Ako nájsť vieru v Boha?
Ahojte,
Posledné mesiace citim v sebe zvláštnu prázdnotu a potrebu v niečo veriť.. samozrejme, keď som bola dieťa, chodila som každý týždeň do kostola, prvé sv. prijímanie mám, ale ako som dospievala, racionálne myslenie mi vôbec nedovoľuje v nič také ako boh veriť, asi by som to aj chcela veriť, ale vôbec neviem ako začať:/
@martinmmartin Ja som ti napísala, čítaj a dozvieš sa. Modli sa a dôveruj. Odpovedala som aj na otázku, či bude hinduista zatratený, ale ty diskutuješ ďalej, ako keby si to nepochopil. Tak, kde je problém? Ja nemám problém s inými náboženstvami a neviem, čo ti na nich mám vysvetľovať. Vážne. Ty si sa niekde veľmi že zasekol a nevieš sa pohnúť ďalej. Napr. sa v kuse vypytuješ na Desatoro a keď ti niekto napíše svoj názor, tak sa budeš v tom vŕtať. Zdá sa mi, že nehľadáš Boha. Zisťuješ, koho bude zatracovať a koho nie a na základe čoho. Vstúp si do svedomia a pýtaj sa, či konáš správne, či ti niečo nevyčíta. Boží zákon je napísaný v tvojom srdci. Prečítaj si Nový zákon, skús pochopiť, čo učil Ježiš. On už dávno to Desatoro vysvetlil a dal nám nové prikázanie. Poznáš ho?
@eva8 elektróny sa správajú kvantovo. Ale nemajú nič spoločné s planétami. A to že vesmir prirovnávajú k špongii neznamená, že sme špongia na umývanie auta nejakeho Boha. Dúfam, že tak si to nemyslela. Áno medzi atómami je absolútne vákuum. A veľké vzdialenosti sú od jadra k inému jadru atómu. Ale to je logické. Hmotné objekty bez elektromagnetickej sily by sa zbortili do seba a my by sme preleteli do stredu zeme ako cez vzduch. Ale aj Zem by sa spľasla do veľkosti velkej lopty a mala by rovnakú hmotnosť ako teraz. Proste z 99,99999999% sme tvorení vákuom. Ak to vezmeme objemovo alebo priestorovo. Všetko čo hmotu drží pevnou sú jadrove sily v jadrách a elektromagnetické sily v obaloch. No a zlúčeniny a cela chémia to sú väzby medzi valncnymi vrstvami atómov. Učili sme sa to na chémii všetci. Takže žiadna záhada. To čo našli teraz na tom asteroidu sú len aminokyseliny. Tých je vo vesmíre kopa. Na to aby vznikol z nich život kométa nestačí. To furt také správy budú dávať. Aj reťazenie je v chémii bežná vec aj replikacia molekúl. Ale vždy ti z toho vznikne buď polymer alebo asfalt aj keď tam máš organické zlúčeniny. Na vznik DŇA treba RNA a na jej vznik treba milióny rokov padania komét a kameňov na horúcu Zem. Miliardy a triliardy pokusov to boli. A treba vhodné podmienky bez vody. Českí vedci sa tomu venujú a sú najlepši na svete v skúmaní vzniku života.
"Caka podla teba umreleho hinduistu peklo?" Niektorého áno a niektorého nie. Tak isto ako niektorého kresťana, moslima atď. Podstatné pre teba je ale to, čo čaká teba.
@loliki takze vedome zavrhnutie prveho prikazania ma dosledok iba niekedy?
@eva8 a to s tym popalenim a nesenim svojej bolesti si citala? Takze hinduisti budy trpiet....
@martinmmartin pod tými následkami z popálenia a nesením bolesti sa tu myslí iná vec, v kresťanstve Boh ti pri spovedi odpustí hriechy, ale ty znášaš ešte následne tresty za hriechy, aj keď samotné hriechy ti boli odpustené v spovedi. Tresty sa odpúšťajú tzv. odpustkami, ktoré človek môže získať istými danými spôsobmi. To ale pochopíš, keď budeš viac vedieť o kresťanskom náboženstve. Hinduizmus s tým nemá nič.
@zmrzlinka8 ale hinduista vedome a dobrovolne ide aktivne proti prikazaniu . To nema ziaden efekt? Prikazanie uz neplati? (podla teba)
@autorka Skús chodiť si posedieť do kostolov najbližšie k svätostánku , porozprávať sa s Bohom, alebo len tak s Ním byť, osoba s Osobou , stretnúť sa s Priateľom, najlepšie pravidelne alebo cestovať na známe pútnické miesta, môžeš aj toho roku do jubilejných chrámoch, kde sú moderované adorácie , zoznam nájdeš cez net.
Úplne prirodzene ,že človek musí dozrievať k slobodnej viere , tie detské “zjednodušenia” nám pre dospelý svet nesedia , pre deti to bolo Ok, viera je hlboká a najmä slobodná , toto musíš objaviť . A nájsť hlboké obrátenie a byť milovanou a milovať.
@martinmmartin to nechaj na Boha, len on rozhodne, kto bude spasený a kto nie. Strašne ťa zaujíma, čo bude s hinduistami, pričom teba by malo zaujímať , či tvoja duša bude spasená a či obstojí pred Bohom.
@zmrzlinka8 No predstav si, ako niekoho kto uvazuje vstupit do nabozenstva ma velmi zaujima fenomen inych nabozenstiev, teba nie? Mame jedineho boha a vela nabozenstiev, ak je prave to tvoje prave, tak tie ine nabozenstva su pomylene hluposti? Co ked sa mylys ty? Ako si sa ty rozhodovala medzi roznymi nabozenstvami? Bolo to na zaklade zdraveho rozumu alebo ti niekto nieco povedal v dobe ked si nevedela co to je nad vecami sa naozaj zamysliet?
Mne je jasne ze je najlahsie povedat si , neries, nehaj to na boha, ale tak je fungovat nechcem a tak fungovat nedokaze ani obrovska vacsina ludi co hladaju cestu k bohu mimo detstva.
@martinmmartin ja len viem, že Ježiš povedal Petrovi, že na ňom založí svoju cirkev.
https://vatikankatolicky.com/biblia-papezstvo-s...
@zmrzlinka8 Ako si sa ty rozhodovala medzi vsetkymi moznymi nabozenstvami? To ma velmi zaujima. Cim Krestanstvo vyniklo nad ostatnymi pre teba? Kde bol ten moment?
@martinmmartin pred chvíľou som ti odpovedala.
okrem toho, pokrstená som bola po narodení, tak to bolo jasné, kam patrím. všetko mi do toho zapadalo.
@zmrzlinka8 Novidis, takze uznas ze je trosku rozdiel byt imprintovany v detstve a rozhodovat sa v dospelosti. Zistovala si vobec do rovnakej hlbky informacie o inych na bozenstvach? Ako si sama sebe odpovedas na naozaj opravnene otazky v ktorych sa krestanstvo ocividne myli?
Co by sa stalo keby si sa narodila do hinduistickej rodiny? Tiez by vsetko zapadalo ako miliardam hinduistov? Kde je ten rozdiel?
@martinmmartin preco hladas cestu k p. Bohu?
lebo velmi vela veci nedava zmysel a zistujem ci je nabozenstvo vynimka, ale naraz stale na betonovu stenu a este je na mna furt zle
@martinmmartin cestu k p. Bohu hladas, pretoze velmi vela veci v zivote nedava zmysel?
Alebo ti nabozenstva nedavaju zmysel?
Ako vysvetluju hinduisti vznik zivota? Spomenul si, ze ho podrobne opisali.
@martinmmartin vies co? Vela skutocnosti v zivote nam nedava zmysel. Je vela otazok "Preco?" A myslienky sa hromadia, miesaju, vytvaraju zmatok. Viacero ludi preziva/lo nieco podobne ako ty, zalezi aj od toho, v akom stadiu zivota si. A ano, naraza niekto aj na betonovu stenu.
Lenze nie je na teba furt zle. Nemyslim si to. Preco si to myslis ty? Dava ti nieco okolie najavo? Kazdy sa moze mylit, vsetci sme robili chyby, nik nie je neomylny. Kolko naivnych otazok som polozila ja! 😃 Boli pre mna v tu chvilu dolezite a mali vyznam.
Niekedy treba byt aj pokorny. Clovek ma problem so svojou "neomylnostou", tvrdohlavostou. Ego v cloveku vitazi, pyta si radu a aj tak robi po svojom 🙂 Nuz, co uz.
Treba dat pozor, aby sme sa v premyslani nezacyklili.
A ked stale pises, ze malokto uveril v p. Boha, ked ho v detstve k tomu neviedli. Napisem iny priklad - vid autorku. Dalej, myslis, ze v obdobi normalizacie boli vsetky deti pokrstene a vedene k viere? V case revolucie boli uz dospele (pripadne rozmyslajuci tinedzeri) . Odrazu "zmenili kabaty", lebo zakazane ovocie najviac chuti? Alebo preto, ze sa to patrilo? Alebo na protest proti KSČ, ktore vieru zakazovalo? A tak sa zacalo vyucovat na skole nabozenstvo a vsetci prestali lusknutim prsta premyslat a slepo verili, lebo spolocnost bola este navyknuta na disciplinu, alebo neskor potrebovali barlicku? Je mnoho otazok "Preco?"
Biblia je silna kniha. Je v nej vsetko, kazdy si moze najst to, co mu je blizke. Povazujem ju aj za silne moralnu. Ano, je v nej suhrn pravidiel, dodrziavanim ktorych je svet krajsi. Su v nej opisane historicke udalosti. Taktiez v skratke vznik sveta. Bola to kniha knih. Suhrn viacerych knih. Suhrn poznatkov. Jezis - priklad cistoty. Clovek tuzi po dokonalosti. Pre cloveka su dolezite moralne hodnoty. V krizovych situaciachna moralku casto nehladime.
@martinmmartin ja som bola iba pokrstená. nikto ma ďalej viere neučil
@slovakboy az teraz som citala tvoj prispevok.
To prirovnanie vesmiru k spongii, je jeho moznost "stlacania" a "rozpinania" na roznych miestach, nie ako pomocka na umyvanie 🙂 Vlastne to vyplyva z roznych procesov prebiehajucich v nom, ako napr jednoduchy neustaly pohyb a vyvoj (vznik, zanik, premena) telies v nom a tym aj vplyv gravitacie....
Ano, slabe a silne jadrove sily su najmenej prebadane, su v centre diania.
@martinmmartin Ako poznáš 1. prikázanie ty, aby sme teda vedeli, o čom sa bavíme? Neodpovedal si mi, či poznáš nové prikázanie.
Stále spomínaš hinduistu. Asi nechápeš. Neprečítal si si to stále.
Kto komu dal Desatoro a kto s kým uzatvoril zmluvu s Bohom? Vieš?
Prečo vyžaduješ od hinduistu, aby dodržiaval Desatoro?
Vedome zavrhnutie prveho prikazania ma dosledok vždy.
Už to že si napísala status si začala veriť 🙏nikdy nie je neskoro nájsť Boha respektíve mnohých si nájde On sám. Skús večer keď všetci spia len tak mu potichu rozprávať čo si zažila čo sa ti dnes páčilo nepáčilo vyžadovať sa mu poďakovať za to čo máš..a ono to pôjde samo nie je to o recitacii modlitieb😉
@martinmmartin hladas si cestu k nabozenstvu alebo k Bohu? Mozes mat vzdelanie v roznych nabozenstvach, vyznat sa v ich kulte, poznat ich hlavne myslienky a stale budes tapat, v srdci budes mat prazdno… Zvol si opacny postup. Pros Boha, aby sa ti zjavil, aby ti on ukazal cestu a ked k tomu pride, potom studuj to, na co ta srdce navedie…
@eva8 áno prirovnanie k špongii poznám. Ja si tak predstavujem aj veľký tresk. Väčšinou sa hovorí, že vznikol z malého atómu. Ale to by sa musel nachádzať potom niekde jeho stred. A ten stred nie je. Preto niektorí veria, že ten prvý okamih bol vo veľkosti lopty, niekto vraví, že planéty a niekto, že mohol vzniknúť aj v oveľa väčšom priestore a potom sa rozpínať. A všetci majú pravdu pretože na všetko teória sedí. S tým atómom ja mám trochu problém, lebo singularita s nekonečnou teplotou a tlakom v prírode si to neviem predstaviť. Ale kľudne to môže byť tak ako to vysvetľoval jeden fyzik, že priestoročas sa rozopol spolu s hmotou.
Tu je vtipne, vedecky ale zrozumiteľne vysvetlené, ako sa ľudia dopracovali k teórii veľkého tresku.
@dobryden Česi robia pokusy s laserovými delami ktoré simulujú dopady asteroidov a komét v čase kedy Zem bola bombardovaná neustále kométami miliónmi denne. Je to všetko náročná chémia, ale ako prvá myslím vznikla RNA a jej duplikovanie malo možnosť robiť náhodné zmeny. Boli dve teórie ale posledne sa viac prikláňajú k formaldehydovej teórii pri ktorej kľúčovú rolu zohral formaldehyd. A voda bola nežiadúce. Potom ale už voda bola potrebná a aj mláky ktoré striedavo vysychali a zalievali sa. Preto Mesiac hral pri vzniku života tiež rolu. Tak isto magnetickě pole Zeme ktoré vzniká rotáciou železného jadra chránilo vznik života pred ionizujúcimi žiareniami. Bolo to ale oveľa zložitejšie neskôr. Vznik DNA prišiel tiež oveľa neskôr. Robia na tom aj Taliani. Keď to nájdem pošlem ti to. Ten vedec hovoril že je to taká náhoda a zložité, že kľudne môže byť že me vo vesmíre sami alebo je život na biliónoch planét. Matematik vysvetľoval že ťa náhoda sa zdá tak málo pravdepodobná lebo si nevieme predstaviť to množstvo pokusov a taký dlhý čas. V skutočnosti to až také málo pravdepodobné nie je. A našli sa už planéty aj vhodnejšie na vznik života ako je Zem. Povedala by si že kyslík, ktorý tu dýchame nám naprdeli do atmosféry stromatolity fotosyntézou? Teraformovali planétu. Pred tým tu bola jedovatá atmosféra.

@martinmmartin tak, ze sa snazim svoje dieta chranit