Ako ukľudniť psa, keď je stále pred vychádzkou "pojašený"?
Pred odchodom z domu na vychádzku sme ju začali pripinat aby sa trosku ukludnila, pretoze potom strasne na voditku ťahá.. to trosku zabralo. Akonáhle ideme na nové miesto a tiež ju pripíname doma, už to nefunguje.. stále ťahá, onuchava všetko a je pojašena. To isté robí aj pri tom, keď stretneme nejakého psa.. ťahá za ním, proste nevie ísť kľudne. Keďže mame len ju (psa), tak je ťažko nacvičiť nejaké stretnutia s cudzími psikmi aby bola kľudná. Už keď sú spolu je to fajn, no to privítanie nám robí problém.
@jaja234 vymedziť hranice = dávaj ju na kožené voditko (nepoužívajú to samovytahovacie) a vždy keď začne ťahať, poriadne zatiahne späť. Ale fakt poriadne, tak ze až pod skočí nazad. Par krát zaskučí a naučí sa. Bude chodiť tak, aby voditko ostalo bez napätia. 2 dní tréningu a vyriešené. 🙂
@lenkakravcova To voditko je na princípe moxon voditka? Ze keď pes zatiahne, tak ho to priškrti? Alebo zle rozumiem?
@anonymanonym ako reagujete ak viete, že za chvíľu stretnete psa?
@cocolino234 Ako ju usmerňujete co sa týka toho ňuchania?
@anonymanonym prides z orace o 15-16 a do vecera ,pises ze 4-5h si so psom takze kedy ty stravis cas s rodinou?Pes je tvoja rodina ,preto chapem tie prebytocne haraburdy-hracky a blboviny.Proste zameraj sa na ludi,ludom pomahaj a vwnuj sa tak ako psovi.Je to smutne ze cely svoj zivot venujes tvorovi ,ktory by radsej behal na slobode niekde v lese🙂
Ale sa cudujem ze si mu este,kvoli tej samote ktoru ma ,ked si ty v praci nezohnal psychologa.
Btw akus aj ty pustit psa tak ze ma absolutnu slobodu,neskrrt ho na voditku a netesni v byte.Vies ako moj pes bol vybehany?To tvoj za cely zivot neokusi-tu skobodu.
@anonymanonym toto ma zaujíma, ako vyzerá tvoj bežný deň? Ako sa to dá zvládnuť venovať sa aj rodine, aj mať prácu aj byť každý deň 4-5 hodín na prechádzke?
Pred prechadzkou pred dverami dat povel sadni, cakaj (alebo ostan. Neviem, co doma pouzivate.). Az ked to splni a ticho caka, pripnut voditko a odmenit
Ak zacne nadsene skakat po vas, po dverach, hrnut sa von, odopnut voditko a znova. Sadni, cakaj, atd.
Musi pochopit, ze len takto sa dostane k vytuzenemu cielu ist von. Ticho sediet pri dverach a cakat, kym mu date voditko (nahubok, atd.).
Vonku, ked taha, drzat nakratko. Aby musel ist pri nohe. Dat povel pomaly (alebo obdobny, ale vzdy len ten jeden, nemenit to, a nehovorit pocas toho ani nic ine, ako prestan, no tak, spomal, pomalsie, to su obmeny, ktorym rozumie clovek, pre psa su to stale nove a nove povely a je zmateny, co k comu potom plati.).
Ked aj tak zacne tahat, tak dat povel stoj, zastat a drzat na mieste pri nohe chvilu, kym sa ukludni. Potom dat povel pod a zas vykrocit.
Aby chapal, ze tempo tu urcujete vy, nie on.
Rovnako sa zrazu uprostred kracania otocit celom vzad, dat povel napr. poď a ist inde. A po chvili zas. A zas (nie zabocit do inej ulice, ale cielene zmenit kompletne smer. Najlepsie v parku, kde sa to da menit lubovolne.). Aby si uvedomil, ze vas nemoze len “mat v merku”, ze tam kdesi ste a sustredit sa na to, co je pred nim (jeho zaujmy, nuchat smetiaky, atd.), ale ze vas musi neustale sledovat, kam idete, lebo to vy urcujete smer, nie on.
Az toto pochopi, moze chodit s volne povolenym voditkom, alebo sa zacat ucit chodit uplne navolno popri nohe.
@nikto2234 Nie, ona je strašne zlata... len niekedy až priveľmi prejavuje radosť z iných psov/ ľudí a to chcem obmedziť. Je ťažko učiť psa, keď s ním trávi čas aj iná osoba ktorá mu dovolí to, čo ja nie .. ja sa z nej snažím spraviť psa, ktorý počúva a rodicia maznáča rodiny :D
@jaja234 Ak sme mali cudzieho psa len tak obist, tak som si psa motivovala na pamlsok alebo hracku v ruke a psa som tak previedla pri nohe popri druhom psovi (vzdy pri nohe dalej od psa). Ak som to nestihla a uz na psa nejak reagovala, tak som zvolila korekciu voditkom. Vyvinula som primerany tlak na obojok jemnym "trhnutim" smerom ku mne. Ak sa jej podarilo od psa odputat a venovat mi pozornost, tak som ju odmenila a pokracovali sme tak pri nohe. Hlavne som vela chvalila, odmenovala, ak to bolo mozne tak som odmenila aj tym, ze nakoniec za tym psom mohla ist.
@anonymanonym ajtak je to riadny výkon.. 8 hodín spať, 8 hodín byť v robote, 4 hodiny von so psom a/alebo dcérou.. to je už 20 hodín a ešte cestovať, variť, domácnosť, úlohy, nákupy.. ozaj musíš mať veľmi dobrý tíme managment
@jaja234 obyčajne kožené. https://www.zoohit.sk/shop/psi/voditka_a_obojky...
Niečo tohto typu
@buberova Tak radsej sa budem detom venovat,ako tolko psovi,co je divne.Inak by som nereagovala,ale tuto pani ma oslovila v imej diskusii,kde sa normalne uzivatel pytal,ci dokrmovat male stenata.Tak ho nazvala ,ze je mnozitel.(vtipne)Za to ze ma nepapieroveho psa,a dovolil si ju inym psom oplodnit.Ona ,anonymanonym co 5h sa venuje psovi, ma len papieroveho psa a mu robi geneticke testy aby ho mohla dat oplodnit.Takze tak cisty fanatizmus.Ak mas nahodou psa od susedov si mnozitel,pretoze mas dovolene kupit len pp psa alebo z utulku,vsetko ostatne by zakazala.A ak napises,ze hracky pre psa -je nezmysel-tyras zviera.
Pritom minule som sa naozaj v obchode s potrebami pre zvierata zastavila,ze naozaj hracky pre psy,skoro ma puklo od smiechu.

@elmivelmi ako "odbornicka" na psov urcite vies, ze pes prirodzene prespi aj viac ako 15 hodin. A ako "odbornicka" tiez urcite vies, ze ak sa psovi primerane venuje a ak bol od mala uceny na samotu, tak odchod majitelov z baraku zvlada bez najmensich problemov. Ale kedze tebe pes uz viackrat utiekol z pozemku, krmis ho odpadom a hracky nema ziadne, pes s alergiou je pre teba zbytocny nepodarok a podobne "mudre" nazory je mi jasne, ze o psoch vies asi tolko ako ja o jadrovej fyzike. Dovidenia. Viac na teba reagovat nebudem.