icon

Ako slušne požiadať návštevu, aby si po príchode umyli ruky?

mam1na
23. okt 2017

Zrejme som divná, ale odkedy mám dieťa, som na to veľmi háklivá. Príde návšteva, vyzuje sa, privítame sa, normálka. No problém nastáva vtedy, keď namiesto toho, aby šli do kúpelne, umyť si ruky, prechádzajú do obývačky, alebo rovno berú na ruky synčeka. Ja už len myslím na to, koľko kľučiek pochytali, koľko baktérií majú na rukách. Ono sa to tiahne už od narodenia malého. Jednoducho mi to vadí. Keď som bola ešte pod vplyvom hormónov po pôrode, nadrzovku som povedala, aby si najprv umyli ruky, až potom chytali malého. To bolo ešte v pohode, aj keď som videla, že sa to niekedy niekomu nepáčilo, bolo mi to akosi jedno, chránila som malého ako medvedica, no časom, ako synček rastie (bude mať 2 roky o 3 mesiace), mi len povedia, aby som nepreháňala. Teraz, keď začína opäť také chrípkové obdobie, to mám zase na mysli. Rodina v pohode, ale proste vždy sa nájde niekto, kto nemá také návyky. Už aj synček vie, že si po príchode z vonku umývame rúčky.
A ešte jedna poznámka, ja som bola tiež tak naučená, aby som si umývala ruky: keď prídem z vonku, pred jedlom a pod.
Máte to podobne? Ako to povedať, aby som to neprehnala? Ja už fakt neviem...
Vďaka za podnety.

mam1na
autor
23. okt 2017

@0silvia0 Podobne zmýšľame... Pre niekoho je to preháňanie. jasné, príde škôlka, škola, kolektív, ale prečo ho nevystríhať pred rôznymi zákernými vírusmi, ak sa tomu ešte dá zabrániť. Mne napríklad aj doktorka vraví, že robím správnu vec, aj ma zvykne upozorniť, že k nám prišiel nejaký nový vírus, ono v médiách sa niečo také dozvieme až keď je takmer všade.

mam1na
autor
23. okt 2017

@silverrko Z mojej blízkej rodiny nie, my sme tak boli vedení, aby sme si umývali ruky. Som to brala, ako súčasť toho, že ako keď si k jedlu automaticky beriem príbor, alebo stolujem, rovnako automaticky som si aj umývala ruky, keď bolo potrebné.

oslo1
23. okt 2017

Podla mna si uplne normalna.
Tiez som bola naucena, a uz teraz je to zvyk, ze si po prichode domov, po toalete, pred jedlom, dokonca aj ked pridem zo zahrady umyvam ruky mydlom a vodou.

Som sestricka, tak isto ako pribuznym mojich pacientov hovorim, aby si po prichode na oddelenie umyvali ruky (vacsina z nich pride autom, kde maju relativne cisto), tak isto od nich vyzadujem, aby si tie ruky umyli, ked idu domov.

Co sa tyka navstev u nas doma, tak vacsina mojich znamych su zdravotnicky pracovnici, tak tam problem nie je.
Manzel si sem tam zabudne umyt ruky.
Cakame dietatko.
Tak isto, ako sa u nas kazdy vyzuva (byvame v Londyne a tu sa vacsina domacnosti doma nevyzuva), tak vzdy hovorim: ak si chces umyt ruky, kupelna je hore. Nikto s tym problem nema. Vacsina ma predbehne a umyje si ruky. Ten, kto by problem mal, tak poprosim, aby moje dieta nechytal.
Ak by tuto z diskutujucich ma mali problem presviedcat, ze som divna, som byvala infection control nurse v jednej z najvacsich londynskych nemocnic. Stoja za mnou statistiky Hand hygiene/MRSA/VRE/CRE/Cdiff, izolacia, ruky umyvanie, dlhe/kratke rukavy.
Kto by mal zaujem, tak prvu Hand hygienie urobil otec chirurgie Pan Alfonze Semmelweis kde dokazal priamo umernost neumyvania ruk (po pitve a operaciach) a umrtnosti rodiciek.
Samozrejme, ze vacsina prichadzajucich nema patogenne organizmy na sebe,ale na druhej strane, nebudem sa s dospelym clovekom dohadovat u umyvani ruk, vsak co sme v skolke?

sticker
gabu_lienka
23. okt 2017

Automaticky ked pridem domov alebo aj na navstevu hned si umyvam ruky, bez ohladu na to ci tam deti su alebo nie. Chytila som klucku od vchodu, dvere na vytahu, tlacitko.... ktore pred tym chytilo xy ludi. Pre niekoho prehananie , pre ineho zakladny hygienicky navyk.

silverrko
23. okt 2017

@mam1na Neviem ja ked idem na navstevu respektujem kde idem...urcite si neotvorim spalnu sama ani kupelnu. Dnes sa da kupit hoc co na tie ruky. Mozno iba prehanas a ak myslis ze nie povedz presne ako ti radia bud teda ze maleho ucis do srandy alebo na rovinu. (to myslim ako osoba) ked idem s dietatom jasne ze to je ina. Sama som pracovala s peniazmi a to som drhla ruky ostosest a stale gelovala.fuj

silverrko
23. okt 2017

@mam1na a to ti nebudem pisat ake nechty som videla uz.....az sa nie zle cita🙂

mam1na
autor
23. okt 2017

Mám ešte nejakú prácu, ďakujem všetkým za názory a podnety. Najlepšie urobím, ako to tu niekto spomenul, aby som to hravou formou spomenula. Ďakujem a prajem vám príjemný večer a dobrú noc.
O vírusoch už čo-to viem, preto som len chcela nejakú tú radu, ako slušne neuraziť návštevu, ktorá k nám príde a neumyje si ruky.

@silverrko Ono rodina si ruky umýva, ale stane sa, že s nimi prídu nejakí ich známi, a tí si ruky neumyjú.

Vďaka všetkým. Vlastne ste mi aj pomohli, ďakujem. Ahojte! 🙂

silverrko
23. okt 2017

@mam1na nie je za čo. Ja si tiež strazim svoje dieťa hlavne pred staršími ľuďmi vyhýbam sa hr.doprave . Ruky umývame. Vonku zahrám do autu ponáhľame sa a pod. Popripadne mám utierky. My máme imunitu slabú 2x dávam väčší pozor.

kluska
23. okt 2017

no neviem mne sa zda divne pytat od navstevy aby si umli ruky, ja som sa s tym este nestretla :D este novorodenec pochopim, ale tak ked su to tvoje kamaratky, rodina a mate dobre vztahy, tak to oni uz asi vedia, ze si na to potrpis a je to ok. Ako akazda matka je pri prvom dietati uzkostiva, pri druhom zu nie tak a cim mensi vekovy roziel medzi prvym a druhym dietatom, tak tym vasie ustupky ohladom hygieny. Je to hlavne o tebe, ak ti to vadi a su to ludia co s nimi mas dobry vztah, tak v pohode. Inak aj my si po prichode z vonku umyvame ruky, ale zeby sme si umyli ked sme prisli na navstevu, tak to ma nasi take neucili vobec.

jeennyv
23. okt 2017

Pre mna toto nie je uzkost, ale zakladny hygienicky navyk, umyt si ruky, ked pridem, prideme z vonku..a je smutne, ze ho vela ludi nema...x chorob, zltacka inak ako sa vravi choroba spinavych ruk, chripka atd..su prave o hygiene umyvania ruk...zrazu sa zisti, ze mame soplik a je nam to a tamto, hold zaklad neumyvame si riadne ruky dobreze ani po wc nie..

belllinka
24. okt 2017

Si uplne normalna. Sa cudujem, kolko je tu zien, co si neumyvaju bezne ruky, ked pridu domov.

nyusika
24. okt 2017

@belllinka nikto nepíš, že si ich neumýva !
iba to, že to nevyžaduje od návštevy.
to je veľký rozdiel.

hettinka
24. okt 2017

Už chápem, prečo je toľko deti v škôlke v kuse chorých, keď sú doma držaní v sterilite, nemajú šancu si vybudovať imunitu.
A tie antibakteriálne prostriedky su vyslovene nebezpečne. Potom jasne, že sú baktérie rezistentne, keď sa všetko tým umýva a dezinfikuje na dennej báze.
Ja si ruky umývam niekoľkokrát denne, aj sa denne sprchujeme cela rodina, ale aby som sa hrnula do kúpeľne, keď prídem na návštevu, to teda nie.

hettinka
24. okt 2017

@silverrko asi to súvisí. Aj vedci hovoria sterilita = slabá imunita

silverrko
24. okt 2017

@hettinka Dakujem za tvoj nazor ale nie nesuvisi mam to nariadene od lekarov mi tu imunitu mame taku od narodenia ale dik

silverrko
24. okt 2017

@hettinka Aj ked sme isli k moru som to konzultovala ci ano nie ja sa radsej budem drzat lekara ako jednej pani co povie

belllinka
24. okt 2017

@hettinka Takže keď prídeš domov, tak si nejdeš umyť ruky? Podľa mňa je to základná vec, čo sa hygieny týka. Tiež nie som zástanca antibakteriálnych prostriedkov, ale normálneho mydla a teplej vody.
@nyusika To nie je rozdiel. Ak si naučená, že si ruky umyješ, keď prídeš domov, tak by si si ich snáď mala umyť, aj keď k niekomu prídeš na návštevu.

belllinka
24. okt 2017

A hociaký lekár ti povie, že obyčajné umývanie rúk je účinnejšie v boji proti rôznym soplíkom a prechladnutiam, ako hociaké výživové doplnky 🙂

belllinka
24. okt 2017

Aha, tu to máš z úradu verejného zdravotníctva 🙂
http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...

hettinka
24. okt 2017

@belllinka keď prídem domov áno. Ale nie ak idem z domu umyta na návštevu, tak tam znova...

hettinka
24. okt 2017

Podotýkam, chodím zvyčajne autom a nemám takto chorobne čistiarne kamarátky ani príbuzné.
Si predstav, že moje decko aj popadané tyčinky zjedlo kedysi zo zeme v parku a top zdravé je. Zo školy vymeškala ak je na preventívke alebo na súťaži.

0silvia0
24. okt 2017

@hettinka keď ideš z domu umytá, ideš svojim autom, využiješ dvere na fotobunku a nechytáš žiadne rizikové predmety (madlá v mhd, peniaze, kľučky) tak je to ok. Ale ak sa doma umyješ a potom ideš mhd, zastavíš sa v obchode, chytíš na výťahu, zábradlí, na vchodových dverách madlo a ešte sa medzitým vysoplíš do vreckovky a prídeš do domácnosti s malým dieťaťom, tak keď ťa požiadajú si umyť ruky, tak by to nemal byť problém si myslím. Možno je to dieťa práve po chorobe, tak by matka dieťaťa privítala aby sa dieťa celkom zotavilo bez pridaného koktailu ďalších bacilov a zbytočných komplikácií...😉

Inak je fakt super ako človek súdi podľa vlastnéh "decka" všetky ostatné. Moje zjedlo tyčinky a nič mu nie je tak nech tak robia aj ostatné... no sranda. Veď to neznamená že na každom štvorcovom centimetri je na zemi tisíc číhajúcich smrteľne nebezpečných baktérií a každému sa musí niečo stať. Ale náhoda je blbec a po zemi chodia a aj kakajú psíky a tie môžu mať všeličo v sebe a keď to dieťa náhodou zje, komplikácia je na svete. Jáj, ale môjmu sa nič nestalo tak sa nestane nikomu... zabudla som :D

gretocka
24. okt 2017

tak takto mile damy, ktore pisete ze prehana.... ja zdaleka nie som Monk a vela veci u nas doma je rozbordelenych a podobne, ale je to nasa domaca spina je jedna vec a druha vec je prejst pol mesta, ochytat po bezdomovcoch lavicky a klucky a potom prist k novorodencovi a chytat ho... U nas funguje ako nemenny zakon, ze ked prideme z vonku, umyju sa ruky a prezlecie sa oblecenie v ktorom sa valali vonku....

U nas vacsina navstev je podobneho nazoru, takze ked pridu, ruky si umyju... Urcite trvaj na svojom, nie je to prehnane.... je to zakladne minimum ochrany vlastneho zdravia - hovoria to aj odbornici....

dominika6
24. okt 2017

@mam1na sa zbadáš ked k vám v živote nikto nepríde a môžeš si dieťa chrániť nadalej ako medvedica..
.hlavne v škôlke,ked bude oblizovať steny,hračky,hlinu na dvore alebo si vymienať zubné kefky,či chytať sa za ruky s inými deťmi hned ako si neumyjú ruky po vycikaní..

hettinka
24. okt 2017

Najlepšie je novorodenca nedávať kolovať celej návšteve. To som nikdy nerobila, dávať dieťa na ruky “cudzím” ľuďom. Ale toto je 2-ročne dieťa, nie novorodenec.

nyusika
24. okt 2017

@belllinka ale to je teda sakra rozdiel, ci si tie ruky umyvam JA a VSADE...alebo chcem od inych, aby to robili 🙂

belllinka
24. okt 2017

@nyusika Aha, takže keď k vám príde návšteva, ktorá sa napríklad doma nevyzúva a vy sa vyzúvate, tak by si ich nechala tak? Aby ti ponosili špinu po celom byte?

gretocka
24. okt 2017

Tak ja som nikdy navsetvu ani nevyhodila ani nezakazala navstevu kvoli neumyvaniu ruk.
Taktne navsteve vzdy ponuknem kupelnu ked pride a ja ked na navstevu idem, tak sa na kupelnu pytam hned na zaciatku ked pridem....
Ano, beriem, ze ked dieta nastupi do skolky bude mimo mojho dohladu - mam uz dve deti za tymto vekom, ale ked dieta ucim od malicka aby neoblizovala vsetko naokolo, nemenilo si kefky a podobne, tak to dieta to prirodzene robi....
Ak sa obcas stane, ze v skolke ruky neumyje alebo nieco podobne, nesaliem z toho.
V tom vnimam zdravy rozum, ze nejake zasady mam, ale nestaviam cely svet do pozoru aby fungoval podla mojich zasad....

nyusika
24. okt 2017

@belllinka
moj ty kvet, nemam zmysel s tebopu dioskutovat.
ja pisem o inom.

skusim este raz a p o m a l i c k y

to, ze neziadam od navstevy, aby si umyli ruky neznamena, ze ja si ich neumyvam.
to su dve rozne veci

tak naco sem tahas tretiu, uplne inu ???

neriesim, ci je to spravme. ci je to nespravne, riesim fakt, ze ked nieco nevyzadujem od inych, neznamena to, ze to ja nerobim.
kebyze citas diskusiu, vedela by si, ze ja som az chorobne citliva na costou.

obvinila si zeny, ze si neumyvaju ruky...lebo ved ked to nevyzaduju od navstevy, urcite su smudly, co si aj ony same ruky neumyvaju...mozno len nemaju gule ich o to priamo poziadat.

tak presatn dedukovat nezmysly a nauc sa cita text s porozumenim.

belllinka
24. okt 2017

@nyusika Nemusíš pomaličky, ja nie som blbá.
Len tebe asi L O G I K A nič nehovorí....

Ak by si bola až chorobne citlivá na čistotu, tak tú návštevu o umytie rúk a vyzutie topánok požiadaš 😂 Ale asi každá máme iné nároky na hygienu, že? 🙂