icon

Myslíte, že spopolnení ľudia idú do pekla?

29. aug 2026

Myslíte že spopolnení ľudia idú do pekla?

Strana
z3
anonym_f0fab6
Včera o 02:31

Nie,do urny 🤦‍♀️

anonym_0d8522
Včera o 02:33

Hlavne nejdu celi do neba.. tiez sa nad tym zamyslam.. a v urne mozu mat popol aj z ineho cloveka.. ble

anonym_ae6b5d
Včera o 02:58

@anonym_autor nie nemyslím si

alex49
Včera o 04:17

Aký je podľa teba rozdiel v spopolnenom tele a rozkladajucom sa v zemi? Ak tomu veríš, tak do pekla ide duša a tá už s telom nie je spojená.

ivka225
Včera o 04:20
@anonym_0d8522

Hlavne nejdu celi do neba.. tiez sa nad tym zamyslam.. a v urne mozu mat popol aj z ineho cloveka.. ble

@anonym_0d8522 A teda idú celí do pekla? To nedáva zmysel.

anonym_8980c8
Včera o 04:25

nejdu do pekla ani do neba.. proste zivot sa konci.. a tak je to dobre..

jblheart
Včera o 04:56

Stará mati hovorievali že spopolnených ľudí v pekle za trest ostatní čo tam trpia skladajú späť do ľudskej podoby ako Puzzle extra náročná obtiažnosť alebo ak mali ozaj veľké hriechy tak ich popol sypú ako korenie do kotlov s vodou v ktorých čerti varia nešťastníkov. 😂😂

billy_jean
Včera o 05:16

Spopolňovanie ľudí = kremácia = je veľmi starý pohrebný zvyk (7000–5000 pred n. l.). Pochovávanie do zeme aj kremácia existovali dávno pred kresťanstvom. Rozdiel je najmä v tom, aký význam im jednotlivé kultúry a náboženstvá pripisovali. V kresťanstve sa pochovávanie do zeme stalo dominantným najmä preto, že nadväzovalo na židovskú tradíciu pochovávania a na predstavu vzkriesenia tela. Ježiš bol podľa evanjelií uložený do hrobu a raní kresťania tento spôsob prirodzene nasledovali. Kremácia preto bola v Európe po rozšírení kresťanstva dlhé stáročia skôr odmietaná. Katolícka cirkev dnes kremáciu povoľuje. Od roku 1963 ju povoľuje za predpokladu, že nejde o kremáciu z dôvodu popierania kresťanskej viery vo vzkriesenie. Popol má byť podľa cirkevných pravidiel uložený na posvätnom mieste, napríklad na cintoríne, a nemá sa bežne rozsypávať alebo uchovávať doma.

renesance80
Včera o 05:27

@anonym_autor davame sa spopolňivat v rodine od 80 tych rokov a úprimne po snrti ti bude naozaj vsetko jedno

pr85
Včera o 05:45

@anonym_autor Určite je prirodzenejšie sa dať pochovať do hrobu, ako sa dať spopolnit. Je to podľa mňa pohansky zvyk, ktorý s kresťanstvom nemá nič spoločné (pravoslávie spopolnené zakazuje). Islam a judaizmus sú tiež proti. Ja budem normálne pochovaný a žena tiež.

billy_jean
Včera o 05:50
@pr85

@anonym_autor Určite je prirodzenejšie sa dať pochovať do hrobu, ako sa dať spopolnit. Je to podľa mňa pohansky zvyk, ktorý s kresťanstvom nemá nič spoločné (pravoslávie spopolnené zakazuje). Islam a judaizmus sú tiež proti. Ja budem normálne pochovaný a žena tiež.

@pr85 pochovávanie do zeme bolo typické pre judaizmus a následne ho prevzali aj prví kresťania. Kremácia však existovala už dávno pred kresťanstvom, najmä v grécko-rímskom svete. Nie je však správne tvrdiť, že spopolnenie je výlučne pohanský zvyk alebo že s kresťanstvom nemá nič spoločné. Biblia kremáciu výslovne nezakazuje a obsahuje aj prípad Saula a jeho synov, ktorých telá boli po smrti spálené a následne pochované (1 Sam 31,12–13). A to hovorím ako kresťan, katolík.

anonym_0c5c09
Včera o 05:51

Len ti co veria v nebo a peklo

anonym_4ae466
Včera o 05:52

ludom fakt jebe ked takto rozmyslaju

pr85
Včera o 05:52
@billy_jean

@pr85 pochovávanie do zeme bolo typické pre judaizmus a následne ho prevzali aj prví kresťania. Kremácia však existovala už dávno pred kresťanstvom, najmä v grécko-rímskom svete. Nie je však správne tvrdiť, že spopolnenie je výlučne pohanský zvyk alebo že s kresťanstvom nemá nič spoločné. Biblia kremáciu výslovne nezakazuje a obsahuje aj prípad Saula a jeho synov, ktorých telá boli po smrti spálené a následne pochované (1 Sam 31,12–13). A to hovorím ako kresťan, katolík.

@billy_jean Áno, ale katolícka Cirkev uprednostňuje pochované do zeme a kremaciu povolila len počas 2. vatikánskeho koncilu. A pravoslávna Cirkev ju úplne zakazuje.

billy_jean
Včera o 05:55
@pr85

@billy_jean Áno, ale katolícka Cirkev uprednostňuje pochované do zeme a kremaciu povolila len počas 2. vatikánskeho koncilu. A pravoslávna Cirkev ju úplne zakazuje.

@pr85 nie je to pravda, kremáciu nepovolil samotný II. vatikánsky koncil. KC ju povolila už v roku 1963 inštrukciou Svätého ofícia Piam et constantem. Dnes ju výslovne pripúšťa aj Kódex kánonického práva.

pr85
Včera o 06:04
@billy_jean

@pr85 nie je to pravda, kremáciu nepovolil samotný II. vatikánsky koncil. KC ju povolila už v roku 1963 inštrukciou Svätého ofícia Piam et constantem. Dnes ju výslovne pripúšťa aj Kódex kánonického práva.

@billy_jean Áno, bolo v 60 rokoch minulého storočia. Ale také pravoslávie (podobne ako judaizmu a islam) ju odmieta.

billy_jean
Včera o 06:11
@pr85

@billy_jean Áno, bolo v 60 rokoch minulého storočia. Ale také pravoslávie (podobne ako judaizmu a islam) ju odmieta.

@pr85 ty si právoslávny? Nie si kresťan - katolík? Si žid? Si moslim?

pr85
Včera o 06:13
@billy_jean

@pr85 ty si právoslávny? Nie si kresťan - katolík? Si žid? Si moslim?

@billy_jean Som katolík, ale otázka tu bola všeobecné položená a pravoslávny, žid alebo moslim by odpovedal ináč, ako ty.

billy_jean
Včera o 06:15
@pr85

@billy_jean Som katolík, ale otázka tu bola všeobecné položená a pravoslávny, žid alebo moslim by odpovedal ináč, ako ty.

@pr85 tak bude fajn, ak sa budeš riadiť tým, čo hlása rímokatolícka cirkev a nebudeš riešiť islam a judaizmus.

anonym_47e383
Včera o 06:15
@pr85

@pr85 veď ak ti je predstava, že ťa budú roky rozožierat pôdne červy blizka, tak prosim

13uzivatelka11
Včera o 06:18
@billy_jean

Ja nerozumiem prečo by mali ísť do pekla? 😳
@billy_jean spopolnuje sa odjakživa aj v hinduizme napríklad.

billy_jean
Včera o 06:20
@13uzivatelka11

Ja nerozumiem prečo by mali ísť do pekla? 😳
@billy_jean spopolnuje sa odjakživa aj v hinduizme napríklad.

@13uzivatelka11 ja tiež nerozumiem, prečo by mal človek kvôli spopolneniu ísť do pekla. Toto tvrdenie nemá oporu v katolíckom učení...

natalka13
Včera o 06:25
@pr85

@pr85 odkial vies ako skonci tvoje telo po smrti?

madisonrose774
Včera o 06:25

Môj ocko vždy vravel kedže bol katolik modlil sa stale ružence do kostola chodil atd....že chce byť spopolnený dokonca chcel aby sme za kňazom išli a rozprášili ho...Ale tam je podmienka že aj ked ťa rozprašia polka popola musí ostať v urne.... Ale ocko vždy vravel že sa píše asi v Biblii že Prach si a na prach sa obrátiš! Takže pochybujem ja, že za to že sa ti ludia daju spopolniť tak idú do pekla....ja osobne nechcem byť spopolnená ale chcem aby moje telo sa pekne pod zemou rozložilo...

natalka13
Včera o 06:29
@madisonrose774

Môj ocko vždy vravel kedže bol katolik modlil sa stale ružence do kostola chodil atd....že chce byť spopolnený dokonca chcel aby sme za kňazom išli a rozprášili ho...Ale tam je podmienka že aj ked ťa rozprašia polka popola musí ostať v urne.... Ale ocko vždy vravel že sa píše asi v Biblii že Prach si a na prach sa obrátiš! Takže pochybujem ja, že za to že sa ti ludia daju spopolniť tak idú do pekla....ja osobne nechcem byť spopolnená ale chcem aby moje telo sa pekne pod zemou rozložilo...

@madisonrose774 pekne? Sklamem ta nic pekne na tom rozklade nieje.

madisonrose774
Včera o 06:44
@natalka13

@madisonrose774 pekne? Sklamem ta nic pekne na tom rozklade nieje.

@natalka13 Pane bože neber to doslovne -_-

anonym_47a07f
Včera o 06:48

Na rozklade v zemi, ani na procese v krematóriu nič pekné nie je - opísala to majiteľka krematória Caitlin Doughty v knihe Tlouštíci hoří rychleji (a další fatální moudra z krematoria). Vcelku je to zaujímavá knižka.

anonym_e3a7c7
Včera o 07:09

@anonym_autor žiadne nebo a peklo neexistuje. Proste zomrieš a už nebudeš 🤷

anonym_c4fb72
Včera o 07:24
@natalka13

@pr85 odkial vies ako skonci tvoje telo po smrti?

@natalka13 pan fararko mu povedali.😁On zozerie cirkvi hociaku blbost.

anonym_9fe453
Včera o 07:54

prepina vam statocne! nebo, peklo, raj.. uz pouzivajte rozum a logiku, konecne!

uz ked pre nic ine, tak kvoli comu treba rozsirovat cintoriny? lebo "kazdy" chce byt "riadne" pochovany? hej.. nevyplatene hroby sa ponukaju dalej, aby ich mohla vyuzit ina rodina, ale aj tak, na co? urnu si kludne nechajte doma, ale rozpraste popol, alebo ulozte do urnovej steny, ktora zabera ovela menej miesta ako hroby jednotl. ludi.. alebo sa nechajte spopolnit a urnu ulozte do rodinneho hrobu - u nas to bude takto (jedno hrobove miesto pre minimalne 7 ludi)

hlavne, pouzivajte zdravy rozum!

Strana
z3