Ako sa vyrovnať s kritikou vo fóre?
zalozila som prispevok, kde som pisala, ze moja dcera sa doma trapi, lebo dievcatko jej robi v skole zle a ze bola prekrocena hranica fyzickeho nasilia.
zda sa vam normalne ze diskutujuce dokazu byt tak hnusne, ze mi pisu,
-ze to moju mohol poskriabat aj papier!!!?
-Ze mam ist k psychologovi,
-ze urcite to nie je tak ako pisem (lebo oni vedia najst na internete informacie a tym padom su objektivne)
pytam sa preco? preco to robia? potrebojem sa radit s ludmi co to zazili, a miesto toho mam znasat toto.
vyrok ze ja mam ist k psychologovi, (lebo ja zle hodnotim situaciu) ma 10 laijkov.
pricom diskutujuca je urcite objektivna, aj ked ma len informacie ktore ja napisem!
a preto pisem aj zle veci o sebe, lebo sa snazim najst riesenie tak sa nerobim pekna, tak pre to su ludia utocni a hnusni???
Pozri ty radu, ze máš ísť k psychológovia berieš ako útok, ale presne to iste si povedala otcovi toho dievčata a to uz utok nebol.
Rovnako si sa hnevala ako na teba vyťahujú baby tvoje staré diskusie a pritom ty si vyťahovala minulost otca toho dievčatka.
Úplne rovnaké veci na aké sa ty hneváš na teba baby vytiahli a už sa ti to nepáči.
Dám ti príklad aj ja som bola šikanovana v škole, ale bolo to asi ako u vás, tiež som nebola taky ten utiahnuty clovek a mala som vlastnú hlavu. A áno mala som s niekym konflikty a tiež som často nebola neviniatko, aj keď som to vtedy myslela dobre. A áno aj ja som ublížila a ak som to aj ja nechcela úplne naschvál, ten druhý to tak vnímal. Jednoducho konflikt a problém každý vidí zo svojho pohľadu a ak aj veríš dcére, ze to nemyslí zle a nechce ublížiť, to druhe dievča to môže vnímať úplne inak a pre ro druhé dievčatko môže byť tvoja dcéra problém a ta zla. Ženy ti dali tento pohľad v tvojej diskusii a chápem, že sa to nepočúva asi dobre, ale co ak mali pravdu?
skor mi vadil ten kontext...ako to bolo pisane..a je to taka rada ze chod k psychologovi, ked sa budem citit zle pojdem...ale tu som chcela pocut od zien ktorych dieta bolo od druheho napadane, ci ma zmysel tlacit dalej na rodicov, na ucitelov, aby prestalo fyzicke nasilie... a rada je ze ja mam ist k psychologovi skor ako nejaku urazku ze nezvladam... ja vyuzivam vela foriem poradenstva, lebo sam sebe nikto nie je objektivny a aj kouč potrebuje kouča, kto sa tomu venuje vie... ale aj tak mi stale nejde do hlavy to odpisovanie ludi, v zmylse " mas co si zasluzis" . tak dobre zdravie vam prajem, hlavne to dusevne dievcata.
Ťažko diskutovať s niekym kto si stále ide svoje.
@denkatn ja som sa vcera nazapojila, aj ked som chcela. Ja mam taky pocit, ze ty ides v style, vsetci su blazni, len moja dcera je lietadlo. Z toho, co si napisala, mam pocit, ze ozaj, tvoja dcera nie je chudiatko, ktorej vsetci ublizuju, ale skor je to system - akcia/reakcia. Keby si si tak objektivnymi ocami precitala diskusiu a svoj prispevok este raz.. Poviem priklad podobny tvojmu. Mam v triede chlapca, podobne diagnozy ako tvoja dcera. PReto zatvaram oci, pokial nie je zle. Ale mali sme incident, dokonca dva, ktore som uz hlasila matke. Svedkom som bola, aj 10 inych deti, ktore potvrdili moju verziu, on si stale isiel svoje. Ako to zobala matka? presne tak ako ty. Pravdu ma jej dieta a vsetci si vymyslame.
@denkatn nečítala som pôvodnú diskusiu - ale psychológ nie je zlá rada. Pomôže ti spracovať danú situáciu a poradí, ako sa zachovať, ako ďalej postupovať.
A k tým diskutujúcim - bola to tvoja voľba zdôveriť sa cudzím ľuďom, ktorých jedinou kvalifikáciou k diskusii je prístup na internet. Ak si chcela odbornú radu, tak si sa mala obrátiť na odborníka (napr. aj na toho psychológa, školského poradcu...) alebo na kamarátku... toto je internet, nie len, že sú tí ľudia úplne cudzí, ale ešte sú aj v anonymite.
@denkatn to je len konštatovanie a nie urážky.
@ibatanecnica ked dieta ma skrabanec tak niekto konstatuje ze jej to spravil papier? pochybujem. vies aj preto tu pisem, lebo konik bol kedysi lepsie forum, mozno ti co maju sebareflexiu si trosku uvedomia utocni ton a mozno trochu prispejem k tomu, ze bude to tu lepsie, ked zistia ti co pisu urazky, hodnotenia a hluposti, ze niekto sa neboji na to poukazat.
@denkatn dobre, teraz som sa už úplne stratila... najprv bolo "nechcem radu, chcem rešpekt k môjmu názoru" a potom chcem radu... No zhrnula by som to tak - toto je internet, diskusia medzi cudzími a anonymnými účastníkmi, a nikto tu nie je len pre to, aby ti vyhovel. S tým jednoducho treba počítať. Aj iný názor ti môže otvoriť oči - ak chceš.
@denkatn ja som tu vcerajsiu debatu citala aj som sa zapojila - podla mna celkom konstruktivne, rovnako ako viacero inych prispievateliek. padlo tam podla mna minimalne 5 dobrych rad, ktore by som na tvojom mieste vyskusala, a potom tam boli (ako vzdy) vselijake osobne utoky a fabulacie. myslim, ze v online priestore pomaha take veci ignorovat a nereagovat na ne stale dokola, lebo ludia sa potom len cyklia a navzajom na seba utocia a v tom mori nepodstatnych prispevkov sa strati tych par, co malo zmysel. treba sa naucit (aj ked je to niekedy tazke) vziat si z debaty to dobre/prospesne/napomocne (ale zamysliet sa aj nad kritikou, ktora nie je v sulade s tvojim presvedcenim).
inak to adhd a navstevy psychologicky si mohla spomenut uz vcera, poradila by som ti, nech to ako temu vytiahnete u nej, urcite bude vediet nejako poradit.
@denkatn ja ti rozumiem, zaroven viem, ze s tym asi nic nespravis, pretoze ludia sa takto spravaju, ten vzorec je vo virtualom priestore uplne ocividny - spochybit realitu autora, domnievat sa nieco a na zaklade toho vyvodit zaver, plus samozrejme, pridat hodnotenie osoby, bez toho by to neslo 😂 Mozes na to bud nereagovat, alebo reagovat tak, ze to pomenujes - to zvykem casto robit ja v debatach. Pomenujem, co vidim, ze sa deje, cize napisem komentujucej, ze vidim, ze si vytvorila nejake domnienky a konstrukcie.
A preco to ludia robia - ja si myslim, ze ukazuju svoje vlastne zranenia, potrebuju byt videni, volaju o pozornost, ako deti, ked sa im nedostava..
@deedol je to zlozite, ona to adhd nema diagnostikovane, len ja si robim take seminare, tak nechcela som zacinat temu ADHD, k tomu nepotrebujem pomoc, ani sa nikto z ucitelov nestazoval ze je ziva, tak preco to mam riesiet. pytala som sa iba co s tym ze niekto fyzicky ublizi a ostatni tvrdia ze ok, ci dat hranicu. hranicu uz som dala, vela bab mi napisalo spravu sukromne, ale pisem preto ze naozaj je kopa urazok a hnusu a ja mam tendencie ze mi zalezi aj na tom ako to forum vyzera, musia tu byt urazky a hnus?
@denkatn a prečo si myslíš že ty máš pravdu a druhá strana nie? Veľmi útočný a zhadzovačný ton ide z tvojej strany. Mne stačilo, že si napísala, že tvoje dieťa začalo a dočkalo sa odozvy z druhej strany. Treba sa niekedy trošku zamyslieť ale niektorým to očividne robí veľmi veľké problémy a radšej budú útočíť. Ja som sa k žiadnemu papieru nevyjadrovala ale k príspevku ako celku a pôsobíš veľmi, veľmi arogantne.
@denkatn nemusia, ale vzdy budu. a to je este celkom ok v porovnani s FB a komentmi pod clankami, to uz roky necitam.
co sa tyka adhd, kamosovi to diagnostikovali teraz v dospelosti a nemusi sa to prejavovat len zivostou, je to cely komplex veci, ale tipujem, ze to mas nastudovane, ked pises, ze sa tomu venujes. tento moj kamos napr. nie je vobec zivy (a pritom nema add, ale naozaj adhd), ale zabuda, nedotahuje veci, clovek by povedal, ze je "nespolahlivy", niekedy niektore veci vnima inak ako druhi...
inak samozrejme, ze fyzicke utoky nie su ok (neviem, ci som to napisala aj v tej predch. teme, tusim nie), len tam si sa pytala, ci je to sikana a podla mna nie. ale samozrejme existuje vela inych veci, ktore sice nie su sikana, ale su nespravne a treba ich stopnut. preto som pisala, ze ked to dievca zautoci na tvoju dceru, treba to hned hlasit a riesit.
ja sama som bola na zakladnej skole obcas "tercom" posmeskov asi dvoch-troch spoluziakov (lebo moj otec nie je slovak), ale nenazvala by som to sikanou, lebo som nebola vylucena z kolektivu a nepridavali sa k nim dalsi. proste par ludom som vadila. vtedy som to neriesila s ucitelkou, obranila som sa sama (skor slovne - ja som taky ten typ, ze ked niekto rype, tak ho viem celkom dobre uzemnit slovami, cize z toho vyjde nakoniec on trapne). pamatam si aj jeden fyzicky utok, ked ma spoluziak strcil do steny a pritom ma (nechtiac) skrabol do krvi, mam aj mini jazvu, ale stale to nenazyvam sikanou, lebo to bol len tento jeden blbec a stalo sa to len raz. a ak sa nemylim, ten strkanec som mu vratila.
@ibatanecnica ja som nikdy nepisala ze moje dieta zacalo. ze to viem a ze neriesim to ze zacalo. ja som pisala ze moja dcera sa citi zle doma, tak mi to nejde k tomu, ze je provokaterka, lebo keby bola provokaterka tak by prestala nie mi doma hovori ze sa citi zle stale. ze jej to dievca robi zle. vy chcete aby som jej neverila, ze urcite je "zla" ona? nikoho nechcem hodnotit ako zleho, chcela som co sa s tym da robit... vychovavatelka ju tak ohodnotila, to som dala uryvok naschval , aby mozno niekto videl tie verene mlyny co musim bojovat kym sa moja dcera citi zle len vtedy ked tam je toto dievca. ale toto je tema ina tema, to si mi mala pisat tam, aby sme mohli diskutovat. lebo pisat si taka a taka nie je diskusia a hladanie riesenia.
môjho syna otlkali od škôlky jedny dvojičky ,proste si zaumienili, že bude ich fackovaci panáčik.. učiteľky mali z toho srandu.. prvé čo bolo, keď som prišla do škôlky hneď RTG medzí dverami,kde má zas hrču, či je celý...on bol proste chlapča, ktoré sa ani nebránilo,..doma sme mu vysvetľovali,že sa musí brániť,nesmie sa nechať otlkat... keď sa konečne začal brániť,bol zlý, zlý, zlý.. už má z okna učky vyzerali,aby sa mohli naň sťažovať...bránil sa,nie bil a vyvolával bitky ...ja, že čooooo 👀👀👀?to sa mi snáď sníva...mali fotenie,dva dni pred ho sotili na záhrade tí dvaja , že mal xicht zodretý... učky v pohode,s úsmevom na tváricke,fotograf to vyretušuje😡
@akvi s tým súhlasím, že na internete si často prečítaš veci, ktoré nie sú ok, sú urážlivé, nepríjemné, vulgárne, atď. Ale práve preto by som sa NIKDY neobrátila s niečím osobným na cudzích ľudí na internete. Môžem si tu nájsť recenzie na reštiku alebo výlet, kontakt na stolára, akcie na kozmetiku, ale jednoducho na osobné veci mám buď blízkych ľudí v mojom osobnom priestore, alebo sa obrátim na odborníka (právnik, lekár, psychológ, kominár - podľa toho čo potrebujem). Pre mňa je internet niečo ako námestie plné ľudí - tiež neprídem len tak za náhodne vybranou osobou na tom námestí aby som sa jej opýtala, čo si myslí o mojom outfite alebo o mojom probléme s kolegyňou v práci. Tá osoba ma nepozná a som jej úplne ukradnutá, rovnako tak, ako všetkým tým ľuďom na internete... Ak by som ale mala rada adrenalín a bola trošku masochisticky naladená, tak to urobím, ale rátam s tým, že tie názory mi nemusia byť úplne príjemné...
@denkatn Toto je toxicke forum prelezene frustrovanymi babami, ktore sa nudia doma na RD, pripadne sa im nedari sa uplatnit po RD, muz im vydeluje peniaze a neda im pomaly ani na plienky, odratuvaju dni do vyplatenia prispevkov, prejedaju sa od nestastia a priberaju, a tak dalej, a tak dalej. Nehovorim, ze na kazdu plati vsetko z tohto, ale vela diskutujucich sa v tom najde, nakoniec staci si kazdy den citat prispevky. Potom su v komentaroch jedovate, odsudzuju, povysuju sa, pripadne si vymyslaju kralovske platy, ake nemaju ani poslanci v Bruseli, a davaju dole ostatne, ktore maju menej. Vsetko ventil vnutornej frustracie. Preto by som sem nikdy nepisala o svojich problemoch, ani anonymne.
@sissy27 mas pravdu, ja som myslela ze ludia su slusni, tak ako ja. je to moj falosny predpoklad, ze vyjadria sa iba ti co maju co povedat, a ti ktorych sa to netyka do fora s nazvom šikana ani nepojdu ked to nezažili. ale ako vravim, ja som starší ročník, prvy počítač s inernetom som mala v roku 1997 a sa mi zdalo, ze nebolo tolko urazok, asi nebolo tolko ludi na inernete... tak som chcela poukazat a pozdvihnut, ze naco su urazky?
@denkatn ja si skôr myslím, že problém je ten, že ľudia čakajú, že im celé forum bude pritakávať a nevedia prijať iný pohľad, názor.
@ibatanecnica vidis, tak to mas taky nazor, ja som chcela najst ludi, co museli riesit, ze dieta im hovori, ze niekto mu robi zle. a co je v tejto teme pritakavanie, ktore chcem pocut? ze som dobra matka? to nepotrebujem pocut od vas, hovori mi to moje dieta ze ma ma rado, zase nerozumiem ake pritakavanie chcem? ze mam pritakat ze moje dieta je provokaterka? to nepritakavam, lebo si to nemyslim.
@sissy27 ano, mas pravdu, ja s tym vzdy pocitam, ked sem nieco osobnejsie napisem, vacsinou sa to dokonca otoci proti mne..ale ako vravim, pocitam s tym. Na druhej strane, ludom vyhovuje anonymnost tohto priestoru, tak nevahaju aj tie osobnejsie veci riesit, A niekedy je to mozno aj tak, ze sa naozaj nemaju komu vyzalovat, tak toto je taky vykrik do tmy pre nich a istym sposobom aj ulava, comu tiez rozumiem.
@denkatn ta vychovavatelka ti to velmi pekne, kulturne a slusne napisala. Inak, je zaujimave, ze si sama diagnostikovala dceru. Vysoka skola zivota a dr. Google. Bez urazky, ale na to su specialne centra. To, ze si matka precita daco na nete alebo pozera youtube videa...nechcem to radsej komentovat.
Ja uz som to tu pisala x krat. Je to verejne forum, kde moze prispiet ktokolvek. Takze ak cokolvek napisem na verejne forum, musim ratat s tym, ze tu budu aj negativne prispevky. Musim ratat s tym, ze na druhej strane moze byt aj nejaky dusevny mrzak, ktory si lieci svoje komplexy alebo aj nejaky uchyl, ktory sa odbavuje na inych. Musim ratat s tym, ze ak by mi chcel ktokolvek dat aj tu najlepsiu radu na svete, nevidi podrobne do tej situacie (ma iba ciastkove informacie, vacsinou jednostranne) a ta rada nemusi byt spravna a objektivna. Ak je niekto precitliveny, nemal by na verejnych forach pytat rady, ak nedokaze uniest rozne nazory.

@domak2 neocakavam profesionalnu pomoc, ale rady v zmysle ja by som robil toto a toto a bolo by mozne vyskusat toto a toto a nie ze niekto z jedneho prispevku ma vie diagnostikovat ze som ochranarksa a pod. ved aj ten psycholog dava rozne formulare vyplnit kym ma diagnostiku a tu to hned vie kazda?