icon

Ako slušne požiadať návštevu, aby si po príchode umyli ruky?

mam1na
23. okt 2017

Zrejme som divná, ale odkedy mám dieťa, som na to veľmi háklivá. Príde návšteva, vyzuje sa, privítame sa, normálka. No problém nastáva vtedy, keď namiesto toho, aby šli do kúpelne, umyť si ruky, prechádzajú do obývačky, alebo rovno berú na ruky synčeka. Ja už len myslím na to, koľko kľučiek pochytali, koľko baktérií majú na rukách. Ono sa to tiahne už od narodenia malého. Jednoducho mi to vadí. Keď som bola ešte pod vplyvom hormónov po pôrode, nadrzovku som povedala, aby si najprv umyli ruky, až potom chytali malého. To bolo ešte v pohode, aj keď som videla, že sa to niekedy niekomu nepáčilo, bolo mi to akosi jedno, chránila som malého ako medvedica, no časom, ako synček rastie (bude mať 2 roky o 3 mesiace), mi len povedia, aby som nepreháňala. Teraz, keď začína opäť také chrípkové obdobie, to mám zase na mysli. Rodina v pohode, ale proste vždy sa nájde niekto, kto nemá také návyky. Už aj synček vie, že si po príchode z vonku umývame rúčky.
A ešte jedna poznámka, ja som bola tiež tak naučená, aby som si umývala ruky: keď prídem z vonku, pred jedlom a pod.
Máte to podobne? Ako to povedať, aby som to neprehnala? Ja už fakt neviem...
Vďaka za podnety.

Strana
z4
hettinka
24. okt 2017

@deti95060810 veď to... myslela by som si, že ma považujú za špinavú. Ako keď ti niekto daruje mydlo 😂

katarinamarkova
24. okt 2017

@mam1na vieš, mne nepríde divné, to, že chceš aby si ľudia ruky umývali ( ako som spomenula, každý máme nejakú úchylku, nikoho to nezabije 🙂 ) mne príde divné len to, že to akosi hrozne moc riešiš, ale keď niekto k vám príde a spomenie, že bol u dr. a tam toľko chorých, tak mu ani muk nepovieš, aby si tie ruky umyl.
veď: ak ti to vadí, tak návštevu pošli umyť sa - normálne slušne im to pripomeň.
ak ti to nevadí, tak to fakt vypusti z hlavy, ušetríš kopec stresov 🙂

silverrko
24. okt 2017

@hettinka prepac tak v skole...ja som sa pytala ci tu ma niektora lekarsky diplom. Ma nema? tak potom sa nemame o com bavit. Mozno raz ked bude chodit moje dieta do skoly si vypocujem tvoju prax nazor ale co sa tyka zdravia je lepsi lekar. A to bud rada...urcite nemas rada rodicov co vsetko ignoruju. Vsetko dobre. Pekny vecer.

hettinka
24. okt 2017

Inak, je veľmi zábavné sledovať tu diskusie ... jedny mamičky nútia návštevy, aby si umyli po príchode ruky (hoc i čisté, ale keďže sa vznášali 5 minút časopriestorom a bohviečo pochytali, istota je guľomet). A druhé nemajú problém pármesačnému drobcovi sotva sediacemu v nákupnom košíku dať do ruky rožok, nech papá popri nakupovaní - ten košík malo v rukách xy ľudí (možno aj nejaký bezdomovec, narkoman, chorá babka a neviem-kto-ešte)...

Obidva prípady vidím ako extrémne príklady toho, koľko sú ženy ochotné tolerovať ... a možno práve niektorá z tých (nehovorím, že všetky a prosím, nebrať osobne), čo naháňajú návštevy do kúpelne, nemajú problém zobrať dieťa do klimatizovaného nákupného centra a strčiť mu ten rožok (keks, chrumku...), ked vrieska... A veci mu vyperú len na 40°C, lebo sú to predsa "nextíkové vecičky", tak nech sa nezničia...

Keď už sa tu hovorí o tom, že si treba umyť ruky po WC (tiež to považujem za úplnú samozrejmosť a v živote som neodišla neumytá), tak na kuchynskej pracovnej doske je oveľa viac baktérií, ako na WC doske. A to som si nevymyslela, je to dokázaný fakt. Len ľudia majú isté zaužívané stereotypy, po WC sa umyjú, po varení nie...

mam1na
autor
24. okt 2017

@dominika6 Ale no tak, ja netvrdím, že len vďaka tomu som zdravá, že si umývam ruky, ale že to hrá nejakú tú rolu. Dievčatá, ja som chcela iba poradiť, ako to, čo najšetrnejšie povedať návšteve, ktorá si neumýva ruky.

@deti95060810 ...a tu sa už vyťahujú "cigánčatá", tak to už zaváňa rasistickými narážkami, škoda a mrzí ma to. Mne to skôr príde, ako hnev z vašej strany, lebo si niekto ruky umýva častejšie, čo pokladá za samozrejmosť.

Keby ste do týchto záležitostí videli trošku viac, zmenili by ste názor. Verte mi. A umytie rúk by bolo niečo automatické, ako keď sa pred odchodom z domu skontrolujete v zrkadle.

deti95060810
24. okt 2017

@mam1na prečítaj si môj príspevok písaný v čase 20:44.... rasistická narážka či zarážka...😀

mam1na
autor
24. okt 2017

S tou kamarátkou, čo k nám prišla od lekárky a neumyla si ruky, čo sa tu niekde spomínalo, že prečo som práve ju nenasmerovala do kúpeľne, ona má problémy a vážne - rodinné aj psychické - a prišlo mi dosť netaktné, nabádať ju, či nechce použiť kúpeľňu. Sadli sme si, opýtala som sa, či jej môžem pripraviť kávu, a pod, a medzitým sa opýtala, či môže použiť toaletu, brala som to tak, že si ruky určite umyla.

Možno vám to pripadá, že práve z dôvodu, že mám prvé dieťa, som úzkostlivá a preháňam, môže sa to tak javiť, ale nie je to tak. Však, ja keď vidím, na ihrisku, ako niektoré maminy pristupujú k deťom: so slovami, toto nechytaj, nezašpiň sa, nesmieš do pieskoviska, neskáč do tej kaluže, tak mi to za ne príde aj trochu ľúto, že sa nemôžu zahrať podľa svojich predstáv. Podľa mňa, zdravé dieťa je špinavé dieťa, ale to neznamená, ako som už spomínala v mojich príspevkoch, že si neumyjeme ruky. Pre mňa je to úplne normálna záležitosť. Umývanie rúk.

Niekto tu spomenul, že ženy nie sú zvyknuté ani na toaletách v nákupných centrách umývať si ruky - čo môžem potvrdiť; pred zrkadlom si upravia účes, použijú rúž či púder, alebo si strieknu parfum. Niekedy, keď sa pri umývadle stretneme viaceré, vždy sa nájdu baby, čo si ruky neumyjú. Je to smutné...

mam1na
autor
24. okt 2017

@deti95060810 Prečítala som si. Mne cigánčatá nevadia. Vôbec si nepochopila, o čo mi ide. Škoda.

mam1na
autor
24. okt 2017

@hettinka Mne to vonkoncom nie je príjemné, ja práveže nechcem ľudí dostať do úzkych, aby sa cítili ponížene, práve preto som pýtala o radu, ako to povedať tak, aby sa ich to nedotklo.
Raz som pozerala Zámenu manželiek a do rodiny prišla jedna pani, ktorá novej rodine "smrdela", mne jej bolo fakt ľúto, lebo ju popýtali o veci, že ich operú, a poprosili ju, aby sa umyla. Ako áno, vyzerala, že si na hygienu moc nepotrpí, ale i tak to poriadne nepríjemné. Fakt mi tej ženy bolo ľúto.

sisaka
25. okt 2017

Keď to tu čítam, tak sa pomaly začínam cítiť ako prasa, keďže si nedrhnem ruky za každým ako vojdem do domu a ani to necakam od navstevy. Nastastie vrana k vrane sada... nikdy som na návšteve nebola vyzvana umyť si ruky ani žiadna návšteva nehľadala u nás hneď kúpeľnu, aby sa mohli hneď za príchodu vyumyvat. Výnimkou sú fakt len návštevy novorodencov, to si ženy umyjú ruky, chlapi to majú na háku, lebo žiaden netúži držať novorodenca na rukách. Všetci v rodine si umývame ruky po toalete, keď ideme jest rukami alebo pripravovať jedlo, alebo keď sú ruky vyslovene špinavé od niečoho. Sme živí a zdraví, nebývame vôbec chorí. Antibakteriálne mydla by sa vôbec nemali používať a iné antibakteriálne prípravky len keď nie je voda nablízku, ničia sa nimi aj dobre baktérie a zlé sa stavaju rezistentnymi....

hettinka
25. okt 2017

Ženy, vy ste dali novorodenca z rúk? Akože hocijaká návšteva nech si popodava??? Lebo mojich do 3-4 mesiacov som držala len ja, lekárka, manžel a babka. Ostatní smeli obzerať z odstupu.

adsumus
25. okt 2017

ja si napríklad umývam ruky aj ked varím, považujem za velmi rozumné, na surovom jedle može byť kvantum všeličoho, čo sa týka navštevy normálne im poviem, bežte si umyť ruky, máme maleho drobca v byte. ale inak by som ludí neotravovala, že si maju umyť ruky, nie som nadšená síce ale prežijem to som to. @mam1na ked sa niekto zdrží dlhšie je to rodina a tí už vedia, že u nás sa umývaju ruky, ked sa vojde do bytu, dieťa je ťiaž už naučené.

deti95060810
25. okt 2017

@mam1na ja som nepochopila? Ty si vôbec nepochopila čo som ja napísala.... Ja s chápaním nemám problémy vôbec.... čítaj s porozumením. 😉
na jednej strane každý kto k Vám príde si musí či má umyť ruky a na druhej strane sa zastávaš ľudí čo by si mali dať viac pozor na hygienu....tak to mi je zvláštne....😒
Inak aj ja som videla ten diel zo Zámeny...., ale to už bolo pekne dávno. či mi bolo ľúto? nie, prečo by malo....nezamýšľam sa nad tým, každý žije ako vie, ako je naučený....🙂

mam1na
autor
25. okt 2017

@deti95060810 Čítam s porozumením, rada ľuďom pomáham a nie ich komandujem umývaním rúk. Teraz si to dala do takej polohy vôbec to nie je tak, ako to opisuješ...
Čo sa týka tej Zámeny manželiek, tak mne tej baby prišlo ľúto, lebo ju verejne ponížili pred celým národom. Ja si dokážem podať ruku s hocikým, aj porozprávať sa, každý by mal dostať šancu ukázať, čo v ňom je. Prajem ti pohodový deň. Ak si môj príspevok poňala ako útok na tvoju osobu, prepáč. Všetko dobré prajem...

Strana
z4