Ako správne používať slová von a vonku?
Prave mam zapnute spravy, kde skolacka povedala, ze pojdem s kamoskami vonku. Skolacka, chodiaca stale do skoly a nevie spravne sklonovat. Predpokladam, ze takto nespravne to pocuje doma.
Takze pripominam pre tie, ktore to stale nevedia:
Citujem z jazykovednej poradne:
Ako sa správne používajú slová von a vonku? Napr. Bola som von/vonku. Idem von/ vonku.
Odpoveď:
V spisovnej slovenčine sa smerovanie zvnútra (z uzatvoreného priestoru) vyjadruje príslovkou von, napr. išiel som von (niekam). Príslovkou vonku sa vyjadruje umiestnenie, resp. miesto mimo obydlia alebo iného uzatvoreného priestoru, napr. bol som vonku, prechádzal som sa vonku (niekde). Spojenie typu ísť vonku, išiel som vonku je nespisovné, ale používa sa v niektorých nárečiach, takže sa s ním môžeme stretnúť v neoficiálnom jazykovom prejave. Spisovnej slovenčine zodpovedajú spojenia bola som vonku (t. j. niekde) a idem von (t. j. niekam).
Otázka z 07. 02. 2013 bola zodpovedaná dňa 12. 02. 2013
Čítajte viac: https://jazykovaporadna.sme.sk/q/1787/#ixzz8z23...
Anonymne sa ti dobre pouca co? Preco sa nepostavis za svoj nazor?
Ovela horsie je ked nevedia ludia napisat mn.č s "i" , alebe niaky a neaky. S kym s cim a zKoho z coho tiez
A tiez sa tu roznaha folklor " idem doktorovi" ale ti uz je asi aj narecim 😅
Nozik sa mi otvara
@diewcatqoo ano, pomylila som sa, ked som pouzila slovo sklonovanie, pisem na mobile v rusnom prostredi, nesustredila som sa. Pardon. Osoby, ktore pouzivaju nespravne vonku a von, sa nemylia, nevedia to spravne pouzivat.
@zuzu11166 narecim sa hovori medzi svojimi, nie v prejave do televizie ani v oficialnom prejave.
@kitycat ach boze, toto si si mohla odpustit🤦♀️
ísť vonku je východniarsky. a čo ako…
@biba_18 no nic, je to nespisovne a nevychodniarom to trha usi.
Doobedu ide vonku. 😂
Ta v Kosicoch, ne?
niekomu trhá uši použitie slov ako kraťase alebo šróbik… všade sa niečo nájde…
@biba_18 no ved ano, kazdemu trha usi nieco ine. Preto by sme mali ovladat spisovnu slovencinu. Ved ty mi tiez teraz nepises po vychodniarsky, ovladas spisovnu slovencinu. Ja ti tiez nepisem napriklad po zahoracky, pisem spisovne. O to ide.
ale keď bežne rozprávam tak používam čisto košické výrazy, a robím to preto že ma bavia… furt, šrác, čaja, brika, šaleny, zos… niekedy aj idem vonku 😂 ale šróbik nešróbujem nikdy…
Myslím, že by si mala ísť školiť pedagogov do skol. Keď som si dohadovala stretnutie pani riaditelka sa ma opytala- Co by ste potrebovala? Tam su tieto " dolezitosti" na mieste.
no tak etse si treba dostudovat, kedy pouzit tu a kedy sem...
@biba_18 ved pouzivaj, medzi svojimi, ostatni ti nerozumeju
@rozculena furt sa pouziva aj v Trnave
@cina1 ani to niekto nevie? Kedy pouzit tu a sem?
@zuzinka888 to pises mne? Ze ja mam skolit pedagogov do skol? Zaklopem, ze dobry den, prisla som vas skolit? To, ze riaditelka nevie ako sa vyka, je velmi smutne.
@biba_18 nie vsetci, ja nerozumiem, vsetci nie su "rozculena". Poznam len slovo furt a saleny, ostatne nepoznam.
Milá autorka, oceňujem tvoju snahu, tiež mi nesprávne používanie von/vonku (či nebodaj vonka) trhá uši. Bohužiaľ, nie si prvá, ani posledná, čo tu na toto upozorňuje, napriek tomu sa vždy nájdu ľudia, čo to budú používať zle. Dokonca aj takí, ktorí si to tu prečítajú, pochopia, kde robia chybu a ako je to správne. Je to boj s veternými mlynmi.
použila si slovo ostatní, teda všetci okrem východniarov - a to nie je pravda ☺️ mňa používanie takýchto slov vôbec nevyrušuje, pokiaľ tam kde sa to má rozpráva spisovne - a hlavne píše pravopisne…
@biba_18 coze? No dobre, nechajme to tak, nema to vyznam😏
@h2 dakujem, fakt boj s veternymi mlynmi.

@diewcatqoo ok, tak neries nadalej, pridala si rovnako dlhy prispevok, tiez sa cudujem, ze sa ti chce pisat nieco, co ti je v podstate jedno😉