icon

Ako reagovať na cudzieho psa, keď máte malé dieťa v náručí?

andreatytler
24. apr 2021

Ahojte baby. Viem ze je vas tu vela psickariek a tak mi budete vediet dobre poradit.
Ako najlepsie reagovat na cudzieho psa, ked sa k vam rozbehne?
Bola som so 17 mesacnym synom na prechadzke na nasej ulici. Sama, bez kocika, kabelky. len mobil do vrecka a ideme. Zastavili sme sa pred jednym domom, lebo syna nieco zaujalo. Dom mal asi 10 metrovu prijazdovu cestu. Branka do zahrady bola otvorena a z nej vybehol pes a rozbehol sa smerom k nam. Nevrcal, nestekal, len vystartoval k nam. Bol strednej velkosti, hnedy, kratkosrsty s vacsou hlavou. Neviem co za plemeno. Neposobil extra nahnevane ale ja sa psov bojim a nerozumiem im. Hned som zobrala syna na ruky, tak vysoko ako sa dalo a zacala kricat o pomoc, lebo som si vsimla ze v tej zahrade su aj ludia. Nechcela som pred psom utekat. Potrebovala som len ziskat par sekund na to aby ti ludia k nam dobehli a psa spacifikovali ak by zautocil. Tak som sa k nemu otocila chrbtom, s tym ze ak zautoci, nech skoci na mna a syna som drzala na rukach a chcela som ho chranit telom. Nastastie pes sa nas ani nedotkol, len behal okolo nas. Ludia hned pribehli a psa zobrali prec. Ale ja som sa z toho adrenalinoveho soku triasla a plakala ako osyka. Ti ludia sa velmi ospravedlnovali, hlavne starsia zena... vravela ze pes patri jej synovi a ze chape ako sa citim, lebo aj ju uz uhryzol. Ja som len povedala ze tadialto chodime casto a nech uz nikdy nenechaju branu otvorenu a isla som domov. Syn bol uplne v poriadku, neplakal a nebol nalakany.
Teraz uvazujem o tom ako spravne reagovat ak sa nam znovu stane nieco podobne.
Existuje nejaky postoj, ktory je najucinejsi pri utoku psa? Predpokladam ze otocit sa chrbtom nie je spravne (aj ked v tomto pripade to malo logiku). Ale ak drzim v naruci dieta, ako mozem tomu psovi celit? Prehodit dieta cez plece a drzat jednou rukou a druhu mat volnu na obranu? Kopance sa mi zdaju ako najlepsia obrana ale vtedy by som musela psovi celit. Alebo len dat dieta za seba a postavit sa psovi s volnymi rukami? Vravia ze nie je dobe utekat pred psom, ale mozno ak odbehneme o kus dalej a tym padom prec z jeho teritoria, nebude na nas utocit, alebo ano? Da sa povedat ze pes ktory nebrese alebo nevrci k vam uteka len zo zvedavosti a nezautoci?
Dakujem za rady.

slavomira1980
Autor odpoveď zmazal
slavomira1980
Autor odpoveď zmazal
mondolina
24. apr 2021

@andreatytler
pes nezahryzne len tak....z nudy.

andreatytler
autor
24. apr 2021

@gbgb Wow... tehotna s malym dietatom... ked ratujes dieta nad hlavu, nevies si chranit brucho. Muselo to byt hrozne. Tu nastastir nie su samovenciace psi. Ludia si na to davaju bacha. Toto bolo prvy krat co som videla ze sa pes dostal vonka len tak. Ale mame zopar trafenych susedov, ktori maju extra agresivnych psov, ked stretnu ineho psa alebo vidia nasu macku na podstinke, ledva ich udrzia na tom obojku a pena z papule a to kazdy den... proste ziadna snaha toho psa vychovat.

andreatytler
autor
24. apr 2021

@amelie2017 Tak to musel byt infarktovy stav😲. Pitbul a este k tomu dvaja.
Ten co sa rozbehol k nam vyzeral nejako takto. Muz vravi ze to bol asi mix.

andreatytler
autor
24. apr 2021

@bagre Ved to ze ak by som dala syna za seba, tak ten by tam urcite neostal.... ten by urcite vybehol bud na cestu (lebo konecne mu to mama nemoze zakazat), alebo k tomu psovy. Ale zase clovek nikdy nevie ako by reagoval. Som rada ze aj u vas vsetko dobre dopadlo.

kitycat
24. apr 2021

@mabenn ano mam vsetkych 5 pohromade. Dieta zatial nemam ale ked ho budem mat tak z neho nemienim vychovat uzkostlive dieta ktore si vyhodim nad hlavu len co sa pri mne suchne pes.

Predstavila som si to velmi farbisto podla autorkynho popisu. Ako pes svlaznym zaujmom prisies a ona tam takmer pustila do gati (prepac autorka)

Pisem, ze treba mat respekt predsa, ale tu to vyzera, ze je normalne, ze radsej sa pes pre istotu ukamenuje ako by si mala ist mamicka po svojom. A ty nosis slzak vo vrecku ked ides vyniest smeti alebo na prechadzku?

domak2
24. apr 2021

@andreatytler to co opisujes s tým nepredvídateľnym správaním som zažila pri dvoch psoch, z toho jeden sa mi doslova liskal, nechal si skrabat brucho a zrazu mu preskocilo a začal do mňa agresivne skakat a chcel ma pohryzt. Ale nemyslím si, že to je bežné psie spravanie, skôr ze mali nejakú poruchu. Naš pes vždy dal najprv najavo varovanim, že už má niečoho dosť a to bol teda rozmaznany nevychovanec, ani pri iných psoch som toto nezažila. A ťažko povedať ako zareagovať, ale určite dobre ze si nezacala utekať.

mabenn
24. apr 2021

@kitycat akonáhle som prečítala tvoje "autorkynho", nemám totálne chuť ti niečo ešte vysvetľovať 😵

amelie2017
24. apr 2021

@andreatytler ano, bolo to strasne. Som psami mam toho uz vela. Aj minule sme sa hrali na plazi, mala zbierala musle okolo, ja som nieco hladala v ruksaku a len ma nieco stekli na uchu. Ja ze to mala, otocim hlavu s to vlciak. Otocim na druhu q druhy. Skoro infarkt. Tak kricim, nech si ich volaju a este po mne chlap nahuci, ze 4nohych sa nemam bat, ze sa mam bat 2nohych 🤦‍♀️

tomsta003
24. apr 2021

@andreatytler je mi to ľúto ja ta úplne chápem sama mam psa,,,, každý majiteľ je za psa zodpovedný ma ho ho zabezpečiť tak aby nikoho neohrozoval ani neobmedzoval,,,,, tie co tu dávate na piedestál psa aj vám sa môže stať že budete mať nas.... z cudzieho psa v gatiach verte že sa to môže stať.... ako ľudia už sú fakt niekedy jebnu.. a to mam psov rada, ale nebudem tu na niekoho útočiť kto sa zľakol psa asi tak

andreatytler
autor
24. apr 2021

@lucia147852 Tu kde zijem povacsine nie su branicky ako na Slovensku. Brany su len okolo zadneho dvora, ktory zacna za domom. Tu je foto toho domu a brana z ktorej pes vybehol je za zapakovanym autom. My sme stali na chodniku pri tych krickoch co maju nasadene vpredu. Takze to bolo dost daleko od domu aj ked pre toho psa je to stale jeho teritorium. Urcite uz nebudeme zastavovat pred tym domom. A vobec sa budem snazit obmadzit zastavky pred cudzimi domami. To je dobra rada. Dakujem.

nttnnt
24. apr 2021

postavit sa psovi bokom, nepanikarit, nekricat, nerozhanat sa...

andreatytler
autor
24. apr 2021

@mabenn Nerob si z toho nic. Ona je znama provokaterka tu na fore. Vacsina jej prispevkov ide "proti prudu" len aby mala iny nazor a rada zhadzuje a zosmiesnuje ludi. Skoda reagovat. Ale dakujem krasne ze si sa ma zastala.❤

tomsta003
24. apr 2021

Niektorým psickarom chyba sebareflexia, a hlavne empatia,,,, hovorí sa ze pes sa podobá na svojho pána teda ze sa správa ako jeho pán,,, fakt ste tu niektoré zle
bez kúsku srdca

nttnnt
24. apr 2021

Este by som dodala bo uz mi to neslo upravit ze je to v pripade ak bezi k vam a neni mozne rychlo niekam zaliest ze neviete co chce spravit, ak by ale zautocil no tam co som pocula len poriadnu bombu do cumaka-jeho najcitlivejsie miesto ci to funguje netusim v tom strese to je asi tazke obzvlast ak ma niekto sok

andreatytler
autor
24. apr 2021

@tomsta003 Mala som uz niekolko zlych skusenosti so psami v zivote a par krat som sa velmi bala ale strach ktory som zazila vcera bol 100x horsi, prave koli tomu dietatu. Alebo ono to ani nebol strach. Zo zaciatku som bola odhodlana branit dieta telom a bolo mi jedno ak sa zahryzne do mna (vlastne by som tomu bola aj rada lebo to znamena ze neuhryzne dieta). Len potom ked uz bolo po vsetkom a boli sme OK, na mna prisla ta triaska a plac. Az som bola sama prekvapena. Tej zene to bolo velmi luto... asi preto ze je sama mamou, tak chapala ako som sa citila.

1katus1
24. apr 2021

@gbgb ja som to.u nás riešila odfotenie psa poslala som na obecný úrad. Keď sa pes vyskytol zase na ulici zavolala im nech to riešia alebo volám policajtov. Zamestnanci obecaku našťastie majiteľa poznali a už je pokoj. Bola to doga. Prípadne volaj políciu ak ťa napadol map by byť pes stratený a majiteľ by mal dostať zákaz chovať zvieratá keď sa nevie starať

tomsta003
24. apr 2021

@andreatytler och mojko ja ta úplne chápem

mabenn
24. apr 2021

@tomsta003 mne raz jedna psíčkarka ktorej pes mi vybehol na malého povedala, že dieťa má byť na ihrisku 😎

tomsta003
24. apr 2021

@mabenn normálne som sa rozculila ako môže byť niekto tak drzy a nezodpovedný ja by som si toto nikdy nedovolila asi nem deti,,, nemám slov habim sa za niektorých psickarov

angel993
24. apr 2021

@andreatytler ja som zažila tiež šok, keď na prechádzke z brány vybehol menší pes a rovno ku kočiaru. Syn bol v športovej časti, našťastie otočený ku mne, ale mal rúčku spustenu z kočiara von. A pes rovno ku jeho rúčke. Ja sa psov veľmi bojím, ale vtedy som mu takú strelila po ňufáku, že hneď utekal späť do dvora. Najhoršie na tom bolo, že majitelia stáli na dvore a pozerali na nás. Ani bránku neprišli zavrieť, keď sa pes vrátil do dvora.

mabenn
24. apr 2021

@tomsta003 joooj, to nie je zďaleka všetko 🙂 to bol ešte z tých ľahších zážitkov, lebo hneď a to došiel otec menšieho dieťaťa, čo bolo neďaleko nás a videl a počul všetko a tak ženu vyvrieskal, že mi až odľahlo - a on teda nebol taký kultivovaný ako ja ...😝

gazpalm
Autor odpoveď zmazal
bluka2
24. apr 2021

Čo ja viem, v Grécku je kopec pouličných psov, podľa mňa sa tam ani nedá ísť na pláž mimo sezóny (keď asi sezónni obyvatelia ostrovov odkopnú svojich psov, alebo neviem), každý boží deň za nami behali všelijakí psi aj viacerí naraz - ja s 2 deťmi - a v živote nás žiaden nepohryzol. To fakt hovorím po aspoň 50 psoch, čo za nami na ulici pribehli, očividne bez náhubku. Buď som ich ignorovala alebo sme sa na seba pozreli a robili si spoločnosť. Myslím, že tvoje obavy sú väčšie než reálne riziko.

andreatytler
autor
24. apr 2021

@angel993 Och... des... ved oni maju tie rucky take jemnucke, ze by mu ju hadam aj odchnapol... ale ako mama dokazes vsetko. Bravo.👏

tomsta003
24. apr 2021

@bluka2 to myslíš vážne? Len aby si nebola prekvapena

angel993
24. apr 2021

@andreatytler ja som bola sama zo seba prekvapená, lebo ináč mám dlhšie vedenie 😂 ale odvtedy nosím so sebou paralyzer. Teraz už syn nechce byť v kočiari, ale bojí sa všetkých psov, ktorí sú väčší ako on. My máme vlčiaka a nemôže byť pusteny keď je malý vonku.

andreatytler
autor
24. apr 2021

@bluka2 Myslim ze poulicne psi su nie agresivne, lebo maju slobodu a volnost a su nauceni na to ze neustale stretavaju ludi. Problem je v tom ze ak z domu vybehne cudzi pes, ty nevies, ci je to vychovany, zvedavy pes alebo vystresovany agresivny chudak.

angel993
24. apr 2021

@bluka2 mám kamaráta, ktorý bol taký hrdina, že sa zbytočne bojím, pes mi neublíži, maximálne ma onucha. Až dokým neskončil s 12 stehmi na lýtku a injekciami.