icon

Ako nájsť podnájom?

10. sep 2023

Už dlhé mesiace hľadám byt na prenájom. Mam dieťa. Vždy keď zavolám povypytuju sa ma pre koho hľadám byt a potom stopka.vyhovorky prepáčte žena s dieťaťom.. A tým pádom sa ani na obhliadku nedostanem. Co mam robiť?

victoriab
13. sep 2023

len sa nedaj obabrať... ja som v zufalej situacii (milion odmietnutiach a pocite, ze nemam kam s detmi ist) naletela podvodnikovi z bazosu (ma na konte milion trestnych oznameni - uz sedi), prisla som o uspory a, samozrejme, byt ziadny...

naturalka
13. sep 2023

@autorka nam pomohlo, ze sme majitelovi navrhli, ze mu dame dvojnasobny depozit…ked sme sa ale stahovali, chcel si ho bezdovodne nechat cely. Nakoniec sme sa ale dohodli…

gabrielabydzo
13. sep 2023

@dadis Pri takomto príjme by som do podnájmu nikdy nešla a rovno si zobrala hypo.Za to Vám vyjde aj 3 izbový na hypotéku.Pre mňa by to boli vyhodené peniaze,platiť niekomu cudziemu podnájom.Vlastné je vlastné a zariadite si ako sama chcete.

dadis
13. sep 2023

@gabrielabydzo Aj ja, ale cakala som 3 roky na rozvod 🙃

dkethe
13. sep 2023

Ide o to, ako tu info podas.
'joj ta viete co heej mam deti" povies az ked sa opytaju, je zle!!
Rovno povedz. Sebaisto s usmevom. "Dobry den, som matka samozivitelka s x detmi. Hladam pre nas podnajom. Som zamestnana tolko rokov v takej firme s takym platom, dokazem platit toto byvanie. Nemam exekucie a zaznam v registroch uverov/trestov, ak chcete, poskytnem vam dokumenty aby ste mali istotu, chapem doba je zla. Budeme tu asi takto dlho, plany a vyhliadky do buducna mam asi taketo" Hotovo.

rhodesian
13. sep 2023

Tak ono matky s deťmi sú kategória ktorú moc prenajímatelia nechcú. Keď som kedysi hľadala podnájom ako matka-samozivitelka, bol to problém. Jeden pán sa somnou nakoniec dohodol ale s tou podmienkou že dieťa nedáme do zmluvy.
Podpísali sme, žila som tam rok, za rok sa mi situácia zmenila tak že sme s partnerom už stavali dom takže už som chcela odísť. Na konci nájmu mi povedal že ešte nikdy nemal tak dobrého nájomcu, nebola na mňa ani jedna sťažnosť, vždy bolo zaplatené načas, keď som odchádzala vrátil mi 3x depozit a po pol roku mi ešte volal že mám preplatky a rad mi ich vyplatí. Jediný problém so mnou mal, keď som si vybuchla dvere a v tom strese mi nenapadlo zavolať nikomu inému ako jemu, či by mi nemohol prísť pomôcť 😅

Na druhu stranu kamarátka mi akurát dnes písala že už nemá tretí mesiac na to aby zaplatila nájom, je par dni pred pôrodom, už jedno dieťa ktoré s ňou žije má ale však "vyhodiť ju nemôžu ". Bolo mi veľmi ľúto jej aj majiteľa. A vôbec by som sa nečudovala keby majiteľ bytu už nikdy neprenajal niekomu s dieťaťom 🤷‍♀️

nikachru
13. sep 2023

Veriť, nepoddavat sa do role obete matky samoživiteľky. Sama ňou som a podnájom som našla aj v malom meste, uz druhý. Naštartujte sa, zmeňte myslenie a budú sa diať zázraky. Držím palce

erikavesela
13. sep 2023

@rhodesian a presne kvoli takym ako tvoja kamoska maju matky s detmi problem byvat

oriesocek
13. sep 2023

@rhodesian aby nebola prekvapená, že môžu. Nemôže ju živiť cudzí človek. Odporúčam ísť k rodičom, súrodencom... atď...

valeria_h
13. sep 2023

To je problém, že zákony sú postavené tak hlúpo. Potom na to doplácajú ľudia, ktorí sú poctiví a čestní. Lenže to majiteľ nemôže vedieť.

aliziana
13. sep 2023

@rhodesian ak má zmluvu o krátkodobom prenájme, tak myslím, že vyhodiť ju môžu

tiika
13. sep 2023

Skúsila by som cez realitku. Alebo dať inzerat sama a počkať, či sa niekto ozve. Tiež vyskúšaj ísť na mestský/Obecny urad, UPSVaR odbor sociálnych veci.

Pripadne trosku bližšie popísať tvoju situáciu (napr.som zamestnaná tam a tam, tak a tak dlho, prijem mám nad 1000€ v čistom, môžete zavolať tam a tam, kde som bývala predtým, skratka niečo čo by ti mohlo pomôcť).

Možno i s kľudom povedať, že ich chápeš, ale že už je to 5x čo ta odmietli, či môžeš prist aspoň na obhliadku, sam si dotyčný môže spraviť názor. Či pomôže neviem, skúsiť to môžeš.

joannita
13. sep 2023

@aliziana ano mozu. Neviem preco tu tocia stale niektore ze nemozu vyhodit matku s dietatom. Presne ako pises, ak je zmluva podla kratkodobeho najmu bytu, moze ju vyhodit.

rhodesian
13. sep 2023

@aliziana vôbec neviem ako majú postavenú zmluvu.
Býva tam 5 mesiacov a z toho teda už 3 nezaplatila, tak musí byť majiteľ bytu nadšený 🤦‍♀️
@erikavesela áno, veľmi dobre si to uvedomujem že práve kvôli takýmto som aj ja mala problém zohnať podnájom. A pritom som bola slušná (ehm stále som 😅) pracujúca žena, ktorá len čakala na to či sa to s partnerom vyvinie tým smerom že postavíme dom, alebo si sama kúpim byt. A bolo mi naozaj smutno keď ma viac krát odmietli. No a ešte keď si k tomu pridáš môj vzhľad- potetovaná, červené vlasy, nemalujem sa lebo mám silné alergie na kozmetické prípravky 🤦‍♀️🤷‍♀️
Takže viem pochopiť aj stranu autorky že je to o hubu hľadať podnájom keď ťa všade odmietajú. Na druhu stranu viem pochopiť aj stranu majiteľa že jednoducho nechce byt prenajať niekomu s dieťaťom, nehovoriac o tom že naozaj niekedy sú deti tak "vychované" že všetko ničia, kreslia po stenách a podobne 🤦‍♀️

sheila121
Odpoveď bola odstránená
victoriab
13. sep 2023

@nikachru to sa z teba tesim! kiezby (sme) aj oststne mali take stastie ❤️

erikavesela
13. sep 2023

@sheila121 je to jednoducho risk pre majitela a preto len maloktory pristupi

sheila121
Odpoveď bola odstránená
mandzula
14. sep 2023

@sheila121 a ako tvoja reakcia na mna suvisi s tym, co odporucam autorke?
Mimochodom prave tym, ze sa vyhne tomuto typu odpovede na legitimne polozenu otazku, zvysi svoju sancu na to, ze byt ziska.
Keby takto odpovedala mne, mala by som z nej zly pocit bez ohladu na to, ci dieta ma alebo nie.

kristiii
14. sep 2023

@sheila121 každý (alebo teda väčšina) sa len snaží minimalizovať riziká. To ale samozrejme neznamená, že sa im vyhne. A nesúvisí to len s deťmi, ale aj so zvieratami napríklad. Ak niekto prenajíma zrekonštruovaný byt, tak rozumiem, že tam napríklad nechce psa či mačku. Neviem, či ty sama prenajímaš byt, keď považuješ určite podmienky prenajímateľov za drzé, ale ono by len možno stačilo tlačiť na zmenu niektorých zákonov a veľa ľuďom by to uľahčilo život. Štát sa síce snaží chrániť isté skupiny, ale všetci vieme, že reálne im tým akurát škodí. To máš ako ten návrh KDH, že by matky s deťmi mali mať nárok na viac dní dovolenky. Pomohli alebo ublížili by tým matkám s deťmi na pracovnom trhu?...nikto matky neodsudzuje, len sa snaží chrániť svoj majetok (možno pre svoje vlastné deti).

dkethe
14. sep 2023

@sheila121 napriklad vo svajciarsku je povinnost predlozit pracovnu zmluvu prenajimatelovi 😉 najomny system je tam sice uplne iny, no ak by mi to malo na SK pomoct, nevaham.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
mandzula
14. sep 2023

@sheila121 mne sa to napríklad vôbec drzé nezdá, nestavajme matky s deťmi na nejaký extra piedestál, pretože pre toho, kto prenajíma, je to v prvom rade obchod, nie dobročinnosť. A je to aj o tom, že majiteľ nehnuteľnosti má právo rozhodnúť sa, komu svoj majetok prenajme a je pochopiteľné, že ho chce naspäť dostať v čo najlepšom stave, a zas povedzme si pravdu, riziko, že sa zničí, je v prípade prítomnosti detí oveľa vyššie. Keby som raz prenajímala, rovnako by som sa skôr rozhodla pre ľudí bez detí a bez zvierat.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
mandzula
14. sep 2023

@sheila121 aby som to uviedla na pravú mieru, ja so žiadnymi bytmi neobchodujem, to skôr z teba ide frustrácia, že nemáš možnosť obchodovať (ani ja, lebo nie som dostatočne šikovná a ani som nič také nezdedila, nehnevám sa však preto na iných, ktorí tú možnosť a schopnosť majú).
Ja sama aktuálne bývam v prenajatom byte, dokonca s dieťaťom a so psom, boli sme vybratí z viacerých záujemcov, keďže sme seriózni ľudia, ktorí nemali problém odpovedať na otázky o zamestnaní a ponúknuť vyššiu kauciu práve kvôli tomu psovi, keďže sme si vedomí, že zviera je zviera a škodu môže spôsobiť, nech je vychované akokoľvek dobre.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
mandzula
14. sep 2023

@sheila121 ja mám napríklad extra poslušné a šetrné dieťa, no napriek tomu v dome, kde sme doteraz žili (vo svojom podotýkam), proste následky bývania s dieťaťom bolo vidno plus som v mnohých rodinách s deťmi videla, čo dokážu, resp. čo všetko im rodičia dovolia - skákanie po posteliach, gauči, lezenie na nábytok, skákanie z neho, vylievanie vody na plávačku, chodenie s jedlom po byte - mazanie stien..., čo by som teda v mnou prenajímanom byte fakt nechcela a teda by som sa pochopiteľne rozhodla pre ľudí bez detí. Niekedy proste stačí pozrieť sa na to optikou opačne strany, aby sme pochopili pohnútky vedúce k určitému rozhodnutiu.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
mandzula
14. sep 2023

@sheila121 možno by pomohla existencia nejakého systému hodnotenia prenajímateľov a nájomcov, kde by si jednotlivé strany mohli pozrieť referencie, na základe ktorých by sa rozhodovali, či do toho ísť.

joannita
14. sep 2023

@sheila121 keby si prenajimala byt a mala zle skusenosti, platila zo svojho skody ktore tie rodiny s detmi sposobili, tak by si pochopila....ver mi.