icon

Ako zabrániť susedovým mačkám, aby nám nechodili špiniť do záhrady?

sivypegas
6. nov 2017

Psa planujeme kupit ale az za take 2rokt,ine rady?Specialne gely,cierne korenie,nasadena mata a pod vyskusane ale bezuspesne.Ako tie macky odstrasit?

0silvia0
7. nov 2017

baby a vám by sa páčilo keby vám niekto vzduchovkou zastrelil mačku alebo iného domáceho miláčika ktorého zasa vy preferujete? Napríklad aj pes sa môže niekedy zatúlať a niekto kto zasa neznáša psy ho nemilosrdne zabije alebo zmrzačí.
Ja viem, niekedy je ťažko hľadať tie správne postupy a kompromisy, ale zasa všetko treba riešiť hlavne čo najviac ľudsky...

katus226
7. nov 2017

@lindusss2016 tak tomu sa hovori "trafena hus zagaga" 😅 stavim sa ze to s tym zivocisnym druhom bolo myslene skor zo zartu a autorka prispevku doma nezhromazduje municiu 😀 len to chce trocha nadhladu a neobuvat sa hned do druhych za to, ze nemiluju macky. problem autorky temy je iny.

ja sa im nevyhybam specialne kvoli toxoplazmoze, ale vseobecne mi to teraz pride strasne nehygienicke (nielen macky) a ja si na hygienu a cisto potrpim

katus226
7. nov 2017

@0silvia0 na kompromis treba dve strany a u tohto konkretneho pripadu nemam vobec pocit, ze by majitelka maciek bola ochotna podielat sa na rieseni problemu

lindusss2016
7. nov 2017

@katus226
Ano, som trafena hus, macky mam naozaj velmi rada, ale nie som fanaticka. Cudzie macky a ine zivocicssenne druhy nezachranujem a ani nechytam, nielen v tehu ale aj mimo, tak isto to ucim aj svoju dceru, s nasimi ale problem naozaj nemam, ruky si umyvam po akejkolvek manipulacii so zvieratami, zatial to funguje 😉 do nikoho som sa neobuvala, naopak v mnohych prispevkoch som sa vyjadrila, ze cudzie zvierata vadia aj mne, kedze nemam prehlad o ich zdravotnom stave a urcite som za to, ze sa to ma riesit, ale nie ich radikalnym vybubenim. Taktiez by sa ti zislo trosku nadhladu, ked citas prispevky, s ktorymi nesuhlasis.

jasminkaj
7. nov 2017

@lindusss2016 kľudne ma môžeš volať hitlerom vo vzťahu k mačencom.. za tým si stojím a je nás takých veľa 😉

luba41
7. nov 2017

@jasminkaj tak potom máš ovela radšej myši a potkany pri dome, pretože tie sa rodia teda iným nekontrolovatelným radom..jeden dva roky bez mačiek a svet je v prdeli..žiadne umelé deratizácie nikdy nikde nepomohli...napr.

misinka0611
7. nov 2017

@jasminkaj Ja Vám dám jednu radu co robit aby ste sa tejto “ havede “ zbavila. Urobte si bunker v podzemí. A ked stále budete mat túžbu strielať tieto zvieratá smer psychológ.

Snáď z vášho dietata další človek kt. sa výživa v mučeni zvierat, v ťahaní psov za autom alebo odrezávani uší. Takýchto magorov je na svete požehnane.

bruneta880
7. nov 2017

@misinka0611 vieš čo nemusíš mi písať nič a ani predtým si nemusela, takže dúfam že NAPOSLEDY- ja viem ako a akými spôsobmi sa človek môže nakaziť ak si si nevšimla téma je o mačkách a nie o reštauračných zariadeniach.A to že zdrojom nákazy je AJ mačka je fakt s ktorým sa musíš zmieriť.Ty mačací advokát.
A ako som písala pointa môjho príspevku bola dlhšia, a to oblizovanie s pouličnou mačkou som spomenula s tým zmyslom že je to hnus a môže tak dostať toxoplasmu...
Takže sa ukludni a kľudne sa s mačkami oblizuj a rite im pre mňa za mňa bozkávaj, veď podľa teba sa nieje možné takto nakazit😘

lindusss2016
7. nov 2017

@jasminkaj
😀 😀 😂
Ty si dospela zena a nehanbis sa nieco take vypustit do eteru? Uf, no ozaj pekny priklad detom, ako ich voest laske k prirode...

katus226
7. nov 2017

u nas vidavam "matky roka", ktore svoje malicke dieta nechavaju volne behat po ceste, kde jazdia auta, a na rukach maju psa s ktorym sa mojkaju a oblizuju... obavam sa ze je jedno o aky druh domaceho maznacika ide, vzdy narazime na niekoho takeho 😀 a k takym asi patri aj ta suseda - su jej ukradnuti druhi ludia, ked ide o jej macky. cize riesenie vidim v spominanej vzduchovke (mozno postaci aj na zastrasenie, ked sa bude opakovat)

ziwka
7. nov 2017

No ja macky nemusim.... svagrine som sice pomohla obstarat kocura teda je jej ale sme si ho zapozicali kvoli kunam na povale na dva dni... potom pan sveta mal tendenciu chodit k nam dnu.... dva razy fasol metlou po chvoste a teraz uz ani nekuka na nasu stranu. On je taky satanas.... nevyspitatelny (to by ale bolo na dlho preco a ako si vysluzil prezyvku satan).... a rodicia maju macku co v zivote vonku nebola. Ta mi nejak nevadi ked prejde okolo mna. Ale tiez uz neskace na linku ani na stol odkedy som ju videla a zrukla na nu... a zrat odo mna tiez nepyta :D bo ju maximalne posuniem nohou. Inak strielat vzduchovkou do ziadnych zivych tvorov je nepekne. Vystrelis oko alebo ju trafis tak ze bude tyzden zdochynat v bolestiach.... ja som za vystrahu a gulickove pistolky alebo airsoftku ked tak. Ked mieris na zadok fajne ju stipne ale neostane to v nej.

bruneta880
7. nov 2017

@lindusss2016 každá mačka ktorá je nakazená ju aj prenáša a to dokonca aj mesiac, vôbec to nieje pár dní.A myslím že v tom mačacom centre im ide hlavne o to aby si samozrejme mačku mala, aby sa mali ako postarať o tvoju peňaženku.

babulkomale
7. nov 2017

@0silvia0 takymto blbcom nedobija, ze sa moze jednat o kastrovanu macku, ktoru niekto denne krmi, ma rad a brava k vetovi ockovat a na osetrenie, ked pride zranena. Obmedzenci nenavidiaci vsetko zive, dokonca aj cudzie deti, sa vyskytuju bohuzial prave na vidieku, kde by niektori naivne ocakavali kladny vztah k zvieratam, predovsetkym k mackam ako likvidatorom hlodavcov.

lindusss2016
7. nov 2017

@bruneta880
Nvm, odkial presne mas tu info, ze je to aj mesiac. Ale budis, keby to aj bol, tak jeden mesiac v zivote macky mi nepride dlha doba. A ano, kazda macka, ktora je nakazena, ju aj prenasa, s tym suhlasim uplne. Akurat to, ci sa susedove deti oblizuju s mackami volne zijucimi vonku, mne je napr.uplne jedno. Viem, ze moje dieta to nerobi.
To macacie centrum je klinika, ver mi, za 10 rokov zivota s mackou som sa tozpravala s nejednym odbornikom, so psami chodime na beznu kliniku, kde ale veterinarom na sto percent doverujem, nikdy od nas netahali peniaze, su to ludia, ktori zvieratam zasvatili zivot a miluju ich a hlavne maju relevantne vzdelanie, tak je snad prirodzene, ze im doverujem viac ako poplasenym tehulkam, co si nieco precitaju na nete.

bmuller
7. nov 2017

@sivypegas no nie, cely zivot mam v okoli kopec maciek a v zivote som nevidela srat macku do pody, to im len nadrzam v tomto fore falosnymi informaciami 😀
ked ma exterierova macka k dispozicii co i len kusok niecoho na hrabanie, serie tam. ano, pripadne do krikov-kusok prirody, ale tam skor moci.
hrabanie jamky na velku potrebu u macky a nasledne zahrabanie je PUD - vrodene spravanie. robia to uz male macata. aj zachody pre slachtene macky su predsa zalozene na tomto principe. ze si ludia betonuju vsetko, co na dvore vidia a potom uz macka nevie, kam z konopi, nie je chyba maciek. ale rozhodne vam cudzie macky nechodia z pomsty srat na chodnik.

katus226
7. nov 2017

podciarknute zhrnute - autorka sa macacich vykalov u seba nezbavi a kazdy, komu macky vadia, je psycho a obmedzenec nenavidiaci cely svet 😅 dalsia plodna diskusia na MK. no co uz, tak sa majte a nepozabijajte sa tu

0silvia0
7. nov 2017

@katus226 zle si to zhrnula, nemusíš mať rada mačky, ale strieľanie so vzduchovkou je cez jednoducho cez čiaru. Ak majiteľka nespolupracuje a nie je ochotná komunikovať (áno, aj ignoranti sú), treba to riešiť na ľudskej úrovni nie strieľať do zvierat. Ja neviem, sloboda zvierat, starosta, mestská polícia atď.

bmuller
7. nov 2017

@bruneta880 keby za vsetky tie choroby boli zodpovedne macky, tak by ludstvo uz davno vykapalo, nakolko maciek je na svete niekolkokrat viac ako ludi.
a pri beznej manipulacii a standardnej hygiene je pravdepodobnost chytenia nejakej choroby minimalna. a len preto, ze okolo ti po dvore prejde cudzia macka, tiez nic nechytis.
ale je uplne nehygienicke, ze sa niekto bozkava so svojim zvieracim milacikom akehokolvek druhu - tie zvierata to vobec k stastiu nepotrebuju, nechapem, preco ludia hej 😀 ale ovela viacej ludi to robi so svojimi zaslintanymi psami, ble. podobne nechapem, preco by mi zvierata mali chodit po kuchyni a oblizovat taniere. pouzivajme zdravy rozum. 😝

lindusss2016
7. nov 2017

@katus226
Podla mna sa autorka vykalov zbavit moze, je viacero sposobov, snad vaetky boli v diskusii spomenute, takze si moze aj vybrat.
Kazdy, komu macky vadia, z dovodu, ze prenasaju choroby, je obmedzenec, lebo to znamena, ze o orenose chorob vela zisteneho nema a iba sa domnieva na zaklade nejakych nerelevantnych a neodbornych clankov a vyjadreni inych obmedzencov. Lebo ak svojim detom nedovolite na macku co i len pozriet, lebo sa bojite nakazy, to im rovno zakazte hrat sa v akychkolvek nestrazenych pieskoviskach alebo kdekolvek, kde sa da hrabat a koniec koncov aj na trave, lebo tam zas seru psy a tie toho tiez neprenasaju zrovna malo svojimi vykalmi. Cize si rovno sanytolom vystriekajte detske izbicky a drzte svoje deti vylucne tam, popripade na balkone, ale pozor, tam hrozi invazia vtakov, ktore vam ich mozu obsrat a nakazit vas vtacou chripkou. A uplne najviac by ste mali neznasat vsetky cudzie deti v skolke, lebo tie vasho potomka nakazia ovela castejsie ako nejake zviera. Takze neznasat macky ako zivocisny druh, lebo su prenasacom chorob, je ozaj racionalne. Ak ich niekto neznasa z inych dovodov, samozrejme mu jeho nazor neberiem. Ja neznasam pavuky, ale uvedomujem si ich potrebu v prirode.

misinka0611
7. nov 2017

@bmuller 👍👍👍

bmuller
7. nov 2017

@lindusss2016 no to vies, niektore myty budu pretrvavat strasne dlho...
myslim, ze su ludia, ktori prirodzene inklinuju bud k psom alebo mackam. a tym padom aj taki, ktori neznasaju psy alebo macky. no a ak ti druhi nie su ochotni vidiet v macke ziveho tvora, tak vidia falosne, zakerne, spinave zviera, ktoreho cielom je nakadit co najviac im na chodnik a prenasat choroby uz len svojou pritomnostou v okruhu 50 m 😀
podobne sa najdu aj ludia, ktori v psoch vidia len ustekane bestie...
no teda niezeby sme zvierata mali stavat na nejaky piedestal, ale rozhodne je cielom tychto tvorov najest sa, mat miesto na spanie a spokojne si zit - a nie robit ludom naschvaly ... 😉

tncka
7. nov 2017

@sivypegas na toto ti pomoze jedine vzduchovka 😂

lindusss2016
7. nov 2017

@bmuller
To mas pravdu, my mame aj aj, ale musim povedat, ze ja som macaci typ a pre macky u mna hra presne ich zmysel k hygiene. Ale tvrdohlavci budu mat vzdy svoj nazor, bez ohladu na to, co tvrdia odbornici. Mam v okoli niejolko kamosiek, co chovaju macky, kazda uz ma za sebou tehu a ziadnu toxoplazmozu nedostala. Treba si len umyvat ruky 😀 😉

kukucka100
7. nov 2017

Máme podobný problém a tiež by zaujímalo čo proti mackam. Suseda ich má 6 a jej predstava o krmeni je že im vleje do misy mlieko a namoci pár granul to maju na celý den. Jasne že sú hladné a chodia stále ku nám žrať. A nehovoriac že v pohode odíde na týždeň preč A mačky nechá tak ved si ulovia. Už som jej dohovarala nič nepomáha. Naša mačka si bráni teritórium to je pravda ale keď sa ma mlátiť každý deň S toľkými mačkami nie je to bohvie co. Na terase nemôžem nič nechať ani sedáky na stoličkách hneď všetko zaspinia. A v zime mi tu budú zase kade tade vyspavat lebo ona im predsa nejaké miesto na spanie vytvárať nebude... Je to smutné že niekto chce mačky A potom na ne kasle.

A asi najviac odporúčam vlastnú mačku proti cudzej macke. Aj keď na šesť to veľmi neucinkuje...

dazdovka
7. nov 2017

@sivypegas tiez mame podobny problem, ale keby mi kadia po dvore a nezahrabavaju to, uz by som riesila so susedom, lebo urcite su v tom crevne parazity (ak je macka odcervena, tak si to zahrabe, ale ked jy svrbi a hmyria sa v enj parazity, tak to pusta hocikde, len aby sa toho zbavila co najskor)...
Ja neporadim, len plasit ich, vyhanat, zatarasit prechody, ine sa nam neosvedcilo.

lanugo
7. nov 2017

@mirka_v to velmi smiesne teda nie je ze chodia k susedom kadit. K nam susedove tiez chodia a manzel ich este neotravil len koly mne. Pred tym, nez vypustim deti (7,3,1) na dvor, musim pozbierat hovna a aj tak sa stane, ze mala najde v trave ( ono pri 700m ti vzdy nejake ujde) Porozpravat sa so susedom nema velky zmysel, bo mu pride vtipne tak ako tebe! Takze ked to cita niekto "skuseny", kludne mi napiste do IP nazov jedu, po ktorom dlho trpiet nebudu, ked uz toho budem mat faaaaakt plne zuby

luba41
7. nov 2017

@lanugo a kam to nasypeš - susedovi na dvor? alebo u seba na pozemku-nebude ti vadiť, že to može zožrať susedovie pes, sliepky alebo u vás to zjedia Tvoje deti ? stačí jedno potvrdené otrávené zviera alebo postrelené a zbehlý človek podáva trestné oznámenie na polícii.

maartinkaa
7. nov 2017

ja len k tomu sraniu,,,, vobec nie je pravda, ze si macka stale vsetko zahrabe, aj ku nam chodia tulave, a kadia mi dokonca aj na chodnik,,,travnik uz mam taky dorypany, co vyberam hovna,, aby mi tam deti nestupili, a to este nehovorim o zvratkoch po nich,,,hrozne nervy mam, tak ale nevedela by som ublizit ziadnemu zivemu tvoru
a ako viem, ze to kadia macky, no predsa som ich videla, ak by ma chcel niekto presvedcit, ze to robi kuna a pod,,,

jana_eyre
7. nov 2017

Necitam vsetko tak len pridam.. Ked sme si dokoncili zahradu a prve dve deti boli malicke, tiez som bola nastvana ze nam tulave macky chodili kadit na travnik (kedysi som si myslela, ze si vykaly zahrabavaju, ale nie je to pravda) chcela som kupit taky reflektor, ktory sa zapne vzdy ked sa nieco pohne, inak je vypnuty.. Casom som si ale povedala ze vzdy lepsie macky ako mysi, ktorych hovienka si v trave ani nevsimnes.. Potom sme nasli yorksira na ulici a nemame ani macky, ani mysi, ale mame hovna od vlastneho psa 😅😅, ktoreho nedokazem naucit aby kadil na urcene miesta.. A tak vzdy ked maju ist deti na zahradu, musim ist prva ja sa prechdzat so sackom..

najk
7. nov 2017

@lindusss2016 neviem za aky spolahlivy zdroj sa da povazovat wikipedia, ale tam tiez pisu, ze to moze byt aj tri tyzdne a to uz nie je par dni:

..mačka môže vylučovať oocysty v prípade nákazy len 2 až 3 týždne
..Treba myslieť na schopnosť parazita dlhodobo prežiť (1 rok) v pôde a pieskoviskách, kam mačky vykonávajú svoju potrebu

o dovod viac, preco clovek nechce mat nasr.te v zahrade. Jedna macka je nakazliva iba kratko, ale ked k autorke chodi 9 maciek, tak nikdy nemoze vediet, ktora je prave infekcna a ktora nie..