icon

Ako sa vyrovnať s prerušením modlitby?

21. aug 2024

dobrý deň prosím vás o radu. pravdepodobne trpím OCD poruchou (vtieravé myšlienku,počitanie,neustála kontrola čo robím či to robím správne či som vypla svetlo atď ) problém. je že sa to dosť presunulo na vieru neustále modlidby a podobne. ale môj hlavný problém je to že môj muž nieje až tak veriaci ako ja a veľa krát cez deň sa potrebujem po modliť aj viac krát za deň lebo všetko mozne je pre mňa hriech a vyrusi má pri Tom teda že príde ja sa prestanem modliť a pokračujem keď odíde ale potom ma hnevá že som prerušila modlidbu ide mi hlavou ako som spravila veľký hriech lebo som "zaprela boha" (pritom nemám problém priznať že som veriaca a podobne) len my je čudné keď príde a ja klacim modlím sa on sa pýta čo robím a prečo a či mi šibe a podobne a potom prosím boha o odpustenie a dávam si POKANIE (NEJEST CELI DEN A PODOBNE) lebo ak to nespravím určite ma Boh potrestá. áno viem je to na psychiatra.

je podľa vás hriech prerušiť modlidbu keď niekto príde ,vyrusi vás alebo podobné ja sa nehanbím že sa modlím skôr sú my nepríjemné tie otázky a poznámky a podobne. myslíte si že sa Boh hnevá NATO alebo je to zapieranie boha ?

Strana
z3
vorkola
22. aug 2024

Nie prerusenie modlitby z akehokolvek dovodu nie je hriech.Potrebujes dobru sv spoved,Ked si veriaca, tak vies, ze sv spoved je tiez sviatost,velmi ti to pomoze,Pochopila som to aj ja na sebe, ze cim viac sa modlis, tak tym viac zlí utocia, a odradzaju od modlitieb .Psychiatra nepotrebujes, pokial nerobis zlo ineho druhu.Potrebujes pohovor v spojeni so svätou spovedou,nejlepsie dohodnut cas s knazom, aby si neblokovala penitentov pred spovedelnicou. v pripade ,ak by bola spoved dlhotrvajuca

luciah0909
23. aug 2024

Ahoj, Boh nás tak miloval, že poslal na zem svojho syna Ježiša, aby zomrel za naše hriechy. Ak sa trápiš svojimi hriechmi tak ich vyznaj v modlitbe = rozhovor a ver, že su ti odpustené. To je základom biblie, ktorá je základom pre kresťanstvo. Ak cítiš, že máš nepokoj kvôli tomu, že modlitba bola prerušená tak to vyznaj Ježišovy a on ti to odpustí. Prišiel tu práve preto aby ti odpustil. To bol jeho hlavný cieľ - Boh otec dal svojho syna, to najcennejsie aby ti mohlo byť odpustené.

Ak ťa niečo znepojojí ako napríklad to prerušenie modlitby nerozmýšľaj nad tým tak, že ťa chce Boh potrestať ale vyznaj mu to tak, ako keď vedieš rozhovor s priateľom a niekto vás nečakane preruší a je ti to ľúto lebo si ho vážiš a miluješ.

Aby sme mali ako kresťania zdravý vzťah s Ježišom mali by sme si uvedomiť, že on nás tak miloval, že bol ochotný prísť tu na zem a nechať sa zabiť len aby nam ukázal ako veľmi nás Boh otec miluje a ukazať nam vzor aky vzťah máme mať s Bohom. Prečítaj si evanjeliá z nového zákona, pozoruj tento vzťah. V biblii sa píše že každy kto príjme Ježiša ako Božieho syna tak je tiež Božím dieťaťom. Ak veríš v Ježiša si Božím dieťaťom a ak urobíš hriech a poprosíš ho o odpustenie vždy ti bude odpustené. Ježiš vedel, že sme slabí. Ježiš vedel, že sme hriešny. Čím bližší vzťah budeš mať s ním tým menej budeš hrešiť a keď zhrešiš budeš vedieť, že máš Boha, ktorý je milosrdný a odpustí ti.

Ak veríš v katolícku cirkev oni zvyknú hovoriť na znak pokánia sa pomodli to i to. Problém v tomto ale je, že pokánie = prestať robiť hriech, nie odčiniť to modlením sa. Ak robíš pokánie snažíš sa skončiť s nejakým hriechom rieš to s Bohom vyznaj že si slabá a potrebuješ pomoc a on ti s tým pomôže. Buď uprimná. On ťa miluje. Ničím nemôžeš odčiniť ty svoje hriechy. Nemôžeš ich zaplatiť. To urobil Ježiš. Môzes ho len poprosiť a dať mu dôveru že všetko urobil. Si pre neho vzácna a miluje ťa ako každé svoje dieťa. Ak budeš čítať bibliu podľa mňa ťa určite on sám upokojí, lebo budeš vedieť ako ťa miluje a čo pre teba urobil.

Diabol je v biblii nazvaný žalobcom bratov. Ak nevie už kde žalovať tak ti žaluje do ucha aby ťa znepokojil banalitami a odtiahol ťa od vzťahu s Ježišom. Preto vždy keď si nie si istá či je to hriech iba vyznaj ako hriech a hneď sa upokoj lebo ti je odpustené. Ježiš ťa miluje a bola so pre neho tak vzácna že aj keby mal prísť len po teba tak by to urobil. Stačí to prijať.

morusha
23. aug 2024

@luciah0909 V katolíckej cirkvi sa netvrdí, že hriech sa odčiní modlitbou, keby to tak bolo, nepotrebovali by sme spoveď. Modlitba na znak pokánia je len symbolika, akési symbolické zadosťučinenie, ale môže to byť aj čokoľvek iné,nielen modlitba. Neoddeliteľnou súčasťou spovede je aj ľútosť a vyjadrenie ochoty po zmene, čiže zanechať hriech, preto človek ak by naďalej pretrvával v stave ťažkého hriechu a nechcel to zmeniť, nemôže dostať rozhrešenie (napr.naďalej by chcel žiť v slobodnom zväzku bez manželstva). Ťažké hriechy sa odpúšťajú iba vyznaním v spovedi (právomoc udelená apoštolom a ich následníkom:Komu odpustíte,bude odpustené...) ľahké aj oľutovaním a prejavmi lásky. "Láska odpúšťa veľa hriechov" Samotné slovo pokánie, čiže metanoia znamená doslova zmenu myslenia, čiže to je zásadné, zmena spôsobu života a zanechanie hriechu.Keďze sme ale nedokonalé bytosti na ceste, so sklonom hriechu, nikdy sa nám nepodarí úplne nad hriechom zvíťaziť vlastnými silami a na to potrebujeme Ježiša a jeho milosrdenstvo.

lizzygrant
23. aug 2024

@lucyluska A kde máš dôkaz, že existuje?

ninka297
Odpoveď bola odstránená
popocathepetl
23. aug 2024

1) S takouto témou na koňa, to si radšej do jamy levovej mohla skočiť. Ťa tu zožerú.
2) Prerušenie modlitby nie je hriech.
3) prečítaj si niečo o škrupulanstve a vyhľadaj odbornú pomoc
https://svetkrestanstva.postoj.sk/130450/typick...

thirstymonk
23. aug 2024

@lizzygrant Naopak - kde ty máš dôkaz, že neexistuje? Naštuduj si niečo o fine-tuned universe. Je to pekelná náhoda, že z random chemických prvkov vznikla prvá RNA. Asi tak jedna ku kvintilionu. Ako je možné, že protóny v jadre držia pokope, aj keď by sa malo jadro rozletieť, keďže sú to kladné elektrické náboje, ktoré sa odpudzujú? Ako je možné, že vo vesmíre je najviac vodíka, za tým hélia, ale na zemi máme hélia len 0,0x percenta? Čím viac študujem prírodu, vesmír, ale aj kvantovú fyziku, tým hlúpejšie mi príde neveriť v nadprirodzenú entitu, ktorá to celé dala dokopy.
Samozrejme, najzatvrdlivejší ateisti tvrdia, že veda to raz objasní, ale aj to je určitá forma viery (hoci si to nechcú priznať), že veda raz objasní ako z ničoho vzniklo niečo.

lucyluska
23. aug 2024

@lizzygrant môj život je dôkazom, On ma uzdravil 🌟
Mala aom veľmi ťažkú depresiu a cez duch.cvicenia som bola uzdravená. Mám psychiku a emócie uzdravené. On my pomohol odpustiť mojej mame, kt ma zanedbavala, v škole som mala 5ťky, tulala som sa...
Teraz je moja veľmi chorá a mám ju so svojím manželom v našej domácnosti. Toto sa nedá len tak prekonať, no On naše vzťahy uzdravil.
Z neúspešnej žiačky som si vypracovala cestu v praci, zdravé sebavedomie, asertivita, zarábam 3tis. e v čistom, v Technológiách AI.
Namiesto toho aby som bola na cintoríne, žijem plnohodnotný Život, áno aj so svojími trapeniami, tie sa mi nevyhýbajú. Jedine s Kristom 😁🤍💪🏼🙋🏼‍♀️

thirstymonk
24. aug 2024

@lucyluska super, ak chces, napis viac, rad si precitam 😉

majka16390
Odpoveď bola odstránená
morusha
24. aug 2024

@lucyluska Presne takéto svedectvá svet dnes potrebuje 💛

dobryden
27. aug 2024

Pre Boha su dolezitejsie skutky ako modlitby ,komu pomôžeš tym ze sa pomodliť?Urcite sa Boh na to nehnevá,ze prerusis modlitbu,modli sa len vecer nie cely den,vyzera to nezdravé a co si pomyslí muz ked cely den klacis na kolenách?Ked mas pocit ze nieco urobis zle,staci aj v mysli oľutovať cin a skus mat snahu to napravit.

dobryden
27. aug 2024

@thirstymonk A nemoze to byt tak,ze nas vytvorila vyspelejšia civilizácia?Kedze cas plynie rozne,my tu mame tisíc rokov s oni jeden den.Ked som to prvy krat pocula ,pomyslela som si aka somarina.Ale ked si vezmes ako aj ludia prešli rôznymi zmenami a dospeli do štádia kedy clovek,bez pomoci Boha dokaze vytvoriť zivot napr take umele oplodnenie,dnes lekari dokazu vypestovať embrya v petriho miske ,co kedysi dokázal len Boh,teraz ludia nemaju problem urobit.Samozrejme nie vsetko .Alebo taky internet,koho by kedysi napadlo ze si budeme takto pisat a za tym pokrokom stoji clovek.Cize vyspelejšie civilizacie mohli na zemi urobit pokus a z toho pokusu sme my?

thirstymonk
27. aug 2024

@dobryden To si fakt nemyslím. To už je úplné sci-fi. Čas plynie rôzne len na základe Einsteinovej teorie relativity - volá sa to dilatácia času a závisí to od rýchlosti pohybu (keď do toho brutalneho vzorca dosadíš rýchlosť svetla, vyjde ti, že čas pre svetlo neplynie - teoreticky, prakticky ti vyjde delenie nulou, čo sa nedá).

Keby si aj ty lietala skoro rýchlosťou svetla, to neznamená, že pre teba plynie čas pomalšie, ty by si ho vnímala normálne každú sekundu, ale keď by si potom zastavila, zistila by si, že už mám 60 rokov (napríklad). Sú to poznatky z Einsteinovej teorie relativity - špeciálnej - odporúčam si pozrieť, táto je relatívne pochopiteľná pre ľudí. Všeobecná teoria relativity už je hardcore, to nepochopí laik len tak.

Všetky dôkazy, ktoré doposiaľ máme, naznačujú, že v našom najbližšom okolí nie je žiaden inteligentný život. Evolúcia a vývoj zeme a života na zemi trvala prinajmenšom miliardu rokov. Keby som ja mal niekde založiť život, tak asi by som nechcel, aby trvalo miliardu rokov, kým sa z primitívnej prokaryotickej baktérie vyvinie človek.

Okrem toho s tým tvorením života to nie je také jednoduché. Odkiaľ pochádza prvotný materiál? Nie od Boha? Veru, nie od človeka. Umelé oplodnenie je o tom, že sa vezmú EXISTUJUCE spermie a vajička a tie sa "umelo" spoja v petriho miske, to ale nie je tvorba života ako takého.
Ak chce niekto tvoriť život mimo Boha, nech si zoberie elementárne chemické prvky ako vodík, kyslík, uhlík, síra, dusík, fosfor a nech sa páči, môže z nich tvoriť DNA. Ale aj keby sa to podarilo (čo je skoro nemožné), stále tie elementárne prvky nie sú výtvorom človeka, ale musí ich proste mať. Takže vlastne až keď zavrieš človeka do vákua a nebude tam mať nič, ani atómik. A z toho ničoho vytvorí život, potom uznám, že Boh neexistuje a že človek je boh. Lenže to sa nestane 🙂

dobryden
27. aug 2024

@thirstymonk Nie som fyzyk a ani nemam take znalosti ako ty.Ale myslela som to skor tak,na zemi plynie cas inak ako vo vesmire.Nie som si ista tymto tvrdením ale priklad my tu mame rok,kym kozmonauti vyslaní niekde do vesmírna to maju za par dni.
To umele oplodnenie,internet mal byt priklad,prvy clovek bol rad ak si zadováži potravu s zápalu oheň,dnes ludia dokazu umelo oplodniť, telefonovať.Pred miliónmi rokmi to bolo nemožné,co dokaze clovek za 1mil rokov?
Cize tie vyspelé civilzacie mohli takto s nami urobit pokus ,ako my pozorujeme svet bakterii pod mikroskopom.Ale je to len myšlienka,netvrdim ze to tak je,len mozno jedna z moznosti alebo skor napad.Ja som clovek ktory veri faktom.

morusha
27. aug 2024

@dobryden Tak keď veríš faktom, tak faktom zostáva, že ani tá iná civilizácia (čo tiež nie je dokázaný fakt,že existuje)by nevznikla len tak sama od seba a zároveň nestvorila tú našu len tak z ničoho. Ten prvopočiatok všetkého, prvý Hýbateľ bol, je a bude Boh.

dobryden
27. aug 2024

@morusha Na to ti neviem odpísať,lebo sama neviem.

morusha
27. aug 2024

@dobryden I.Kant, významný nemecký filozof je autorom výroku.... hviezdne nebo nado mnou a mravný zákon vo mne. To sú pre mňa dôkazy toho, že existuje Boh nado mnou a Boh vo mne.“ Čiže Boha možno spoznávať na základe Jeho stvorenstva ( ktoré Ho paradoxne popiera), ktoré nás môže svojou dokonalosťou uchvacovať a keďže je čistá Láska, tak aj vo svojom srdci, duši,mysli.

dobryden
27. aug 2024

@morusha Som rada ze mas v tom jasno.

thirstymonk
27. aug 2024

@dobryden No veď to tvrdenie som sa ti snažil objasniť. Rýchlosť plynutia času závisí od rýchlosti, lebo vo vesmíre je všetko relatívne. Aj teraz, keď si v pokoji sedíš a dlubeš do PC, v skutočnosti sa celá naša planéta otáča rýchlosťou asi 30km za sekundu (čiže za sekundu si z Popradu v Kežmarku). Energie, rýchlosti a vôbec všetko vo vesmíre (makrosvete) sú pre bežného človeka absolútne nepochopiteľné a nepredstaviteľné čísla.

Toto čo hovoríš, že pre kozmonautov uplynie niekoľko sekúnd a na zemi prejdú roky, to si mohla vidieť tak akurát v Startreku, alebo nejakom inom sci-fi. V skutočnosti je to naozaj tak, ale to by sa tí kozmonauti museli pohybovať rýchlosťou oveľa oveľa vyššou. Uviedol som ti ten vzorec a vezmem si na pomoc teraz AI:

Ak sa pohybuješ rýchlosťou 90km/h voči mne, tvoja sekunda trvá mojich presne 1.0000000000000036 sekundy. Je to nielen že očami nepoznateľné, ale ani prístrojmi nezmerateľný rozdiel. Preto nik, kto ťa príde navštíviť z Londýna, nie je o dva dni starší akoby mal.

Ak sa pohybuješ rýchlosťou 58 000 km/h, čo je aktuálne rýchlosť najrýchlejšej rakety, ktorú kedy človek vyrobil, tak jedna tvoja sekunda bude 1.000000001442044 mojej sekundy.

Ak sa pohybuješ rýchlosťou 200 000 000 km/s (pozor, za sekundu!), tak tvoj čas oproti môjmu by plynul o 34% pomalšie. Čiže o tretinu, to už je poznateľné. Kým u mňa prejde 10 dni, u teba len 8 a pol dňa. Lenže takúto rýchlosť prakticky nie je možné dosiahnuť. Aj keby si mala neviem aký motor, ako ľudia sme obmedzení našou skladbou tela, kostrou, svalmi atď atď. Pri preťažení 5G (čo znamená, že už ti hlava zaostáva za telom) by zrýchlenie na túto rýchlosť trvalo 47 dní. Momentálne nie je možné dosiahnuť takúto rýchlosť, aby dilatácia času bola viditeľná ľudskými zmyslami.

loliki
27. aug 2024

@thirstymonk Toľko čísel... wau! To si sám všetko prerátal o tom čase? Ako je možné, že život je krátky a školský rok je taký dlhý? 🙂 (Na odľahčenie.)

thirstymonk
28. aug 2024

@loliki nie, co si. Ako som uviedol, pouzil som AI - artifical intelligence, cize umelu inteligenciu 😅

loliki
28. aug 2024

@thirstymonk Kam ten svet speje? Už ani tá inteligencia nie je prirodzená.

thirstymonk
28. aug 2024

@loliki AI ma vo svete svoje miesto a bude to len lepšie. Nie je ešte dokonalá, robí chyby... vieš koľko energie by ma stálo to vypočitať kalkulačkou a papierom? By som ošalel :D Takto napíšeš AI čo ti ma vypočitať i ti to vypočita. Žiadny problem... Okrem toho AI sa nestane, že by zabudla niekde nulu, alebo niečo zle zrátala... máš tam 100% istotu pri výpočtoch. Pri slovných radách zatiaľ istota nie je 100%.

Strana
z3