Ako nájsť vieru v Boha?
Ahojte,
Posledné mesiace citim v sebe zvláštnu prázdnotu a potrebu v niečo veriť.. samozrejme, keď som bola dieťa, chodila som každý týždeň do kostola, prvé sv. prijímanie mám, ale ako som dospievala, racionálne myslenie mi vôbec nedovoľuje v nič také ako boh veriť, asi by som to aj chcela veriť, ale vôbec neviem ako začať:/
Zlému stačí pootvoriť dvere na malú štrbinku a vojde, roztvorí tie dvere dokorán. Boh ťa naopak rešpektuje a čaká, kedy mu ty otvoríš. Ježiš neustále klope na dvere, ale nikdy nevojde bez súhlasu.
Pamätám, keď som bola ešte ako mladá neveriaca, síce pokrstená, ale neveriaca, raz som povedala, Bože, ak naozaj si, daj sa mi poznať. dokáž mi, že si.
Dlho dlho sa nedialo nič , ale postupne.... po pár rokoch z najviac neveriacej osoby je úprimne veriaca. dokázal to môjmu srdcu. spoznáš ho cez dve veci. cez lásku a cez trápenie. Stačí mu otvoriť srdce, On vojde veľmi rád.
Keď sa zamyslím, už ako neveriacu ma chránil, aj keď vždy respektoval moju vôľu. Vždy ma zachránil od najhoršieho.
@eva8 študoval som techniku a na nej sme mali 5 semestrov matematiky a dva semestre fyziky. Ak nepočítam fyziku tuhých látok za fyziku, tak sme tých semestrov mali ďalších 5. Fyziku ma učil Doc. Michal Salák z Prešovskej univerzity. Myslím, že k nám chodil z pedagogickej. Skvelý človek. Študoval mikrofyziku v Moskve a bol jeden z mála profesorov, ktorý nepotreboval na prednáške žiadne pomôcky len kriedu a svoju hlavu. Iba raz si priniesol mendelejevovu tabuľku. Inak mal všetky vzorce aj ich odvodenia a aj konštanty v hlave. Už si nepamätám tie odvodenia a postupy, ale viem, že nie sú vymyslené. A zapamätal som si tie dôsledky tých teórií. Nemám rád, keď ľudia si vyberú niečo z fyziky a začnú vymýšľať okolo toho výmysly. Ako že svet je kvatnový. Alebo že existujú paralelné vesmíry. Alebo že náš vesmír je nekonečný. A ešte väčšia hlúposť že je večný. No nie je. Ale čo je isté a na fyzike nám to Doc.Salák aj odvodil, že z vonku sa náš vesmír javí ako čierna diera. Ak teda nejaké zvonku existuje, pretože priestor a čas vznikli spolu s veľkým treskom a zvonku môžeme priestor predpokladať len ak sa rozpína rýchlejšie ako hmota vesmíru v ňom. Pravdepodobne to tak je, ale neviem či to je aj odvodené zo vzťahov a experimentov.
@zmrzlinka8 krásne vyznanie.💕
@zmrzlinka8 no a ludia z inych nabozenstiev proste niesu teda pripraveny na tunajsieho Boha?
@martinmmartin to ja neviem, hovorím o sebe a svojej ceste
@martinmmartin p. Boh e jeden, nabozenstiev vela
Ale recept ako najst cestu sama b sebe ti nik neda. To fakt musis sama.
Prečo smerujes k niečomu čomu neveríš, slušne žiť , pracovať, konať dobro, pomôcť môžeš aj ako " civil", nielen členka cirkvi, či veriaca v nejakú nadprirodzenu bytosť
@cacianka už aj ty? 😀
@karolinakr čo ja ?
@eva8 Coze napr dve miliardy hinduistov su pomyleny blbeckovia? Alebo aktivne odmietajuci jedineho Boha cize satanisti?
@martinmmartin prepáč, ale toto je taká hlúposť...
@veve77 Dozvieme sa kde si ty myslis ze ja sa mylim alebo nie?
@martinmmartin ovcu ani zadne zviera na podrezanie uz netreba 😉 to bol predobraz Jezisa...v starom zakone potrebovali ludia nieco ciste co ich symbolicky ocistilo, aby mohli vstupit k Bohu kedze Boh je Svaty a hriech nemoze byt v Jeho blizkosti....a toto vyriesil skrze Jezisa, zmyl kazdy hriech aby clovek mohol znova prichadzat k Bohu, znova s Nim chodit a mat vztah. Ked Adam a Eva chodili s Bohom, to nebolo nabozenstvo, to bol vztah a o toto ide Bohu...nie o obety a dobre skutky, aby si sa Mu zapacil, ale chce tvoje srdce. Nabozenstvo nikdy neuspokoji srdce, to moze iba ten, kto ho stvoril. Samotu a prazdnotu co citis je len Jeho volanie po tebe.
@loliki nemal som možnosť vidieť Krempaského on bol v Bratislave. Ake učebnicu sme mali od neho a až keď som skončil školu a stretol som sa vo fabrike s absolventmi bratislavskej STU tak tí mi o ňom povedali viac. Vraj na jeho prednáškach bolo plno a aj na bočných schodoch sedeli študenti z úplne iných fakúlt aj zameraní. Salák sa vždy držal témy a do dôsledkov fyziky zachádzal len vtedy, keď videl že už nevládzeme a strácame pozornosť. Na skúške ho ale litánie nezaujímali. Spomínam ako spolužiak si vytiahol prúdový motor a začal vymenovávať typy prúdových motorov. Salák ho zastavil, lebo odbočoval od toho čo nevie. Chcel od neho odvodenie ťahovej rovnice prúdového motora z druhého Newtonovho zákona. Proste Salák komunikoval matematickým jazykom. To vlastne skoro všetci profesori. On v tom bol ale majster.
@martinmmartin hinduizmus je monoteisticke nabozenstvo?
Ked citis prazdnotu, najdi nieco kde sa tesis z vysledku, nejaku cinnost/zalubu, co ta obohati a tesi. Verit v Boha, je verit v lasku, skus ju najst.
@eva8 Je to nabozenstvo ktore neuznava krestanskeho boha ani nahodou - budu hindiusti navzdy zatrateni? Alebo to prikazanie ze nebudes uznavat inych bohov nieje uz aktualne???
@martinmmartin preco by mali byt hinduisti blbeckovia, dokonca satanisti? 🙃 Maju svoje teorie, logiku, postupy, ale p. Boh je aj tek len jeden.
@eva8 Lebo idu aktivne a vedome proti desateru- to boh spravodlivo neodpusti - smrtelny hriech
@martinmmartin 🤣 .. si ma rozosmial . Zatrateny nebudu, kazda dusa sa prisla naucit nieco, zije v pristredi, kde su rozne nabozenstva, ale je to jedno. Bozska iskra je vo vnutri srdca a je jedno, ci je to hinduista. Ide o to, co urobi pre svoj rast a pre lasku, aj keby sa zrodil rovno do bordelu.
@lion777 Cize desatoro preslo novelizaciou? Uz verit v inych bohov nieje smrtelny hriech? Uz mozem poziadat manzelju blizneho svojho tiez?
(tvoj nazor sa mi osobne velmi paci)
@martinmmartin hinduisti aktivne zabijaju?
Boh je laska. Kto prebyva v laske, prebyva v Bohu a Boh prebyva v nom.
@martinmmartin morálka a hodnoty, musia byť zachované ( preto Mojžiš doniesol desatoro). Preto vždy v rozprávkach, vyhrá čisté srdce nad zlom a má klúč aj do zakliatych zámkov.
Nesmieš sa spustit do zvrhlosti, ale ani ti neprináleží súdiť iných. Môžeš žiť v prítomnosti, naj ako vieš a preskákať svoje skúšky. Môžeš sa aj príklad naučiť, co je zlatý rez , otvoriť svoje srdce a uvidieť skrz to, Boha vo všetkom živom.
@lion777 ok a ako je to myslene s tym hned prvym prikazanim a smrtelnym hriechom?
@martinmmartin nebudes uctievat atana. Smrtelny hriech je cosi ine, tomu som nejako neuverila.
@eva8 Hinduisti aktivne odmietaju boha a uctievaju mnozstvo inych Bohov , vedome a cielene. Smrtelny hriech ( prve prikazanie) . Alebo sa prikazania novelizovali a uz niesu take platne bez diskusie? Ktore prikazania okrem prveho preslu zmenou teda?

@slovakboy studoval si fyziku? Bavi ta astrofyzika?