A posledna poznamka, asi uz vacsina zabudla, ze sme tu mali pred par rokmi aj inu vladu a co slovaci robili? Nadavali. Teraz je irelevantne ktora bola horsia lebo uz len s principu, ze ktora bola horsia je to dost zle ale ruku na srdce naozaj by sa tu zilo super keby teraz bola ina vlada? Naozaj by sa prestalo na nu nadavat a dvihla sa zivotna uroven? Uz okrem Fica tu bolo niekolko vlad a z mojho pohladu je mozne urobit rebricek od najmenej zlej po najhorsiu ale dobra vlada, ktora by sa starala na prvom mieste o ludi a nie o seba tu nebola, kazda jedna priniesla viac negativ ako pozitiv.
Máme najneschopnejšiu vládu v histórii na čele s kardinálnym idiotom, ktorý už 11 rokov nie je v politike, klame a prekrúca fakty kde sa dá a to tu táto vláda bude ešte takmer 3 roky.
Táto krajina nie je pre mladých.
@gagik mne asi nic okrem politiky. Nemam nastastie ziadne neg.skusenosti so zdravotnictvom, uradmi ani ludmi. Zatial...
@gagik okrem toho, že mame vládu tupých hláv, ktoré si navyse o sebe myslia, že sú pupok sveta este aj rozkrádajú verejne financie, že k lekárovi sa dostanem väčšinou na nejaký normálny termín, len keď poprosím mamu lekárku, nech sa u niekoho prihovorí, že hocičo chceš vybaviť napr na úradoch musíš hľadať niekoho, kto tam má známeho a podobne- stavali sme dom, veď to Ti rozum stojí, čo všetko máš riešiť vybavovať a ideálne ak ty prídeš na úrad pripraveny, na čo všetko máš nárok, aby ťa veľmi rýchlo neposlali za dreve s totálnou neochotou Ti pomôcť.
"na príklad, ako sa odchádza: Ukrajina od začiatku vojny 10,5 miliona obyvateľov, 2016-Afganistan pol miliona, Sýria počas vojny 12 milionov.."
No pocas vojny v domovskej krajine mas vzhladom k tomu urcity status utecenca. Na SK sa zatial vojnove konflikty nedeju.
Momentalne ak odides z SK, tak nedostanes nikde nic. Takze by ma zaujimalo to tvoje "odidem". Lebo ako som pisala vyssie, presidlenie je proces ktory z daleka nie je lahky, a hlavne nikto nikde na Slovac necaka.
Mne teda nepripada ze by bola v SR chudoba…lyziarske strediska -totálne preplnené, hotely ,aquaparky, nakupaky, plne mesto drahých aút…kludne keby chlieb stal 30e,ludia v SR by mali snad na vsetko…
Zatiaľ máme svoju "bublinu", dobrú prácu, deti neplánujeme. V prípade najhoršieho teda môžeme bez väčších problémov odísť kde sa bude dať. Horšie však je to rozhodovanie sa, či investovať nemalé peniaze do bývania v tejto krajine, alebo byť stále jednou nohou na odchode.
Bojim sa, čo bude. Keby je na mne, utekám inde (ale kam..?) teda vedela by som si nájsť prácu aj v DE a okolí, vieme po nemecky, manžel pracuje v Nemecku na turnusy. Ale nechat tu rodičov samych? Brat zije v anglicku, nevrati sa nikdy (možno ani na návštevu 🫢😬) a s tromi deťmi neviem si predstaviť odísť len tak. Ale mam naozaj strach z toho celého. Každý deň sa deje niečo hrozné 🫨🫨🫨
@katulkagajdos
Ja milujem tých ľudí, ktorí sú tu so všetkým úplne spoko a potom sa s nimi začneš rozprávať a zistíš, že k doktorovi sa dostali, lebo im kamarát vybavil, dieťa dostali do škôlky, lebo im babka cez kamošku riaditeľku vybavila, papierovačky na úradoch poriešili rýchlo, lebo kamoška tam robí a takto komplet všetko. Ale ja ako problém vidím, že toto je v našej spoločnosti už tak akceptované, že sa to chápe ako norma. Teraz mi známa spomínala, že potrebovala niečo riešiť kvôli nádoru!!!! Povedali jej, nech si hľadá sama nemocnicu. Tak obvolávala nemocky po celom Slovensku. Je toto normálne??? V Česku ujovi diagnostikovali rakovinu, do týždňa mal termíny na všetky vyšetrenia, bola mu nasadená najmodernejšia liečba. Ujo je nikto, obyčajný robotník z malej dediny. Nič nevybavoval, nič nezháňal.
@gagik ale kvalita života v krajine sa predsa neurčuje podľa toho, či má človek na jedlo a občasnú zábavu. Tie problémy sú oveľa komplexnejšie. Napríklad veľa z tých, čo podporujú domácu ekonomiku, pracuje pre zahraničné firmy. Keď bude v tejto krajine bordel, zahraničné firmy sa poberú inde, a asi až potom budeme teda na tom dostatočne zle, keď nebude na základné potraviny.
Inak baby, ktoré uvažujete o odchode, ale brzdí vás, že neviete reč iných krajín EU, podľa mňa za úvahu stojí aj Poľsko - idú veľmi významne dopredu, dávno nás predbehli, je to bezpečná krajina s dobrou životnou úrovňou, podobným jazykom a kultúrou.
@gagik tu nepíšeme až tak o chudobe...verím, že aj Rusi majú preplnené lyžiarske strediská . Anička B. ukazuje dokonca videá z ich fajnových supermarketov😂 ale tu sa snáď bavíme o niečom inom .
@annm81 jj, mne to minule tiež niekde padlo do oka . a prečo nie? poznám jednu rodinu, ktorá odišla tam.
Odporúčam ti presťahovať sa na Ukrajinu
@xckaretxxx no comment.
@annm81
Poľsko ide neskutočným spôsobom dopredu. Za 10 rokov postavili toľko diaľnic, že mi padla sánka. Budujú brutálne silnú armádu, teraz po voľbách majú jasný prozápadný postoj. Poliaci sú nenormálne pracovití a vynaliezaví a opláca sa in to. Boli sme minulý rok vo Varšave, trochu sme pobehali okolie … brutal. Moderná európska krajina!!!
@yoxinka jj, hovoria o nich ako o európskom ekonomickom tigrovi. tiež som kukala ako puk minule, mala som dojem, že som vo Švajčiarsku🙂
@petracandle byva mi tam rodina. A áno, je tam lepšie. Žiaľ, musím povedať že tam sú ľudia mentálne už inde. Nepredpokladám, ze by sa tam ktokoľvek chodil klaňať do Kremľa

@softiesofie hm, z nefunkčných krajín ľudia odchádzajú. ako to myslíš, že na 2/3SLovákov nikto nečaká. ked si ideš zachrániť holú riť, tak ideš inštinktívne.. na príklad, ako sa odchádza: Ukrajina od začiatku vojny 10,5 miliona obyvateľov, 2016-Afganistan pol miliona, Sýria počas vojny 12 milionov..to len na ukážku, ani na tých ľudí vonku nikto extra nečakal..