icon

Ako správne používať s, so, z a zo?

29. dec 2024

Neskutočné, ale skoro každá druhá tu má problém, s písaním s, so, z, zo. To vážne? Veď sa to učia detičiy v druhej triede!

Písanie s/so:
s/so sa vždy píše vtedy, keď sa pýtaš s kým?, s čím? (inštrumentál) (išiel so sestrou; boli sme s otcom)

Písanie z/zo:
z/zo sa vždy píše vtedy, keď sa pýtaš z koho?, z čoho? (genitív) (vrátil sa z dovolenky; pozdravil zo slušnosti)

saraxyz
29. dec 2024

@oktobermimi 🤣🤣🤣 nebuď šoknutá🤣🤣 moje obľúbené slovo je orandžový

snowflakenel
29. dec 2024

Kraťase

oktobermimi
29. dec 2024

@saraxyz Ora...co?😂 pana boha to sa najde niekto kto to zabija viac ako ja? Akoze realne v skupine Ach ta nasa slovenčyna je vela mojich zhovadilosti ale orandzovy? 😂😂 vies co ma este zabija anglincke veci poslovenceneho tipu🤣

oktobermimi
29. dec 2024

Btw baby a "slovíčko" ONÉHO/ONÉ...😂

saraxyz
29. dec 2024

@oktobermimi tu je nejaká skupina? Idem hľadať 🤣

inom75
29. dec 2024

a NIEJE.....

annm81
29. dec 2024

Autorka, ja to mám rovnako ako @lindous. Myslím, že môj písomný prejav je na vcelku slušnej úrovni, ale občas pri rýchlom písaní a následnom neskontrolovaní textu (toto robím na nezáväzných fórach, inde po sebe text samozrejme prečítam), sa mi práve z/s občas popletie. Viem, ako to má byť správne, ale občas mám v hlave vetu, ktorú v priebehu jej písania preformulujem, zmení sa tam pád a toto prehliadnem. Alebo mi prsty automaticky píšu s/z v súlade s tým, aké slovo nasleduje, ak je to slovo začínajúce tiež na s/z - napr. "idem so súdu", "išiel zo zvieratami" - netuším aké je pozadie tohoto fenoménu 🙂

saraxyz
29. dec 2024

@oktobermimi oné sa používa u nás (stredoslovenský kraj) aj krepý/krepá🤣

beata_k
29. dec 2024

@ahhola Tak, ale ak uz tu mame to gramaticke okienko....
( ja si ukojit spajam s inou cinnostou 😁)

oktobermimi
29. dec 2024

@saraxyz mas do nej pozvanku😂 ja sa tam k mojim zhovadilostiam hrdo hlasim😂😂

tetapetra
29. dec 2024

Drahý anonym druháci sa to isto neučia, nakoľko neovládajú pády 🤦🏻‍♀️. Aj ja niekedy v rýchlosti napíšem s namiesto z alebo mi to skôr prepíše mobil.alebo ou,ov.

oktobermimi
29. dec 2024

@saraxyz 😂ja mam na oné alergiu trošičku nakolko v minulej praci som.dlhe roky pocuvala kolegu co kazde druhe slovo oné oného...😂

liusa82
29. dec 2024

ja sem chodím písať hlavne na notebooku.Takže mne nič mobil neprepisuje.Ale občas ak aj zájdem cez mobil tak si kontrolujem čo za somariny prepisuje.A čo sa týka toho zahraničia že tam niektoré bývajú a zabudnú slovenčinu to sa ako dá? moja sesterka má skoro 50 býva v Londýne od cca jej 30 tich rokov a vie krásne stále skloňovať,aj písať, aj gramatiku ovláda našu.Ako sa dá zabudnúť rodný jazyk? hovadina.A pritom vonku moc nekomunikuje so slovákmi muž je talian,syn slovensky nevie ani ň ak prídu domov anglicky s ním musíme rozprávať. Kamošky má v Londýne hlavne angličanky.Jedine čo píše s nami s rodinou na nete ako aj tu ostatné ženy ktoré žijú v zahraničí tak nechápem že zabudnú.Možno slovinu nevedeli nikdy preto píšu ako píšu

adri266
29. dec 2024

@bobrina1 pol druhej s dlznom chapem, ze dava automaticka kontrola pravopisu. Rovnako ako ked dava Tom s velkym T, ma ide roztrhnut od jedu, ale nechce sa mi to neustale dokola opravovat. Takisto upravuje Skore uzdravenie s dlznom na O.

svetlonos
29. dec 2024

@kabinka11
presne tak! Píšem akoby som mala tak 2 promile 😂 To ked si autokorekt urobi párty! Napríklad z huš do roboty mi pripísalo- chuj do roboty! Nevedela som, po dvoch dňoch, ci sa rýchlo ospravedlniť alebo smiať. To radšej nech mi s a z prepise 😁 suce niekoho z toho oči bolia ale pochopi. Z mojej autokorektury je to čistá svahilčina koľkokrát 🫣

saraxyz
29. dec 2024

@oktobermimi neprišla mi

lindous
29. dec 2024

@saraxyz napr. v polievke mám veľa mastných ôk 😀 zato ok ako také slovo nie je, preto to mobil opravuje, tiež mi to lezie na nervy😀

ahhola
29. dec 2024

@beata_k chcela som napisat nakojene😅
ale kazdy ma pravo byt ukojeny, podla svojho gusta a potrieb, lepsie ako nadojceny🤔to radsej nacengany💫
Aj ked niekto ma kojenca, niekto dojca a oboji maju babätkoa niekto napise babetko💦

saraxyz
29. dec 2024

@lindous to viem, že sa skloňuje oká/ôk. Ale nie je to často používané slovo. Ja som ho už vymazala.

20erika07
29. dec 2024

@oktobermimi najlepšie je ,keď slovo rupsak napíše učiteľka slovenčiny. Nechcela som tomu veriť keď som to videla.

autor
29. dec 2024

@saraxyz áno, slovo “ôk” existuje. Neexistuje slovo “ok”, preto to opraví na “ôk”.

ahhola
29. dec 2024

Bilak/bilag, hold/holt, plynule/plynne(CR).
Holt tu napise spravne 1 %
99% tu holduju a vzdavaju holdy hlodom.😂

ahhola
29. dec 2024

@20erika07 jeden starosta napisal kebi bol plin. 🔥😅

katkaseiner
29. dec 2024

ja mam rada slova odsudzovat/odcudzovat a teda chiskejk a jeho skomoleniny su tiez top 😂 dokonca minule chis cake... normalne som to 3x precitala kym mi doslo 🙈

bielasovicka
29. dec 2024

Mne sa paci keď niekto napíše "kus väčšie" namiesto - trochu

oktobermimi
29. dec 2024

@saraxyz skusim este raz😁

saraxyz
29. dec 2024

@oktobermimi sama som sa tam pridala.🤣

oktobermimi
29. dec 2024

@20erika07 😂juuuj, ked uz ucitelka napise ruPsak tak je nieco zle.

oktobermimi
29. dec 2024

@katkaseiner 😂myslis akoze legendarny čízekake?😂

ibatanecnica
29. dec 2024

Nuz gramatika.uz nie.je to co byvalo. A ked niekoho opravis tak na teba este vyletia. Narod osprostieva. Vidno to na kazdom kroku. Sem tam sa stane - preklep. Ale.ak ma.niekto pravidelne taketo chyby..co uz. Vraj to uz nie je pre zivot dolezite