icon

Ako ísť z pôrodnice domov, keď nemáme auto?

226lenka
8. okt 2022

Chcem sa opýtať, ako už názov napovedá, ako sa dostanem domov z pôrodnice keď nemáme auto. Totiž boli dnes u nás mamine kamarátky a tie ma dosť zneistili, keď mi povedali že bez vajíčka nás z nemocnice nepustia. Od nemocnice kde budem rodiť bývam asi 15 minút autobusom. Uvažujem že toľko už pôjdeme domov s kočíkom a tým autobusom. Je tu niekto kto riešil rovnaký problém? Fakt to je tak že bez vajíčka nepúšťajú? Mňa z tej pôrodnice ani nemá kto odniesť a pochybujem že taxikár má zoberie aj s vajcom aj s novorodencom do taxíka. Som v 36. týždni, a budem stresovať asi celý mesiac či mi pri odchode nebude personál robiť problémy.

mimi3008
8. okt 2022

@226lenka Toto nemoze byt pravda...ist s novorodencom busom? Ist rodit busom? To znie fakt, ako plan. Myslim si, ze taxikar ta vezme s vajcom. Alebo nemas koho poprosit, aby pre teba prisli? Rodina, znami, kamosi, susedia, kolegovia tvoji alebo manzelovi....a s tym porodom, tak ked si budes volat taxi, nemusis nahlasit, ze mas rozbehnuty porod. Proste sa das odviezt do nemocnice, hadam sa nebudes spovedat, na ake oddelenie ides a preco tam ides

evica17
8. okt 2022

@martul tak ako nepopieram ze si to zazila, ale je to totalna somarina aby sanitka viezla domov matku s dietatom, a aby o to autorka ziadala. vsak sanitka neni taxik.

daniela1911
8. okt 2022

Prosíme ťa, všetky, ešte si to naplánuj inak. Si prvorodička, sama priznávaš, že nevieš kedy ako čo. Nečakaj na náhodu… a keby si aj šla MHD do porodnice. Ako často chodia busy? + 15min. cesta ?

zuzanka.zuzu
8. okt 2022

@evica17 počuj moja, čo príspevok to blud - dokonca nebezpečný 🙈 takže 1. NIE JE to zbytočný výjazd sanitky 😈 2. po odtečení vody NETREBA byť do 2 hodín v nemocnici, samozrejme sa osobne by som sa hrabala čo najskôr ale zase blud o nejakých 2 hodinách čo koluje po fórach 😈 a 3. ANO, sanitka ju vie odviesť aj domov ako spomínala @martul , je to sanitka, nie RZP - to je sakra rozdiel, sanitky bežne brávajú pacientov domov, takže netrep 😈 ... LENŽE @226lenka sanitkou domov ísť nechceš, to mi ver. po prvé je to "zberná" sanitka rôznych oddelení a po druhé čaká sa dosť dlho, niekedy aj až o 14h odchádza, pričom ak ťa prepustia o 12h tak taxikom vieš byť doma už o pár minút a nie čakať ubolená, s novorodencom, v zime, fakt nie

evica17
8. okt 2022

@zuzanka.zuzu jasne, odtecie mi voda a volam si 155 lebo vsak sa asi stane nieco do 5 minut keby nedojdem do nemocnice ? a taktiež kontrakcie nie su zivotnebezpecny stav, pokial to uz neni že fakt samozny porod (druha doba porodna alebo tesne pred) alebo krvacanie alebo ine potiaže. potom že prečo sanitky su vyťaženea k realnym pripadom pridu neskoro, ked nejaka tehotna si miesto toho aby suseda alebo dakoho popýtala, alebo taxik, bude radsej volat sanitku. ani by ma to nenapadlo volat 155 v takomto pripade, ale ok.
a ano mas, pravdu, ja som si zmylila pojmy sanitka a rzp, takže ta sanitka ju može zviezť domov, ak to neni rzp.

ankare
8. okt 2022

@226lenka to som ešte nepocula,že sa musíš preukázať v pôrodnici vajickom. Mňa nikto nekontroloval

ailiba
8. okt 2022

@226lenka my sme isli taxikom. Zobral nas aj s vajcom do taxika uplne bez problemu. Odporucam ti takto to riesit.

bielavila
8. okt 2022

@evica17 neviem preco tu tak nezmyselne bojujes za to ze sanitku si rodiaca zena nemoze volat, ze je to zbytocne a ze to neni zivot ohrozujuci stav, to ti niekto aj realne povedal? Kto ak smiem vediet, alebo kde to je napisane? Lebo ja som volala na urgent co robit ked mierne krvacam, chcela som len radu, ved som bola v 8 tt, to mohlo skoncit hoc ako ( aj aj skoncilo) este som ani knizku nemala, ani u gyndy som este nebola, urcite som nebola v zivot ohrozujucej situaci, dokonca som sa ponukla ze sa sama odveziem ak treba a oni ze v ziadnom pripade , nehybte sa z miesta a ideme hned po vas… realne pripady su pre teba co? Ozrani alebo cigani? Lebo podla mna zena co zacala rodit doma a nema odvoz do nemocnice je fest dva zivoty ohrozujici nebezpecny stav

evica17
8. okt 2022

@bielavila tak zacala rodit a zacali jej kontrakcie je dost odlisny stav. a nie že nema ma kto odviezt a idem si volat sanitku , vsak si vybavim daky odvoz, ci zije sama na samote, zaidny susedia a ani nikto okolo ?
a keby to bol nejaky zivot ohorujuci stav, tak by asi kazda ktorej zacali kontrakcie utekala hned do porodnice a nie cakala kym budu každych 5 minut, pripadne s odtecenou vodou kym nezacnu kontrakice.
tak ked si vezmes na co su RZP , ze fakt na zivotohrizujuce stavy, a nie na vyvazanie tehotnych do nemocnice lebo nema odvoz. si predstav ze nejakemu co ma zastavu strdca alebo ine , ide doslova o minuty, kde sa rozhoduje o jeho zivote a smrti, a ak kvoli napr nejakej tehotnej pride neskor, ten clovek už nemusi byt medzi zivymi. a nerobte zas z porodu nejaku nehorazne zivot ohrozujucu vec, to je v minime pripadov, proste porod je prirodzena vec.
len potom nenadavjte na system, a na zdravotnictvo, ked vam nedajboze niekto zomrie, len preto že sanitka nedorazila vcas.

catherinah
8. okt 2022

@vevesh ja som odisla s babom na rukach.

bielavila
8. okt 2022

@evica17 prosim ta stale tie iste bludy dokola pises, mesta predsa nemaju jedinu sanitku k dispozicii ale ovela viac, po dalsie je to ozaj rarita aby zena v dnesnej dobe nemala odvoz po zacati porodu, myslim ze je to ozaj ojedinely pripad ( okrem ciganiek mozno) za dalsie ak rodis a nemas sa ako dostat do nenocnice tak tym uz ohrozujes seba aj dieta ze porodis doma… toto je podla mna sitiacia ktora sa vyskytne raz za mesiac ( ak neratam vyjszdy z osad) takze urcite nebude blokovat sanitku niekomu kto dostane infarkt presne v moment ked kej odtecie voda… ale ja sa pytam ze kto ti toto povedal alebo kde je toto napisane, lebo som ti napisala svoju skusenost ktoru si zrejme odignorovala a nebola som v ziadnom ohrozeni zivota a chcela som prist sama a mi to nedovolili, tak potrebujem vidiet nejaku smernicu o tom, ze sa to nesmie robit

dominikak4
8. okt 2022

@evica17 Tak nemá auto, nemá koho poprosiť, nemá rodinu, ktorá by ju odviezla, taxíky údajne neberú rodiace ženy atď....tak čo? Má ísť autobusom? Tak nech si zavolá sanitku. Rodiaca žena je zbytočný výjazd? To hádam nemyslíš vážne...

evica17
8. okt 2022

@bielavila no ved jasne že ked zavola jej ju poslu, lebo ak by sa nahodou nieco stalo, oni to budu mat na triku že neprisli a volala ich (ako aj tebe asi, neviem). a ano viem že nemaju jednu sanitku, ale je vela pripadov kedy dotycny zomrel, lebo sanitka prisla o par minut neskor. nikdy nevies čo sa može stat a akurat budu vsetky sanitky na vyjazde a jedna prave u takejto tehotnej ? a ma sa ako dostat do nemocnice, len ona sa nebude pytat susedov, lebo tam byva kratko , to neni dovod volat sanitku. to že niekomu zacnu kontrakcie alebo odtecie plodova voda neni zivot ohroujuci stav.!!!

@dominikak4 nebyva na samote u lesa, ze nema okolo seba susedov, staci sa ist zoznamit a poprosit. omg, radsej si zavolajme sanitku kvoli tomuto...by som sa hanbila

bielavila
8. okt 2022

@evica17 ty sa radsej hanbi za bludy co tu pises, ja som sama povedala, ze sa odveziem na urgent a mi to nedovolili… ukazes nam uz konecne nejaky zakon alebo smernicu kde sa o tomto pise
Ty mi chces povedat, ze si v novom meste, susedov vidis 2 krat v zivote a len rak im zaklopes a ze 23.3 budem rodit, neodveziete ma tam prosim?

evica17
8. okt 2022

@dominikak4 hej, bezne umieraju zeny co rodia, je to fakt zivota ohrozuujuce. preto vacsina caka kedy budu kontrakcie na 5 minut aby vyrazili do nemocnice. za mna je to zbytocny vyazd (nehovorim ak tam ma zena nejake problemy, porod sa rychlo zvrtava, kontrakcie nabehnu velmi rychlo).
to ze niekto ma zastavu srdca tak tam ak nepride sanitka ten clovek moze umrie.

evica17
8. okt 2022

@bielavila staci pouzit rozum a vies co je zivotohorujuci stav prepana.

terezia323
8. okt 2022

@226lenka ak nemáš inú možnosť volaj si normálne rzp. Sanitiek je teraz dostatok (nie je covid kríza, že nemala aká sanitka prísť). Domov pôjdeš taxíkom, to máš za pár eur. Stane sa, že nám dovezú na pôrodnicu zenu záchranári. Nikto sa na ňu nepozerá divne, je to normálna vec 😊

bielavila
8. okt 2022

@evica17 staci pouzit rozum aby si pochopila otazke autorky

dominikak4
8. okt 2022

@evica17 Múdra si jak rádio! Ja by som Ťa chcela vidieť ako by si sa v jej situácii dopravila do nemocnice! Každý si nevie osedlať ľudí naokolo a využiť ich podľa svojej potreby. Ty si myslíš, že tí susedia, s ktorými sa až tak nepoznajú, nemajú vlastný život a vlastné problémy? To prečo nemá/ nechce nikoho osloviť vie iba utorka sama, Teba do toho nič. A ty odkiaľ vieš v akom stave bude ona a jej dieťa v čase pôrodu, či to nebude život ohrozujúci stav, či nepôjde o minúty, nebude to vedieť ani ona sama ako prvorodička. Tak keď nemá iné možnosti tak nemá, zdravotníctvo je tu pre ľudí. Ja keby nemám v čase pôrodu muža doma a môj otec by nemohol, tak si jednoducho tiež zavolám sanitku. Za 32 rokov som si ju nevolala ani raz, tak v čase pôrodu by som si ju zavolala - keby nemám inú možnosť ako sa dopraviť do nemocnice. Sprostosti tu trepeš.

evica17
8. okt 2022

@dominikak4 áno zdravotníctvo je tu pre ľudí,pre tých čo to skutočne potrebujú,treba vedieť posúdiť či áno alebo nie.A jasne ,všetci susedia budú vtedy mimo a ak náhodou,tak ju pošlú do prdele,lebo majú iné veci na praci.
A ok,volajte si sanitku pre každý pes,mne je to jedno,len dúfam že sa ti nestane že ti umrie niekto blízky kvôli tomu že nedošla sanitka. Potom sa nestazuj,pretože ak kvôli tebe to je,lebo šíris takéto soamriny,ako tehotná a sanitka alá taxík

dominikak4
8. okt 2022

@evica17 Moja mama mala štandardné kontrakcie, ale volala si sanitku lebo otec nebol doma, podľa nej nemala žiadny problém, začala rodiť, ale proste sa bála lebo moja staršia sestra zomrela pár dní pred pôrodom v jej bruchu...A vieš čo pani najmúdrejšia odborníčka? Narodila som sa pomaly vo výťahu v nemocnici, proste sa to rozbehlo, neviem čo by bolo keby išla autobusom ako plánuje autorka....Mám jej ísť vynadať, že blokovala sanitku pre niekoho kto mal možno zástavu srdca v tom čase?

katulka94
8. okt 2022

Baby načo taká hádka. Jednoducho stačí odlíšiť stav, pri prudkom nástupe pôrodu samozrejme určite sanitka, ale pri jemných kontrakciach úplne v pohode taxík. Veď nás muži bežne vozia autom do pôrodnice v com je to iné 🙂 Ako prvorodička si to určite žena predstavuje ako z filmu že taxík bude uhanat zbesilou rýchlosťou a ona bude sialene predychavat v kriku každú kontrakciu ale paneboze ked sa ide do nemocnice v normálny čas tak úplne v pohode a nikto ani nič nevie 😄 napr v BA som sa stretla stym že taxikári nemajú problém dokonca pre kamosku vytiahol aj z kufra nepremokavú podložku keby dačo 😄 nebola by prvá ani posledná

dominikak4
8. okt 2022

@katulka94 Taxík, ak nie, tak sanitka, určite nie autobus. Tiež som sa nestretla s tým, že by taxislužba odmietala voziť rodiace ženy, ale tak kto vie, dnes je všetko možné, asi by ma to ani neprekvapilo, ak by to tak naozaj bolo....

martul
8. okt 2022

@zuzanka.zuzu áno, nemyslím rzp ale normálnu sanitku, o komforte sme sa nebavili, ale ísť autobusom tiež nie je výhra.

martul
8. okt 2022

@evica17 ty trepeš krížom krážom, ty vieš vôbec o Tom že sa tu nebavíme o RZPčke ale normálnej sanitke, kto komu blokuje miesto a prečo by mal niekto zomrieť, ty si úplne mimo

vevesh
8. okt 2022

@catherinah no tak to bolo sestram v nemocnici asi jedno,ze by niesli zodpovednost - v mojej to jedno nebolo, lebo ak by si nedajboze spadla ty (aj s babom) a ublizili ste si, nemocnica je povinna odskodnit ta/vas- a bolo by to na zodpovednost sestier, ze vas tak nechali ist. Preto je to predpis...

vevesh
8. okt 2022

@evica17 to, ze niekomu odtecie voda, je charakterizovane ako dovod volat sanitku- to len margo tvojho vyroku...

dominikak4
8. okt 2022

@evica17 No napríklad ja bývam na dedine a z každej strany mám suseda dôchodcu - bez auta, tí ľudia sa ledva pohybujú =D. Rodičia žijú cca 20 km odo mňa a otec má SM, napríklad v noci by som ho nebudila, že rodím, bála by som sa, že sa mu niečo stane kým príde po mňa, má už problémy s nohami. Cudzích ľudí by som sa hanbila otravovať, nie každý je ochotný. Zavolala by som si taxík keby nemám muža doma, keby ma poslali do kelu, sanitku, keby sa mi niečo nezdalo, tak rovno sanitku. Ty nepoznáš pomery človeka a okolnosti v ktorých sa nachádza. Nie každý má okolo seba xy ľudí, ktorí sú mu k dispozícii, ochotní pomáhať a zvlášť v dnešnej dobe. Sanitky nie sú len pre ľudí so zástavou srdca, aj iní ľudia majú na ne nárok a nikto si nerobí so sanitky taxík, ale keď nie je iná možnosť tak čo? Niekedy proste nie je....

janickacrazy
8. okt 2022

@dominikak4 moja známa išla do pôrodnice peši, že však to je kúsok, v polovici cesty si stopla auto, lebo už nebola schopná chodiť, porodila vo výťahu, išlo to veľmi rýchlo a to bolo prvé dieťa

basska_b
8. okt 2022

@226lenka V porodnici bol taky frmol, ze nikto nekontroloval, ci davam dieta do vajca, kocika alebo nosica, pripadne na ruky 😃 jedine ma upozornili, nech postielku odtlacim naspat k novorodeneckemu a nenecham ju pri vytahoch. Riesim tvoju dilemu, lebo plan C, ak by muz ani moji rodicia s autom nemohli dojst, je ist s kocikom MHDckou.