Ako vyriešiť dilemu darčekov na Vianoce?
Ahojte, ja by som sa rada podelila o moju skusenost a rada si vypocula, ako to mate vy v rodine.
Moji rodicia aj svokrovci, ci manzelova sestra sa kazdy rok pytaju na to, co chceme na Vianoce (ba dokonca aj na akekolvek ine sviatky...) a rovnako si casto povedia, co chcu oni na sviatky. Aj teraz bola mamina u nas a dala mi 150€ so slovami "Maly (vnuk) bude mat meniny, tak za 50€ mu kup nieco na meniny a za 100€ nieco na Vianoce, potom mi povedz, co si kupila resp. darcek na Vianoce mi dones k nam potom pod stromcek." Tak som jej vravela, ze vsak ak nemas ziadne napady, tak ti mozem dat aspon tipy a kup to aspon ty....ale ona ze nie, ja neviem presne co to ma byt a pdobne 🤦. Vacsinou nam s manzelom kupuju poukazky a my im kupujeme tiez poukazky 😅. Ja netvrdim, ze sa nezidu, ale vsak to je ako keby sme si tie darceky kupovali vlastne sami, je to vlastne iba vymena penazi. 100x som uz navrhovala, preco si nemozeme spravit Vianoce menej materialisticke, vysrat sa na taketo bezduche darceky, kupit mozno nejake malickosti z vlastnej iniciativy, nieco viacej sentimentalne a mne by sa to ovela viacej pacilo...ale okrem sestri o tom nikto nechce ani pocut. Napriklad so sestrou a svagrom sme sa tak dohodli, ze si nebudeme uz nic kupovat, ze aj im to vlastne takto vyhovuje a v ramci roka, ked sa vidime na navstevach, tak prekvapime jeden druheho nejakymi malickostami. Pre mna to ma ovela vacsie caro, radost a prekvapenie, hlavne ak je to nieco domace. S manzelom je to velmi rovnako, uz roky sa nepytame jeden druheho, aky darcek chceme na Vianoce. Pozname jeden druheho, dohodli sme sa, ze to budu iba drobnosti a este sa nikdy nestalo, ze by nas darcek sklamal.
U mna toto uplne zabija Vianoce...aky ma vyznam kupovat darceky na Vianoce, ked je to vlastne nieco, co si sam vyberas a v konecnom dosledku vlastne aj platis lebo vacsinou v rovnakej hodnote kupujes potom darcek aj osobe, ktora ta obdarovala? 🤷 Chapem, ze je lepsie dostat nieco, co vyuzijes a ist na istotu, ale potom sa mi v tom nejak straca pointa...
@maciatkolulu tak autorke to proste vadí... nie každý hrabe ako po nebohom...
Ja s tebou suhlasim... Som za darceky, ale malickosti, z lasky a prekvapenia. Tieto vymeny penazi, to je o com? 🤦♀️. Nieco o com viem, ze by ten druhy chcel, ale nekupi si, alebo by sa tomu potešil. Pre deti aj dospelych... Robme si radost.
No, je to dohode... To je tazko, ked nemas v tomto partakov.
Ja si nemyslím, že strašia generácia by bola viac materialistická. Pred 100 -200 rokmi ľudia nemali všetkého prebytok ako teraz a Vianoce tak boli jedna z mála príležitostí pre deti byť obdarovaný a šetrili sa peniaze celý rok na kúpu väčšieho daru. Toto čaro sa vytratilo, lebo dnes si ľudia povedia, že Vianoce nie sú o darčekoch a materializme. Ale pravda je taká, že celý rok žijeme v materializme, ľudia kupujú celý rok "darčeky" sebe aj deťom a potom na Vianoce sa ideme tváriť, že nepodporujeme materializmus. Kedysi bol darček nový kabát, korčule, lyže, školská taška alebo aj len kilo pomarančov a deti si to vážili. Dnes sa tieto veci kupujú ako každodenná samozrejmosť. Nevidím problém v tom, že ti mama dá peniaze na darček, ktorý má potešiť tvoje dieťa. Veď ona možno nechodí do hračkárstva, neradi sa na MK čo kúpiť chlapcovi vo veku x rokov a nesleduje aký traktor by bol najvhodnejší... AKý je problém v tom, že chce aby sa jej vnuk potešil aj pod jej stromčekom a zároveň si chce byť istá, že nekúpila blbosť? O tom, či je dar z lásky nehovorí jeho cena v zmysle, že drahý dar z lásky určite nie je, rovnako ako ním nemusí byť maličkosť, ktorú bez rozmyslenia niekto kúpi v prvom obchode za pár eur.
v nás vďaka corone a vtedy zákazom návštev sa všetko vyriešilo.... kupujem už len našim deťom + manž.
uvažujem že kúpim ešte niečo svokrovi a jednému švagrovi - zostali samy .... 😢
deťom do 10 r sa kupuje Ok, ale vieš si predstaviť kupovať darčeky 15 r. mládencovi?
Pri malych detoch radosť, keď rozbaluju darceky 🙂 radost z toho,ze ste ako rodina pokope v sviatocny den,ina atmosfera, vianocny cas. však chodte na vianoce úplne preč,na nejaký pobyt,bez darcekov, ak vam to(vsetkym, nie len jednemu ;) ) nedava zmysel. U nas robime tak,ze to napr.objedname,ale necháme dorucit k nim,teda to ani nevidime,už hádam vybrat balík alebo prevziat,zvládne každý.
@abab Asi si necitala vsetky moje prispevky vyssie, nevadi napisem to aj tebe ... asi 4x 🫣😁 dokonca som si myslela, ze je to jednoznacne aj priamo z uvodneho textu, ale teda nevadi. Moja mama aj svokra dostali tipy na darceky, co PRESNE mozu mojmu synovi kupit, comu sa urcite bude tesit, napriek tomu my dali radsej peniaze, nech to vybavim JA. Je to ich jediny vnuk, napriek tomu kupujem darceky na Vianoce, narodeniny, meniny za nich uz treti rok ja, aj ked im vzdy velmi rada dam tipy, co by to mohlo byt. Vacsinou su to jednoduche veci a pravdepodobne tu je ten kamen urazu...nie je to dostatocne hodnotne, takze je jednoduchsie dat vacsiu penaznu hodnotu rodicovi so slovami "kup za to DARCEKY".
Stari rodicia mali tendenciu kupovat mojmu synovi ZAKAZDYM, ked sa stretli nieco. Toto som este hned v uvode zatrhla a uz z tohto boli velke hadky. Svokra sa raz kvoli tomu s manzelom pohadala az tak, ze odisla s placom, lebo jej nedovolime kazdy tyzden aj viackrat nosit nejaku hodnotnu hracku, ci oblecenie jej jedinemu vnukovi.
Chapem, ze chcu vnukovi dopriat, je to ich jediny vnuk, lubia ho... aj tak si neprajeme, aby bolo nase dieta takto vychovavane, za mna to nie je spravne a velmi materialisticke. Neviem preco by sa laska mala merat v nejakych daroch, tu nejde len o Vianoce (ako som pisala aj vyssie, ide o sviatky vo vseobecnosti), ale Vianoce su vzdy obrovsky extrem a to bol aj dovod mojho prispevku.
Môj syn má 3 roky. Minulý víkend sa ho starká spýtala čo chce pod stromček ,pekne jej povedal akú chce hračku. Ona pôjde do dráčika a kúpi mu ju. Vybavené. Neviem čo je na tom ťažké 😅
Druhá starká už má preňho nakúpené nejaké darčeky,na ktoré som jej dala tipy.
Ostatné staršie vnúčatá si robia zoznam čo by chceli,rodičia potom z toho povyberajú čo im môžme aj my aj starkovci kúpiť (1 dieťa hračka za cca 20€).
Mne moja mama nezavolá ani na narodeniny, ani deťom.
Z môjho uhla pohľadu, sa už máš tak dobre že si nevazis čo máš...lebo to nevidíš....
Normálne zober dráčik katalóg, deti nech si zakruzkuju a máš...
@blonde_bella Mam jedneho trojrocneho syna...Ak by vedel kruzkovat a pochopil by pointu letaku, tak by sme to mozno an praktizovali 😅...ale to iba na margo toho, ze si zjavne necitala mnoho veci, co sa mojho prispevku tyka. 🤷
Mrzi ma, ze mas zlu skusenost s tvojou mamou, ale aj privela dobreho vie velmi uskodit, vsetko treba s mierou.
Moja svokra to robila a mne bolo obcas luto prezradit jej dobre napady, co som mala pre dceru vymyslene 🙂
@sissy27 však nemusí hrabať,keď nechce nič kúpiť,synovi môže odložiť tie peniaze,nepríde mi to vážne ako nejaký extra problém. Školy privátne sú drahé. Tak sa to možno sikne😉. A n dospelych sa v kľude dohodnúť. Inak akože nevidím cestu z tohto pekla von.
Ja som sa dohodla s mojim bratom a sestrou, že si nebudeme nič dávať, ziadne darčeky, ani ich a mojim deťom. Nebudeme sa zbytočne stresovať pred Vianocami nakupmi a rozmyslanim, co kupime. Rodičom tiež nič nedávame, oni nám dávajú peniaze, aby sme si kupili, co potrebujeme. Oni od nas nic nechcu. Nechápem to silene kupovanie darčekov, častokrát zbytočnosti. V manželovej rodine si dávajú darčeky, napíšu si zoznam, kto čo chce. Je to pre mňa úplne nepochopiteľné, že si potrebujú dospelí ľudia dávať darčeky. Keď som bola tehotná s prvým dieťaťom, tak som nedostala od manzela nic, lebo chudáčik nestihol mi niečo kúpiť, musel kupovať jeho familii. Odvtedy on odo mňa žiaden darček nevidel ...
@baximilian Aj my to takto robíme, vylosujeme si jeden darček ešte v menšej hodnote. Tak sme sa všetci dohodli. Je to úžasne oslobodzujúce a radostné.
Ja len krátko. Naši svokrovci majú tiež inú predstavu ako my. Som v tej rodine už 20 rokov, z úcty k staršej generácii som to prestala riešiť. Slušne poďakujem a vymažem celý problém z hlavy. (Ale áno autorka, chápem ťa, tak cca prvých 5 rokov som sa tiež snažila niečo tam zmeniť, kým som pochopila, že tam sa nič meniť nebude...). My mladšia generácia (súrodenci) sme si to nastavili ináč, aj s manželom doma sme si to nastavili podľa seba.
Ale zase nieje to az tak zle …za to mozes kupit co chces, lepsie ako dostat kopu plastovych hraciek v hodnote 100€ ..mozes kupit aj nieco prakticke, pyzamo, topanky a ten traktor ..a od vas uz staci len jeden darcek
My máme z manželovej strany rodiny každoročne pred vianocami zdieľaný List Ježiškovi, čiže my dvaja, svokrovci aj švagriná so snúbencom (už 8 rok čo som ja zapojená do tejto tradície čo oni majú roky rokúce), teda dokopy 6 listov... každý spíše čo by chcel, konkrétne sa píše len kozmetika lebo kožné problémy a alergie a pod., inak všetko všeobecne, aby v tom bolo aspoň prekvapko... a potom sa individuálne dohadujeme čo kto komu kúpi. Ja veľmi rada kupujem darčeky pre ľudí a každý rok vyrobím alebo kúpim aj nejakú maličkosť navyše mimo listu pre moje vlastné potešenie, aj keď z ich strany to nikto nerobí. S mužom si nezvykneme písať tie veci, čo si navzájom kupujeme, lebo niekedy sa dohodneme na jednej spoločnej veci (akvárium, spoločenská hra), inokedy si kupujeme navzájom rovnakú vec (PC hru) a niekedy si proste povieme čo chceme (tento rok kancelárska stolička a sklenené nádoby do kuchyne). Z mojej strany rodiny sa vždy spýtam či má niekto nejakú predstavu čo chce ale niekedy tiež dostanem odpovede že nič netreba, všetko máme, takže vtedy veľmi zapájam mozgový závit aby som darovala niečo, čo toho druhého poteší. Tu už mám aj dve krstniatka takže to si vždy vyčlením budget aby som im nakúpila rovným dielom. V podstate mám radšej ten klasický systém, keď aj rozmýšľať musím, a ozaj niekedy v júli nájdem niečo čo som instantne ako: wow toto bude super pre otca na vianoce... ale ja rada dávam darčeky a viem, že pre niekoho je jednoduchšie hľadať konkrétnu vec. Ale uznávam, že najviac ma aj tak vždy poteší taký darček, ktorý som si nepýtala (aj keď ponožky, ale mám dobrý pocit že niekto si povedal, jéj ponožky aký pekný vzor, to zoberiem pre Miu.. : )
Mna toto do extrémov vytáča vždy “niečo im kup zabal a dones keď prídete na vianoce tu mas peniaze” 😂 a to sa ako ráta darček od babky hej?
Potom tu mame dalsi extrém, kúpila prababka synovi vláčik na koľajniciach a veľký kamion…obrovský. Chlpec síce 5rocny ale absolútne nemal záujem kukol na to, mykol plecami a kamion aj s vlacikom hnili v skrini kým sme sa rozhodli že to darujeme škôlke. Ešte sa hnevali že prečo sme to darovali… vravím a čo som chlapcovi mala dať príkazom že tu budeš sedieť a hrať sa s tým lebo to babka kúpila? 😂 btw on už rok chodí na hokej žije tým…keby kúpili čiapku s logom, šál,dres…čokoľvek vyletel by z koze od radosti.
A 8rocnej slnečnej veľkú bábiku s obrovskými očami tiež hnije v skrini niekde 😂🤷🏼♀️ debiliny.
Zato druha strana rodina ich otca teda starká atd tam sa vždy presne opytaju vždy presne to kúpia… 🤷🏼♀️
Ps mna mojA rodina ešte aj obvinila že robim z detí predčasne veľké lebo sa nehrajú s hračkami. 😂😂😂 to nevymyslis.
Vieš čo, pri deťoch to robíme tak, ako vaši starí rodičia, ale to je podľa mňa fajn. Inak by nakúpili deťom úplne somariny, ktoré nepotrebujú, a nedostali by to, čo chcú (moje deti už presne vedia, čo chcú dostať, čiže čokoľvek iné od nich, ktorí sa v tom detskom svete nepohybujú, bude mimo). A ja aspoň tie darčeky finančne prerozdelím a nemusím to kupovať ja (nie je toho veľa, avšak je tam jeden drahší dar). Čo sa týka dospelých, tam už absolútne neriešim, ved je to ozaj smiešne. Mojej mame kupujem žreb vianočnej lotérie, zvyšku rodiny robievam domáce produkty na zjedenie (vaječný liker, domáca granola, bylinková soľ), prípadne deťom v rodine knihu alebo spoločenskú hru, tam sa dá kúpiť hocičo. Hotovo. Čiže možno máš ešte dieťa vo veku, ktoré neartikuluje túžby, ale mne toto oveľa viac vyhovuje, ako keď boli menší, a fakt dostali blbosť, ktorú som o mesiac vyhodila.
Nemám problém - vyrobím si problém ??
Nasi sa pytaju napr co by mala chcela k vianociam tak poslem link a objednaju, to iste svokra. My napr kupujeme len detom v rodine( neteriam a synovcom) nieco za 10-15e a pre mojich rodicov dam robit fotky a nejaku sviecku a to je cele, uzivame spolocne straveny cas, domacu pohodu, jedlo😄... nechapem ,ze niektori si beru pozicky a podobne koli darcekom.
Predošlá generácia nemala hojno. Nepoznali, že chcem objednam cez net a za 2 dni mám doma. Preto keď teraz maju možnosti aj financie veľakrát idú az do extrému. Buď nedam nič lebo ani my sme nemali alebo dám aj to čo nemám lebo nech majú oni ved my sme nemali. Ale to že vybrať z toho množstva nevedia. Aspoň teda väčšina. Tiez nechápu ze pre nás je zážitok/ cas strávený spolu/ moment prekvapenia dôležitejší ako samotný dar a jeho finančná hodnota, pretože my v podstate hojno máme.
Moja mama napriklad miluje vetu ale ved nemozem prist s prazdnymi rukami, musim mu niečo podať. Tak mu kupi blbosť za 12e len aby mu nieco doniesla.... Ale teda uz sme ju od toho oducili... Nie nemusíš mu doniest, dones seba...
Svokra ta zase nevie pochopiť alebo skôr ukázať lásku cez cas strávený spolu pre ňu to nie je darcek. Ona musi kupit darcek aspon za 100e aby to bol darček hoci je to blbost. Ale tiez uz sa snazi to nerobit. Muzova krstna vopchala 100e synovi pod vankúš ked sa narodil a boli ho pozrieť 🤷♀️🙈
Co sa tyka darčekov. obe babky buď daju peniaze alebo kupia. Ak napriklad ideme objednavat z jedneho obchodu tak to objedname my a potom riesime financie, ale teda co kupit im hovoríme my.
Na sviatky si so surodencami a svagrovcami nekupujeme nič. Davame iba detom a mamam/babkam nejaku malickost minuly rok vyrobene budky pre vtaciky tento rok dostanu kalendar s fotkami....
Mám svagra ktorý si s bratom donedavna posielali na ucet ku sviatku/ vianociam 50e... Az po 4r zistili ze vlastne si len vracaju peniaze. 🤦♀️🤷♀️
Staršej generacii sa to tazko vysvetluje a chápe. Máš možnosť to bud rešpektovať a zahodiť za hlavu a neriešiť alebo vysvetľovať a dufat/nie očakávať ze raz pochopia. 🤷♀️
My fungujeme bez darcekov asi 11 rokov, pre mna to bol stres a chaos zabezpecit vsetkym vsetko a vobec som sa na Vianoce netesila. Mame vsetko, co potrebujeme. Deti dostavaju darceky len doma, vdaka tomu nemusime riesit otazky, ze preco to Jezisko nosi dedkovi a nenecha to doma a naco to nosi aj tete, ked vie, kde byvame. Deti, hoci su uz pomerne velke, stale veria a to je pre mna najdolezitejsie. Lebo to caro Vianoc funguje dovtedy, kym su v dome deti. Neviem, preco sa ludia tak boja spravit radikalny krok a zrusit to. Kazdy rok sa stazuju znami, kamarati, ze ich to nebavi, ale nikto sa nechce od toho materialna odstrihnut. S detmi mame tiez pravidlo, ze si zelaju jeden vacsi darcek a potom nieco mensie, aby sa uslo aj ostatnym detom. Nikdy nepytaju viac. A my s manzelom si vymenime nejaku malickost kvoli nim.
ja rovnako nevidim problem v tom, ze ti starkovci daju peniaze aby si dietatu nieco kupila... Roky som to tak praktizovala, zastresovala som darceky pod stromcekom pre celu rodinu - vtedy sme na Vianoce boli u mojich rodicov a slo o darceky pre moje deti, moju staru mamu a bratovho psa. Mama mi iba dala peniaze a ja som kupovala darceky v jej mene, este som jej to balila a aj som jej to davala pod stromcek 😀 Ale teda u nas nebol nikdy problem ak som tie peniaze od nej zobrala, dolozila a kupila detom hodnotnejsi dar ako mala ona rozpocet - a to som teda praktizovala dost casto. Takze ja som bola ta, ktora mala vzdy dozor nad tym, aby stedry vecer nesklzol do cisteho materializmu. Na druhu stranu - u nas bolo vzdy velmi vela darcekov pod stromcekom. Proste to k tomu patri. Ale ja som schopna zabalit aj kazdy par ponoziek extra - a je u mna uplne bezne davat synom pod stromcek trenky, ponozky, mikiny... Teraz dostanu obycajne lyziarske rukavice - vo februari idu na lyziarsky, skusali si ich niekedy v oktobri, a proste miesto do skrine k nim isli tie rukavice na tajne miesto kde zhromazdujem darceky od leta 🙂
teraz sviatkujeme uz u nas, deti su v puberte, mama ostala sama -- ona dava nam vzdy nejaku cokoladu / sladkost a peniaze. Nik to neriesi - po sviatkoch si kupime co len chceme - ci ja si dokupim nieco z VB, decka lego, alebo si to nechame ako vreckove na dovolenku ci si z toho zaplatime vylet....
Dospelym uz roky darceky okrem mojej mamy zial nekupujem - hold, vsetci uz su prec.
Mne sa prave paci ten moment prekvapenia. Ze si rozbalim nieco a je to fakt vkusne, kvalitne a trefne. Vidim, ze si ten clovek trochu lamal hlavu nad tym, co by sa mi pacilo a kupil to sam. Lebo ked si este sama mam zhanat darcek, tak to je pre mna len robota, neviem, no... napr. aj ked dostanem peniaze, tak si potom povedzme za to kupim knihu alebo oblecenie podla seba, no zostava vo mne pocit "to som SI kupila" (nie - to mi kupila babka / svokra ako dar). Takze je to tazke. Ta "vymena penazi" je taka snaha o to, ze "ved vyber si podla seba...", ale mina sa to trochu tomu zmyslu daru
My vianoce neslavime vobec, davame si darceky behom roka ked to sami chceme a su to tie najkrajsie prekvapenia. Vidno z toho ze ten clovek na mna myslel, ze ma chcel potesit a potesi ma aj ked je to darcek za euro, ked dostanem cokoladu od svokry, lebo vie ze ju mam velmi rada, alebo ked mi muz donesie bezlepkovy zakusok, lebo vie ze iny nemozem a nemam to kazdy den. Samozrejme aj drahsie darceky si davame, ale preco by sme to mali robit ked je nejaky den v kalendari?
Kedysi som to slavila aj ja, kvoli rodicom, ale vzdy to bolo silene a za stolom sa vsetci aj tak dohadali.
Ja na to nemam nejaku uzasnu spomienku. A vobec mi to nechyba. Spravte tak ako to vyhovuje vam, ked v niecom nevidis zmysel, tak to nerob len kvoli tomu ze to robia ostatni. 😅
S mojou maminou (svokrovcov nemám) som sa už dopredu dohodla na darčekoch pre deti a aj presne aké. Hovorila som jej, že stačí 1 max 2 veci. Lebo chcela by toho kupovať veľa a chlapci(3r a skoro 5r)sa aj tak hrajú s 1 vecou a ostatné si nevšímajú. Nech nie sú zahltení darčekmi. A pre dospelých kupujem veci, ktoré sa "dajú spotrebovať alebo zjesť", je to lepšie ako zbytočnosti, ktoré nevyužijú a hodia do skrine. Takže pre mojich rodičov a pre brata so švagrinou (pre ich deti sa vždy spolu poradíme) urobím 2 tašky s vínkom, arašidmi, čajom, cukrovinkami, sušeným ovocím.. kto čo má rád. Mamina má hlavne rada, ak jej donesiem kľudne aj štipce na prádlo, prací prach, veci do domácnosti, ktoré viem, že používa a minie. Poukážky u nás nefungujú. Vlastne ani by mi nevadilo, keby si dospelí darčeky nedávajú. Darčeky iba deťom. Hlavný je čas strávený spolu cez sviatky.
Zas lepsie vybrat za peniaze dietatu darcek,co potesi,ako to,co robia nasi. Ja mam uz vacsie deti ale od malinka sa so mnou neporadia,co by ich potesilo,ale zasadne kupuju, co oni uznaju za vhodne,aby boli originalni a prekvapili🤦♀️ Darmo deti povedia,co by ich potesilo,oni just kupia nieco ine,aby ich prekvapili,lebo Vianoce su o prekvapeniach🤦♀️Potom chudak 11r.dostal autodrahu,ktoru nikdy ani len nespominal,pustil ju 3x a isla z domu,pretoze ho to vobec nebavilo. Ale prekvapili🤷♀️ Nechapem tento pristup.
Ale tak v tomto prípade nejde o tvoj strach z materializmu.... Veď by dieťaťa dostalo,tak ,či tak. Takže trochu zvláštne. A naozaj tinradim peniaze odkladať na dobrú školu napríklad. Taká medzinárodná nejde pod 700 mesačne.

@maciatkolulu Ako som pisala uz vyssie, svokra aj moji rodicia dostali presne tipy, co mozu synovi kupit, napriek tomu sa rozhodli obe strany, ze mi radsej daju peniaze a mam to vybavit JA! Mozno neviem, co od dobroty, ze rozmyslam na takymito "blbostami"...ale ak ma clovek svoje zasady a niekto sa nemieni ani troska prisposobit, ci respekovat tvoje rozhodnutia, tak je to dost frustrujuce.