icon

Ako prekonať strach z jazdy autom v zime?

3. dec 2024

Ako prekonať strach jazdiť autom v zime keď hlásajú sneženie alebo poľadovicu? Jazdím už dlho, ale tým ze som bola dlho aj na rd, som sa v zime keď snežilo, alebo hlásali poladovicu jazdeniu vyhýbala. Všetko som prispôsobila počasiu, a keď malo byt škaredo, zostali sme radšej doma. Inak jazdím dobre, bez nehody (klop,klop), bez pokuty, zvládnem aj väčšie trasy, väčšie mestá. Tento rok som ale nastúpila vo februári do prace. Autobusom je to nadlho (30km a ešte 30 minút peši od zastavky), chodila som doteraz autom. No bývame na severe a hlásia už aj vacsie sneženie. Ako prekonať ten strach vtedy vyraziť na cesty? Doma už zostať nemôžem. Naozaj sa tak zle jazdí keď sneží, alebo je poľadovica? Bojím sa, že to nezvládnem. K strachu mi ešte pridalo vidieť včerajšiu reportáž, kde pri dopravnej nehode zomrela 37rocna mama troch detí. Dostala šmyk na klzkej ceste, prešla do protismeru, kde sa zrazila s kamiónom. Skoro moja rovesnička 😪

Strana
z2
zenulkaaa
7. dec 2024

Ja sa nad tymto ani nezamyslam. Jazdim, pretoze chcem, potrebujem a je to pohodlnejsie ako trepat sa busom, nebojim sa, sla som uz po kadejakych cestach. Ak jazdis dlho, tak sa nemas coho bat. Nestastie sa ti moze stat aj za slnecneho tepleho dna.
Ja teda jazdim uz takmer 20rokov a bala som sa tak mozno prvy rok, ked aom bol neista. Teraz ani ma to nenapadne ze nejdem za volant lebo snezilo. Ked potrebujem tak aj vo fujavici.

nyusika
7. dec 2024

Mne stačí pomyslieť si, že by som v tomto hnusnom počasí mala ísť niekde verejnou dopravou ..čakať na zastávke...no díky.
Nič iné uz k motivácii nepotrebujete 😁😁

luccija
7. dec 2024

@frflos_nespokojny to nie je moc dobrá rada na pár metroch nemusí byť smyjklavo a ďalej áno.Napriklad kúsok od nás na mostíku pri rieke bola námraza a nikde inde a aj veľa áut skončilo vo vode.Je to take nevyspytatelne

322sima123
7. dec 2024

Najhorsie je podla mna sa uplne vyhybat zlemu pocasiu, potom ako sa to ma clovek naucit? Ako ziskat zdatnost, aku taku istotu co robit atd.. ked nieje uplne koniec sveta v pocasi tak by som prave sla si to pomaly ale isto skusat aspon pri dome, v dedine, na uliciach co poznam..

mikadooo
7. dec 2024

No, proste idem - zlý pocit, nezlý pocit, prekonám sa, zatnem zuby, idem ako posero, dnes do hmly a člapkanice, na displeji mi vyskočilo že pozor na prízemný mráz, no tak šla som ako posero, zľava ma obiehajú autá, ale tak nejak dorazím do cieľa, už neriešim čo si kto okolo mňa myslí a nemyslí. Nezahlcuj si hlavu myšlienkami AKO to spraviť. Proste sadni do auta, keď bude treba a vyraz. Nijak inak to nepôjde a nijak sa na to nedá "pripraviť"🤷. Držím palce, cvičenie robí majstra. A nehody sa stávajú, aj na jar aj v lete aj na jeseň aj v zime. A aj v ideálnych podmienkach... Nesleduj také správy. Načo.

kvoli
7. dec 2024

Autá majú rôzne 'vylepšenia' ABS, ESP a podobne, nastuduj si co má /nemá to tvoje aby si vedela co od neho čakať, napríklad stará škola hovorí, ze pri smyku alebo lade vraj mas prerusovat brzdy ale ABS to uz robí za teba. Napríklad, pri prudkom zabrzdení sa ti rozblikaju výstražné, keď o tom nevieš prekvapí ta to, je to malá vec ale je dobre onej vedieť vopred 🙂Ja som raz v snehu asi 20km/h skoncila jemne zadkom mimo cestu a vtedy som pochopila, že auto za mna toho urobilo veľa. A reťaze tiez nie sú na zahodenie, samozrejme záleží od úseku kadiaľ jazdíš.

autor
8. dec 2024

Ďakujem baby za vaše skúsenosti. Potešili ma, že v tom nie som sama a na druhej strane aj povzbudili. Len skusat treba. Počkám kým napadne sneh a pôjdeme s muzom niekam skúšať. To auto je v dnešnej dobe nutnosť, hlavne keď sú deti a trebarieost školu, škôlku. A fakt, spoliehať sa na hromadnú dopravu,bočné meškajúcu a ten smrad v zime v autobuse... jazdím rada,pustím si rádio a idem. Len pred zimnými podmienkami mam rešpekt a z toho pramení aj môj strach. Mam obyčajne auto, ktoré nemá ani ABS 😀, takže sa musím spoliehať len na seba. Snáď si po zime poviem, že dobre bolo 🙂

Strana
z2