icon

Ako riešiť situáciu, keď cudzí pes oplodní vašu fenu?

16. nov 2023

Ahojte, je možné nejakým spôsobom vymáhať náklady na zmiešané šteňatá po Tom, čo nám do dvora vošiel cudzí kríženec a poskakal po našej cistokrvnej fene?
Fena má elektrický obojok, aby bola doma a neutekala. Kríženec sa prepchal cez plot od susedov (dedina).
Cudzí pes nemá ani označenie ani obojok.
Ak sa tu bude postupovať viac dní môžem ho odchytiť dať vykastrovat a nechať si ho?
Lebo mne skutočne psy nevadia ale mať škodu 200€ na jednom šteňati, to mi fakt vadí. Lebo Fenu krmim nadštandardne. Je ako vo vaticke.

zojazoja
16. nov 2023

A po ďalšie roky budeš stále odchytavat cudzích psov a dávať ich kastrovat? Už sa viac nebude fena harat? Doriešte si plot..my sme opravovali aj plot ktorý nebol nás lebo bolo v našom záujme zabezpečiť psov( dali sme tak karirohoze k povodnemu plotu). A dajte si vykastrovat vašu fenu a nemnozte keď nie ste oficiálna chovná stanica.

kubkovamama
16. nov 2023

Ty si množka jak vyšitá ..a s tým chudákom orechom nespravíš nič. Viac k tomu niet čo dodať.

martul
16. nov 2023

nepochopila si to, nemyslela som nahlásiť, že ti ju cudzí pes nakryl, priznávaš príležitostný príjem, robíš si DP a platíš daň?! O to ide.

zafir01
16. nov 2023

Áno ,zväčša sa to stane ,ak by ju nakryl väčší psík .hoci naša tibetská doga je veľký pes . Podľa veterinárny ,mala malu panvu a vchod . ( Tak ako aj ženy ) . Naozaj kamošky ,co chovajú psov a majú chovné stanice zatvárajú do kotercov feny. Kamoška robila predavačku popri tom ,ako mala chovný stanicu vlciakov . A tá si si dovolenku v práci brala ,keď bolo treba ,keď nemala zo začiatku dobry koterec . Napr nás koterec sme si robili sami a má 3x4 m . Ale naša tam vyslovene knuci..bola tam za 10 rokov zavretá len raz ,keď sme boli preč na jar hodin a mala prvé haranie,inak teraz slúži ako sklad 😂🫣

maximiliana
16. nov 2023

Preco si vsetci akozechovatelia myslia, ze fena je v takom vytrzeni, ked ma stenata... citala som nejednu skusenost, ked si to ludia mysleli a po porode to trpko olutovali, lebo sa im fena zosypala... keby si chcela zachovat realnu linu plemena z kvalitneho spojenia, nepoviem ani pol slova...ale mas neuchovnenu fenu, ktora kludne moze byt nestandard, psa mas rovno krizenca a ides mnozit? Nedaj boh maju obaja merle gen a zostane ti na krku 6 postihnutych steniatok...

simsalabim
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
16. nov 2023

@maximiliana pozri, nechce sa mi o tom diskutovat, viackrat som pisala v podobnych diskusiach na tuto temu a proste viem, ze su ludia, ktori maju nazor ako ty a ludia, ktori maju nazor ako ja. Proste sa nezhodneme a v demokracii to je dovolene, ci? Ale este ti odpoviem - vidim v tom rozdiel MORALNY. Este raz zopakujem -clovek, ktory svoju fenku miluje a pripusti ju 1-2 za zivot a nemnozi stenata 2x rocne je pre mna moralne uplne niekde inde ako ako jasny mnoziar, ktory fenky chova v neludskych podmienkach a nuti ich rodit 2x rocne.

A este - utulok nie je takym jednoduchym riesenim, Castokrat su tam traumatizovane psiky a velakrat dava utulok neskutocne sibnute poziadavky na adoptivnu rodinu. Tak, ako niekto chce vlastne dieta a adopcia prenho nie je riesenim, tak su ludia, pre ktorych nie je riesenim utulok. Zijeme v demokracii, takze nastastie tu moze existovat pluralita nazorov.

bloger
16. nov 2023

No zbohom ochranárky a psie ombudsmanky ťa tu ukameňujú.

adriana1980
16. nov 2023

Daj jej pichnut injekciu, aby sa pripadne zarodky vstrebali. Kamaratke sa to stalo a vyriesila to takto.

danielahamar
16. nov 2023

To, že je fena s papierom a nemáš chovnu stanicu, tak znamená len jedno, že stence papiere mat nebudú 😉 a hrajúca fena sa vonku nenecháva, ani za betónovým plotom.

justxme
16. nov 2023

Ano, presne ako bolo pisane vyssie. Aj ked mas psy s PP tak stenata po nich PP mat nebudu. Takze budes len dalsi clovek na bazosi co bude predavat "cistokrvne psy bez PP" po 300e, idealne aspon 2x rocne. Je uplne jedno s akym umyslom to robis, krizencov je na slovensku pozehnane, o utulkoch nehovoriac. Ale to je aj tak jedno co ti tu napisem, tebe ide o akozechov ktory ti este aj financne prilepsi. Takze si to ospravedlnis. Ako vsetci ti ostatni akozechovatelia 🙂

subartic
16. nov 2023

Prosím ťa aké to máte plemeno ? Šteňa s papiermi za 200 eur ? Ve´d to je strašne málo . Moje papierové psy sa pohybujú okolo 1500 eur.

medda_beda
16. nov 2023

Suka.
Žiadna fena.
Máš ju mať zabezpečenú.
Chovné psy za 400€?
Toto sa mi nejak nezdá.
Pes s rodokmeňom stojí viac.

kulumulu123
16. nov 2023

Pises ze nenienis na stenarach zarabat ale mas psa a fenu spolu... Tak cakaj ze vzdy ked tvoja fena zahara tak pes si po nej poskace a je jedno ci tvoj alebo cudzi.. Tak ak nemienis na stenatach zarabat daj fenu vykastrovat a mas po probleme 🤷‍♀️

bubuska
16. nov 2023

Ja som slovo mnoziaren počula prvý krát pred pár mesiacmi. Nikdy som sa nezamýšľala nad tým či nejaký pes ma šteniatka cez psa s papiermi alebo bez. U našej babky sučka nejako prišla k steniatkam a potom už na ňu dávali väčší pozor. Predám, darujem psa bez papierov, nevidím problém. Musí byt všetky psy s papiermi a za pár tisíc? Čo tu riešime. Nie som psíčkar takže tejto téme asi nerozumiem.

misiak7777
16. nov 2023

@autor tak to nemáte drahé šteňatá, respektíve nejaký fakt dobrý chov. A ked máš skúsenosti s chovom, tak asi vieš aké sú psy pudove, takého Casanovu nezastaví nič 😃😃

majkakvet
16. nov 2023

Ste mali fenu kastrovat davno.

oli18
Autor odpoveď zmazal
oli18
16. nov 2023

Nasu fenku nakryl cudzi pes, ktory sa pretiahol cez plot. Pozerali sme na to z okna, ale uz bolo neskoro. Dali sme to prec a sterilizovali ju.

ivusa1516
16. nov 2023

@letmebe8 ono hlavne aj keď psa odchyti ma zo zákona dobu tuším 90dni, aby všemožne skúsila nájsť majiteľa(vyvesiť oznamy, nahlásiť na obci a pod) aj napriek tomu ak pes čip nemá.. Inak ma veľký pruser ak da ona dakomu vykastrovat len tak psa... To ako keby jej zobrali fenu a len tak ju svojvoľne dali sterilizovať.. Nechápem ako ju to vôbec môže napadnut

ivusa1516
16. nov 2023

@bubuska hlavne sa mi páči ako sa hrajú na chovné stanice a pritom všetci majú rovnako tie zvieratá iba na biznis 🙈

lalenka33
16. nov 2023

Ďalšia nelegálna množitelka. Nemáš chovnú stanicu, máš 2 psov za účelom množenia a predávania šteniat. Klameš, že štenatá nepredávaš pritom sama napíšeš, že za viac ako 300 Si štena nepredala. Vieš o tom, že množenie je na Slovensku zakázané a aj keď si anonym, tak admini majú tvoju IP adresu a keď niekto velmi chce, tak ťa nahlásiť môže?
Sorry, ale si strašne nevzdelaná množitelka, ked necháš hárajúcu fenu len tak na dvore.
Skús ísť na políciu a podať trestné oznámenie na neznámeho páchatela, ktorého ,,bastard" ti nakryl fenu a pripravil ťa o peniaze z množenia. Riešiť budú teba ako množitelku a nie neznámeho bastarda.

bubuska
17. nov 2023

@lalenka33 Teraz som si o tých “mnoziarnach” prečítala články a teda NIE JE to NELEGÁLNE. Nelegálne je tyranie zvierat, chovanie v zlých podmienkach. To predsa nie je prípad autorky,hovorí že chcú aby fenka mala jeden, dva krát za život šteniatka.Nevidím na tom nič zlé. Je trestné predať psa bez papierov? Nie je. Rozlišujeme teda chov psíkov v neľudských podmienkach Ta účelom zisku a chov psikov v normálnych podmienkach.Áno, autorka začala svoj príspevok dosť cudne keď písala o kastrovani cudzieho psa a strate zisku, uznávam ale nevidím dôvod ju nazývať hnusnou mnoziarnou. A tie psíky z oficialneho chovu majú chýb až až, v okoli mám tuším všetky papierove psíky s vrodenými skrytými chybami. Neviem či sú preslachtene ale je to hrúza keď človek dá za psíka par tisíc, obľúbi si ho a potom vráža peniaze len do veterinára. Keď si pomyslím na krížencov mojej babky, zivotaschopni a veterinára videli maximálne pri očkovaní proti besnote. 😉

lalenka33
17. nov 2023

@bubuska autorka si kúpila fenu a psa za účelom množenia a predávania šteniat. To, že napíše, že štenatá bude mať 1-2 krát nemusí byť zďaleka pravda. Už len v tomto príspevku klame. Najprv napísala, že šteňa nikdy nepredala za viac ako 300€ a následne, że ešte šteňatá nemala. Celý tento príspevok je o tom, že jej bastardík nakryl fenu a ju pripravil o peniaze. To pre teba nieje množitelka?
Buď si kúpim psa s papiermi z chovnej stanice alebo idem do útulku a vyberiem si tam. Keď si kúpiš psa od niekoho ako je autorka, tak nikdy nevieš, čo ti zo šteňata vyrastie. Môj veterinár to povedal spravne pri psoch bez papiera je známa len matka. Otec môže byť hocikto a ešte keď hárajúca fena býva na dvore.
My máme 1 psa od rodiny, ktorá chcela len raz šteniatka. Ale za šteňa pýtali len náklady za 1.očkovanie a nie 300 eur. A poviem ti, že aj napriek tomu, že je kríženec, tak sme u veterinára riešili chronický zápal žalúdka, chorú pečeň...Druhého psíka sme zachránili od rodiny, ktorá mala pitbullov párik, posledné šteňa nikto nechcel, tak ho chceli utopiť. Od malička bojujeme s demodexom, ktorého šteňa dedí od matky. Tolko k tomu, že kríženci sú zdravší, ako psi s papiermi.
Je rozdiel, keď niekto nevysterilizuje fenu a náhodne ju nakryje pes ako tuto autorke a potom tie šteňatá rozdajú alebo dajú za prvotný poplatok u veterinára, po novom musí byť každé štena aj čipované a rozdiel kúpiť si 2 psov rovnakej rasy za účelom predaja šteniat za stovky eur lebo majú papierových rodičov. Tak nech sa páči, nech ich uchovní a predáva aj štenatá s papiermi.

anonymanonym
17. nov 2023

@lalenka33 pri psoch bez papierov nemusi byt znama ani matka. Teda, pre kupujuceho 😐 Nakolko je nejaka "načančaná" akože matka fena ukazana/odfotena novym majitelom. A realne matky feny su pozatvarane v klietkach v pivnici. Nehovorim o autorke, ale aj toto je realita toho celeho. Slovensko patri medzi najvacsich mnozitelov, vyvazatelov šteniat, priekupnikov so šteňatami... A ludia aj tak nemaju zaujem pochopit a budu argumentovat 100x vyvratenymi mytmi. Co uz no 😑 Ako napr. to zdravie... Ak niekto tvrdi, ze križenci su vo vseobecnosti zdravsi ako PP psy, tak absolutne nepochopil o čo tu ide a prečo ta veta nie je pravdiva. Ale ako hovorim, ludia nechcu pochopit...

gercakovci
17. nov 2023

@anjelicek26 ta fena bola doma na svojom dvore

lalenka33
17. nov 2023

@anonymanonym súhlasím s tebou

mamkalentedkova
17. nov 2023

A to máš chovnu stanicu ,že riešiš šteňatá ? Prečo nie je fena vysterikizivana ? Ale má nejaký super pôvod ? Je nejaká šampiónka ? Lebo ak nie ,tak je riešenie jednoduché .dať vysterikizivana cenu a nič také by sa nestalo.

tilly
Autor odpoveď zmazal
tilly
17. nov 2023

Ak tvoja fena nemá PP, tiež sa nepovažuje za čistokrvnú.
A ako právnička uvažujem, že ako by si si chcela tie náklady vymáhať?
Píšeš, že to bol zablšený bastardik, o ktorého sa nikto nestará, ako chceš nájsť majiteľov a teda ak ich aj poznáš, ak majú psa, o ktorého sa nestarajú, asi nebudú mať peniaze na náklady, aj keby uznali svoju vinu...
Ale predpokladám, že nemáš dôkaz o tom, ktorý pes to bol, keďže si nemala poriadne zabezpečený pozemok. Fena môže mať obojok, aký chce, ak raz príroda volá, pes si nájde tú cestu.