icon

Ako vystúpiť z katolíckej cirkvi?

1. júl 2024

Dobrý deň, nájdem tu niekoho, kto niekedy teraz nedávno vystupoval z katolíckej cirkvi? mám pár otázok.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
pieksamaki
2. júl 2024

@jozko_z_lesa preto nemôže nastať odluka cirkvi od štátu.....lebo cirkev je bohatsia ako stat....preco potom sa ma na zaklade scitania fiancovat cirkev...akakolvek.........validacia financovania na základe sčítania je predsa neoveriteľná.....

hefo
2. júl 2024

@pieksamaki Cirkev bohatšia ako štát? To máš odkiaľ?
Ak to berieš tak, že štát je zadĺžený, tak číselne určite, ale z toho nevyplýva nič, najmä preto, že cirkev na rozdiel od štátu nemôže vyberať dane z toho, čo jej nepatrí!

tiezjedna
2. júl 2024

@autorka nepísala som, že máš žiť prítomnosťou. Ale aby si neriešila hovadiny a žila😉

pieksamaki
2. júl 2024

@hefo
Za viac ako 30 rokov nebola splnená požiadavka Novembra 1989 na „dôslednú odluku cirkví od štátu“. Keď po roku 1989 cirkvi požadovali navrátenie všetkých majetkov, argumentovali, že je to prvý a podstatný krok k ich odluke od štátu. Aj vďaka týmto majetkom mali dokázať financovať samy svoju činnosť. Cirkevné reštitúcie na Slovensku už prebehli a v roku 2005 boli uzavreté uznesením parlamentu č. 1551. Napriek tomu však štátne financovanie pokračuje dodnes.

- V roku 2011 SaS prvýkrát plánovala predložiť v parlamente návrh na zmenu financovania cirkví (daňovú asignáciu), no návrh pre rozpad koalície neprešiel.

- V roku 2019 sa zákon zmenil, bývalá vláda aj biskupi prezentovali prijatý zákon ako „spravodlivý, transparentný a solidárny“ s tým, že cirkvi vraj budú dostávať peniaze podľa počtu veriacich. Nič z toho nie je pravda, išlo len o ďalšie nehorázne zvýhodňovanie registrovaných cirkví a hlavne najbohatšej Rímskokatolíckej cirkvi (RKC). Štát odvtedy cirkvám už neprispieva dobrovoľne, po novom majú zo zákona právo nárokovať si konkrétnu výšku príspevku i jeho každoročnú valorizáciu, čo znamená neustály automatický nárast príspevku bez ohľadu na skutočný počet veriacich.

reklama
- Možnosť, že výsledky sčítania obyvateľov ovplyvnia výšku financovania cirkví, je len čisto teoretická, keďže podmienkou je, aby počet veriacich všetkých registrovaných cirkví dokopy v rámci jedného sčítania klesol o viac ako 10 percent, čo je krajne nepravdepodobné.

- To sa ukázalo pri sčítaní obyvateľov v roku 2021, keď majoritné cirkvi stratili množstvo veriacich.

Katolíkov je o 300-tisíc menej, ale napriek tomu sa im každoročný finančný príspevok neznížil ani o cent, naopak, neustále sa im zvyšuje.

hopsas
2. júl 2024

Autorka úprimne ma mrzí že si nenašla šťastie vo viere, v ktorej si bola pokrstená, mrzí ma to o to viac, že jedine katolícka cirkev má postupnost priamo od apoštolov a nevznikla ako mnohe protestanstke odnože len teraz nedavmo...ešte to zväz prosim

hefo
2. júl 2024

@pieksamaki A čo z toho hovorí, že cirkev (ktorákoľvek) je bohatšia ako štát?

Každopádne, je vecou "spoločenskej dohody", čo sa zo štátu financuje a čo nie. Ja by som toho osekal teda ešte omnoho viac, neviem prečo sa niektorí zameriavajú práve na cirkvi. Trebárs samotné Slovenské národné divadlo je dotované sumou väčšou než polovica príspevku pre rímskokatolícku cirkev, aj keď slúži omnoho menej ľuďom...

sardinka32
2. júl 2024

Vstúpiť do kresťanskej sekty nie je lepšia cesta. Radšej pracuj na tom, aby si si zlepšila vzťah s Bohom, keď ako píšeš, s Ježišom ho máš...ale veď Ježiš je tiež Boh, Boh-syn...takže s Bohom máš skvelý vzťah, len Ty to tak nevnímaš. Prosím Ťa, ešte to zváž, aby si raz neľutovala.

autor
3. júl 2024

@hopsas pozri, ak by Pán chcel, aby som zostala v RKC, tak v nej zostanem, katolícka cirkev sa veľmi odchýlilia od správneho učenia, cieľom reformácie nemalo byť oddelenie od katolíckej cirkvi, ale o zlepšenie učenia, aby sa neučili nebiblicke veci …
@sardinka32 vzťah s Bohom mám na poriadku, vďaka Ježišovi mám Boha Otca, prístup k milosti .. ako potom vyvetliš, že väčšina katolíkov ma vlažný vzťah k Bohu, pokial by to bola naozaj jediná správna cirkev ? Poznám veľmi malo katolíkov, ktorí naozaj majú Boha na prvom mieste. Zato v protestantských cirkách nájdeš takých ľudí oveľa viacej, ktorí majú živú vieru. Veľa katolíkov vyzdvihuje viacej Máriu ako Ježiša (poznám mnoho takých) a to mi naozaj nepríde správne. Som otvorená diskusii, ale pátrala som po pravde dlho.

autor
3. júl 2024

@sardinka32 čo ťa utvrdzuje o pravde, že RKC je jediná správna cirkev ?

pieksamaki
3. júl 2024

@hefo v poriadku to slovenské národné divadlo
..to dava aj zmysel....ide o kulturu....v state by malo byt vyvazenie...chapem ze mas vyhrady....no pokial by som bola umelkyna...by som samozrejme asi chcela aby bolo divadlo dotoavne co najviac....lebo samo o sebe by neprezilo.....áno RKC.cirkev je bohatšia ako štát....

maja22
3. júl 2024

Autorka, aj ja som stastna v rkc, milujem Boha prave vdaka nej a milujem aj svoju Cirkev, lebo je hoci je vdaka ludom nedokonala a hriesna, vdaka posobeniu Ducha Svateho je zaroven svata. Mozes milovat Boha v akejkolvek krestanskej denominacii chces, mas pravo slobodneho vyberu. Ale ziadna nema v sebe tolko milosti ako rkc a grkc. Prvorady je nas vztah s Bohom ako osobou, to je fakt vo vsetkych krestanskych denominaciach. Tak ti prajem vela stastia a Bozieho pozehnania.

sardinka32
3. júl 2024

Toto je na dlhú debatu, ale to úplne najdôležitejšie pre mňa je, že jedine v katolíckej cirkvi je plnosť prostriedkov spásy - všetky k tomu potrebné sviatosti - predovšetkým krst, birmovanie, sviatosť zmierenia a eucharistia - čo nikde inde nenájdeš. V protestantských cirkvách sa okrem sviatostí stráca aj tradícia učenia cirkvi, nenájdeš tam svätých, apoštolskú postupnosť.
Celkovo mi príde, že veľmi posudzuješ iných...že sú vlažní, nemajú Boha na prvom mieste, živú vieru (čo to vlastne je podľa Teba? rečnícka otázka, nemusíš odpovedať), že uctievajú viac Pannu Máriu ako Ježiša, čo Teba irituje a podobne. Iba Boh toto môže posudzovať. Ježiš svoju matku miloval a každý jeden exorcista by Ti povedal, ako veľmi sa jej zlý bojí. Ak by to Boh nechcel, myslíš, že by to takto zariadil a Panna Mária by mala nad ním takú moc? Napríklad modlitba ruženca nie je primárne o Panne Márii, je to vlastne životopis Pána Ježiša. Evidentne nie si spokojná so svojím životom a niečo hľadáš, len aby si sa popritom nepripravila o to najcennejšie.

hopsas
3. júl 2024

Opakujes klasické protestantske reči...katolícka cirkev sa nijako odchýlky od pravého učenia nemohla lebo len katolícka cirkev má postupnost priamo od apoštolov. Čo rozhodne neplatí o protestantoch ktori sa od nás odstiepili a potom sa celé stovky rokov stiepili aj sami od seba ..ale je to na dlhú debatu...zdá sa že si rozhodnutá a mne je to naozaj ľúto lebo prichádzs o pravy poklad viery ktorý nikde inde nenájdeš

autor
3. júl 2024

@sardinka32 spasení ste milosťou skrze vieru, a to nie je z vás, je to Boží dar(Efezanom 2:8) - sviatosti nie sú potrebné k spáse, protestanti avšak uznávajú krst a večeru Pánovu- čo sú sviatosti.. nesúdim, rozlišujem- podľa ovocia ich poznáte … Ježiš nás vyzýva, aby sme ho nasledovali ..
Kto neberie na seba svoj kríž a nenasleduje ma, nie je ma hoden.(Matúš 10:38). Pokiaľ niekto neustále zostava v hriechu a neodvracia sa od neho, nie je skutočným kresťanom. V Biblii ale nie je nikde spomenuté, že sa mame modliť k Márii. So svojim životom som najspokojnejšia ako som kedy bola. Ježiš mi zmenil život a srdce.
@maja22 Ďakujem krásne 🙂 aj teba nech Pán požehnáva

maja22
3. júl 2024

Ďakujem, nech ta Pan Boh vyslysi 🙂 Vies, v Biblii nie je vela veci, vznikla totiz ovela neskor - teda Novy zakon a vyber knih Stareho zakona, ako sa zacala formovat krestanska viera. Uz boli mnohe veci zavedene do praxe, ked prislo k spisaniu zakladnych myslienok, tiez sa postupne formovala aj ucta k
Matke Bozej. Vsetko malo svoj cas. Lebo najprv sa v zidovskom a pohanskom svete musela rozsirit viera v Jezisa Krista ako Spasitela a Vykupitela, zo zaciatku pri formovani prvotnej cirkvi este Maria bola pritomna a apostoli k nej mali velku uctu. Preto je dolezite okrem Pisma poznat aj Tradiciu, nakolko ta tu bola prva a na jej zaklade sa pisalo Pismo.

sardinka32
3. júl 2024

Môžeme si tu povymieňať citáty z Biblie, ale nič to nemení na tom, že potrebuješ ku spaseniu sviatosti, ktoré ustanovil Ježiš Kristus. Ja som Ti napísala, čo som považovala za potrebné, vedomosť máš...ešte raz Ti zdôrazňujem, ku spaseniu sú potrebné sviatosti, ktorých sa v akejkoľvek protestantskej cirkvi dobrovoľne vzdáš. Je to však len a len Tvoje slobodné rozhodnutie, za ktoré si budeš niesť následky.

anaj_janka
3. júl 2024

@sardinka32
@hopsas
s úctou sa pýtam: prečo sa ty dostaneš do neba, na základe čoho ti povie Boh, že práve ty nejdeš do pekla?

Lebo vieme,že Boh je dobrý a spravodlivý Sudca a my, ja sme hriešnici - čiže zlí, lebo denne páchame hriechy. Neodpustil Adamovi ani Eve, na základe čoho máš istotu, že tebe prižmúri oči (ale to nebude spravodlivý podľa mňa) nad tvojimi hriechom a nepovie odsúdená? "Odplata za hriech smrť"

O to tu ide, súd. Ďakujem veľmi pekne za úprimnú odpoveď.

sardinka32
3. júl 2024

@anaj_janka Adama a Evu, narozdiel od Lucifera, Pan Boh nezatratil...poslal ich do vyhnanstva za hriech, ktory na popud zleho spachali. Lucifer je vyssia bytost od cloveka, bol to anjel, bol priamo pri Bohu a aj napriek vsetkej vedomosti, ktoru o Bohu mal, sa ho rozhodol vo svojej pyche a hneve opustit...de facto sa tak rozhodol z vlastnej vole odist z raja. My nasim obmedzenym ludskym chapanim nikdy nemozeme pochopit hlbku Bozieho milosrdenstva. Ludska a Bozia spravodlivost su dva odlisne pojmy. Boh je milosrdny, pretoze poslal na svet svojho Syna, ktory sa za nas obetoval. Prostrednictvom neho nam dal vsetky potrebne nastroje (sviatosti) k tomu, aby sme po smrti neboli zatrateni. Mnohi hovoria, ze pocas posledneho sudu sa dusa cloveka vidi tak, ako ju vidi Boh a sama pride k poznaniu toho, ci si zasluzi pobyvat v pritomnosti Boha alebo sa vrhne do pekla. Su aj taki, ktori o Boha nestoja, ti idu do zatratenia dobrovolne. Je to na dlhu debatu. Nic, co stoji za to, nie je bez namahy a boja.

anaj_janka
Autor odpoveď zmazal
anaj_janka
3. júl 2024

@sardinka32 ďakujem ti pekne za odpoveď....toto som presne myslela: chýba mi odpoveď: ako si ty sama stojíš pred Pánom (napr.zajtra ráno sa nezobudis,) kde bude prebývat tvoja duša?
Potrebujem konkrétne vysvetlenie,možno som to nepochopila - Napr.mas úver a vieš jasne, veľmi konkrétne, kedy prídeš o dom a kedy ten dom vykupis, inak ak by to nebolo čisté, ako si sme mali istotu.

To na čo sa spoliehas, že preukážes Bohu svoj nárok na nebo, v čom máš istotu a nemaš strach z pekla. Vďaka

hopsas
3. júl 2024

@anaj_janka s úctou aj ja musím povedať že čo sa týka našej katolíckej ivery máš nejaké veci pomýlené, tak poďme na to : my veríme že spása človeka je daná milosťou Božou, to ale neznamená že ja budem hresit a dúfať že má On dostane do neba. Nie je to tak samozrejme. Keď sa predsa Ježiša.pytali čo majú robiť aby boli spaseni, On im povedal Milujte Boha a milujte blížnych...( Zjednodušene som to napísala) Teda veľmi v skratke sa to dá povedať takto - miluj Boha, dodrziavaj desať prikázaní, miluj svojich blížnych, nerob im zle, buď skrátka dobrý človek a dufaj v Božie milosrdenstvo a budeš spasený. A my katolíci máme na ceste do neba veľkú pomoc Cirkvi a jej sviatosti, čo protestanti a sekty a iné náboženstvá nemajú. Čo sa týka Adama a Evy toto počujem.prvykrat že im neodpustil, pretože oni predsa po vyhnaní z raja žili v pokaní, Biblia to predsa jasne píše že napríklad Eva strávila roky v pokaní a potom porodila syna a potom zasa ..A ďalej sa jasne v Písme hovorí že Adamov hriech bol zotrety Kristovou smrťou. A vo východnej Cirkvi sa Adam a Eva uctievajú ako svätí.

sardinka32
4. júl 2024

@anaj_janka Skúsim pristúpiť na Tvoj príklad. Tvoja zmluva s Bohom bola uzatvorená Tvojím krstom. Boh Ti ako veriteľ ponúka prisľúbenie, že môžeš byť navždy spasená. Na rozdiel od banky, ktorú nezaujíma, ako budeš svoj dlh splácať...Boh Ti dal všetko, čo potrebuješ ku svojej spáse - Nový Zákon, sviatosti, obetoval Ježiša Krista a zoslal Ducha Svätého. Splnenie Tvojej zmluvy spočíva v tom, že budeš žiť tak, ako Ti to Boh prikazuje a budeš v neho veriť.
Čo robím ja pre svoju spásu? Zmenila som svoj životný postoj - nerobím všetky veci tak, ako by som v danej chvíli chcela, ale vždy sa zamýšľam, či je to v súlade s Božím slovom, Desatorom, neustále bojujem s náchylnosťou k hriechu, chodím pravidelne na spoveď, ľutujem svoje hriechy, konám za ne pokánie a chodím častejšie na sv. omšu a prijímanie, modlím sa. Je to neustála ťažká práca na sebe, lebo zlý bojuje o každú dušu. A potom už len v kútiku duše verím v Božie milosrdenstvo.

heni79
4. júl 2024

@lenkakravcova To.s poplatkami a pohrebom je úplný blud! Neexistujú poplatky za kostol, kvety a pod.. Jediné čo kňaza zaujímalo, keď sme riešili pohreb na fare, bolo to, či zosnulý prijal pomazanie chorých. To bolo smerodajné na to, a by vedel prispôsobiť obrad. Nie ako otázka, či zosnulého pochová.

lenkakravcova
4. júl 2024

@heni79 no blud to nie je. Ešte som sa predvčerom o Tom rozprávala s mamou, či si na to spomína tiež a vravela že áno.
Čiže áno, u nás na obci sa riešilo či ju pochovajú keďže nemala zaplatené poplatky za kvety a upratovanie a neviem či ešte niečo tam nebolo (nejaká rekonštrukcia strechy, ale to si nie som istá). Kvety a pratanie sa riešili.

heni79
4. júl 2024

@lenkakravcova To, že tak fungujete v nejakej Hornej -Dolnej, neznamená, že to tak reálne funguje. Takže áno, je to blud.

anaj_janka
9. júl 2024

@sardinka32 ja som vždy verila v Boha.
Ale spoznať ho osobne je úplne iná káva, je to presne tak ako keď ťa prejde nákladiak 😂 alebo keď si zamilovaný - všetko vo vnútri teba sa zmení natrvalo - tak ako Zacheus alebo Saul, ktorý vraždil a nútil ruhat sa kresťanom menu Ježiša Krista až do bodu, keď sa s ním osobne stretol - Božie slovo to nazýva znovunarodením sa z Boha.

Ja som sa vždy snažila páčiť Bohu, plniť prikázania všetko možné nemožné, lebo som vedela, že mám jeden život a je nebo i peklo.
Prišla chvíľa,kedy som si čítala Božie slovo a volala a volala na Boha,kde je ....vedela som,že som hriešna,ale veď každý je,tak prečo mi jasné neodpovedá (veci okolo sa diali a vysvetľovala som si to ako Božiu vôľu) ale jeho jasný dotyk mi chýbal.
Najväčším prekvapením bolo, keď mi ukázal, čo znamená, že som hriešna jeho očami - vtedy som sa zľakla a nahnevala súčasne - lebo som jasne videla,že i keby si ruky a nohy zostala v Afrike pri kopaní studní z lásky k Bohu a mojím blížnym do neba sa nedostanem.....a to bola hrôza, verila som v Božie milosrdenstvo, ale bolo to také všeobecné, neurčité a predstava,že ja si zaslúžim peklo bola nemysliteľná.

Avšak čím viac som volala na Pána a hľadala odpovede i pokoj pre svoju dušu tým čistejšie som videla:
"Kto verí v neho, nie je odsúdený. Kto neverí, už je odsúdený, pretože neuveril v meno jednorodeného Božieho Syna." Ja verím,že tu bol,verím,že aj zomrel vstal z mŕtvych, ale chýbala mi jeho odpoveď, jeho prehlásenie,že som jeho (lebo mnohí budú hovoriť Pane Pane a on im povie,nikdy som vás neznal) čiže nestačí, že ja sa k nemu hlásim. Tak ako treba veriť,?

Tak ako manželstvo je zmluva,kde obaja povedia áno.
A tak som porozumela a uznala,že z mojej snahy plniť desatoro som vyšla ako ten čo to nie je schopný naplniť - čiže modlar, klamár, dokonca v Božích očiach i vrah lebo ten kto sa hnevá na blížneho - čo povedal Pán Ježiš?
Tak som prosila Pána Ježiša dívajúc sa do neba o odpustenie mojich hriechom a On ma PRIJAL .....viem,že som jeho a všetky moje hriechy zobral na kríž a preto ten kríž bol taký hrozný - Boh mi ukázal ako hrozný je hriech v jeho očiach, Pán Ježiš zobral môj dlh a vyrovnal ho. Moja zložka hriechov je pred Božím súdom cista-zaplatene krvou Baranka - život za život, lebo odplata za hriech smrť.
Preto len Pán Ježiš ma moc očistiť, zmeniť srdce a prijať ma za svoje dieťa a tak som Jeho tu na zemi i na večnosť.
"Toto je zmluva, ktorú s nimi uzavriem po tých dňoch, hovorí Pán: Svoje zákony vložím do ich sŕdc a vpíšem im ich do mysle;
a na ich hriechy a ich neprávosti si už viac nespomeniem.
Kde sú však hriechy odpustené, tam už vôbec netreba obety za hriech."

Milosrdenstvo Božie je v Tom,aby sme tu hľadali Pána Ježiša v Božom slove, hľadali odpustenie a spoznali pravdu Božiu a tak tak dá On sám istotu,že sme jeho a už ani smrť nás od neho neodluci a hlavne,že môzme mať istotu,že sme unikli spravodlivemu trestu za naše hriechy - peklu.

Do neba sa nikto nedostane za svoju dobrotu, snahu - nikto. Buď požehnaná. Boh je dobrý!!! On odpivedá hľadajúcej duši.
Uha-ale som sa rozpísala.

autor
10. júl 2024

@anaj_janka veľmi pekne si to napísala 🙂

„Keď to počuli učeníci, veľmi užasli a povedali: „Kto potom môže byť spasený?“ Ježiš sa na nich zahľadel a povedal im: „Ľuďom je to nemožné, ale Bohu je všetko možné.““
‭‭Matúš‬ ‭19‬:‭25‬-‭26‬ ‭

Žalm 18:31 Božia cesta je dokonalá, Hospodinova reč je osvedčená. On je štítom každému, kto sa k nemu utieka.

bainy7732
24. júl 2024

Ahoj, neviem či ti ešte táto neskorá odpoveď pomôže, no akurát riešim to isté. Treba si vypísať žiadosť, a zaslať ju (najlepšie osobne priniesť) farárovi na fare do ktorej patríš. Žiadosť je to ako každá iná, napíšeš svoje meno, údaje, potom údaje toho farára, ktorému to dávaš a potom nadpis tej veci o ktorú ide, v tomto prípade Vystúpenie z Rímskokatolíckej cirkvi. Potom rozpíšeš dôvod (môže byť hocijaký, ale aj nijaký, je to tvoje štátne právo a oni nemajú právo konkretny dôvod od teba lámať) no, najlepšie by bolo do podrobna vypísať prečo, aby ťa nepresviedčali alebo aby nešpekulovali, že to neprijmú. (Právne by nemali, ale všetci vieme ako sa ľahko dajú ignorovať zákony pre egoisticke účely) Hlavne nezabudni spomenúť v žiadosti miesto, čiže faru, a dátum kde a kedy si bola pokrstená RKC a ešte kto ťa krstil, a poprípade kto sú tvoji krstní rodičia. Potom musíš čakať ako zareaguje na to farár, niekedy sa stáva že ti dajú výsluch, že prečo ideš preč, no nemusí sa tak stať. Potom to on nejako oznámi biskupovi a oni si to vyriešia vo Vatikáne. Potom ti dajú vedieť, ďalšie kroky sú už na nich. A nedaj sa odradiť jozkom z lesa, dobre robis a on je prilis telesny, a prizemny a nedusevne nie to este duchovne, vyvinuty na to aby to pochopil, že to to je veľká vec. Zjavenie Jána 18:4 "Výjdi z nej [z neviestkinej cirkvi] ľud môj, aby ste nemali účasť na jej hriechoch a nedostalo sa vám z jej rán." Zatiaľ čo sa sťažuje že "ludia maju realne problemy" tak si vsimni, ze on ich asi tiez nema ked vysedava za obrazovkou a ma za potrebu pisat každému jednému pod touto diskusiou, pritom stretobodom diskusie máš byť ty a tvoj dotaz, nie on a jeho problém s tvojim rozhodnutim... To je ale problem.. rypat sa do ostatnych...

bosorkamt
25. okt 2024

Boh stvoril Adama a Evu. Mali synov Kaina a Ábela. Kain zabil Ábela. Zostal Adam Eva a Kain. A Kain si našiel svoju manželku. HM. Niekde je chyba.