icon

Ako ovplyvnia clá do USA slovenské automobilky?

3. feb 2025

vyzná sa v tom niekto? Jedna z naj správ dnešného dňa je, že Trumpove clá do USA môžu veľmi poškodiť Slovensko, že sme jedna z najzraniteľnejších krajín v tejto veci. Vie mi to niekto vysvetliť bližšie? Chápem to tak, že automobilky (hlavne VW) môžu ukončiť výrobu keďže kopec áut sa vyváža do USA?dakujem

Strana
z2
simca06022011
4. feb 2025

@viestta no ja som nepisala, ze ty places atd.. ale neviem co sem trepes podnikatelske prostredie u nas, ked tu sa riesi clo usa... Ja viem ake je, my tu podnikame 20rokov a od malicka zijem v podnikatelskom prostredi. Ano to ako tu funguje/nefunguej system,ale aj to ako sa tu spravaju podnikatelia a co dokazu dorobit na "trhu" a aj zamestnanci, by sme mohli opisovat dlho.

dobryden
4. feb 2025

Otazka,auta vyrábané na sk sa vyvážajú primárne do Europy,ci?

tomas123456789b
4. feb 2025
Používateľ tomas123456789b je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

@mimimoje
To je už chyba tých ľudí že majú kopu detí, že mínajú peniaze na množstvo nepotrebných výrobkov a služieb, a že nevedia efektívne hospodáriť s doležitými zdrojmi. Preto žijú od výplaty k výplate, preto nemajú žiadne finančné zásoby a preto ich každý vyhadzovav z práce položí. Pozitívne bude aspon to, že ak padnú na dno, tak si snád uvedomia aký život žili, a niečo s tým začnú robiť.
@viestta
"Len by ma zaujimalo odkial vezme stat peniaze na vyplacanie socialnych davok, ked nebude fungovat ekonomika..."
Penazí je toľko kolko je zdrojov. Peniaze budú stále nejaké, len je otázne či viac alebo menej. A v tomto prípade ak dojde k útlmu automobilek tak ich bude menej. Ciže peniaze bude, ale menej, takže sa bude vyplácať menej, mzdy a dávky budú nižšie, ľudia sa budú musieť naučiť viac šetriť a neplytvať peniazmi.
@stanulienkat
"Ľudia sú zvyknutí na určitý štandard, ktorý si radi doprajú za svoje tazko zarobene peniaze a neviem prečo by si nemohli dovoliť viacej za svoju dobre odvedenú prácu"
Je normálne požadovať základné pre život nevyhnutné veci ako prístrešie, jedlo, energie, nevyhnutné výrobky a služby v rozumnej miere. Ale požadovať nadbytočné veci ako zahraničné dovolenky, reštaurácie, kaviarne, cigarety, alkohol, horúcu vodu, 5 detí, a mnoho iného, je už nielen značná dávka luxusu, ale ešte aj obrovský egoizmus vzhladom na stav v ktorom sa planéta nachádza. Ja teda naozaj nevidím nič zlé na tom, že ľudia prestanú žiť životom "po mne potopa", lebo zopakujem, je lepšie žiť skromným sposobom života, ako sposobiť globálny eko armagedon, kedy planéta vyhubí všetok život z povrchu zemského.

viestta
4. feb 2025
hiro
4. feb 2025

@macatt To pre pre predstavu aky je podiel nakladov.
@dobryden No, vyzera ze primarne do europy sa nevyvazaju...
https://en.volkswagen.sk/sk/podnik/cisla-a-fakt...
Viac ako 99 % produkcie je exportovanej do celého sveta, pričom veľké SUV sa vyrábajú exkluzívne v Bratislave.
Najväčšími exportnými trhmi sú podľa obratu Čína, USA a Nemecko.

mimimoje
4. feb 2025

@tomas123456789b tvoje príspevky sú tak strašne odtrhnuté od reality, že sa vlastne ani už nedajú komentovať. Nemyslím, že máš rodinu a už vôbec nemáš šajnu, čo musí zvládať rodina, kde je napr. choré dieťa a ako "môže padnúť na hubu" ak vyhodia jediného živiteľa.

gribka1
4. feb 2025

@tomas123456789b Z ktorej planétky si nám tu spadol? Veľmi jednoduché videnie sveta. Spočítaj mi prosím, koľko je minimum eur s ktorými sa dá prežiť. Nech sa nad tým zamyslím.

tomas123456789b
5. feb 2025
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od tomas123456789b.

@mimimoje
Choré dieťa je predsa dotované štátom, štát dotuje takéto deti. A už som písal o tom, že každá rodina si može vybrať, či bude žiť šetrným sposobom života, alebo rozhadzovať. Prečo by som mal lutovať rodinu čo sa rozhodne rozhadzovať a nešetriť ? Je to ich voľba tak žiť, takže teraz znášajú ovocie toho čo si vybrali ked sa rozhodli žiť rozšafným sposobom života od výplaty k výplate...
@gribka1
Na dochodcu ktorý má už splatenú hypo, je to do 170-180 eur. Na človeka ktorý nie je dochodca a chodí do roboty a nemá vlastné bývanie, je to okolo 380 eur.

viestta
5. feb 2025

@gribka1 Tomasko sa naozaj utrhol od reality. Mama plati najomne (poplatky druzstvu, energie, voda) 230 € + plyn + elektrika. Zaujimalo by ma kolko platia jeho rodicia, ked este toho povalaca vydrzoavaju v detskej izbe. A to su len naklady na byvanie. Kde su este platby za internet, po ktorom siri svoje bludy. Este keby nam prezradil do ktorej skupiny patri on, lebo dochodca este nie je, do roboty nechodi. Kolko je suma pre takych

simca06022011
5. feb 2025

@tomas123456789b ako dotuje štát choré deti? A tie cifey sú tiež riadne mimo

mimimoje
5. feb 2025

@tomas123456789b tak na toto môžem dodať len to, čo píše Viesta, odtrhnutý od reality, fakt sa nedaj vysmiať, ako dotuje štát choré dieťa? Toto som teda zvedavá, že na to ešte neprišli rodičia zdravotne postihnutých detí

sticker
tomas123456789b
5. feb 2025

@viestta
@simca06022011
@mimimoje

A tá matka nemá rodičov u ktorých by bývala ? A nemá ani manžela ? Ani súrodencov ktorí by jej pomohli ? Koľko je takých ???

A pre hendikepované deti sú tu denné stacionáre kde ich može uložiť a popritom pracovať, alebo ak uzná že nemá ako dieťa financovať, može ho dať aj do ústavu. A okrem iného matka ktorá má hendikepované dieťa dostáva od štátu opatrovatelský príspevok.
https://www.nadaciajt.sk/rodicom-stupne-prispevok-na-opatrovanie-zdravotne-postihnuteho-dietata-n292.html#

viestta
5. feb 2025

@tomas123456789b skoda, ze teba mama nemohla umiestnit do ustavu. Mozno by ti tam bolo lepsie. Medzi seberovnymi

gribka1
5. feb 2025

@tomas123456789b Lenže zaklad je mat byvanie a nejaké jedlo. Či to majú ľudia žiť na ulici? Pre mna minimum co od zivota potrebuješ. To bývanie nie je zadarmo, tak čo s tým?

gribka1
5. feb 2025

@viestta Snáď nám to prezradí.

tomas123456789b
5. feb 2025

@gribka1 Nájom nie je lacný, ale pokiaľ bývaš na ubytovni v spolubývaní, tak kludne ta nájom vyjde do 200 eur/mesiac

simca06022011
5. feb 2025

@tomas123456789b 😂 moje nervy.. ty si svet predstavujes ako gombicku... teba mali dat do ustavu. A kolko je zariadeni pre hendikepovane deti? vsak maju tie rodiny problem vobec opatrovatelku alebo nieco zohnat na chvilu a nie to este na cele dni, aby mohli ist do rpace...
A k sumam... ved len byvanie, a strava kolko stoji na mesiac.. tie tvoje sumicky platitli tak pred 15-20rokmi, teraz len za vlasnty splateny maly byt platime 200eru bez energii, a strava, sem tam lekar, sem tam liek? Zadarmicko? Aj keby len jedne clovek sa najedol za 40-50EUR na tyzden, tak je to len na stravu to co pises na cele "zivobytie". sem tam si musi clovek aj oblecneie nejake zabezpecit, obuv... ak chodi medzi ludi.
A PRECO by mal dospley clovek niekoho zobrat o pomoc a peniaze?
Aktualne su sumy uplne inde... co sa tyka vsetko,duplom ak ma clovek rodinu. Ano ked si dam, mozes sa potlkat po svete, ubytovniach, stanovat, mat za ruksak veci a vybavene... ale ked mas rodinu, podstatne viac toho potrebujes. A okrem ineho aj istotu. A nemusia to byt prave dovolenky, na tie stale kopa ludi vobec nema a nechodi.

gribka1
5. feb 2025

@tomas123456789b Prečo by som mala žiť na ubytovni? Toto čo sa tebe v hlave zrodilo? Radšej nech civilizácia skončí ako žiť život, ktorý máš vo svojej fantázii.

Strana
z2