Ako nájsť vieru v Boha?
Ahojte,
Posledné mesiace citim v sebe zvláštnu prázdnotu a potrebu v niečo veriť.. samozrejme, keď som bola dieťa, chodila som každý týždeň do kostola, prvé sv. prijímanie mám, ale ako som dospievala, racionálne myslenie mi vôbec nedovoľuje v nič také ako boh veriť, asi by som to aj chcela veriť, ale vôbec neviem ako začať:/
@lenkakravcova Pozrel som a dojem mam :
Ak by to bolo bezne tak to nikto netoci na video a nestane sa unikatnym a vynimocnym prikladom niecoho. Ak by sa take dialo furt, ani pes o nom nestekne. To ze je o nom video prave pitvrdzuje ze moc takych ludi nieje
Ďakujem pekne za všetky pekne správy a rady🙂 túto tému som nevytvorila kvôli tomu, aby sa niekto s niekym "hádal", tak to prosím nerobte vďaka🙂 myslím si, že žiadna viera/ateizmus nie je na výsmech a rešpektujem názor a náboženstvo každého, len by som potrebovala nájsť tu správnu cestu v sama sebe
ahojko za mna viera je dar, najma viera v Boha. neda sa naucit. ak chces vniknut hlbsie do tajomstiev viery a Boha, citaj knihy, nemusi to byt hned biblia, mozes zacas so zivotopismi svatych moze ta to nakopnut v hladani. drzim palceky
Preco sa chces sebaklamat..ver v prirodu, prirodne zakonitosti. Boh neexistuje , je to vymyslena prupovidka z cias minulych tych co vladli na udrzanie poslusnosti stada oviec,😁
Tebe netreba chodit do kostola ani počúvať farára nemusíš mať ani prijímanie nič ,,,, stačí ak si dáš pred seba bibliu úprimne sa prihovoris k bohu a poprosím ho aby si cítila ducha svätého otvoris bibliu a aká prvá stránka sa ti otvorí tam si to prečítaj a uvidíš prázdnota bude preč a už tam bude zasadené to semienko ktoré bude či ďalej tým viac rast
@martinmmartin Na YouTube je dosť veľa podobných príbehov. Len nie veľa ľudí je aktívnych v politike a tak striktne orientovaných proti niečomu, aby to bolo ako vravíš také zaujímavé v tomto ohľade.
Pomodli sa. Modlitba je rozhovor s Bohom. Kludne, aj ked nevies verit, skus sa s nim porozpravar. Jednoducho mu povedz vsetko, tvoju nevieru, tvoje pochybnosti, otazky, to, ze neveris, nevies verit, chces verit, preco chces verit, ako je mozne, ze mas tieto pocity, aj hnev, aj radost, povedz mu o svojej prazdnote. Obycajne zopni ruky (hoci v posteli, na stolicke, postojacky, v poklaku...) a spusti. Je jedno ako. Dolezite je zacat. A potom sa zacnu diat veci. Nie hned, casom. Necakaj nic. To, ze sa nieco udialo, si uvadomis az po funuse. A vtedy, ked zistis, ze to nebola nahoda, uveris.
Modli sa, neprestavaj, ale necakaj.
@martinmmartin Tvoje slova:
Ak by nebolo nabozenstvo vstiepovane deckam vo veku kedy sa nemaju sancu tomu branit tak zanik e, a tvojich par znamych to nezachrani.
Tak ja ti niečo poviem a to je vlastne aj jeden z dôvod, prečo u mňa "práve" kresťanstvo...
Keď si vezmeš ako vznikali a ako sa šírili rozličné náboženstva...
Islam - šíril (a šíri) sa násilím
Judaizmus - prakticky obmedzený pre určitú skupinu ľudí (židov), len veľmi zriedkavo bol do náboženstva prijatý inoverec, tzv. prozelyta (dal sa dodatočne obrezať)
Hinduizmus tu nikdy predtým nebol. Prakticky sa dostal do europy až v 20 storoči
Budhizmus - prakticky to iste čo hinduizmus
Kresťanstvo - jeho šíreniu bolo bránené (z počiatku). V stredoveku sa karta obrátila, ale kresťanstvo nikdy nebolo šírené tak násilne ako Islam, práve naopak, bolo dlho utláčané a nemusíme ísť ani tak hlboko do historie (socik).
Počiatky kresťanstva boli také, že kto bol kresťan, bol upaleny ako fakľa na namesti Ríma, alebo bol hodený levom v koloseu, či ukrižovaný dole hlavou (sv. Peter), sťatý mečom (sv. Pavol), zastrelený šípami (sv. Šebastian), ženam odrezali prsia a nechali ich vykrvacať (sv. Agáta), alebo ich lámali na kolese (sv. Katarína).
Napriek tomu sa plnia slová Ježiša - Na tejto skale postavím svoju cirkev a pekelné brány ju nepremôžu.
Takže vonkoncom nie je pravda to, čo tvrdíš, že keby nebolo náboženstvo vštepované deťom od malička, tak by zaniklo za generáciu. Ani náhodou. Napriek tomu, že mne teda podľa tvojho vyjadrenia "bolo vštepované", ako je možné, že mám súrodenca, ktorý je absolútny neznaboh a druhého, ktorý verí tak napoly (keď mu to vyhovuje)? Všetci sme dostali rovnakú výchovu, keď sme sa proti tomu nevedeli brániť... včuľ buď múdry 🙂
Musíš si najmä uvedomiť, čo to je viera. To nie je žiaden dar, žiadne osvietenie, nič mimoprirodzené. Veríme všetci v bežnom živote. V tej prirodzenej rovine veríš, že keď ti lekár predpíše liek, že vie, čo ti predpisuje a že ti to pomôže a nezabije ťa. Veríš vodičovi autobusu, keď do toho busu nastupiš a nepýtaš si, aby ti ukázal vodičský preukaz (ktorý môžeš byť napríklad aj tak falošný).
Viera je len tvoje vlastné rozhodnutie.
Príklad: Poviem, že mám doma ferari. A je len na tvojom rozhodnutí, či mi budeš veriť, alebo nie. Či už sa rozhodneš, že mi veríš, alebo mi neveríš, neznamená, že v jednom, či druhom prípade si primitívny hlupák a veríš na rozprávky, proste si sa rozhodla. To je všetko.
Dnes ateisti často obracajú vieru do toho stavu, že veria len primitívovia, ale skutočnosť je taká, že 99% svetových vedcov je veriacich (netvrdim, že kresťanov!), lebo vidia tak do hĺbky sveta, ako bežný ateista s kriglom v ruke pri hokeji v telke proste nedovidí (sory, fakt to nemá byť urážka).
Vrátim sa k tomu ferari. Ty nemôžeš vedieť, či mám, alebo nemám ferari. Môžeš sa len rozhodnúť a k tomu rozhodnutiu ti pomôžu nejaké indície. Napríklad tu som v inom vlákne na fóre písal, že mesačne na živnosť zarobím okolo tritisíc. Takže si môžeš dať dve a dve dokopy a zrátať, že na ferari proste nemám a preto sa rozhodneš mi neveriť. Ale to ešte neznamená, že to ferari skutočne nemám, však? Napríklad som mohol zdediť miliardy od nigerijskeho princa, o čom nemáš vedomosť. Ale to ferari tu doma skutočne môžem mať! A to je presne viera. Nikdy sa nedozvieš, či to ferari mám, alebo nemám, záleži len na tebe, či budeš veriť, alebo nebudeš.
A aj keby si prišla ku mne a nikde na mojom pozemku nevidela ferari, to ešte automaticky neznamená, že ho nemám, všakže? Môže byť napr. v servise, alebo vystavené na štrbskom plese v kempinskom hoteli. Z toho vyplýva, že vo viere nemôžeš veriť ani zmyslom. V každom prípade, nedovolil by som si tvrdiť, že si hlúpa bez ohľadu na to, či veríš, alebo neveríš, že mám ferari.
No a aké máš teda indície v prípade viery v boha? Celý okolitý svet. Svedectvá tých, čo veria, božie slovo, vlastné skúsenosti s nadprirodzenom. Treba sa nad tým len pozastaviť, porozmýšľať. Problém je ten, že mnoho ľudí to odmieta. Prečo?
1. Dnes ľudí veľmi bolí, keď majú rozmýšľať. Porovnaj si počet študentov chémie a počet študentov sociálnej práce. Dnes si ľudia radšej pamätajú, akoby mali rozmýšľať.
2. Ak človek uzná existenciu vyššej entity, automaticky to znamená, že musí uznať aj existenciu nejakých nárokov (zákonov, prikázaní) danej entity voči človeku. A to je predsa zbytočne náročné. Jednoduchšie je predsa potlačiť ten vnútorný hlas a presviedčať sa, že je to výmysel pre hlupákov a neobmedzovať sa v osobnom živote.
No a potom to tu tak aj vyzerá.
Bud uprimna sama k sebe a k Bohu, nehraj sa na vieru, skus veci pomenovat tak ako su,najdi si chvilu osamote a v pokoji a jednoducho sa vyrozpravaj. Verim, ze v tom nezostanes sama. A hlavne sa neviaz na konkretne nabozenstvo, ak chces Boha, citaj Bibliu, idealne Novy zakon, Stary je narocny na kontext.
Moja rada, nedavaj sa v ramci hladania urcite k ziadnej sekte, kde ti to budu servirovat na striebornej tacke, aby sa nalakali. Precitaj si nejaku knihu od Tomasa Halika, napr. Chci, abys byl. Tomas Halik je znamy cesky katolicky knaz. A ja teda katolicka nie som, len veriaca, ale jeho myslienky mi pridu take velmi realisticke, vidno, ze nad vecami aj vela premyslal a casto sa zameriava prave aj na ludi, ktori su vo faze hladania. Napriklad Oslovit Zachea je na tuto temu a este mam rada Stromu zbyva nadeje. Toto boli knihy, ktore mi v urcitom obdobi dost pomohli a obcas si aj pozriem nejaku jeho kazen, ziskal si ma aj ako nekatolicku. Vo svojom zivotopise inac opisuje, ako zacal verit on a bolo to v podstate v beznom momente bez varovania. Toto sa stalo kedysi aj mne a neviem to nazvat inac nez "osvietilo ma", aj ked to neznie ktovieako 🙂 Proste ma zrazu premkol pocit, ze Boh je. Bez toho "osvietenia" ani neviem, ako sa dopracovat ozaj k viere, moj muz by napriklad chcel, ale pravy veriaci z neho celkom nie je, v hlbke duse to az tak realne neciti. Ale pomaha mu, ked je s tym v kontakte. Halikove knihy ma rad aj on.
@martinmmartin to je blbosť, ja som cestu k Bohu našla až ako dospelá, okolo 33 rokov, v 37 som mala 1. sväté prijímanie a birmovku. Práveže v dospelom veku už človek tomu aj viac rozumie, keď má niečo už zažité.
@loliki Toto si dobre vystihla,ako vystudovany teolog.Inak ,,,verit v Boha v dospelosti je dar.V detstve ak rodicia praktizuju vieru v Boha, aj navstevami chramov, tak tam sa ta viera viac a viac prehlbuje, aj osobnymi skusenostami .ja som od malicka bola vychovavana vo viere prikladom rodicov, a vlastne sa mi to v dospelisti prehlbovalo.,chodila obcas na pute,na vianoce, a velku noc sme chodili cela rodina na spoved + sv prijimanie,,Zili sme skromne, a v tazkych pripadoch, sme sa obracali v modlitbach napr,.sv ruzenec, a vsetko vkladali du ruk bozich, a v podstate som sama prisla na to,ze modlitba ucinok ma,ale nemusi to byt hned ,,alebo nemusi to byt tak ,ako ja chcem @autorka zacni sa s Bohom rozpravat volne,on sa ti ozve,rodicia ta splodili, Pan Boh ta stvoril,teda si bola v bozom plane byt tu na zemi,,,Preco, naco ?Spytaj sa ho,
Ja som Boha zažila cca tri roky dozadu, tiež mi logika “nedovolovala” veriť, pochádzam síce s veriacej rodiny, no moje cesty viedli úplne inam. Po urcitych skúsenostiach a osobnom zážitku s Bohom verim a budem veriť navždy, nie je nič krajšie a moj život sa mení o 180 stupňov. Ďakujem Bohu za to ❤️ kto však osobnú skúsenosť nemá a nie je veriaci, verim, že to musí byt náročne. Osobne ta povzbudzujem, nevzdávaj a hľadaj!! Nájdeš ❤️❤️❤️
@thirstymonk No k viere sa mozno dostat aj na zaklade zazrakov,Ved v Lurdoch sv Bernadetta, ani nevedela kto sa jej zjavil..Ona len povedala,teda v zaciatkoch ze sa jej zjavila krasna pani,A miestny knaz,nariadil Bernadetke, pri druhom zjaveni aby sa spytala tej krasnej pani ako sa vola. a p.Maria dala odpoved s....SOM NEPOKVRNENE POCATIE,, A takychto zazrakov na svete je vela, Este stale prebiehaju zazraky v Medzugorii,,treba si precitat, svedectva,,aj inych zazrakov napr ,zazracne uzdravenia, atd.
@biglovemom No ,toto je od teba ruhave,,ze vy....to sa na celeho Boha,,Odvolaj co najskor,Lebo Pan Boh sa urazat neda.Pane Boze odpust jej,ak ked v teba neveri
Lukáš 11:9-10 "Aj ja hovorím: Proste a dostanete; hľadajte a nájdete; klopte a bude vám otvorené;""lebo každý, kto prosí, dostane, a kto hľadá, nájde; a kto klope, tomu bude otvorené."
Ja sa čudujem že nikto ty tu neodporučil začať kresťanskými filmami a to koľko ich je napríklad Boh nieje mŕtvy niekoľko častí ,veľmi pekny je aj Chatrč .Môžeš si kuk aj Fatima film s pannou Mariou je ich strašne veľa a na začiatok tu dajú aspoň podnety že niečo tu naozaj je .
Začala by som týmto filmom https://nebojtesa.tv/film-gods-not-dead-boh-nie...
@vorkola 😳😳😳😳😳🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Skus napriklad začať meditovať.. Boh nie je cirkev ani žiadne náboženstvo.. Vôbec nemusíš "nikde patriť". Už len to ze chceš, ti pomaly ukáže cestu.. Ja som napríklad nejako neverila v Boha, ale verila som ze je daka vyššia sila, vesmír.. Tak som sa začala zaujímať o reinkarnáciu a karmu a pomaly to šlo. 😊
Ty môžeš veriť, V čo len chceš, V dúhového jednorožca, V prihorený hrniec, V zeleného planeniaka.. je rozdiel veriť V Boha a veriť Bohu. Toto nevie ani veľa tých kresťanov, ktorí derú kolená v kostole 3x denne. Preto ak chceš veriť a máš tú potrebu, ver sebe, ver Bohu, ale určite nie V Boha.
Podľa mňa sa to už nedá... Keď ťa racionálne a kritické myslenie už raz z tejto cesty odviedlo preč... Aspoň ja to tak mám, proste rozum mi v tom zabraňuje.
@zmrzlinka8 Kolko ludi to ma ako ty a kolko od decka? Blbost to nieje .
@martinmmartin tak ak by to aj mali od decka,
ved je to uz na kazdom v dospelosti ako sa k tomu postavi, staci ze si bol ako dieta pokrsteny a mohol si zit v takmer ateistickej rodine moze sa z cloveka stat krestan, to je znovuzrodeny krestan (Jn3:1-7)
@kika845 Veci co ti vstiepia rodicia v rannej faze ti ostavaju cely zivot, preto nabozenstva funguju
Mám podobný problém. Logika hovorí neveriť. Ale keď sa na tú logiku pozrieš hlbšie, tak Boh je jediný logický. Tento vesmir je logický a funguje na matematických a prírodných zákonoch a tie funguju v celom jeho objeme. Matematika je božský jazyk a platí. Toto nie je vôbec samozrejmá vec. Už aké mikrosvet a mikrovesmir nefunguje logicky ale štatisticky. Sú tam javy, ktoré sa vymykajú zdravému rozumu. Veľa ľudí verí na tkzv. kvantový vesmir, ale zabúdajú že neexistuje žiaden dôkaz a ani nepriamy dôkaz, že by kvantovosť platila aj pre makrosvet. Je absolútnou záhadou ako môže makrosvet fungovať na iných zákonoch a mikrosvet na iných no napriek tomu sú spolu úplne spojené. Neznamená to automaticky, že je to zázrak, akurát to ešte vedci neobjavili. Ale aj makrosvet sa vymyká rozumu. Čas niekedy neexistoval a žiadne pred tým nebolo. Priestor tiež neexistoval takže ani prázdno sa nedalo predstaviť. A tento priestor a čas sa dá deformovať hmotou. Až skoro na nulu. Ty pôjdeš rýchlosťou blízkou rýchlosti svetla a o chvíľku si na konci vesmíru. Ale tu prejdú miliardy rokov. Tak funguje makrosvet. O tomto všetkom vieme. A trúfalo si myslíme, že vieme všetko. A nechcem tu vyťahovať hypotézy o viacerych rozmeroch ale matematika s nimi veselo počíta a výsledky fungujú a platia. To ale neznamená, že tak musí fungovať aj vesmir. Ale ani to neznamená, že nemôže. Náš vesmir ma dva zákony, ktoré ho robia logickým. A to je druhý termodynamický zákon a kauzálny princíp. Vďaka ním čas plynie len jedným smerom. Kľudne by to tak nemuselo byť a vesmir by fungoval aj tak. Ale bol by úplne iný. Rozbitý pohár by sa vedel znovu poskladať a mŕtvy ožiť. To ešte nedokazuje existenciu Boha ale chcem ti ukázať, že mozog a logika ktorú poznáš sú obmedzené. Vieme si predstaviť len to, s čím mal nás mozog evokučnu skúsenosť. Inak olynúci čas bukdy nevidel. Štvrtý rozmer tiež nie. Že z gulatej zeme nespadne tiež nie.
Je v poriadku aj neveriť v Boha 🙂 niekto tomu hovorí osud a niekto božia vôľa. 😉
Ja som začal veriť až v dospelosti. A to práve na prednáškach fyziky a matematiky. Práve sme preberali špeciálnu teoriu relativity a na matematike n rozmerný Euklidovský priestor a diferenciálne rovnice n-teho rádu. Keď potom prisliel druhý termodynamický zákon a entropia, nebolo mi treba ani kvantovku. A to vredy sa ešte nevedelo že existuju extrasolárnych planéty a nebolo dovidieť na koniec viditeľného vesmíru. A nebol objavený hygsov bozón a dokázaná čierna diera a gravitačné vlny. Ďalšie objavy ma utvrdzovali v tom že vesmir nie je samoúčelný a my sme jeho logickým dôsledkom. Napríklad aj zapínanie a vypínanie obrovských kvazarov v stredoch špirálových galaxii. Bez nich by život v tejto podobe nebol. Možno v inej podobe áno to neviem. ale v tejto nie. Náhoda? Myslím, že nie. Hoci vesmir funguje náhodne prírodne zákony vôbec nie sú náhodné. Naopak sú veľmi veľmi presne vypracované a v nich vidím Boha.

@martinmmartin pozri si toto video vyššie čo som dala link. 🙂 Porozmýšľaj, či máš reálne takú istotu v svojom názore ako daný muž, ktorý verejne vystupoval v politike voči islamu a nakoniec je dnes muslimom. Či by si dokázal byť tak silným, aby si zmenil ako on svoj názor v prípade, žeby si bol v jeho koži. Neurobil to kvôli svojej žene. Urobil to napriek tomu, že vedel, čomu bude čeliť. Konvertoval kvôli Bohu. Keď si to pozrieš napíš mi akú máš z neho dojem.