icon

Ako sa vyrovnať so sklamaním z krajiny?

malena
3. jan 2025

Dievčatá, verím, že ma pochopíte a neodsúdite... Nielen že som stratila hrdosť, na svoju vlasť, ale začínam ju doslova nenávidieť. Odkedy slováci znovu zvolili smer,hlas,sns ale najviac sa hnevám na ich voličov. Poslednou kvapkou je Ficovo vyhrážanie sa Ukrajine. Veľmi osobne sa ma ta dotýka, moja dcéra študentka už druhým rokom doučuje slovenčinu ukrajinské detičky, ktorým rusi zabili otca, a niektorým aj mamu, ani sa to nedá vyjadriť slovami, čoho sme svedkom, lebo sa s nimi aj ich rodinami stretávame aj mimo doučovania. Viete aké to je pozerať na plačúceho chlapca, ktorému práve oznámili, že mu zabili otca na fronte, do zaslzených očí mladej ukrajinskej ženy rozprávajúcej o tom, ako jej rusi uniesli brata do zajatia a už mesiace o ňom netušia,je neskutočný rozdiel to počuť a vidieť na vlastné oči... A potom sa otočíte a počúvate od slovenských spoluobčanov, ako by ich utopili v lyžičke vody, lebo rusi sú naši bratia, lebo ropa, lebo hento, lebo tamto. Cítim takú strašnú zlosť, a nie je to len čo sa týka tejto oblasti, ale celkovo, čo stvára táto vláda, ako nám všetko zrušili a zavádzajú nové dane, a pritom oni si pridávajú, šetria len na nás... Najnovšie povolili dovoz radioaktívneho odpadu na SVK, sme jednoducho odpad pre ostatných. Ako sa s týmto všetkým vyrovnávate vy ?

kittykat22
3. jan 2025

@malena lenze slovaci v zahranici nikdy nemali davky ani socialne byvanie. Nikdy nemali status uprchlika. Neviem ci vies, ze slovaci v zahranici muklovali v skladoch, v restauraciach, na stavbach, umyvali riady, podlahy, behali pod agenturami v najhorsich poziciach aj 2-3 roky kym dostali nejaku fajn pracu. Slovaci nikdy nenatahovali ruky do systemu a vzdy makali. Nemozes ich porovnavat s utecencami z Ukrajiny ktori dostanu byvanie, vsetko maju platene a este 400e mesacne :D (pisem o Nemecku. V cechach mali tiez socialne byvanie a davky pomerne dlho. Dodnes nemaju registrovane auta ani STK) O tom sa slovakom v zahranici nikdy ani nesnivalo. A slovaci ale boli vzdy kukacky. jednoducho sa niekde odstahovali, zapadli a prijali jazyk a kulturu. Na rozdiel od poliakov ktori otvaraju obchody, turkov ktori maju vsade sladkosti - slovaci toto nerobia. Ti zapadnu a ziju stastne do konca dni.
To sa slovakom v zahranici musi nechat - vzdy vedeli dobre pracovat, vzdy vedeli zapadnut a jednoducho ti, co sa stahovali do zahranicia poslednych 20 rokov boli fajn pristahovalci.

kittykat22
3. jan 2025

@malena napriklad v takom anglicku. Nejake solo byvanie nehrozilo. Odisli sme tam a zili sme aj 5 rokov po spolubyvani aby si clovek vobec mohol dovolit nieco lepsie. V zahranici to maju slovaci velmi tazke. A ja viem ako si teraz myslia ludia, ze sa niekde odstahuju a bude to tam super - no nebude. Bude to tazke. Ale co vnimam je, ze slovaci sa hrozne radi stazuju, nonstop vsetko paroduju a povysuju sa nad ostatnych. To vnimam viac ako u inych narodov. Nemam to rada. Slovaci nevedia moc drzat spolu. Co je zvlastne, pretoze z historie viem, ze sme tento problem nemali. Mozno potrebujeme povzbudit.

jamimo
3. jan 2025

@tykat mňa sa síce nepýtaš, ale napr. aj tu... Vozia a spaľujú aj odpad z Talianska 🙄
https://www.pcla.sk/sk/stranka/spalovanie-odpadov

malena
autor
3. jan 2025

@bubuska Ďakujem, idem pozrieť...

jamimo
3. jan 2025

@tetapetra odporúčam knihu

paradajkova
3. jan 2025

@procrastique ja poznam niekolko ludi z tej kategorie volicov Smeru, hlasu, sns. Ani jeden z nich nieje zly clovek. Napriklad, zena, 60tnicka, cely zivot nevytiahla paty z rodnej dediny, nema internet, chodi do prace v dedine, ktora je roky pro SNS, lebo starosta je SNS, tak voli SNS. Starosta posobi slusne, sama som sa s nim osobne rozpravala, mily clovek. Jednoducho mu veri, ked povie, ze chodte volit SNS, ludia idu. Dalsi priklad, opat 60tnici, manzelia, staraju sa este o choru mamu, pestuju si na zahradke veci, ziju si svoj zivot, maju 40tnika syna co im tyzdenne posle 10 nezmyselnych clankov, su v uzavretej bubline jeho dezinfromacii, volia Smer. Vela ludi co poznam, co volia Smer, SNS, Hlas netusia co tie strany povedia, co robia, ake zakony prijimaju. Podobne to mam z pocutia od ludi, co maju tiez v rodine volicov smeru/hlasu/sns. Vela krat to nekoresponduje s tym, ako sa ludia spravaju na internete, to co vidno aj v tejto diskusii. Samozrejme najdu sa aj ti, co budu omielat kazdy jeden hoax, ktory sa objavi na internete a vykricia vramci politickej hadky aj osobne kadeco. Dokonca viem aj o cloveku s ktorym som sa osobne rozpravala a odisiel do Ruska. Ludia su rozni. Ale nemozem povedat, ze osobne poznam jedneho cloveka, ktory je vyslovene zly a volic sns/smeru/hlasu. Dokonca ani ten co odisiel do Ruska, pomateny trochu to ano, ale zeby sa mi javil ako zly clovek to nie. V zmysle, ze napr. kradne, vedome podviedol niekoho a pod.

Viem o niekolkych prospecharoch z pocutia, ze majitel firmy, ktora dostava zakazky od Smeru, povie zamestnancom, ze ak smer nebude vo vlade, mame po zakazkach a budem prepustat. Tohto cloveka by som definovala ako zleho, nepoznam ho vsak osobne, nikdy som sa s nim nerozpravala.

Smer/Hlas/Sns potrebuju stratit na podpore. To sa vsak nikdy nestane, ak budeme ich volicom nadavat a nenavidiet ich, lebo tym ich len hlbsie uzavrieme do bubliny z ktorej sa tazko dostava.

ibatanecnica
3. jan 2025

@jamimo mna vie ''rozculit'' ked sa na rozne klimaticke krizy presuvaju lietadlami a lietaju hadam castejsie ako my jazdime autami. Sami kaslu na ekologiu ale druhych by riadili

jamimo
3. jan 2025

@ibatanecnica ojojój, takých príspevkov som tu ja už popísala. A dostala som hubovú polievku 🤭

malena
autor
3. jan 2025

@kittykat22 ano súhlasím, sama som po ukončení štúdia v Ženeve odišla do Londýna, a tiez som preskákala všelijaké práce, od práce čašníčky v londýnskom pube po asistentku v uk firme, môžem povedať, že moje roky života v zahraničí patrili medzi najkrajšie v živote, by som mohla román napísať o svojich zážitkoch...

jamimo
3. jan 2025

@paradajkova prepáč, ale súcitne ti musím napísať, že si naivná. Ak niekto volí takú mafiánsku bandu, keď aj sicílska mafia a balkán biznis pôsobí amatérsky, tak zjavne súhlasí s jeho názormi, činmi, rétorikou. Napr. moja svokra, vulgárne sa vyjadruje k LGBTIQ komunite (nemá dôvod, v živote gaya asi nestretla, nerozprávala sa s ním...) , vulgárne a dehonestujúco rozpráva o ŤZP ľuďoch, komunisti boli super (neviem čo bolo na tom režime super, keď zoštátňovali súkromné majetky, utláčali a trestali inteligenciu, uznávali len pochlebovačov, bonzákov, ŠTB...), schvaľuje vraždu Jána a Martiny (mal byť ticho a mohli ešte žiť, načo rýpal do vecí, ževraj čo ho bolo potom...), keď sú kauzy verejné a zároveň občan schytá aroganciu a mastný flusanec medzi oči... Nazýva sa to tichý súhlas skupinovej dynamiky, kedy prihliadajúci šikane súhlasí s agresorom 👆Volič tohto typu je pre mňa mentálna stoka, vizitka úbohosti a zníženej mentálnej kapacity. Zároveň dosť veľká sociálna vzorka a vizitka. Škoda, že v tom Augiášovom chlieve musia žiť aj ostatní 🤔 Prepáč, že to nedokážem/e akceptovať 🤷‍♀️
PS: je mi úplne jasné, že krv nie je voda a gény nevyčúraš.

malena
autor
3. jan 2025

@paradajkova pravda, avšak fico nalákal svojich voličov hlavne na proruskú notu...

malena
autor
3. jan 2025

@jamimo výstižné, pre mňa sú volič tejto koalícia morálne dno, teda česť výnimkám, sú takí, čo sa uvedomili, ale napr môj brat je často agresívny aj v bežnom živote, a teraz sa jeho agresivita prejavila vo vzťahu k ukrajincom, ... je totálny proruský magor, ... a samozrejme všetky hoaxy má vychytané...

paradajkova
3. jan 2025

@jamimo a je tvoja svokra aj inak zly clovek? Ked uplne odhliadnes od politickych tem.

Ja rozumiem uplne co pises, ale toto su vstepene dezinformacie co ti volici opakuju, lebo im to niekto vtlkol do hlavy. Podobne ako ked bola kedysi vstepena nenavist voci Slovenskym madarom. Teraz trapi niekoho na Slovensku, ci je jeho kolega povodom slovensky madar? No mne sa nezda. Lebo to nieje politicka tema.

Zaujimali by ma nejake data, ze kolko ludi je ako tvoja svokra a kolko ludi je takych ako poznam ja. Ak vsak hodime vsetkych do jedneho vreca, pomahame len Smeru. Myslis, ze niekto z tych volicov sa zazracne zobudi jedneho dna a uvedomi si, ze urobil chybu? Obzvlast ak sa uplne odcudzime a prestaneme sa s tymi volicmi rozpravat? Naozaj je podla niekoho dobra cesta ich nenavidiet? Co tym docielime?

jamimo
3. jan 2025

@paradajkova po pár príkladoch (a to je slabý odvar...) čo som napísala, myslíš tú otázku vážne? To ako keby si sa opýtala, či je volič Kotlebu dobrý človek. Bože, daj mi silu 🤦
PS: nikde nepíšem, že by som nenávidela svokru, mám však reálny a triezvy názor na to, čo predvádza. Poznám ju 25 rokov, môžem akokoľvek argumentovať, vysvetliť, porovnávať, použiť fakty, kauzy... Zbytočne. Keby jek debilita kvitla, mala by som pocit, že som žila v Rajskej záhrade 🙄
PS2: Nepotrebujem ju vo svojom živote, osobný kontakt
tak 2-3x do roka. Dokonca chlap sa vyjadril, ak by skonala, nešiel by jej na pohreb. Neoddelili sme sa, nikdy sme neboli ako ona, nič nás nespäja, proste sme asertívny a nesúhlasíme s takými názormi.

paradajkova
3. jan 2025

@jamimo tvoje priklady su vsetko politicke temy, preto sa pytam ci je realne zla osoba, alebo je nacisto zmanipulovana. Aj obycajny clovek sa vie dostat do stadia, ze mu uplne vymyju mozog.

To co pisem, pisem z dlhorocneho pozorovania politiky, roky sa bavim s ludmi o politike, uz desatrocie ma desia dezinformacie a stav spolocnosti. Toto co sa deje, nieje novinka vo svete. Avsak prave preto ja osobne hovorim, ze nenavist nieje cesta. Nenavist jeden voci druhemu je to, co dezinformatorom vyhovuje. Ak vylucime tychto ludi z nasej spolocnosti, prestaneme s nimi komunikovat, uskodime nam vsetkym.

Realne mi povec, co tym, ze budes toho cloveka nenavidiet docielis? Ak mi to vysvetlis, ako takto pomozeme situacii, tak budem rada, obohati to moj pohlad na vec.

paradajkova
3. jan 2025

@jamimo a volic Kotlebu je dokonaly priklad. Vies kolko volicov Kotlebu, ked kandidoval v BBSK netusilo ani co je Kotleba zac ? Isli volit z trucu proti Smerakovi. Par percent z toho boli realne nackovia co ho volili, inak ho volil kludne ujo, co ti poleje zahradu, ked ides na dovolenku.

jamimo
3. jan 2025

@paradajkova no a predsa si nemôžem myslieť o ujovi (ak sa stotožňuje s Kotlebovskými názormi, správaním a prejavom), že je dobrý človek 🤔

paradajkova
3. jan 2025

@jamimo poviem ti, ze ujo co ho volil, v zivote Kotlebu ani nepocul. Asi ani na obrazku by ho nevedel teraz uz po rokoch odlisit. Aj toto su volici, ver ci nie. A toto su prave volici, ktorych potrebujeme ziskat. Ak vsak kazdeho odsudime hned po tom co mu z ust vylezie, ze volil Smer a nadame mu, tak si rovno zavrieme dvere.

paradajkova
3. jan 2025

@jamimo ja jednoducho tu nenavist vidim ako nieco, co pomaha skor druhej strane. Nevidim na nej nic prospesne pre nas.

jamimo
3. jan 2025

@paradajkova nie je to nenávisť. Je to vyjadrený nesúhlas. To je také typické prízemné, zaužívané v spoločnosti (a ty to tiež tak prezentuješ) = Nesúhlasíš so mnou, si proti mne-nepriateľ. 👆 Ja. nemám primitívne myslenie a neudržiavam kontakty s mentálnymi atlétmi 😉
Ja mám rada serióznu diskusiu, keď sa povie A, tak nech aj B+C, nech je to z akéhokoľvek fan klubu. Bohužiaľ, s voličmi danej bandy sa konštruktívne diskutovať nedá. Protéza sklapne a opar zhnitých slov a vyjadrení rýchlo mizne.

jamimo
3. jan 2025

@paradajkova nenadávam nikomu. Bohužiaľ, nepoznám jedinú voličskú úderku dnešného chlieva v republike, ktorá by si dala vysvetliť klady a zápory.

malena
autor
3. jan 2025

@mircalla začínala som si myslieť, že som sama, lebo v mojom okolí to tak neprežívajú ako ja.

paradajkova
3. jan 2025

@jamimo ja tiez vyjadrujem nesuhlas, vzdy slusne poviem ako sa veci maju. V zivote som nikdy nebola ticho, ak niekto spustil dezinfo reci. Niesom ten clovek, co povie, ze ved sa nepodme o tom rozpravat, lebo .. Ak niekto povie dezinfo, reagujem vzdy. Oznacit vsak niekoho ako mentalna stoka je tiez nadavka podla mna. A naozaj nerozumiem naco je to dobre.

Ked sa s tymi ludmi nechces rozpravat, jasne, je to tvoja vec. Ja sa rozpravam s kymkolvek.

a napriklad po hodine rozhovoru so spominanou SNS volickou som dostala prislub, ze bude volit Korcoka. Ci to naozaj urobila, to netusim.

ahhola
3. jan 2025
ahhola
3. jan 2025
jamimo
4. jan 2025

@paradajkova ak niekto súhlasí s tým, čo sa v dnešných časoch v SR predvádza, a zároveň podporuje, tak áno, je to mentálna stoka.

slovakboy
4. jan 2025

@malena nebav sa o týchto veciach s bratom. Musíme si uvedomiť, že žijeme možno predvojnovú dobu a skôr či neskôr dôjde k vojne aj inde ako na Ukrajine a v Palestine. Zlu sa javí dobro ako zlé a sprostote sa páči sprostota. Terajšia doba je podobná ako bola tá pred druhou svetovou vojnou. Ľudia sa zafarbujú a hovoria, že nič nie je len dobré a len zlé. Ale to nie je pravda. Zlo existuje a stačí sa pozrieť do histórie. Na Slovensku mala fašistická strana podporu 60% obyvateľstva. Napriek tomu tu boli ľudia, ktorí Židov zachraňovali. Nedeje sa nič čo by tu už tisíce krát v hostórii nebolo. Nástup zla. Neboj sa. Len ostaň pokojnä a buď rada, že si na tej správnej strane. Nevenuj pozornosť tejto vláde ani dezolátnom. Nevyslovuj ani mená tychto ľudí, len im to dáva väčšiu moc. Všímaj si na Slovensku aj tie dobré veci. Sú tu stále dobrí a nezmagorení ľudia. Im venuj pozornosť a komunikuj s nimi. Práve to aj teraz robíš. A ja tiež.

ahhola
4. jan 2025

@slovakboy iste, slovaci mali vidiet az za roh, v dobe informacneho temna a zidovskej obci das dokazy pod hubu a Neveria. Ved nemci su predsa civilizovani, kulturni, vyspeli... ⚡⚡Ti dvaja V+W zachranili 1/3 budapestianskych zidov, ked zidovska obec usudila, ze ano, dolfi ich likviduje (v krempec od Alberta Speera, ktory ich navrhol a rozkreslil do poslednej tehly) a po zatknuti sa tvaril ja nic, ja muzikant a museli to byt zabavne historky z KT, (ked trochu popili a nikomu sa nechcelo zhasnut, tak z pelechov odstrelovali ziarovky, z coho navrhol tienidla na lampy, skoda mlcat) ked bol celebritou v Berline.🇩🇪

Ako Hitlerov minister zbrojného priemyslu rozhodoval architekt Albert Speer o miliónoch väzňov v pracovných táboroch a bol za to v Norimbergu odsúdený ako vojnový zločinec. Ale po svojom prepustení spolupracoval na filmovej spovedi, ktorú mala v 70. rokoch točiť americká filmová spoločnosť Paramount a režírovať Stanley Kubrick. Čo sa stalo, že autobiografický dokument nikdy nešiel do kín?

Keď ho 1. októbra 1966 po 20 rokoch prepúšťali zo špandauského väzenia v západnom Berlíne, mal už zase postavenie celebrity.

A nielen v Nemecku – na medzinárodnom norimberskom súde ako jeden z mála obžalovaných prejavil ľútosť a jeho dovtedy publikované rozhovory v časopisoch naznačovali, že aj na slobode bude s médiami ochotne komunikovať.

Nielenže môže objasniť, prečo sa Nemci v 30. rokoch minulého storočia nechali presvedčiť o svojej predurčenosti na riadenie Európy, šesťdesiatjedenročný insider mohol zblízka vykresliť „korene zla“, ktoré publikum tak priťahujú. Patril predsa k najbližším Hitlerovým spolupracovníkom a svetu tak mohol odhaliť tajomstvá, ktoré po samovraždách Hitlera aj jeho pohlavárov, ako boli Göring, Himmler alebo Goebbels, zostávali nedopovedané.

lauricka
4. jan 2025

@malena Mám to rovnako. Neskutočne ma uráža, čo fico a jeho banda, súčasná koalícia, rôzni ministri a rôzni primitívi na dôležitých postoch konajú, ako sa vyjadrujú. A keď povie, že v mene Slovenska, mňa to neskutočne vytáča. Strašne ma zaráža akú obrovskú časť národa máme nevzdelanú, hlúpu, veriacu blbostiam. Totálne nepoučenú napriek tomu, čo sme si s rusákmi zažili. A s komančami tiež. Je to tragédia pre túto krajinu, strašne zaostávame a budeme ešte viac. Zobrali nám nádej na nejakú budúcnosť normálnu pre naše deti. Človek fakt aby sa hanbil za túto krajinu.

lauricka
4. jan 2025

@janka_23 tí, čo volili túto bandu nie sú ani schopní rozumieť, čo sa v skutočnosti deje a čo tí ich pánbožkovia vo vláde robia