icon

Ako sa pripraviť na dobermana bez skúseností?

12. dec 2023

Chcela by som si zaobstarat dobermana ale nemam ziadne predchazajuce skusenosti so psami, vsade pisu, ze je vhodny do ruk skuseneho majitela ale mne sa toto plemeno nesmierne paci, velmi po nom tuzim, som schopna pre neho obetovat cas, peniaze aj vycvik ale nemam s tym ziadne skusenosti. Co by ste mi poradili?

maty112
13. dec 2023

@egonsk je to slintavy psik?

egonsk
13. dec 2023

@maty112 no je to take protikladove plemeno. Rado objavuje a hra sa, ale vie vydrzat aj bez pozornosti. No ak ho ma niekto v byte s otvorenymi dverami do spalne, tak sa kludne moze zobudit s tym, ze mu zohrieva chrbat 🙂 Druha moznost je, ze ked uvidi oblubene kreslo svojho pana, bude ho rad okupovat vzdy ked tam neni pan... aj ked ma svoje bydlo 🙂

egonsk
13. dec 2023

@maty112 to zalezi na aky vrh mas stastie. Ja som mal takmer neslintavu, ale vraj tie hnede zvyknu viac slintat. Jo samozrejme vynimka bola ked skemrala tym hypnotizujucim smutnym pohladom, to dokazala pustit slinu az po zem snad 🙂 Inak ale bola velmi cistotna.

maty112
13. dec 2023

@egonsk ja som mala šarpeja, uzasny psik, pytam sa lebo mne sa velmi pacia tieto podobne plemena...ale byvam v byte, 2 deti.. ako zvlada samotu?

egonsk
13. dec 2023

@maty112 Ak si pozrela ten web, tam tiez pisu, ze su velmi vhodne plemeno ku detom. Vie zvladnut aj samotu a patricne sa tesit, ked niekto uz pride domov 🙂 Susedia ju nikdy nepoculi postekovat samu, ale cuch maju asi ako zachranne psi, alebo nejaky treti instinkt, lebo dokazala presne vediet, ze sa niekto z rodiny vracia domov, hned ozila a sla cakat ku dveram, pritom este ten clovek vosiel len do vytahu o X poschodi nizsie. Jeden sused mal dobermana a dalsi poulicny mix, ti dvaja stekotali a zavijali aj 3 hodiny, ked nikto nebol u nich doma.

maty112
13. dec 2023

@egonsk ano pozerala, ale to su vseobecne info o plemene... skusenosti su skusenosti🙂

lujza123
13. dec 2023

@natall113 hej no ked som prečítala ten posledný prispevok už chapem. Fakt je niekedy naskodu kupovať psa podľa vzhľadu a nevedieť nic o tom co čakať od daného plemena

elmivelmi
14. dec 2023

@natall113 Moze byt ale my sme si ju nekupovali ale vzali od 80r babky,kde bola zabreta v o voliere.A uz viem ze to bola chyba,co budem
uz lutovat.No proste nesadlo mi toto plemeno.

natall113
14. dec 2023

@elmivelmi prečo nejdete na výcvik?

bubuska
14. dec 2023

@maty112 Aké plemeno by si odporúčala k deťom? Boxer sa mi nepáči. Pes by bol vonku

natall113
14. dec 2023

@bubuska ak ti môžem ja poradiť tak za mňa labrador a zlatý retríver sú super k deťom

deedaa
14. dec 2023

@elmivelmi mám border kóliu a to či si opísala o svojom psovi je len a len o zlom prístupe a nevýchove... Určite nie o povahe psa

elmivelmi
14. dec 2023

@natall113 a co by ten vycvik urobil?Mala by menej energie?

elmivelmi
14. dec 2023

@deedaa Ok ale vidis ak nedostane co chce je nervna🙂

elmivelmi
14. dec 2023

@natall113 a preco nejdeme na vycvik?1 x mala skupinovy a to nic take nerobili,len chodili dookola psy.A za druhe na to nemam cas a ani uprimne chut,pretoze mam ine ,dolezitejsie povinosti.A ano viem bola to chyba vziat si toho psa.Uz viem preco ju tak babka nukala.

natall113
14. dec 2023

@elmivelmi výcvik by urobil to žeby sa upravilo jej správanie aj doma na vychádzke. Po jedno skupinovom výcviku robíš unáhlené závery, to že chodili dookola má nejaký zmysel vieš. Keď sa ti nepáči skupinový máš ísť na individuálny. Naco si si brala psa keď na neho nemáš čas a chuť? Chudák pes hovoriš o ňom že je sebec a pritom niesi ochotná spraviť nič preto aby bol lepší.

erika237
14. dec 2023

@elmivelmi ja si matne pamatam diskusiu ktoru si zalozila, ked si uvazovala, ze si ju od babky vezmes. Mam taky pocit, ze vacsinove rady boli, aby si to nerobila, lebo si mala rovnaku retoriku, ze nemas cas ale ze aj tak jej bude urcite lepsie u vas ako v koterci… teraz ju uz mas a ides na jeden vycvik a ides s nou na prechadzku na 40 minut, lebo nemas cas.

Ja kvitujem, ze si chcela pomoct psovi, ale stale hovorim, ze treba premyslat dopredu a uvedomit si, ze kazde plemeno ma nejake specifika a este aj kazdy pes je ina povaha. My ako ludia sme tiez nejaki, mame nase potreby, zaujmy, casove, financne a schopnostne obmedzenia a bolo by fajn k tomu prihliadat.

@autorka mne sa paci od spica cez nemeckeho ovciaka a orsngutana po tavu kazde zviera, ale nemam ich vsetky doma. Ak nemas skusenosti tak skusam a badaj dalej a vyber si ine plemeno.

snowflakenel
14. dec 2023

@erika237 presne tak, to su asiudia,,ktori si zadovazia psa, aj ked nemaju cas sa mu venovat.
Moj muz a.deti chceli psa. No sadli sme si za stol, hovorim, ci budeme mat cas sa mu venovat,( cvicisko,,dlhe prechadzky,,pretoze sme nechceli cicavu ani,nic ppdobne). Obaja pracujeme, popritom deti, kruzky, varenie, chodim cvicit.....zaver, ziadny pes , pretoze by nedostal adekvatnu pozornost.

elmivelmi
14. dec 2023

@natall113 no ale ja nie som ochotna investovat peniaze na vycvik.Ako nehnevaj sa ale pes si na seba nezarobi,mozno som v tomto ohlde sebec ale ten pes je tiez.

natall113
14. dec 2023

@elmivelmi a načo si ho brala?? Pes na seba nezarobí a keď na neho nemám si ho neberiem a žerie čo keď si na seba nezarobí?

snowflakenel
14. dec 2023

@elmivelmi a neratali ste s tym, ze mozno ten vycvik bude potrebny? A naco ste ho potom psa brali, ked na toho psa nemate cas ? Mna by veru nikto neprehovoril ,,my sme toto doma.tiez riesili, ze psa a psa chceli, no manzelovi a detom som to vysvetlila a pochopili, ze.naozaj casu nie je nazvys. ( detom a chlapovi som nastavila,budik na urcity cas, kedy by sa mu bolo treba venovat a veruze za 2 dni si to rozmysleli) .
A zas civavu a podobne psy sme nechceli. Skuste to aj Vy tak, mohli by to respektovat.

elmivelmi
14. dec 2023

@snowflakenel vies co neratali a bola som naivna ale nevadi,pes nema 40' ale dve 40' rechadzky na volno v lese pkus sa hrame je zima casu menej a ja behavam mysim zacat so psom a nie na pase inak je to naozaj mudry a krasny psisko.

natall113
14. dec 2023

@elmivelmi tak raz napíšeš zle o psovi a raz dobre, prešla som pár tvojich diskusií a sama nevieš zjavne čo chces, každopádne ak si myslíš že len tak začneš behať so psom veľa šťastia

erika237
14. dec 2023

@elmivelmi prepac ale naozaj nerozumiem naco si si ju brala. Chcela si jej dobre? Pacila sa ti vyzorovo? Alebo si to brala tak ze ved bude na dvore, das jej jest, pit, prechadzka, trochu sa s nou zahras a ona sa nejako sama vychova a nauci.

Investicia do dobreho a poriadneho vycviku je jednorazova na 10+ rokov. A ked nemam skusenost so psami a vezmem si take plemeno ako si si vybrala pocitam s tym ze bude treba investovat.

Akoze dufam ze sa fenke nic nestane, lebo veterinar je tiez dost drahy, hoci predpokladam ze to beries tak ze staci raz preockovat za 20eur a zhaslo. Pamatam si ze stelrilizovat si ju nechcela dat, ale je vhodne aj odcervovat, co tiez byva dvacka.

elmivelmi
14. dec 2023

@natall113 ja behavam kazdy den 5km,ale na beziacim pase,mozem so psom len troska som zimomrava,Ved uvidim oni zalezi mi na tom psovi i ked sa to nezda ale mam ho rada,.A ako clovek nienkazdy den mas dobry den niekedy mi aj oes lezie na nervy ako aj deti a tak celkovo.ale
koncim uz s vysvetlivanim tema je o dobermanovi.

elmivelmi
14. dec 2023

@natall113 no zerie ako zerie drahe granulky simba sa mu nelubia ,najradsej ma to co mu dam alebo to co nedojeme.Ale zmenili sme granule tak uvidim a zasa to ma fako netrapi,vychudnuty nie je,a davam
mu aj surove maso ked mam,aj vajce na ryzu,cestoviny ,kosti a on je ako buldozer vsetko zozere inak aj hovna zbiera na prechadzke ale tak co uz ,to neustriehnem.

elmivelmi
14. dec 2023

@erika237 tak zacipovali sme ju a liecili pohryzenu nohu ale samozrejme ak by mala nejake vazne ochorenie,napisem to narovinu nie neliecila by som ju ale dala uspat.Co by som dala je zlomenina ale lahka,nie vazna co by oes bol mrzak.Odcervovanie -ty chodis k veterinarovi?My davame tabletu.nv co stala ale 20 asi nie.Ja n psa utratim ale musi to byt zmysluplne,nie ze budem liecit 30rocneho osa pomaly na rakovinu,to zasa nie som sisi,ako ked v cakarni pre psov panicka na 2 jazvecickov uyratila 260€ za nejake lieky a ockovanie.to uz je cez ciaru za mna.A nehanbim sa to normalne povedat,ci napisat.

natall113
14. dec 2023

@elmivelmi a ty vieš posúdiť kedy je vhodné psa uspať? Si veterinár? Ja mám 17 ročného jazvečíka a mesačne do neho investujem 80€ na lieky a 50€ na špeciálnu stravu a okolo 70€ každé tri mesiace na kĺbovú výživu a vďaka tomu žije a zvláda aj dlhé prechádzky takže zbytočne by si dala utratiť psa ktorý by sa ešte mohol dať dokopy a robiť radosť, toto je presne to o čom píšem nekúpim ani si nevezmem psa ak niesom ochotná do neho investovať zbytočne sa len trápi

erika237
14. dec 2023

@elmivelmi odcervujeme sami ale velkeho psa a teda ta tabletka nebyva za dvacku, bohuzial sme absolvovali aj hospitalizaciu, aj vycvik, aj cesty s nou, a preto viem, ze pes ako aj kazde ine zviera stoji peniaze a treba si zvazit aj tuto stranku pred jeho zaobstaranim.
Ja aj chapem ze moze dolahnut frustracia, lebo pes “nepocuva”, lenze aj oni prechadzaju etapami, stena, puberta, dospelost, maju svoje crty iny je bisonik a iny je nemecky ovciak, podla mna nestaci psa iba vybehat ale treba ho aj naucit, a ak to nejde svojpomocne tak proste vycvik. Ked clovek niecomu venuje cas tak to vidno.

Dufam ze aj autorka prehodnoti tuzbu po dobermanovi, ak je uplny elev a hlavne ak je motivovana primarne tym ze sa jej paci, hoci ona aspon pise ze je ochotna investovat cas a vyzera odhodlane, len doberman nie je ratlik.

judar
15. dec 2023

Takze v zivote si nemala psa a chces zrovna dobermana len kvoli tomu ze sa ti paci?....radsej od toho upusti lebo presne kvoli takymto naivnym ludom vacsina psov konci tam kde konci....lebo vsak pes sa im len nesmierne lubil....sama ho mam doma a neni to pes zrovna vzdy na maznanie lebo ked sa to rozculi tak amen tma alebo rozbesni tak cvakne nevedomo aj ruku ktora ho krmi co uz sranda nieje ak clovek toho psa nevie aspon na 90% zvladnut kedze dotoho je to nielen spekulantske ale aj tvrdohlave plemeno