Ako rodičia a deti zvládali nahlásenie bomby?
Ahojte, istotne dnes viaceré maminky a oteckovia riešite nahlásenie bomby na škole kam chodia vaše deti. Zaujímalo by ma ako ste to zvládali, ako to emočne prežívali vaše deti. Či sa báli, plakali, prípadne ako sa zachovali v tejto situácii pani učiteľky.
Je to nová situácia asi pre väčšinu rodičov, tak poďme o tom slušne podiskutovať, čo to vo vás zanechalo.
PS: zaujíma ma táto situácia aj z profesného hľadiska, som detská psychologička.
Deti to nezvládnu jedine ak to nezvládnu učitelia. Nácvik evakuácie predsa už určite zažili a ak im učitelia nepovedia, že teraz je to inak nemajú sa čoho báť.
U nás deti išli do parku a tam sme išli po ne. Všetky veci si nechali v škole. Učitelia im nič nevysvetlili. Syn bol v tom, že v škole je bomba. Nikto im nevysvetlil, že tieto veci sa bežne dejú. Ja som mu potom musela porozprávať o tom, že občas to deti urobia, aby sa vyhli pisomke, alebo len tak pre srandu. Ale, že to má obrovské následky pre ďalších veľa ľudí a v žiadnom prípade sa na nič podobné nemá nechať nahovoriť.
@zuzana9393 ja si myslím,že sa k tejto téme vrátia aj učitelia vo štvrtok a nejako to deťom možno dovysvetľujú.
@elenita Moj syn akurát prišiel zo školy, normálne sa učili, aj ked bomba bola nahlásená na všetkých školách. Nejak som to nepochopila, ale nevadí. Hlavne, že sa nič nikomu nestalo.
Ved to bolo jasne ze to je blbost a ziadne bomby nikde nie su. To aj niekto tomu uveril?
@taynee akože... čo mali riešiť? Ja som od druhej triedy zš chodila sama do /zo školy, to isté všetci moji spolužiaci. Cez veľkú križovatku, autobusom, žiadny mobil, kľúče na krku...Nikoho nevodili rodičia pomaly až do triedy tak ako je to dnes. A keď sa tieto veci diali, už som bola na strednej, ani neviem či som o to doma povedala.
@kopaskova je to možné. Len si myslím, že tieto najmenšie deti na školách mali vedieť, že sa v podstate nič nedeje.
ano to je to, ze tym detom to nestihol nikto vysvetlit...najskor cez rozhlas-okamzita evakuacia, tak sa deti zlakli-2. stupen, a nevedeli, ci hori, alebo co sa deje, potom na chodbe zaculi slovo bomba---a oni si skutocne mysleli, ze tam je...nie ze je to hrozba...deti nechali obut a obliect disciplinovane vyviedli von veci zostali v budove...
@kopaskova dcéra je prváčka a musím povedať, že podľa mňa to naša škola zvládla ukážkovo. Deti evakuovali, prehľadali školu a potom pokračovalo vyučovanie. Bez zbytočného stresu, plaču, chaosu...
Cez edupage nám prišlo info s tým, že škola je prehľadaná a ide o falošný poplach. Písali, že ak chceme tak si samozrejme môžeme dnes vyzdvihnúť deti zo školy skôr, ale vôbec to nebolo potrebné. S deťmi sa o tom rozprávala ich učiteľka a aj my doma
Žiaľ doba je aká je, asi sa na takéto situácie musíme pripraviť
Inak ja si myslím, že väčšina škôl má tieto evakuácie nacvičené aj prostredníctvom požiarnych poplachov
U nas dnes nahlasena ale prisla sprava rano o 6 ze nemame deti vodit do skoly. Vyucovanie zrusene
moj prvak nastastie uplne v pohode. Myslel si, ze idu do kulturaku nacvicovat program ku Dnu matiek 😅
@luxus10 problém nie je vysvetľovanie, ked sa.nieco deje, tak nie je cas vysvetlovat.. u nas sa ukázalo, ze chyba "trening" a vysvetlenie ako sa veci majú na "neostro" a ohladuplnost. Dcéra sama povedala, ze všetky sprostosti robia ale " poplach" netrenuju, cvicenie maju take,ze buzeruju ich za dvojrady a pod, veľa detí nemá šajnu o ničom
Okrem toho ja mam 7macku a vadí sa tu so mnou lebo prvému stúpnu "klamali" pedagógovia, že je to nácvik. Jasne, ze davova psychóza a afekty, revy týchto tap veľkých, malých vystrasil, ešte dostali od veľkých drobci aj studenú sprchu lebo ich totálne vystrašili, týl ze.v škole.je naozaj bomba a učitelia ich klamú. Okrem toho si rozprávajú ako našli bombu v jedálni a hecuju sa online aké hrôzy sa dejú. Ešte aj teraz...
Nechápu ze pravda, je jedna vec, robenie paniky a drámy iná, pripadne ohrozenie je ďalšie..
@simca06022011 samozrejme, ze nie je cas...ale postupovali disciplinovane...
ale deti sa bali, urcite im to nebolo jedno...boli vystrasene...
ja som svojho autistu ukludnovala do telefonu ze je v bezpeci a nech to berie tak ze kedze musi ostat taska v skole tak nemusi robit ulohy 😂 Aj tak celu cestu domov (50km) rozpraval ze ako toto mohol niekto urobit a ako boli ucitelky vyplasene, ze im to oznamili cez prestavku, ze ucitelka zbledla, ze mladsie deti plakali,...niektori aspergeri sa jedovali ze sa nemozu ucit
Mne učiteľka vravela, že jej polovica detí v triede plakala.-tretí ročník. Podľa mňa to nie je sranda. Kde mame 100% v istotu, že je to len planý poplach?
@basullinka no hej...minulý piatok som kvôli tomu išla po syna do skoky....tie staršie to budu mat aj neskor na pracovisku ako evakuácne cvičenie....ale chúďatko tie mladšie.....
@zuzana76 rovnako postupovali aj u nás na ZŠ. Deti zostali v triedach, do každej nakukol policajt, povedal, že je všetko OK a išiel ďalej. Spoločné priestory vraj presiel policajt so psom. Dokopy akcia na hodinku, deti na normálne učili. Žiaľ nie je to prvý raz a tipujem, že ani posledný, takže nejako extra ma to nestresovalo. Cez edupage prišiel len krátky oznam od riaditeľky, že deti sú v bezpečí a vyučovanie normálne pokračuje.
@11bodka11 taketo hrozby vzdy treba brat vazne. Aj ked je na 99 % iste, ze je to plany poplach.
Ale co ak sa stane to 1 % a realne bomba vybuchne? Potom co? Keby si bola ucitelka / riaditelka skoly, zobrala by si si to na zodpovednost?
U nas na dvoch skolach druhostupniarov poslali domov, rodicom prisla info cez edupage a prvostupniarov zhromazdili na nedalekej luke / ihrisku a ucitelia zostali s nimi, kym neprisli rodicia. Ucitelia dostali pokyn deti odovzdat LEN rodicom.
Jedna dcera (5.ka) ani nevedela, preco prisla domov, az odo mna. U druhej (7.ka) ucitelky deti zhromazdili na ihrisku a povedali im az tam, co sa deje, vychadzanie z budovy prebehlo relativne pokojne.
Pocit... No, vsetko jedno mi nebolo... Dcery to zobrali v pohode navonok, ale taky neurcity pocit strachu je u nich aj u mna pritomny. Ono sa to zbiera, niekolko takychto situacii a potom sa realne nieco stane... Generacia dnesnych deti zial uz nema to, co sme mali my: zakladnu zivotnu istotu, akesi povedomie zakladneho bezpecia, ze mi nejde o zivot... Toto vsetko sa na ich psychike raz zial prejavi... Otazne je, co a ako mozeme urobit my rodicia, aby nasledky pre nich boli co najmensie
@luxus10 no u nás to vyzeralo horšie ale.kedze poznám spolužiačky tak ma to neprekvapuje. Drama Queens ako vyšité a okrem toho bez štipky empatie.
80% z nich čumí na filmy 16+, a jedna bomba na skole ich rozhodi a ešte si budú vymýšľať nezmysly a strašiť malé deti. Priznám sa, že mňa to strašne vytocilo 😂
@chichua presne tak...ziadna sranda to teda nie je...a je smutne, ze nase deti budu takto vyrastat...lebo niekomu sa zda, ze si tu na sk zijeme v mieri a ze sme si tu moc zvykli na to , ze sa tu nic nemoze stat...tento nazor som za posledny mesiac citala v tlaci 2x-1x putin, 1x akysi moslim...

@kopaskova racionálne chápem že je to len snaha vyvolať strach medzi ľudmi a za seba môžem povedať, že im to celkom vyšlo.