icon

Ako sa za mesiac naučím behať?

16. aug 2023

Ahojte. Mam veľké trápenie. Mala som skusky kde bola aj 12 minutovka. Nedala som ani jeden bod. Odbehla/dokráčala som ledva 1km. Pichalo ma v boku palilo v hrdle sliny.. opravné mam o mesiac. Keď to nedám budem fakt dosť zničená. Prosim, ako za mesiac sa naučiť behať a odbehnúť 3km za 12 minút? Mam chodiť behať každý deň za mesiac alebo je to moc? Čo mam robiť help ženy😢

Strana
z2
surama
16. aug 2023

Ked nazabehnes ani 1km, tak 3km za 12 min urcite nedas. Kolko je minimum? Kondicku ziskas jedine behanim, ale dat 4 min/km je nerealne.

mamamasama
16. aug 2023

@surama suhlasim. 4min. na km za mesiac tak v sne 😁

autor
16. aug 2023

@surama minimum je 2070 km

kacena4
16. aug 2023

vsak trenuj kazdu den daj si 12 min a svojim tempom sleduj si kolko zabehnes a postupne každý den pridavaj tempo

autor
16. aug 2023

@kacena4 rozumne to mi aj samej napadlo lenže ja tých 12 min nedobehnem preto som prišla pre rady ženám ktoré behajú a vedia aké sú začiatky na hovno a pomôžu mi psychicky sa nastaviť

nafka0483
16. aug 2023

A aku mas celkovu kondicku? Robis nejaky sport? Nasla by som si hned dnes kondicneho trenera (chod sa popytat do fitka) a ten ta zdiagnostikuje a ak je to realne tak ti nastavi plan ako to za mesiac dat.

mooonika1975
16. aug 2023

áno, máš chodiť každý deň, naprv menej, a postupne pridavať. Tiež tak chodim, postupne zvyšujem.

autor
16. aug 2023

@nafka0483 chodím do fitka tak 3x týždenne s trénerkou. Musím sa jej spýtať či mi vie pomôcť aj s behom

gaborka28
16. aug 2023

môj manžel začínal tak, že išiel zabehnúť napr len pol kilometra, viac nevládal. o dva-tri dni si pridal ďalšie metre. prvé dva týždne neriešil vôbec časy, chcel len, len aby sa dostal na požadovaný počet kilometrov. fakt asi behom dvoch týždňov - ale nechodil behať denne - zabehol 5 km, ktoré boli jeho métou. síce najskôr za 45 minút či koľko, ale postupne sa zlepšoval. a to naozaj na začiatku ledva zabehol pol kilometra, úplne bez kondičky, sedavé zamestnanie, všade autom.

no a potom začal pracovať na čase. myslím, že 3 km za 12 min je dosť, ak máš na to len mesiac, ale na kondičke vieš popracovať určite tak, že zabehneš tých 12 min a 2 km.

autor
16. aug 2023

@gaborka28 veľmi pekne ďakujem za odpoved. Nakopla ma. Keď to vie zvládnuť niekto iný prečo nie ja? Aj tie 2 km by boli skvele. Už tri dni som v depke že som to nezvládla a mam strach že keby to nedám za mesiac sa zrutim🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️ je to potupné ale je to moja vizitka. Ďakujem ešte raz za tvoj čas s napísanie

basska_b
16. aug 2023

Beh je cisto o zvyku, ale ukaze aj stav kondicie a vykonnost organizmu Ja som take to ranne behavanie po parku vzdala po prvom pokuse, ten hrozny pocit, ked ta rozboli cele telo ... 12minutovka nemusi byt cela behom - celkom fajn je indiansky beh - 20 krokov behom, 20 chodzou - zamestnas pri tom aj hlavu. Alebo si pustit nejaku hudbu a sustredit sa na slova piesni, nie na ten hnusny pocit vycerpania (cele telo ti vravi "kasli na to"... moja mamina rada beha,vraj ma pri tom pocit, ze leti, ale ona ma aj taku atleticku postavu. Ja som vyborny šprinter na autobus - ked potrebujem stihnut bus, vlak, vydam zo seba super vykon, ale proste moj beh musi mat daky zmysel. Sustred sa na tie 2 km ako minimum , na google mapach si odmeraj v okoli tvojho domu, co su 2 km, a tolko sa snaz kazdy den prebehnut ci prejst co najrychlejsie. Drzim palce!

rebrambora
16. aug 2023

Jasne, ze za mesiac das 3km. Kazdy den alebo takmer chod behat. Stale navysuj. Plus spravna vyziva a dych.
Ale uprimne. Ked mas toto na skuskach, co potom budes mat v skole alebo kde sa to hlasis. Nebude to pre teba trapenie?

gaborka28
16. aug 2023

autorka, veľmi držím palce a keď tak potom napíš, ako si dopadla. ale verím, že to určite dáš k tvojej spokojnosti 🙂

autor
16. aug 2023

@rebrambora momentálne sa snazim sústrediť na neúspech a nakopnúť sa ním. Snazim sa o lepší zdravší životný štýl. Keď budem dodržovať cvičenie a zvládnem to čo momentálne nezvladam (beh,šprinty…) tak v tom budem pokračovať a nebude ma to už obmedzovať, snáď 🙂

autor
16. aug 2023

@basska_b ďakujem za komentár. Urcite som si niečo z neho zobrala budem sa snažiť🙈

draik
16. aug 2023

Nechcem prehlbovať pesimizmus, ale najskôr si o tom niečo naštudujte, ešte lepšie prekonzultujte s niekým, kto beháva alebo s trénerom. Dôležité tiež je, či nemáte nadváhu.
Ak teraz viete dať len 1km, aj to spolu s chôdzou, za 12 min, tak je absolútne nereálne dať o mesiac 3 km. Zabudnite na rady, aby ste behali každý deň.
Dalo by sa o tom dlhšie písať, ale bez kondičky výrazné zlepšenie za mesiac nedosiahnete. Zo začiatku je vhodné kombinovať beh a chôdzu, zaradiť tiež rýchlu chôdzu. Nie je od veci sledovať tep.

lucik194
16. aug 2023

ked nebehas vobec, treba zacat indianskym behom

plus potrebujes trasu, kde budes vediet kolko zabehnes

mate skolske ihrisko s okruhom?
zacnes jedno kolecko zabehnes, potom dalsie odracas, dalsie odbehnes a potom opat odkracas
aby si zacinala s 1km (beh + kracanie)

pekne pomaly to pojde, ale das to

urcite ale nezabudni - 3km za 12min sorry nedas do mesiaca, ale realne 2 km vies natrenovat, sustred sa na metu 2km, to je pre teba realne

budes mat tempo 1km / 6 minut

autor
16. aug 2023

@lucik194 ďakujem áno mam blízko školák takze urcite budem chodiť.. sústredím sa na tie 2 km

autor
16. aug 2023

@draik ďakujem za komentár, prosim, koľko krát do týždňa by som mala chodiť podľa Vás? 4x za 7 dni je v poriadku?

mamickalisticka
16. aug 2023

Tak ja ti napíšem, že to reálne je.. môj manžel (nesportovec) ide teraz behať od tatier k dunaju, mal mesiac a pol na to, aby zabehol 9km. Trénoval obdeň, alebo každý 3den a už to zabehne.. treba to len skúsiť

wade
16. aug 2023

4 dni za tyzden je uplne ok, pozri si nejaky treningovy plan. Ak nemas nadvahu, tak by sa to malo dat (s nadvahou by si sa mohla zranit). Problem moze byt len to tempo, lebo 6 min na KM je uz celkom svizne ak zacinas. Inak - pozri tu je program na 12 tyzdnov na polmaraton. Moja manzelka podla tohto naozaj natrenovala na svoj prvy. Mozes sa inspirovat.

https://dennikn.sk/2207236/polmaraton-aj-nebeze...

zuzakava
Autor odpoveď zmazal
autor
16. aug 2023

@wade nadváhu nemam mam 64 kg len ta kondička.. dskujem za link urcite pozriem !

dadis
16. aug 2023

velmi dobre su treningove programy..ja mam treningy v tyzdni: vybehy di kopca, intervaly, dlhy pomaly beh..ja beham podla garmin hodiniek

oranzovyvevericnik
16. aug 2023

Hlavu hore, ja ked som prvykrat bezala stafetu, po prvom koliecku som sa dogrcala. Potom som zacala chodit do posilky- co mi velmi pomohlo, a postupne behat, tak ma to chytilo, ze beh bol moja laska. Cize, ked zacnes s malymi vzdialenostami, tak den po dni sa budes zlepsovat. Aj fitko je skvely pomocnik. Za mesiac cca 2 km urcite das. Drzim palce.

karolinakr
16. aug 2023

To maš 5 malych kolečiek na škvare v areali zakladnej školy..my sme tak behali..ja som aktivne trenovala a mna predbehli aj nešportovci tak to zavisi aj od organizmu, niekto ma dobre srdce a niekto nie. chod k lekarovi, či maš vsetko ok a ked hej, tak okrem trenovania ti nič nepomôže..ja to mam zas naopak, ze na prvy krat zabehnem vela a rychlo a potom som unavena a každy deň menej a menej...na kondičku je dobry aj aerobik, ked skačeš 45 minut napr. necitiš nijaky rozdiel vo výkone?

tykat
16. aug 2023

A hlavne, kup si DOBRU BEZECKU OBUV.

bmolko
16. aug 2023

@kacena4 12 min je na trening malo, aby mohla zrychlovat, musi behavat 5 km a viac, t.j. nieco vytrvalostnejsie pri urcitej tepovej frekvencii (a nie na pase, ale vonku)

sense
16. aug 2023

Behám dlho ja aj chlap ale teda za 12 min nedá ani jeden z nás 3 km.... Aj keď teda n'être ujeme krátke behy....
Ale za mesiac natrenujes 2 km za 12 minút....
Začni striedať chôdzu s behom, aspoň ja som tak začínala.... 30 minút som striedala minúta beh 1,5 minúty chôdza, druhý tréning to isté, tretí tréning som šla už minúta beh, minúta chôdza a postupne pridával beh a uberala chôdzu .... 4 x do týždňa,
Ty ak chceš trénovať len kvôli tej 12minutovke, tak sa môžeš sústrediť len na tých 12 min.... S tým ze je dobre sa venovať aj posilňovaniu medzi tým aby si mala aj silu v nohach

nafka0483
16. aug 2023

Ak mas trenerku na silovy trening tak sa jej hned pytaj na kondicny kvoli tomu behu - najlepsie pozna tvoj stav, co zvladnes a ako to natrenovat ;)

Strana
z2