Ako správne používať s, so, z a zo?
Neskutočné, ale skoro každá druhá tu má problém, s písaním s, so, z, zo. To vážne? Veď sa to učia detičiy v druhej triede!
Písanie s/so:
s/so sa vždy píše vtedy, keď sa pýtaš s kým?, s čím? (inštrumentál) (išiel so sestrou; boli sme s otcom)
Písanie z/zo:
z/zo sa vždy píše vtedy, keď sa pýtaš z koho?, z čoho? (genitív) (vrátil sa z dovolenky; pozdravil zo slušnosti)
Kraťase
@saraxyz Ora...co?😂 pana boha to sa najde niekto kto to zabija viac ako ja? Akoze realne v skupine Ach ta nasa slovenčyna je vela mojich zhovadilosti ale orandzovy? 😂😂 vies co ma este zabija anglincke veci poslovenceneho tipu🤣
Btw baby a "slovíčko" ONÉHO/ONÉ...😂
@oktobermimi tu je nejaká skupina? Idem hľadať 🤣
a NIEJE.....
Autorka, ja to mám rovnako ako @lindous. Myslím, že môj písomný prejav je na vcelku slušnej úrovni, ale občas pri rýchlom písaní a následnom neskontrolovaní textu (toto robím na nezáväzných fórach, inde po sebe text samozrejme prečítam), sa mi práve z/s občas popletie. Viem, ako to má byť správne, ale občas mám v hlave vetu, ktorú v priebehu jej písania preformulujem, zmení sa tam pád a toto prehliadnem. Alebo mi prsty automaticky píšu s/z v súlade s tým, aké slovo nasleduje, ak je to slovo začínajúce tiež na s/z - napr. "idem so súdu", "išiel zo zvieratami" - netuším aké je pozadie tohoto fenoménu 🙂
@oktobermimi oné sa používa u nás (stredoslovenský kraj) aj krepý/krepá🤣
@saraxyz mas do nej pozvanku😂 ja sa tam k mojim zhovadilostiam hrdo hlasim😂😂
Drahý anonym druháci sa to isto neučia, nakoľko neovládajú pády 🤦🏻♀️. Aj ja niekedy v rýchlosti napíšem s namiesto z alebo mi to skôr prepíše mobil.alebo ou,ov.
@saraxyz 😂ja mam na oné alergiu trošičku nakolko v minulej praci som.dlhe roky pocuvala kolegu co kazde druhe slovo oné oného...😂
ja sem chodím písať hlavne na notebooku.Takže mne nič mobil neprepisuje.Ale občas ak aj zájdem cez mobil tak si kontrolujem čo za somariny prepisuje.A čo sa týka toho zahraničia že tam niektoré bývajú a zabudnú slovenčinu to sa ako dá? moja sesterka má skoro 50 býva v Londýne od cca jej 30 tich rokov a vie krásne stále skloňovať,aj písať, aj gramatiku ovláda našu.Ako sa dá zabudnúť rodný jazyk? hovadina.A pritom vonku moc nekomunikuje so slovákmi muž je talian,syn slovensky nevie ani ň ak prídu domov anglicky s ním musíme rozprávať. Kamošky má v Londýne hlavne angličanky.Jedine čo píše s nami s rodinou na nete ako aj tu ostatné ženy ktoré žijú v zahraničí tak nechápem že zabudnú.Možno slovinu nevedeli nikdy preto píšu ako píšu
@kabinka11
presne tak! Píšem akoby som mala tak 2 promile 😂 To ked si autokorekt urobi párty! Napríklad z huš do roboty mi pripísalo- chuj do roboty! Nevedela som, po dvoch dňoch, ci sa rýchlo ospravedlniť alebo smiať. To radšej nech mi s a z prepise 😁 suce niekoho z toho oči bolia ale pochopi. Z mojej autokorektury je to čistá svahilčina koľkokrát 🫣
@oktobermimi neprišla mi
@oktobermimi najlepšie je ,keď slovo rupsak napíše učiteľka slovenčiny. Nechcela som tomu veriť keď som to videla.
@saraxyz áno, slovo “ôk” existuje. Neexistuje slovo “ok”, preto to opraví na “ôk”.
Bilak/bilag, hold/holt, plynule/plynne(CR).
Holt tu napise spravne 1 %
99% tu holduju a vzdavaju holdy hlodom.😂
ja mam rada slova odsudzovat/odcudzovat a teda chiskejk a jeho skomoleniny su tiez top 😂 dokonca minule chis cake... normalne som to 3x precitala kym mi doslo 🙈
Mne sa paci keď niekto napíše "kus väčšie" namiesto - trochu
@saraxyz skusim este raz😁
@oktobermimi sama som sa tam pridala.🤣
@20erika07 😂juuuj, ked uz ucitelka napise ruPsak tak je nieco zle.
@katkaseiner 😂myslis akoze legendarny čízekake?😂
Nuz gramatika.uz nie.je to co byvalo. A ked niekoho opravis tak na teba este vyletia. Narod osprostieva. Vidno to na kazdom kroku. Sem tam sa stane - preklep. Ale.ak ma.niekto pravidelne taketo chyby..co uz. Vraj to uz nie je pre zivot dolezite

@oktobermimi 🤣🤣🤣 nebuď šoknutá🤣🤣 moje obľúbené slovo je orandžový