icon

Ako sa vyrovnať so sklamaním z krajiny?

malena
3. jan 2025

Dievčatá, verím, že ma pochopíte a neodsúdite... Nielen že som stratila hrdosť, na svoju vlasť, ale začínam ju doslova nenávidieť. Odkedy slováci znovu zvolili smer,hlas,sns ale najviac sa hnevám na ich voličov. Poslednou kvapkou je Ficovo vyhrážanie sa Ukrajine. Veľmi osobne sa ma ta dotýka, moja dcéra študentka už druhým rokom doučuje slovenčinu ukrajinské detičky, ktorým rusi zabili otca, a niektorým aj mamu, ani sa to nedá vyjadriť slovami, čoho sme svedkom, lebo sa s nimi aj ich rodinami stretávame aj mimo doučovania. Viete aké to je pozerať na plačúceho chlapca, ktorému práve oznámili, že mu zabili otca na fronte, do zaslzených očí mladej ukrajinskej ženy rozprávajúcej o tom, ako jej rusi uniesli brata do zajatia a už mesiace o ňom netušia,je neskutočný rozdiel to počuť a vidieť na vlastné oči... A potom sa otočíte a počúvate od slovenských spoluobčanov, ako by ich utopili v lyžičke vody, lebo rusi sú naši bratia, lebo ropa, lebo hento, lebo tamto. Cítim takú strašnú zlosť, a nie je to len čo sa týka tejto oblasti, ale celkovo, čo stvára táto vláda, ako nám všetko zrušili a zavádzajú nové dane, a pritom oni si pridávajú, šetria len na nás... Najnovšie povolili dovoz radioaktívneho odpadu na SVK, sme jednoducho odpad pre ostatných. Ako sa s týmto všetkým vyrovnávate vy ?

ahhola
3. jan 2025

@stanulienkat ty mi tiez mozes...
A nelajkuj mi ine prispevky, ako to casto robis.

kittykat22
3. jan 2025

@malena uprimne nechapem tieto veci nenavisti. Problem je, ze ste nikdy nemuseli ani pohnut prstom aby bolo na Slovensku dobre. Vsetci sme sa viezli na tom, ze tu ludia odskakali komunizmus, obsadenie Nemeckom/Ruskom, biedu, uplne zufale zdravotnictvo. A teraz sa mate postavit a nesuhlasit, vytvarat odpor tak sa idete zosaliet. Ja vam nechapem fakt. To si fakt myslite, ze teraz sa tu budeme mat vsetci ako v rozpravke a nepohneme ani prstom? Slovensko nie je jedina krajina ktora ma problemy. Polsko, Madarsko, Rakusko, Nemecko, Anglicko, Spanielsko, Svedsko ... vsetci maju problemy. Ale len u nas sa fnuka ako sa citime trapne. Ale tym sa situacia nezmeni.

stanulienkat
3. jan 2025

@ahhola 🤦‍♀️ok, nebudem. Lajkujem prispevky mnohym babam, aj ked v inych temach s nimi nesuhlasim. A predstav si, ze aj ony mne lajkuju. Aj ked v inej teme ma idu zozrat.

mircalla
3. jan 2025

@kittykat22 A ako by si si predstavovala vytvaranie odporu? Vsak konkretizuj. Nemam totiz pocit, ze som nepohla prstom. Pokial viem ty si odisla do zahranicia, potom si sa vratila. Ja som tu stale ostala napriek vsetkemu. Platila dane, pracovala.
Inak mam nejasny pocit, ze si fanusik vladnej koalicie, ak si dobre pamatam z inych diskusii, takze uplne asi nemas k teme co povedat a si spokojna.
Neporovnajme sa s krajinami ako Svedsko ci Rakusko, ktorym nesiahame ani po kotniky. Dokonca sa neporovnavajme ani s Polskom.

malena
autor
3. jan 2025

@renesance80 bomby dopadajú aj na Kyjev, aj na iné oblasti, jednoducho, už krajina nie je bezpečná, nikdy neviete, kde budú bomby dopadať, ... nehnevajte sa, ale ak môj súcit a empatiu voči nevinným deťom, ktorí za nič nemôžu a nič nerozhodujú, nazývate vyplakávaním... alebo chodte im povedať, že tu vlastne nemajú čo robiť. A taký detail, ukrajinci tu pracujú, nakupujú a tým míňajú peniaze, keby sa jedného dňa všetci zdvihli a odišli naša ekonomika by to silno pocítila...

stanulienkat
3. jan 2025

@kittykat22 ano, aj okolite krajiny maju problemy. Ale v nijakej krajine nemaju take percento dezolatov, co veria v hoaxy. Sme svetova jednicka. Kym my sa vraciame spat vo vsetkom, tak nas uz predbehli krajiny, ktorymi sme v minulosti pohrdali-napr. Rumunsko, Bulharsko....
Pozri kam sa pomaly Europa ubera. My sa uberame do putinovej riti. To je rozdiel medzi nami a zvyskom vyspelej Europy. Preto ten narek. Po Meciarovi sme sa spamatavali roky rokuce. Skody po tejto bande sa budu napravat desatrocia. A ked ty nebudes mat raz dochodok, potom si spomen aku cvargu si volila a neobvinuj nikoho, kto bude o 20 rokov vo vlade. Lebo tito volici si nedaju dokopy suvislosti s Ficom vybrakovanou statnou kasou.

kittykat22
3. jan 2025

@mircalla pises to akoby som v cesku neskakala 4 roky v protestoch proti Babisovi. Ty si myslis, ze Ceskom na tom bolo lepsie? Nie nebolo. Teraz tam konci vlada ktora to mala spasit - co nespasila :D a tak sa bude protestovat znova. Vytvaras odpor na sietach, debatujes o tom, riesis volby, pytas sa ludi a dookola protestujes ako idiot. Niesom si ista, ci si odkracala 1/10 z protestov ktore som odkracala ja v Cechach.
Ako tym, ze zalozis ruky a povies - ale co s tym, sa asi nic nezmeni. A je uplne jedno kde som CR alebo SR, pretoze v CR to bude tiez pruser. Nabehne Babis a uz ide rusit cast ceskeho rozhlasu, opice ANO sa vratia a pomstia vsetkych ktori ich zo sedla vysupli. Tam to bude tiez vesele.
Ale beriem to tak, ze jednoducho teraz nie je dobra doba, tak sa treba postavit, riesit, protestovat a bude lepsie. To, ze sme sa tu mali 20r ako prasata v zite je fakt zlata doba. Pozri sa do minulosti.

mircalla
3. jan 2025

@kittykat22 Tak vacsina tvojich prispevkov na tomto fore je nadavanie na Ukrajincov, takze uplne nechapem, o co ti vlastne ide. Tiez nechapem, ako tu tvrdis, ze tu ludia nepohli prstom, ked si sama odisla...a nevies, kto bol na akych protestoch ci v akych diskusiach. Ale najma, ze hodnotis, pritom si tu nezila a zdrhla si prec. My tu zijeme

kittykat22
3. jan 2025

@stanulienkat tak musis dookola opakovat a vysvetlovat. Ja som tiez teraz hovorila ze skutocne Rusko nenapadlo Ukrajinu, hovorila som ako odovzdali jadrove zbrane, hovorila som rozdiel medzi spravami a hoaxami. Ano, robim to co vsetko co pises.

kittykat22
3. jan 2025

@mircalla ja si myslim, ze Ukrajinci su vyuzivany statom ako lacna pracovna sila. Neviem kde si vzala, ze na nich nadavam. Vytacaju ma, ze su arogantni v obchodoch a sluzbach - co je pravda. Ale to by som nadavala aj keby boli z Marsu. A to nie je nejaky odpor proti cudzincom. Je to jednoducho to, ze sa spravaju ako sa spravaju. V Prahe bolo aj milion vietnamcov a slovakov ale s nimi problem nikdy nebol.

malena
autor
3. jan 2025

@kittykat22 mýlite sa, ja som ako 16- nástročná v roku 1989 stála na námestí v Bratislave, takisto v Senici, vždy som bola odbojná aj v škole, na hodine občianskej náuky som učiteľovi povedala, že nesúhlasím s vedúcou úlohou KSČ, uzavretými hranicami, atd Vyrastala som v rodine, ktorá nenávidela boľševizmus, rusko, môj otec bol na vojne u práporu PTP / pétepáci/, nikdy nevstúpil do komunistickej strany, nikdy sa nepodvolil režimu, povedal, že aj keď nebudeme mať žiadne výhodu, on chrbát neohne a ja som si ho veľmi vážila, bol to výnimočný človek...

kittykat22
3. jan 2025

@malena jednoducho je kriza a bohuzial sa musime postavit za to, comu verime. Netreba stracat nadej. Urcite si citala neznesitelna lahkost bytia a videla ti teraz vlny. Ano, su obdobia, kedy bolo tazko - ovela horsie ako je teraz. Ale tak to chodi. Raz sme dole, raz sme hore. Nastastie sme stale v EU, sme v NATO, zdravotnictvo funguje, social ako taky funguje a sme este stale bezpecna krajina. Netreba sa zameriavat len na tie negativne veci. Ale odpor musi byt :D

mircalla
3. jan 2025

@kittykat22 Konkretne tu. Osobne mi pridu tiez dost nevychovani, ale nie som nimi nejako posadnuta

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/odchod-zo-slovenska-do-ciech-2/?page=3

A mimochodom tiez som ako 17rocna stala na namesti ako studentka prveho gymnazia, co za zapojilo do protestov. Moj otec komunista sa so mnou pol roka nebavil a nesiel mi ani na stuzkovu

mircalla
3. jan 2025

@kittykat22 Neviem, ale videla som par map, kde sme co sa tyka bezpecnosti na urovni Balkanu a Bieloruska. Pises, ze sme raz hore a raz dole, no nie....my sme hore nikdy neboli, ideme strmo dole...Vsak hadam mat daky prehlad a a vies, ze si poziaciavame aj na vyplatu dochodkov
Osobne si nepamatam obdobie, kedy bolo horsie ako teraz, vzdy tam bola daka nadej, teraz uz nie je. 90roky, Meciar a organizovany zlocin boli otrasne, ale nemyslim, ze horsie ako co sa deje od roku 2020

mircalla
3. jan 2025

@kittykat22 A k tomu fukcnemu socialu - vies, ze si na to poziciavame, nesetrime, zase si poziciavame este viac (socialna poistovna ma sekeru jak svina), ze je to cesta do pekla a na nase dochodky uz nebude z coho a my veselo vyplacame akoby nic aj 13. dochodky. Hovno social funguje, to je len iluzia, nebud prosim ta naivna.
Zahranicna situacia tiez nanic, niekde som citala tvoje prispevky, ze sme v NATO, neni sa coho bat...obavam si, ze si opat dost naivna.

malena
autor
3. jan 2025

@kittykat22 áno, ale nemôžem si pomôcť, možno to mám aj hlbšie pozadie, tým, že som vyskúšala život inde, dosť ma zasiahol ten rozdiel, a nielen čo sa týka životnej úrovne, ohromilo ma, ako si ľudia napr. v tom Švajčiarsku chránia prírodu, zeleň, parky majú všade, uprostred miest, po okraji, všade, kde len oko spočinie, často sme chodili do Alp, tam nevidíte takú bujnú devloperskú výstavbu ako napr u nás v Tatrách, tam keby robili developeri to čo u nás, tam by ich v zuboch rozniesli... Fascinovala ma takisto mentalita ľudí, ochota pomocť neznámemu človeku, láskavosť, zdvorilosť,... teda aspoň vtedy, neviem, možno teraz je to už iné...

mircalla
3. jan 2025

@malena Ja si myslim, ze vela ludi sa u nas budu vzdy taki burani...chyba im vzdelanost, ziju vo svojich kolajnickach, o nejakej civilizovanosti nemoze byt ani reci.
Tiez sa obavam, ze mnohi maju v sebe hlbokozkorenene to socikovske myslenie stat nech sa o mna postara, ini kradu, budem aj ja....Tu nikdy nebude dobre, mam pobehany cely svet, viem, co com hovoris. Optimistom som uz bola....

malena
autor
3. jan 2025

Fico má 60 rokov, ešte kľudne 20 rokov môže byť v politike, aj so smeráckohlasáckou mafiou, mám obavu, že tu budú vládnuť ešte ďaľšie 2-3 volebné obdobia, idú meniť aj volebný zákon, takže pozor na to sns, je mi zle z tej predstavy... Jeho voliči to je sekta s vymytými mozgami, keby nariadil vodca verejné popravy, tie ovce by stáli v rade, ...

mircalla
3. jan 2025

@malena Samozrejme, ze budu. Pretoze taki su slovaci. Chcu ich a vyhovuju im, tak ako chceli Meciara. Vsak si zober to politicke spektrum od SNS, po Smer, Republiku....a opozicia tiez dost slaba a neschopna

malena
autor
3. jan 2025

@mircalla uah, tvoj otec iba potvrdil, čo boli komunisti zač...

klementinka58
3. jan 2025

Ja pracujem s mladymi ludmi cca 25 az 27 rokov a tam sa velka vacsina hlasi k Ficovi a rusku a su spokojni. Netusim cim to je,ale ma to nemilo prekvapilo. Je to generacia co ich rodicia nezazili vojnu a vpad rusov, no ale aj tak.....smutne

ibatanecnica
3. jan 2025

@malena prosim ta ukludni sa. Mas na vyber bud budes respektovat vysledky volieb alebo odides do inej krajiny. Keby vyhrala ina strana zle by bolo druhej polovici ludi ale.ich volici by vyskakovali ako treba respektovat vysledky. Kedze dostali.najviac . .A nie nevolila som Fica. A ani v buducnosti ho neplanujem.volit. ale co si ludia zvolili to tu je.

malena
autor
3. jan 2025

@kittykat22 ja mám kamarátku ukrajinku, úplne skvelá baba, sprevádzala som skupinku ukrajiniek s deťmi na zájazdoch, nikto z nich nie je arogantný, samozrejme, nájdu sa všade takí aj onakí, načo zdôrazňuješ, že sú takí práve ukrajinci, ... zrovna my slováci môžme tak pozerať na niekoho cez prsty, my taká diera EU, keď aj v Rakúsku mali nápisy : prosím nekradnite.

ibatanecnica
3. jan 2025

@malena a co.ti brani odstahovat sa ked ti je tak zle.

rikarika
3. jan 2025

@malena nečítala som celú diskusiu, ale vzhľadom k tomu, že roky rokúce naprieč celým slovenskom sa svetonázor slovákom vysvetľoval len v dvoch inštitúciách - kostol a krčma, to dnes na SVK vyzerá tak, ako to vyzerá.

malena
autor
3. jan 2025

@marsmykkok viem plynulo francúzsky a komunikatívne anglicky, učím sa nemecky, škoda,že v školách za socíku bola sa vyučovala iba ruština a nie taká nemčina, veľká škoda...

tykat
3. jan 2025

@malena k tej ochrane prirody vo Svajciarsku... mna "ohromilo" ze napr.vobec netriedia odpad, co mi pride uplne nepredstavitelne. Vsetko ide do spalovne. Mne az ruky cukalo ked som vsetko hadzala do jedneho kosa.

rikarika
3. jan 2025

@tykat a ty vieš, kde skončí to naše triedenie odpadu vo finále?

malena
autor
3. jan 2025

@yoxinka výstižné

tykat
3. jan 2025

@rikarika kde?