icon

Ako vyriešiť dilemu darčekov na Vianoce?

21. nov 2024

Ahojte, ja by som sa rada podelila o moju skusenost a rada si vypocula, ako to mate vy v rodine.
Moji rodicia aj svokrovci, ci manzelova sestra sa kazdy rok pytaju na to, co chceme na Vianoce (ba dokonca aj na akekolvek ine sviatky...) a rovnako si casto povedia, co chcu oni na sviatky. Aj teraz bola mamina u nas a dala mi 150€ so slovami "Maly (vnuk) bude mat meniny, tak za 50€ mu kup nieco na meniny a za 100€ nieco na Vianoce, potom mi povedz, co si kupila resp. darcek na Vianoce mi dones k nam potom pod stromcek." Tak som jej vravela, ze vsak ak nemas ziadne napady, tak ti mozem dat aspon tipy a kup to aspon ty....ale ona ze nie, ja neviem presne co to ma byt a pdobne 🤦. Vacsinou nam s manzelom kupuju poukazky a my im kupujeme tiez poukazky 😅. Ja netvrdim, ze sa nezidu, ale vsak to je ako keby sme si tie darceky kupovali vlastne sami, je to vlastne iba vymena penazi. 100x som uz navrhovala, preco si nemozeme spravit Vianoce menej materialisticke, vysrat sa na taketo bezduche darceky, kupit mozno nejake malickosti z vlastnej iniciativy, nieco viacej sentimentalne a mne by sa to ovela viacej pacilo...ale okrem sestri o tom nikto nechce ani pocut. Napriklad so sestrou a svagrom sme sa tak dohodli, ze si nebudeme uz nic kupovat, ze aj im to vlastne takto vyhovuje a v ramci roka, ked sa vidime na navstevach, tak prekvapime jeden druheho nejakymi malickostami. Pre mna to ma ovela vacsie caro, radost a prekvapenie, hlavne ak je to nieco domace. S manzelom je to velmi rovnako, uz roky sa nepytame jeden druheho, aky darcek chceme na Vianoce. Pozname jeden druheho, dohodli sme sa, ze to budu iba drobnosti a este sa nikdy nestalo, ze by nas darcek sklamal.
U mna toto uplne zabija Vianoce...aky ma vyznam kupovat darceky na Vianoce, ked je to vlastne nieco, co si sam vyberas a v konecnom dosledku vlastne aj platis lebo vacsinou v rovnakej hodnote kupujes potom darcek aj osobe, ktora ta obdarovala? 🤷 Chapem, ze je lepsie dostat nieco, co vyuzijes a ist na istotu, ale potom sa mi v tom nejak straca pointa...

Strana
z3
vevesh
24. nov 2024

Ako nechapem, kde je problem, ked ty kupis na miesto rodicov-vsak to ma byt prekvapenie pre dieta a nie pre teba🫣🫣🫣 a radsej by som kupila kvalitnu vec za 150e ako milion plastovych somarin a akoze prekvapenie pre dieta, len aby to bolo prekvapenie pre teba. Napriklad novy bicykel, lyze, gulockovu drahu, drevene priestorove hracky, vstupy na horolezecku stenu ci vylet do disneylandu, ak by to maleho potesilo, su dary v ovela vyssej hodnote. Pretoze u nas je vzdialenost od rodin a deti vidia 1krat za rok-dva-tri, tak dostanu od rodiny, na co len ocami zaklipkaju. U nas je pod stromcekom len pre deti jeden maly darcek a finito. A pocas roka kupujem nevyhnutne veci, nie kazdu vec, ktoru deti chcu a tak si vazia aj darceky pod stromcekom. A naozaj som rada, ked sa pytaju mna, lebo ich viem znavigovat, kde co nemaju a mozu kupit, ak chcu...

kristina0909
24. nov 2024

@maciatkolulu plne súhlasím, tiež mi príde vtipné čo tu riešia 😃 ovela lepšie predsa rodič vyberie darček než starý rodič , ktorý sa v tom už tak nepohybuje a nevie čo dnes deti ,,chcú,, čo medzi deťmi frčí .. aj pre mladých je podla mňa jednoduchšie pogoogliť nejaké kvalitnejšie hračky a vytvoriť objednávku než pre svokru , ale prečo to svokre ulahčiť veď nech sa sama ,,potrápi,, niektoré mi tu prídete dosť nevďačné .. k tým sporiacim účtom sa radšej ani nevyjadrujem , čo by za takých svokrovcov niektoré ženy dali .

mooonika1975
24. nov 2024

Kuoijte len detom, dospeli nie . My kupujeme mame . Ona nám nie. Ona nás víta u seba doma na cele Vianoce. A to že ti dala peniaze pre malého je super, my to tak robime roky. Ja najlepšie viem čo potrebuju a neznášam haraburdy. A teda u nás neexistuje, že jezisko chodí po všetkých starkých a podobne. Chodí tam, kde je dieťa 24.12. , a nikde inde. To je potom totálny chaos a žiadne caro

zacharovi
24. nov 2024

Ahoj, my si kupujeme manzelia aj detom to, co si cez rok nekupime, lebo je to drahsie...napr. ja dostanem novy siaci stroj, lebo moj je uz zadrhnuty a trha mi nitku kazde 5-10 cm 😀 A maly dostane vysnyvanu kuchynku, lebo take drahe dary si nekupujeme cez rok, takze sa tesia deti na Vianoce...zostava im to caro, ze Jezisko donesie. ♥️ A tak..mne sa to paci, pozname co kto po kom tuzi 🌷🍄 Mne sa to takto paci, mikujem Vianoce, tu nostalgiu, stromcek, sneh, sankovacky, poknocna omsa,...darceky ku tomu patria...a rodicom davame mensie dary, niečo vecne na potešenie, napr. panvicu znackovu, kt. si maina nekupy,lebo jej pride draha, kvalitny vysavac, ortopedicky matrac a take...prakticke veci, ale ktore viem ze si nasi nekupia, ale velmi sa z nich potesia ♥️💞🌷😁

hendikep
24. nov 2024

presne mi hovoris z duse… ja ked pocujem otazku: Co detom na Vianoce/meniny/narodeniny? tak mi vlasy dupkom stoja… ved maju vsetko, rovnako ako my.. a este to pocut od 4-5 ludi, to vazne? ved ja sama neviem co im kupovat.. podla mna v dnesnej dobe dostupnosti vsetkeho, sa uplne vyprazdnil zmysel vianocnych darcekov.

lacibo
24. nov 2024

Mas pravdu..ide len o prerozdelovanie penazi..ja tebe poslem 50 eur na darcek a ty mne tiez..darceky by mali mat v sebe aj prekvapenie, aby obdarovany citil, ze ho darca pozná a presne vie, čo ho potesi..kludne aj nieco za 2 - 3 eura ak je to trefné a milé..alebo zazitky ( poukazky na spolocne straveny cas..)

michaelamedova
24. nov 2024

Ja Vianoce ako sviatok nemusím pre mňa zbytočne kupovanie hlúposti..ja som v rodine zatrhla kupovanie darčekov (rodičia ,sestra,jej deti lebo sú už dospelé,mužovi rodičia a sestra ) ale presne má vytáča ,že každý rok sa opakuje to isté - čo na narodeniny ,meniny a na Vianoce mojim deťom 🤦 moje deti nie sú náročné a čo potrebujú ,im priebežne kupujeme počas roka za peniaze čo dostanú si niečo kúpia trebárs na dovolenke ,alebo keď potrebujú oblečenie topánky vždy kúpim keď treba ,potom teda aspoň pošlem foto ,že som za tie peniaze kúpila to alebo to ...ale Vianoce to je kapitola sama o sebe 🤦 mám doslova nervy z neustáleho vypytovania a najhoršie je ,že keď sa opýtajú aj detí,tak oni nevedia čo ,a potom dostanú samé
,, hlúposti " a stojí im to v skrini ...najradšej by som zatrhla aj kupovanie darčekov pre deti ,ale nechcú ani počuť 🤦

michaelamedova
24. nov 2024

@maciatkolulu ale nie každý to chce takto riešiť..tiež som začala deťom peniaze čo sme neminuli odkladať,že veď sa zídu na potom na školu ,vodičak atď...ale to sa im nepáčilo ..darček čo som kúpila ,bol málo hodnotný,lebo dali napr. 50€ a ja som kúpila za 15 to čo sa im páčilo a zvyšok že odložím..Hneď bolo a kam im to dávaš a čo ....tak som im ukázala ,že majú účet a tam im šetríme ,ale neuspeli sme ...škoda slov dakedy ..

maciatkolulu
24. nov 2024

@michaelamedova tak....to je ťažko. Komunikácia je základ. Keď to nejde,čo sa dá robiť. Ich peniaze,ich rozhodnutie. Asi by som začala kupovať drahšie veci a to k tomu pridala,alebo ja neviem...

michaelamedova
24. nov 2024

@iwesska presne toto máme aj my od mužovej tety ,povedia jej čo by chceli ,raz sme dokonca boli spolu v obchodoch ,ukázali jej ,že toto by sme chceli ,no to bolo asi malo cenné ,tak ona aj tak kúpila takú hovadinu ,že to potom stálo v skrini až kým sme to nepodarovali ...a ešte sme vyhoreli ,že prečo 🤦

michaelamedova
24. nov 2024

@maciatkolulu je to na hlavu ...najradšej by som bola ,keď by im nič nedávali...bol by pokoj a konečne kľudné Vianoce ...

bosorkabb
24. nov 2024

Každá rodina to má inak.
U nás všetci kupuju deťom. Vždy sa opytaju čo.
Dospelým sa dávajú také praktické darčeky. Svokrovcom kupujeme darčekový kôš sú tam veci ktoré majú radi, fotky detí ale svokor má na Vianoce aj narodeniny a meniny. Mojej mame dávame poukážky na masáž, pedikúru a podobne.
Tento rok sme sa dohodli že sa bude len deťom kupovať. S manželom máme dohodu že každý z nás kúpi tomu druhému jeden darček.

iwesska
25. nov 2024

@michaelamedova No a presne sa potom este citia urazeni,ze dieta sa netesi a oni sa snazili vymysliet prekvapenie🤦‍♀️ Netreba byt za kazdu cenu originalni,lebo dieta sa pretvarovat nevie.

tana85
25. nov 2024

detom ano, to si napisali par darcekov a chcem im splnit zelania. ale zase svokra - ona chce kazdemu presne tri a min.za 100€. a vymyslaj. nenavidim. rovnako s nami. ja poviem ze jednu knihu, pozna moj vkus, viac mi netreba. ale nie, dostanem knihy 4, kadeco ine a spolu je to aj 150€. a tak moj muz, aby to vyrovnal, jej da obalky s 200€. doprcic, naco je toto dobre? vsak nech siona necha svoje a my svoje, sviatkovat mozeme spolocne v radosti aj bez tejto vymeny. muzovi vzdy nakupi oblecenie, ktore je za 3 dni v tych obchodoch za polovicu…toto som sa snazila stopnut, ale ona je schopna sa smrtelne urazit, ze nechcem darcek OD NEJ. takze nam pribudajuveci, kore nepotrebujeme a vlastne si ich kupujeme tym, ze trj druhej strane davame stedru hotovost v obalke

alkapoiuy
26. dec 2024

U nás to bolo také isté chcela darčeky a žiadna starosť s nákupom darčekov, zo začiatku som kúpila potom som prestala ,nebudem sa vyčerpávat kupovanim a dávanim darčekov a svokra mi ich potom vráti. Načo, by som to robila.

Strana
z3