icon

Ako vníma chlap ženu, ktorá račkuje?

18. aug 2022
beatrice3
18. aug 2022

A este mojho muza velice zaujimalo, ci budu rackovat aj nase deti, kukam nanho, ze vsak to nie je dedicne 😁. Ale, ze vyslovovat R ich bude ucit on 😁. Starsia nerackuje a uvidime ako mladsia, ma dva a pol.

sisaka
19. aug 2022

@h2 nie, som zo stredného Slovenska a hovorím spisovne, tým pádom mi trhá uši bratislavská, trnavská a podobná “slovenčina”

h2
19. aug 2022

@sisaka Nemyslím si, že hovorím nespisovne. Nemám "blavácky" slang, ako "né" a podobne. Áno, voľakedy sme sa v škole učili "de, te, ne, le", ale už ani vtedy sa to nepoužívalo, myslím tým napríklad v správach, v telke, v rozhlase. Hovorím o časoch, kedy sa v týchto ustanovizniach hovorilo prísne spisovne. Jednoducho, reč sa vyvíja a hoci "de, te, ne" zostalo, "le" už nie. Neviem si predstaviť počuť vo večerných správach od moderátorky "boľi, maľi, robiľi..." Ty áno?

rado02
19. aug 2022

@sisaka Ľudia síce prestávajú hovoriť mäkko a sposovne, ale určite to nie sú prípady, ktoré spomínate. D, t, n, l nie sú mäkké, ale tvrdé spoluhlásky (spolu s h, ch, k, g) Nehovorí sa "Deti boľi po škoľe kresľiť, a potom maľi ísť na výľet."

rado02
19. aug 2022

@rado02 hm, 🙂 manželka ma poučila, pri di, ti, ni, li sa tiez hovorí mäkko, ale nie vo všetkých prípadoch

slovakboy
19. aug 2022

Mierne rúčkovanie je sexi. Ak nie je u moderátorky televíznych správ. A väčšie rúčkovanie je tiež vporiadku keď človek dotyčného spozná po iných stránkach ako je len vonkajší hovoreny prejav. To by potom sa nevydali ani hluchonemé ani inak postihnutí ľudia.

jankalukasova
19. aug 2022

@sisaka aj "de, te, ne, le a di, ti, ni, li" má svoje výnimky... Alebo hovoríš:" ťeraz, ťento, vťedy....."????

h2
19. aug 2022

@jankalukasova Aj takých poznám, mäkčia, aj kde netreba. 😂

dori92
19. aug 2022

@sisaka to je teda dobra volovina ze maľi, boľi 😂 a ľienka... 🤦‍♀️ V súčasnosti sa L v náväznosti na i a e nevyslovuje mäkko a je to tak spisovne

dori92
19. aug 2022

@sisaka ale očividne to niekedy tak platilo. Dnes sa s tým ale už nestretávame často, v TV alebo v rádiu tobôž...

jankalukasova
19. aug 2022

@h2 áno... Ale to spisovnosťou nemá nič spoločné. Inak v našom okolí máme na toto mäkčenie takú vetičku. Keď niekto takto mäkčí, tak si vždy povieme, že:"chodí do Ťeska, kupovať baťerky do Ňiňťenda".
A raz som prišla do lekárne, potrebovala som dezinfekčné mydlo. Lekárnička hovorí:"Máme takýto "Ďettol alebo ešte Proťex". No.. tak tá, tiež určite chodí do "Ťeska....."

h2
19. aug 2022

@jankalukasova 😂😂😂

h2
19. aug 2022

@dori92 Ďakujem, že si to sem dala. Presne tak to viem aj ja, že ľe, ľi už dávno neplatí. Hoci na tej Orave, aľebo aj na Ľiptove 😊 to niektorí stále používajú. V domnienke, že tak je to správne. Ja rešpektujem každého nárečie, aj sa mi to dokonca páči. Ale neklamme si, že je to spisovné.

andrea169
19. aug 2022

Aj ja račkujem ani jednému frajerovi to nevadilo 😉ale ja sa za to hanbím hlavne keď hovorím na začiatku slova r lebo to mi teda vôbec nejde , v strede slova alebo po spoluhláske sa to stratí tam to viem tak trochu povedať 😀

tianna
19. aug 2022

Môj bývalý R nevedel nevadilo mi to, manžel ho tiež čisto nevie takisto mi to nevadí. Predpokladám muži to vnímajú rovnako 🙂

petricka22
19. aug 2022

@h2 to zavisi od oblasti. U nas sa stale hovori boľi, maľi, robiľi. Ci ty to vyslovujes boly, maly, robily? Mne to teda pride uplne normalne pocut a rozpravat makko… a ked si spominam na moderatorky z cias davno minulych, resp.ked vidim archiv, tak skutocne hovorili strasne makko. Rozpravali pomaly a davali si velky pozor na vyslovnost.

h2
19. aug 2022

@petricka22 Áno, vyslovujem to "boly, maly, robily" a príde mi to úplne normálne, všetci v mojom okolí (vyslovujem "okolý") to tak vyslovujú.

h2
19. aug 2022

@petricka22 Ale ináč, áno, záleží od lokality. Podľa teba ja určite hovorím tvrdo. Podľa rodiny môjho muža z trnavského okresu, zase hovorím mäkko. 😂

stanulienkat
19. aug 2022

@sisaka ale to, co ty popisujes, je tiez nespisovne. Mala som par kolegyn z tvojej oblasti, ale makcili aj tam, kde sa to nema. Nema to nic spolocne s bratislavcinou. A urcite sa necita ľienka. To by bola saňitka, Peťer, Marťin, ľizatko... Vy makcite aj guľaš. To makcenie je neskutocne slizke a neprirodzene. O sklonovani ani nehovorim...
A ked tu citam slovne spojenia idem vonku....konecna.

h2
19. aug 2022

@stanulienkat A čo povieš na "idem vonka"? 🤯😃

stanulienkat
19. aug 2022

@h2 a rupsak...a keby idem... idem do lekara

h2
19. aug 2022

@stanulienkat Vieš, ako sa "po trnafsky" povie "keby som bola na tvojom mieste"?
"Buda tebú". To keď som počula, zabudla som od údivu ústa zatvoriť. 😲

pazdura
19. aug 2022

@sisaka, 👍

petricka22
19. aug 2022

@stanulienkat nedla mi ten tvoj guľáš, lebo u nas sa povie tiez makko. A nasla som v slovnikoch slovenskeho jazyka obidva aj guláš, aj guľáš.

stanulienkat
19. aug 2022

@petricka22 podla mna to jedlo pochadza z Madarska. Tam sa makko urcite nevyslovuje. To asi vychodniari sprznili. Ved to usi trha to mliaskave makcenie.

petricka22
19. aug 2022

@stanulienkat ja som zo stredneho slovenska a je pre mna normalne povedat slovo guľáš, ci uz bolo toto slovo poslovencene, alebo nie, spisovne su oboje… kazdopadne mne pride, ze tu slovencinu prznite prave vy s tym vasim tvrdym prizvukom 😅

dori92
19. aug 2022

@h2 mam ale jedného známeho z Oravy, ktory po L stále makci, ale mne osobne to uši trha😂

h2
19. aug 2022

@petricka22
@stanulienkat Kočky, ja mám kolegov Maďarov. Guláš sa po maďarsky píše gulyás, vyslovuje sa to gujáš. A oni to aj takto volajú, aj keď hovoria po slovensky.

h2
19. aug 2022

@dori92 Áno, aj ja poznám človeka, ktorý mäkčí ešte aj vybrané slovo lyžica (ľižica). 😂

petricka22
19. aug 2022

@h2 no, ked tak nad tym rozmyslam, tak ja lyzica vyslovujem asi nejak ako ľyzica 😂