icon

Ako sa vyrovnať so sklamaním z realitného makléra?

2. aug 2024

Zienky, dnes ma uplne rozhodil jeden realitak. Pozerali sme starsi RD, boli sme dohodnuti tak, ze zavolam architekta a pojdeme to pozriet, pozreli sme to tyzden dozadu, isli sme na dovolenku, vedeli o tom, dnes mu volam, ze on robil obhliadku a dom sa na 90% predal. Uplne som hotova z toho, len placem. Nechapem aka svina to je, ked porusil to, co sme sa dohodli.
Som ja normalna, alebo pobedzte mi prosim nieco co ma upokoji, som uplne hotiva z toho

hendikep
2. aug 2024

No ja neviem…keby si realitakovi povedala ze ho beries a o tyzden podpises papiere tak by to bolo mozno ine ako to, ze o tyzden prides este len s projektantom. Je maximalne naivne az drze narokovat si aby Ti rezervoval dom ktory si chces vlastne len druhy x obzriet a dokonca az o tyzden, ked maju ineho kupcu ktoreho zaujem je zjavne vaznejsi nez ten Tvoj … plus, kto vie ako dlho sa dany dom predaval… tak snad realitak nebude hladovat preto aby si Ty dovolenkovala a potom este rozmyslala ci ho beries. Fakt nechapem z akeho titulu si narokujes nato naco si narokujes, ale ten realitak nepochybil a dovolim si tvrdit ze takto by sa zachoval kazdy kto ma rozum.

sardinka32
2. aug 2024

Bohužiaľ, toto je realita dnešných dní. Ústne dohody neplatia, reč peňazí má navrch. Keď mal už toho druhého záujemcu a boli ste prví dohodnutí, mal Vám zavolať, ako sa veci majú a či teda beriete, lebo ho ihneď predá inému...nič by ho to nestálo. Možno čosi prihodili...či už predávajúcemu alebo skôr priamo tomu realiťákovi. Alebo ak z Vás vytušil, že vydumujete a že by možno ste odskočili od kúpy, predal tomu, kto to bral aj bez architekta...easy money.

autor
2. aug 2024

@30katrusa40 mne odporucili projektanta. Len 4 dni dovolenky mi trvalo najst dakoho kto pride to pozriet, vsetci boli obsadeni... boli sme v tom, ze dom sa nekupuje ako byt, ze pridem a kuknem. Tam musi prist minimalne statik hlavne ak su to take stare domy. Makler vedel, ze to chceme, ale potrebujeme to detajlnejsie obzriet. Zial, ani ti projektanti nepridu za jeden-dva dni :(

autor
2. aug 2024

@sardinka32 asi takto to bolo...ako si napisala...pretoze ten dom sa nevedel predat 3/4 roka... kym sme poobvolavali ludi, co by boli schopni sa pozriet...urcite to nebolo seriozne jednanie...keby bol seriozny, zavola, ze ma kupca...takze takto sa veci maju...o to viac ma to zlozilo, lebo ja pozemok mam krasny na stavbu RD, ale nemozem tam stavat, lebo mesto to natahuje a ver, ze za 200 000 eur kupit stary dom je ciste terno teda a investuje clovek do odbornika na posudenie..

autor
2. aug 2024

@hendikep ale ja som povedala, ze mam zaujem vazny, ze bohuzial, ideme n dovolenku, ale pridem hned s projektantom...

autor
2. aug 2024

@hendikep dovolenku sme mali vopred zaplatenu, nemala som tam koho poslat len tak :(

alickapusinka
2. aug 2024

Pomahám znamemu predavať reality pokiaľ ste sa len dohodli ústne že tam niekoho donesiete RK nemusi vôbec na to pristupiť. Ak ste malý tak strašný ale tak veľky zaujem na to slúži zaloha a rezervačna zmluva vtedy už sa nekomunikuje dá sa že je to rezervovane.Nikdy som nepočula ked niečo predavame že aby predavajuci tam išli niekoho dotiahnuť.On nie je povinný tam prísť že vy prídete z architektom na cudziu nehnuteľnosť.Takže tak staršne ako si chcela ten dom mali ste dať zálohua podpisať rezervačnu zmluvu.To znamena prišli iný zaujemcovia to chceli dom bol voľný peniaze mali tak maš smolu.Druhý krát bdueš mať ponaučenie že nič ustne sa nerobi že všetko len písomne.Vieš ON ma s toho zisk a tým že by čakal na vás že vy prídete a nemate nič podpisane tak dom bol voľný a mohol predať prišli zaujemcovia nestalo mu nič v ceste tak predal.

autor
2. aug 2024

@alickapusinka tak potom asi som sprosta, lebo sa ak predavajuci majitel aj realitak so mnou dohodli teda s nami a zrazu z toho bolo nic...

oli18
2. aug 2024

Edte pockaj. Aby to nebola len buda, aby od teba dostali viac €

isis234
2. aug 2024

Bola to LEN ústna dohoda. To nič neznamená. Nemáš na to žiadny doklad. Šli ste na dovolenku. Bola to vaša chyba, že ste projektanta objednali...
Dom sa predáva tak, že kto skôr zaplatí cenu, tomu sa predá.

vler
2. aug 2024

Ako uz bolo napisane, ustna dohoda bez zmluvy a zalohy plati len dovtedy dokial niekto iny tu zalohu prinesie a zmluvu podpise. Ale aspon mas poucenie a uz vies do buducnosti ako to chodi

isis234
2. aug 2024

Pre predávajúceho je týždeň dlhá doba. a nemal istotu, či ho kúpite. Realiťákovi si zbytočne vynadala. On vám nemusel telefonovať. Mali istého kupcu a bolo to pre nich vybavené.

eeffka
2. aug 2024

Ok takze dom sa predava 3/4roka... potom prides ty ze asi vezmes ale este projektant a neviem kto pride pozriet, zrazu pride niekto druhy ze pozriem a beriem. A realitak co zije z provizie ho ma poslat do prec? Akoze vazne?

autor
2. aug 2024

@oli18 aj nad tymto sme rozmyslali...lebo viem, ze teraz tie domy stare za take peniaze nejdu...ale uz som OK, s manzelom sme sa dohodli, ze zmenime uplne lokalitu a skusime inak...

benit
2. aug 2024

Keby tam uz nevodil zsujemvov a ty prides po tyzdni s projektatntom a povies ze nie, uz mu usiel biznis a mozno by ho predaval dalsi rok. Baby tu dobre pisu, nedala si zalohu, ustne to nic nieje. Prisiel niekto dal o par tisic viac a predane.
4 roky dozadu sme tiez predavali dom. Prisli zaujemci, hned vecer volali, ze maju zsujem, den po nich volali dalsi, ktori boli na obhliadke pred nimi. Tiez isli na nas, ze boli prvy pozriet. Nakoniec takto chodili po dalsich domoch, vzdy povedali, ze maju zaujrm, prisli este popzerat 2-3x pootravovali a nakoniec nekupili. Keby xme im ustupili, tak realny zaujemca odide a ideme odznova.

autor
2. aug 2024

@eeffka ano, predaval sa dlho a znizovali cenu, ja som im hovorila aj s manzelom ze ideme na dovolenku zial hned na dalsi den, neviem, ci som mala tu dovolenku zrusit alebo co...ale nabuduce asi niekolkotisicovu dovolenku zrusim aby som teda uspokojila predavajuceho... obhliadka bola o 18.00 vecer, tak netusim, co sme mali robit ale OK, slusnost by bolo aspon sa spytat, ako stojime, realitak aj majitel vedeli, ze sme prec...tak tomu naozaj nerozumiem ako sme mohli riesit nieco viac...

autor
2. aug 2024

@benit lenze my nechodime po domoch a neotravujeme 😃 boli sme pozriet 2 domy, 1 bol fakt o hovne a tento tu sme chceli, len to tak debilne vyslo...sam realitak mi vravel, ze sa nemam trapit, sme dohodnuti, nemaju kupcu pockaju...tak asi som padla z visne...ano, stat sa to moze, ze nebudem chciet...ale dnes som platila architektovi zalohu 200 eur za pozretie domu...ani som sa k tomu nedostala...

autor
2. aug 2024

@benit a ano, kebyze povie, ze je o hovne a usetri mi nervy, tak ho nekupim, nakolko to bola stara chajda

vler
2. aug 2024

Ty stale ides svoje. Ano, ked si dom tak velmi chcela, tak si skutocne mala zrusit dovolenku a zariadit zalohu a podpisat zmluvu-to nie je ironia. Svet sa netoci okolo Teba.

sardinka32
2. aug 2024

Ja Ti poviem jednu vec...teraz sa Ti to možno nezdá, lebo si nahnevaná a sklamaná, ale ver tomu, že je dôvod, pre ktorý Vám ten predaj nevyšiel...a raz budeš za to rada. Ja som sa nenechala odradiť a teraz tú kúpu nehnuteľnosti ľutujem. Ber to tak, ako to je a pouč sa z toho, ako to v realitách funguje...do budúcnosti, ak čosi príde, predídeš sklamaniu a budeš vedieť rýchlejšie a lepšie reagovať a poistiť sa.

oblecenie99
2. aug 2024

Chápem že ťa to mrzí. Na jednej strane sa nehnuteľnosti nekupujú ako rožky, píšeš správne, stojí to majland, o hypo ani nehovorím, stresy jak sviňa, ale, žiaľ, a to najmä posledných 7, 8 rokov platí, že rýchlejší a istejší berie. Kupovala som dva byty, predávala jeden, bola som aj na jednej aj na druhej strane kontraktu a čo som vyššie napísala, platilo vždy. A to vždy to bolo kúpy a predaje z každej strany zabalené na hypotéky, aby to bolo ešte viac okorenené (byt zo záložným právom banky, o ktorý sme mali záujem ktorý sa predával a majiteľ kupoval ďalší tiež na hypo, my čakajúci na priklep hypo s našim bytom so záložným právom banky a naši kupujúci čakajúci na schválenie ich hypo, čiže to bola brutálna jazda). Prvý byt sme kupovali v čase, keď sa dávali posledné hypo s financovaním do 90 percent so smiesnymi úrokmi a štátnou pomocou pre mladých: keď napíšem, že sme byt videli doslova za maximálne 10 minút, už v tme, boli tam majitelia na gauči, v rúre ich večera, tak to myslím doslova, nie obrazne. Na ďalší deň som volala, okrem nás boli ešte dvaja záujemcovia. Jeden si to rozmyslel, druhý cestoval z BA a chcel ešte byt raz vidiet a bol ochotný hneď potom dať zálohu. Inými slovami, tým, že som rýchlejšie došla do realitky so zálohou ako on, byt bol náš.
Keď sme zvažovali predaj nášho v čase, keď akurát uz končili dobre úroky, a snorili po potenciálnom väčšom, volala som na inzerát, kde mi realitacka po známosti dala termín večer, s tým, že byt bol v ponuke jeden deň, ináč mala obhliadky vybookovane na týždeň. Poobede mi volala, že nemáme chodiť, prví záujemcovia na obhliadke byt aj brali a rovno v keši platili zálohu. V tom čase za nás dvojizbak bez balkónu v širšom centre Košíc núkali aj 169 000 bez toho, aby ho videli, len na základe fotiek. Šialené.
Keď sme sa konečne rozhýbali, začal rok 2023 a úroky išli prudko hore, tak sme tlačili viac na predaj nášho a kúpu nového, lebo ľudia sa plašili opäť. Čiže keď sme mali troch záujemcov, rovno sme povedali, že kto prvý zloží zálohu, byt berie. A tak sme išli aj do nového, s vedomím, že nemusí to vyjsť a na kúpe môžme pohoriet.
Opakujem, chápem ťa, ale akú takú skúsenosť už mám, a to je proste aj o rýchlosti a najmä o Tom, že musíte ísť aj do risku, najmä keď kupujete nehnuteľnosť v dobrej lokalite. Bez písomnej zmluvy, bez priameho prísľubu, že dom beriete by som tiež ako majiteľ nečakala do konca vašej dovolenky, ak by sa objavil niekto s kešom, či ochotou dať zálohu hneď.
Nezufaj, ber to ako znamenie, asi to tak malo byť. Toto nebol Váš domov. Svet sa nezrutil, hľadáte ďalej.

autor
2. aug 2024

@oblecenie99 presne viem o čom píšeš, zažili sme to tak ako popisuješ, aj príspevok pre mladých, aj 1%úroky aj teraz takúto infláciu. Budem poučená, len teda kúpa RD nie je kúpa pečiva v tescu. Proste to tak vyšlo a bodka. Aj tak uvažujeme ist do zahraničia. Pre niečo nam ten RD nevychádza. Na druhej strane sme boli na w obhliadkach, z tohi 1. Obhliadka co bol realitak mi zatajil RD postaveny v zahrade a je pravda, ze tento RD bol v takom stave, ze ta zahrada bola dost vyuzitelna ale dom na nic o to viac ma prekvapilo, ze ludia kupuju jak teple rozky bez nejakej odbornej konzultacie. Mozno aj toho sa realitak zlakol..zeradsej klud ako jedovat sa s nami.

autor
2. aug 2024

@sardinka32 bol to kompromis u oboch stran s manzelom...nakoniec sme usudili, ze treba hladat dalej a mozno rozhodit siete mimo realitakov. A uplne sa od toho odstrihnut...viem, ze ludia kupuju aj takto

tramtada31
2. aug 2024

Autorka a kam do zahranicia uvažujete ist? Možno by som mala tip na pozemok so základmi v Sk-At pohranici

lalala94
2. aug 2024

@vler to snad nemyslis vazne? 😂 Zrusit zaplatenu dovolenku kvoli domu, ktory MOZNO kupi? Hej hej, uz vidim ako niekto rusi par hodin pred odchodom dovolenku za x-tisic eur. Internet znesie. 😀 Projektant na obhliadku sa tiez malokde vybavi za par hodin. Autorka pise, ze ho nakoniec nasli az po niekolkych dnoch. Aj keby zostali doma, medzitym sa realitke mohol ozvat druhy zaujemca a posunuli by mu ten dom, ak by to hned vzal (co sa aj stalo). Ja by som v zivote nekupila dom bez konzultacie a obhliadky s odbornikom, ktory sa do toho vyzna.

jakoma
2. aug 2024

To nic, pride druhy dom a bude lepsi. My sme si tak kupovali jazdene auto, urobili sme skusobnu jazdu v piatok, cez vikend nemal predajca cas, tak sme sa dohodli ze v pondelok po praci podpisujeme a 15 minut pred stretnutim volal, ze sorry, prave ho predal. A kupili sme potom ovela lepsie🙂

autor
3. aug 2024

@lalala94
@jakoma dakujem pekne za povzbudenie a pochopenie. Blbo vyslo to nacasovanie. Ani ti projektanti nepridu do hodiny pozriet. Dost som ich obvolavala este z dovolenky, mail posielala. Vcera sa nam podarilo zohnat jednu dobru a veru, ked sme spolu volali pytala sa ma otazky, ktore som ja pri tej obhliadke absolutne prehliadla. O to viac ma to mrzi, lebo realitak nas poznal, predaval nam byt pred 10 rokmi. Brala som ho ako seriozneho cloveka...ale asi ludia kupia bez obhliadky.

autor
3. aug 2024

@tramtada31
@tramtada31 vies co, skor ceska republika, rakusko, ale musi to byt lokalita kde je nemocnica, lebo pracujem v nemocnici

autor
3. aug 2024

@jakoma vies co je paradox? V danej obci kde bol ten dom mam pozemok no nemozem stavat uz 6 rokov, teraz toto, asi naozaj osud, ze mame ist inde. Inak si to neviem vysvetlit

saraxyz
3. aug 2024

Pre niečo vám to nevychádza. Uvidis neskôr. Takže plač je zbytočný. Mne je divne, ze 3/4 roka sa predáva , potom prídeš ty a zrazu , keď si na dovolenke príde niekto a hned ho kúpi...