icon

Ako sa vyrovnať s nenávisťou voči Bohu?

12. jan 2025

Ahojte, prvýkrát zakladám nejakú diskusiu. Primárne sa potrebujem vyrozprávať a zdieľať svoje pocity s inými. Ide o to, že už vyše troch rokov pociťujem nenávisť voči Bohu. Mám dni, kedy tie pocity akoby „vyplávajú“ na povrch a cítim silný hnev. Prechádzam si asi najťažším obdobím v živote, prirovnala by som to k nekonečnému maratónu, kedy už síce máte za sebou 40 km a ostávajú vám už len posledné 2, no i tak je to už pre vás ťažké. Viem, že každý má nejaké trápenie v živote, každý si niečím prechádza. Viem, že všetko má svoj zmysel... No a tú nenávisť voči Bohu pociťujem práve za to, že my ľudia musíme žiť a trpieť, lebo ON si vymyslel a stvoril tento (hlúpy a nespravodlivý) svet. Príde mi to totálne sebecké. Som človek, ktorý je empatický, rada pomáham iným, je mi ľúto, keď vidím, že sa niekto trápi, má to v živote ťažké atď. Príde mi, že Boh stvoril svet týmto spôsobom: že každého človeka hodí (prepáčte za výraz) do nejakých sr*čiek, z ktorých mu potom pomáha sa vydostať, zároveň si my ľudia máme navzájom pomáhať sa vydostať z tých s...k a ešte máme byť vďačný Bohu za to, ako veľmi nám pomáha. Príde mi to akoby som niekoho najprv bodla nožom do ruky, a potom mu to ošetrovala a tvárila sa, aká som za to milosrdná a láskyplná a vyžadovala, aby mi ten človek ešte aj bol vďačný za to, že mu tú ranu ošetrujem...Rozumiete. Proste neviem si pomôcť, i keď som vďačná za mnohé veci vo svojom živote, ako zdravie, to že máme peniaze, jedlo, a tisíc ďalších vecí, akosi neviem byť vďačná za to, že musím byť na tomto svete a celkovo my ľudia, že tu musíme byť.

V minulosti som čítala knihu Rozhovory s Bohom, kde sú myšlienky, že Boh stvoril tento svet, aby mohol zažívať rôzne veci cez nás ľudí, napr. aké to je byť milovaný, aké to je byť úspešný, aké to je sklamať sa atď. Čo mne osobne aj dáva zmysel, prečo je svet taký aký je, resp. prečo životy ľudí sú také aké sú. A príde mi to od neho sebecké. Celý tento jeho výmysel.

Mala som stavy, kedy som proste chcela neexistovať, nebyť tu... Bez ohľadu na to, čo je po smrti (toto nie je predmetom tejto diskusie), mi to príde, také nespravodlivé, že tu musíme žiť. Nikto si nevybral prísť na tento svet. Sme tu akoby hodení. Som rada, že nemám a nebudem deti a že nikto nebude musieť kvôli mne žiť na tomto svete.

Neviem, pociťoval niekto vo svojom živote tiež nenávisť voči Bohu? Čo ste s tým robili? Či som jediná na svete.
Ďakujem každému, kto si to prečítal.

alickapusinka
12. jan 2025

Určite boh za to nemôže ako žiješ TY.Máš najväčši dar od boha a to je zdravie píšeš som zdrava no môžna telo ale hlava určite nie je v poriadku napísať nenavidím boha.Sú ľudia čo to majú tisic krát tažšie chorby, rakoviny, rodičia čo im zomrelo ich jedine dieťa.Smrť mladeho človeka v rodine. Jednorodič ak zomrie na rakovinu ostanu siroty.A TY sa sťažuješ všetko je v tvojej hlave a nie nadavať že nenavidiš boha to je čo za nezmysel.Určite telo máš možno zdrave ale hlavu choru.Povaha človeka je jeho osudom.

stanulienkat
12. jan 2025

Myslim, ze ked vypustis tuto imaginarnu figurku zo svojho zivota, ulavi sa ti. Viera sa snazi v cloveku stale vyvolavat vycitky svedomia, stale sa ti vyhraza, ze ked neurobis hento a tamto... Tym padom to pre mna nie je laskava viera-stale sa citit zle, lebo boch...bla bla Vezmi zivot do vlastnych ruk a uvidis, ze sa ti bude lahsie zit.
Uz len tie blaboly-zla si ty a ked si dobra, tak to vdaka bohu. Sama manipulacia.

01zuzka01
12. jan 2025

@stanulienkat presne odkedy som veriaca tak mám neustále výčitky svedomia a ničí ma to. Dosť som bola zničená a som myslela že viera mi pomôže a je mi ešte horšie

balerina2025
12. jan 2025

@01zuzka01 zaujimavy pohlad. mozno je nieco na tom pravdy. lebo clovek hlada vzdy v podvedomi vinnika. alebo dovod ci pricinu.

stanulienkat
Autor odpoveď zmazal
zobaka
12. jan 2025

ja som sa tiez neraz zamyslala, ci sa ma niekto pytal pred narodenim, ci chcem zit, dufam, ze po smrti uz ziadne ine zivoty nebudu

nevenka
12. jan 2025

Podla mna si absolutne nepochopila, AKY svet Boh stvoril a preco a co sa stalo dalej. Ale asi nebudes katolicka, lebo by si tieyo veci vedela.

martul
12. jan 2025

Aké jednoduché je všetko zvaliť na Boha, za všetko zlé može on? Hneď ho vieme obviniť.
A naopak, keď sa nám darí, sme šťastní a zdraví, tiež si naňho spomenieme a poďakujeme?!
Keď je všetko ok, tak vtedy sme na seba hrdí akí sme šikovní, múdri, keď je zle tak obviňujeme jeho.

culienka
12. jan 2025

Autorka, nenávisť voči bohu nepociťujem lebo boh nie je osoba. Už vôbec nie daky deduško na obláčiku ktorý to tu všetko riadi. To nie je boh, to je daky démon . Boh je princíp. A okrem toho tu žijeme v duálnom svete, čiže je tu dobro aj zlo, svetlo a tma atd. Vraj sme tu na zemi aby sme sa niečo naučili, mne sa tu tiež nepáči ale čo už, už som tu mám tu deti rodinu. Mne sa tu už od malička nepáčilo 🤣. Tiež neznášam utrpenie. Ale je tu veľa ľudí čo to majú radi a radi spôsobujú utrpenie či už sebe alebo iným bytostiam. Veľa ľudí sa teší že susedovi zhorí dom alebo ho napadnú. Pripadne sú v tomto aktívni a ešte robia zle, týrajú deti zvieratá. Život na zemi je už dosť náročný tým že ľudia si musia zháňať potravu bývanie ale veľa ľudí ešte nájde energiu vyvolávať hádky vojny. Takže tazkomsa tu žije citlivým ľudom. Ale v podstate boh s tým nemá nič robia si to tu sami ľudia. Takže nenávidis niečo iné nie boha 🙂 eEste môžeme byt radi že sme sa narodili tu v Európe a nie dakde v Afrike 🙂

mabenn
12. jan 2025

viackrat si spomenula akesi sebectvo Boha - je to typicka personifikacia, ale Boh predsa ziadne ludske vlastnosti nema....nam je celkovo pochopenie Boha alebo akejsi entitity stvoritela nejasne, lebo sme ludia a preto mu pripisujeme ludske vlastnosti...pokial chces pochopit vyznam utrpenia na zemi alebo tych sraciek, odporucam skor kybalion, kde su velmi jednoducho popisane zakony sveta ,jednym z nich je zakon polarity - kde bez zleho nedokazeme pochopit ani to dobre, ako ked nechapes pojem studena bez pocitenia tepla...hnev na Boha ako dlhodoby stav mi nepride ako nejake riesenie cohokolvek, ale na druhej strane chapem, ze pri tazkych zivotnych odbobiach je to akesi pudove...

darinkal
Autor odpoveď zmazal
mabenn
12. jan 2025

radsej by si mohla spomenut ake zivotne okolnosti ta priviedli do takeho stavu

lenkalienka321
12. jan 2025

Väčšina ľudí si váži život a takmer nikto ( pokiaľ nemá vážny psychicky problém) nechce svoj život ukončiť. Z toho mi vychádza, že život je hodnota a ak pre niekoho nie je, je to spôsobené nejakou chybou vo vnímaní,prežívaní, traumou, depresiou atď. Takto by som to vysvetlila ateistovi a poradila návštevu psychológa, terapie. Veriacemu by som ešte doplnila, že takéto negatívne vnímanie daru života je dielom Satana. On sa teší z toho, ako nenávidis život, ktorý je od Boha, a teda, že ťa má vo svojom tíme nenávisti tu na zemi. Dobrá správa je, že nenávisti sa vieš zbaviť. Kľudne aj pomocou terapii, veď Boh rád používa iných ľudí a teší sa z toho, keď si navzájom pomahame. Iná metóda je cesta viery a práca na vzťahu k Bohu. Ak si už teda tu, stvorená a milovaná Bohom, nebolo by rozumné vybrať si jeho a nie Satana? Vraví sa,že jeden deň radosti v nebi vynahradí celý život ľudského utrpenia. V tom je Božia spravodlivosť. A tá je dostupná pre všetkých ľudí. V časoch krízy sa nám všetko zdá čierne. Uvidíš, že Boh ti zašle útechu a momenty, pre ktoré sa oplatí žiť a tešiť sa zo života.

balerina2025
12. jan 2025

@lenkalienka321 ale ludia maju zit zivot na zemi a nie v nebi. mne umreli, teraz ma ma tesit ze maju nebeske potesenie? a k comu mne to bude? v dobrom.

lenkalienka321
12. jan 2025

@balerina2025 ja môžem písať len za seba, Boh nepotrebuje obhajobu. Skôr sa mi zdá, že pokusmi o jeho obhajobu mu človek často ešte zhoršuje reputaciu medzi tými, co ho nemajú radi. Takže môj názor: Žiaľ ( po smrti blízkeho) netrvá večne, aj ten je súčasťou života. Viem o čom píšem, lebo aj ja som zažila veľmi bolestivý stratu. Myslela som, že sa z toho nedostanem. Teraz je tá strata pre mňa paradoxne veľká posila a utecha.

morusha
12. jan 2025

Skús sa s Ním o tom porozprávať, vyžaluj sa, nepopieraj svoje pocity, Boh aj tak o nich vie, bolo by pokrytecké zapierať, všetko Mu odovzdaj. Tento rok je aj rokom milosti, zvlášť pre tých čo sú skľúčení, zdrvení, vylúčení a nevidia východisko, nemajú nádej pre svoj život. Zamysli sa nad tým, čo ti Boh ponúka, možno je to aj výzva na návrat do otcovskej náruče. Aj utrpenie má svoj význam, cenu (pre neveriacich je to absurdné), a ani Boh, ktorý prišiel na túto zem, nemal na ružiach ustlané, prešiel si tým najhorším utrpením, vyšliapal nám cestu a ukázal ako s ním naložiť.

slovakboy
12. jan 2025

Môžeš mať hnev na Boha. Aj svätí ľudia ho v určitých momentoch mali. Zaujala ma tá tvoja výčitka; On nás tu hodí, nevybrali sme si to, a trápte sa. Je to najťažšia otázka viery, to utrpenie, a nikde som na to nevidel jasnú odpoveď. Trpte? Vydrž? To môže hovorit ten čo netrpí. Je to žvást. Moja súkromná predstava je, že On nás tu hodí, ale je pri nás. Ja keď som zažíval utrpenie, neviem prečo ale cítil som jeho prítomnosť. Akoby trpel so mnou. Páči sa mi viera indianov, ale majú to aj kresťania, že Boh je v každom z nás. A aj zlo žiaľ existuje. Nechápeme jeho význam. Vraj osvietení ľudia sa vedia dostať do hladiny vedomia, ktorá sa volá Sláva. A v nej človek chápe, že všetko je dobré. Ja teda som ďaleko od tejto hladiny. A ty tiež. A hnevá ťa to. Umelá inteligencia bude trpieť? To je otázka, ktorá ma veľmi zaujíma. Lebo ak áno, tak potom sme aj my len roboty postavené na nanotechnológiách. Vyvinuté za milióny rokov, ale furt len roboty. Taká predstava mi nie je príjemná.

hankab
12. jan 2025

K comu je vam dobra viera, ked vam sposobuje depresiu a vycitky? Co tak sa zacat spoliehat sama na seba, pozriet sa na zivot z vyssej perspektivy, ze o nom nerozhoduje nikto iny iba my sami? A prestat hadzat vsetky trapenia a nespravodlivost na nejaku vymyslenu postavu, ale snazit sa s tym vysporiadat po svojom?

autor
12. jan 2025

@martul absolútne nesúhlasím

autor
12. jan 2025

@culienka Ďakujem za príspevok.
". Život na zemi je už dosť náročný tým že ľudia si musia zháňať potravu bývanie " - úplne súhlasím. Ale kto takto stovil človeka po fyzickej stránke? ze stále potrebujeme jesť, umývať sa, niekde bývať atd.
Zaujímavé, že sa ti tu od malička nepáčilo, ale založila si si rodinu. 🙂

"eEste môžeme byt radi že sme sa narodili tu v Európe a nie dakde v Afrike" - tiež súhlas, to áno.

01zuzka01
12. jan 2025

@nevenka tak to nieje pravda, takéto veci nevie 90% katolíkov. Malo sa o tom hovorí. Väčšinou je viera len o tradíciách.

autor
12. jan 2025

@lenkalienka321 Ďakujem za príspevok i povzbudivé slová na konci. ❤.... Píses: Väčšina ľudí si váži život a takmer nikto ( pokiaľ nemá vážny psychicky problém) nechce svoj život ukončiť. - mne príde, že človek je takto nejak nastavený, aby bojoval za život, podporoval život atd, co mi príde, že Boh (vyššia sila) to tak nastavil, aby ľudia žili a trápili sa tu (samozrejme mali aj radostné obdobia, netvrdím, že nie sú) a aby on mohol toto všetko cez nás prežívať.

autor
12. jan 2025

@terezka1947 áno, 100% súhlasím,

autor
12. jan 2025

@jehocislo Ďakujem za odporúčanie.

autor
12. jan 2025

@jehocislo Ďakujem za odkaz. Nepoznám túto stránku, trocha som nahliadla. Pozriem ešte. Reinkarnáciou ako takou sa nezaoberám, mám k tomu neutrálny postoj, povedala by som. To, že človek prechádza viacerými životmi - OK - ale aj tak v každom musí trpieť preto, lebo Boh si raz vymyslel a stvoril tento svet.

autor
12. jan 2025

@balerina2025 to ma mrzí :( :( rozumiem, že máš hrozné obdobie a hnev je na mieste. Neviem, či ti to nejako pomôže, ale ja vnímam smrť ako vykúpenie z tohto sveta. Človek tu už viac nemusí byť a nemusí sa s ničím trápiť.

autor
12. jan 2025

@ciernysokol Ďakujem za tvoj príspevok.
Píšeš: A ja verim tomu,ze sme si presne vybrali pred narodenim, ze tu budeme a co priblizne budeme prekonavat.
Túto myšlienku som už počula. Zaujímalo by ma, že z čoho si vlastne človek vyberá? Z 2-3 možností? Ako keby si si pozrel ukážky 3 filmov, síce ani jeden sa ti nijako úžasne nepáči, ale nejaký si proste vybrať musíš, tak si vyberieš ten, ktorý sa ti aspoň trocha páči. A niekto iný zas má možnosť si vybrať z 10 fantastických filmov. (ber to len ako obrazne prirovnanie) Asi tak nejak to teoreticky funguje?

llull
12. jan 2025

@stanulienkat ak sa môžem zapojiť... tak rada by som toto spravila. Len keď už raz máš nejaké osobne skúsenosti ktoré ťa presvedčili že asi po smrti niečo je tak to sa ani nedá. Inak povedané, Boh bude existovať či ja ho vypustim z hlavy alebo nie, síce sa mi uľaví.

llull
12. jan 2025

@alickapusinka ale však ona presne hovorí o tom že prečo sa toto deje, že ju to trápi že iní majú trápenie. A inak čo urobíš keď už nebudeš zdravá? Vieš lebo nebudeš večne zdravá...

martul
12. jan 2025

A to je všetko čo mi napíšeš, že ,, absolútne nesúhlasím?"
Veď napíš viac, alebowsom jedno zaťala do živého? Tak kedy si teda naposledy podakocala, napr. zato, že si zdravá? Alebo za niečo iné, pozitívne, čo sa ti podarilo alebo čo si pekné zažila?
Lebo ty sa vlastne sťažuješ ani nevieš načo, len máš zlú náladu, depresiu, choď k doktorovi, ten ti pomôže.