icon

Ako zastaviť toleranciu kradnutia na Slovensku?

28. sep 2025

Dobrý večer,len tak uvažujem,dokedy sa bude má Slovensku brať kradnutie ako niečo normálne a tolerovať to?? Uvediem príklad,sused vodič doma pravidelne vykladá bandasky nafty a argumentuje to tým,že keď jeho prestanú odrbávať začne normálne zarábať a nebude musieť toto robiť. Kolega pravidelne kupuje stavebný materiál od človeka čo pracuje ako murár v dosť drahej stavebnej firme,ktorý sa vraj ušetrí papalášom na prerábkach,vraj im to nebude chýbať. Švagriná pravidelne z práce nosí kancelárske papiere,farby do tlačiarne a iné kancelárske potreby a argumentuje to tým,že veď hádam to nebude kupovať keď s tým robí. Svokra ešte donedávna keď pracovala v závodnej kuchyni,tak domov nekúpila ani soľ,reku veď hádam to nebude kupovať keď robí v kuchyni.. A všetci sa tvária ako keby nič,ako keby to bolo všetko normálne. Čo by sa na Slovensku muselo zmeniť,aby sa toto zmenilo?

Strana
z2
anonym_4b13e1
29. sep 2025
@anonym_autor

@subartic
Ty keď máš firmu,ty si taký poctivý a nikdy si napr nepoužil firemné auto na súkromné účely?

@anonym_autor co je to sukromne pouzitie auta firemneho? jednak mame POVINNOST si osobne auta "zdanit" = ci sa nam paci a ci nie, je to povinnost, kratit aj naklady atd. Ak to nerobime, riadne sa kontorluje na co sa to auto pouziva.
A druha vec, kopa ciest realne pracovna je = len sa neuznava ako pracovna podnikatelovi, ale napr. keby to isiel zamestnanec tak sa to uzna.. ja poznam malo podnikatelov, co s radostou si robia sukrmne jazdy na firmemnom aute a lietaju hore dole len tak pre zabavu cely den. Popravde su radi ked si spravia robotu a mozu si vylozit doma nohy. A to ze sa odvezie raz za cas niekam s rodinou, ak na to vobec ma vhodne auto, tak co je na tom? nic.
TO nie je KRADEZ, a nie je to ani klamanie statu a uz vobec nie zamestnancov. Zvacsa firemne osobne auta nenajazdia vela, tam sa fakt ROCNE bavime v beznych firmach o stovkach eur mesacne, rozdiel v % teda je tak nizky ze to nestoji ani za tu byrokraciu co je okolo toho. pouzitie na surkomne ucely mimo pracovny cas zamestnancov je uz potom nieco uplne ine = lebo tam mam preukazane ze proste sa vyuziva o mnoho intenzivnejsie, o mnoho menej setrne, tie auta su viac kazive, chodia s tymi autami fakt kade tade
Za kradez povazujem = neplatenie zamestnancom, zadlzovanie firiem a potom si pekne vyhlasia likvidaciu a zalozia novu firmu, kradez je aj nefakturovanie = a tam su uniky ine a nie par desiatok, pripadne stovak eur = co je rozdiel na dani suma uplne zanedbatelna, ale papierovaciek ako keby clovek cely svet obcestoval. Alebo napr to, ked ma jeden podnikatel xaut a vozi sa na nom cela rodinka = co si ale danova sprava vie lahko overit= skontorlvoat, evidencia nepusti, jeden sofer nemoze byt v xautach naraz a ani nemoze jazdit 24/7 aby to stihol najazdit. JEDINE riesenie je proste = kontorly robit. Ale nase kotnroly ake su?? malu firmu mi prave kontroluju 5.mesiac.. 5 mesiacov som o nich ani nepocula... neviem co s tym robia, ale je to maximalne neefektivne :D cize takto stat sa okrada sam. Kontrola ma ist sup sup, a dalsieho kontrolovat.

mmooly
29. sep 2025

Nie som nejako scestovaná, ani som nežila v dlhšie v iných štátoch, ale sú vôbec také krajiny kde sa nekradne? kde si človek nezoberie keď vie že to nebude chýbať, resp. nikto na to nepríde?? Ja si myslím, že všade to je.. vždy sa nájdu jedinci, ako aj u nás.. tu tiež všetci nekradneme, aj keď môžme.

autor
29. sep 2025
@anonym_4b13e1

@anonym_autor co je to sukromne pouzitie auta firemneho? jednak mame POVINNOST si osobne auta "zdanit" = ci sa nam paci a ci nie, je to povinnost, kratit aj naklady atd. Ak to nerobime, riadne sa kontorluje na co sa to auto pouziva.
A druha vec, kopa ciest realne pracovna je = len sa neuznava ako pracovna podnikatelovi, ale napr. keby to isiel zamestnanec tak sa to uzna.. ja poznam malo podnikatelov, co s radostou si robia sukrmne jazdy na firmemnom aute a lietaju hore dole len tak pre zabavu cely den. Popravde su radi ked si spravia robotu a mozu si vylozit doma nohy. A to ze sa odvezie raz za cas niekam s rodinou, ak na to vobec ma vhodne auto, tak co je na tom? nic.
TO nie je KRADEZ, a nie je to ani klamanie statu a uz vobec nie zamestnancov. Zvacsa firemne osobne auta nenajazdia vela, tam sa fakt ROCNE bavime v beznych firmach o stovkach eur mesacne, rozdiel v % teda je tak nizky ze to nestoji ani za tu byrokraciu co je okolo toho. pouzitie na surkomne ucely mimo pracovny cas zamestnancov je uz potom nieco uplne ine = lebo tam mam preukazane ze proste sa vyuziva o mnoho intenzivnejsie, o mnoho menej setrne, tie auta su viac kazive, chodia s tymi autami fakt kade tade
Za kradez povazujem = neplatenie zamestnancom, zadlzovanie firiem a potom si pekne vyhlasia likvidaciu a zalozia novu firmu, kradez je aj nefakturovanie = a tam su uniky ine a nie par desiatok, pripadne stovak eur = co je rozdiel na dani suma uplne zanedbatelna, ale papierovaciek ako keby clovek cely svet obcestoval. Alebo napr to, ked ma jeden podnikatel xaut a vozi sa na nom cela rodinka = co si ale danova sprava vie lahko overit= skontorlvoat, evidencia nepusti, jeden sofer nemoze byt v xautach naraz a ani nemoze jazdit 24/7 aby to stihol najazdit. JEDINE riesenie je proste = kontorly robit. Ale nase kotnroly ake su?? malu firmu mi prave kontroluju 5.mesiac.. 5 mesiacov som o nich ani nepocula... neviem co s tym robia, ale je to maximalne neefektivne :D cize takto stat sa okrada sam. Kontrola ma ist sup sup, a dalsieho kontrolovat.

@anonym_4b13e1
Lenže tu sme zas tam kde sme aj boli. Aj pri tom množstve nafty keď si zoberie šofér 20 litrov je to možno jedno percento. Aj ten kancelársky papier,možno ten jeden balík je jedno percento z toho množstva koľko sa tam minie. Ono keď si to takto každý ospravedlní,tak sme v podstate tam kde sme boli.
A áno,sestre napríklad ani nemá svoje súkromné auto,ale používa manželove firemné na nákupy, návštevu rodičov,cez leto na dovolenku a pod. Tiež to musí niekto zaplatiť.

anonym_4b13e1
29. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_4b13e1
Lenže tu sme zas tam kde sme aj boli. Aj pri tom množstve nafty keď si zoberie šofér 20 litrov je to možno jedno percento. Aj ten kancelársky papier,možno ten jeden balík je jedno percento z toho množstva koľko sa tam minie. Ono keď si to takto každý ospravedlní,tak sme v podstate tam kde sme boli.
A áno,sestre napríklad ani nemá svoje súkromné auto,ale používa manželove firemné na nákupy, návštevu rodičov,cez leto na dovolenku a pod. Tiež to musí niekto zaplatiť.

@anonym_autor urcite v beznom office to nie je jedno percento a 20l nafty, to je niekde aj tretina/stvrtina nadrze v dodavkach takze to vidno na knihach jazd ze to proste nesedi = nesedi to totiz ani s kilometrami. TOTO je totiz kradez.. prides = vezmes. Ty neplatis z ukradnuteho papiera v praci nic, ani ten pan z tej nafty :D vidis rozdiel?
podnikatel ma tie PHM (tie dovolenkove sa casto proste hodia do kosa a ani sa neuplatnuju) zuctovane vsetky a mimochodom firemne auto plati manzel, predpokladam zo svojej firmy, neplatis to ty, ani ja... a presne pre tieto pripady, ze to nepouziva ani podnikatel, maju chodit kontroly (lebo KVOLI takymto pripadom sa sprisnuju %, aj to EU komisia povedala, ked davali navrh, ze vela osobnych atu sa nepouziva na podnikanie ale maju ich rodiny prislusnici atd). A riesit, vyhdzovat, dodanovat, pokutovat.... Ale bezny ludia to nemaju co riestia lebo nebodaj zavidiet. Tie naklady si zaplati majitel auta.
Vies ze statna sprava sa vozi na autach, ktore kupili z nasich dani, chodia si kade tade, ziadne % neplatia vo svojich mzdach, ani im nestrhaju z platu A ani nik nepreplaca ako maju podnikatelia = ze osobne auto? tak sup 50% zo svojho daj, aj ked to pouzivas na cestu za klientmi, firemne nakupy, bolo to raz pouzite na osobny ucel = dodanit... :D take nic nepozna statna sprava... ale tu zavidia DESIATKY eur a nahanaju :D FIrma za tie auta plati, aj ich zdanuje, plati cestnu dan a kadeco. Je to proste nieco uplne neporovnatelne. A ten dopad je zanedbatelny naozaj. Uz KUPA toho auta to je ina vec, a to je narodny sport a aj uctovnicky jedine co vedia radit pri vyssej dani : vsak kupte si nove auto :DDD

anonym_7b2f78
29. sep 2025
@simca06022011

@anonym_7b2f78 je jdno ci urobi skodu 1EUR albeo kolko, proste ten zvyk = vezmem si z roboty je proste cely na hlavu... odsudenie si nemyslim, ze by bolo nutne = tam staci ta hanba ze cloveka oznacia ako zlodeja a musi to vyplatit :D a myslim, ze ho to prejde, ak neda hned aj sam vypoved.

@simca06022011 nepoznám jediný prípad keby niekoho zahanbili pre pár hárkov papiera či pár lyžíc soli. Hlavne s súčasnosti keď sa kradne vo veľkom a nikomu nič nestane, a keby aj vinníci majú dosť hrubú kožu na to aby sa len otriasli a šli ďalej

simca06022011
29. sep 2025
@anonym_7b2f78

@simca06022011 nepoznám jediný prípad keby niekoho zahanbili pre pár hárkov papiera či pár lyžíc soli. Hlavne s súčasnosti keď sa kradne vo veľkom a nikomu nič nestane, a keby aj vinníci majú dosť hrubú kožu na to aby sa len otriasli a šli ďalej

@anonym_7b2f78 ved prave, NEPOZNAS, a preto sa to deje. Zacne sa v malom a pokracuje sa vo velkom, vsak nic sa nestane.. zacne krabicou papiera a konci skladovymi zasobami za tisice eur. Velmi malo si viditelne videla v zivote. Pracujem s firmami = viem.

anonym_7b2f78
29. sep 2025
@simca06022011

@anonym_7b2f78 ved prave, NEPOZNAS, a preto sa to deje. Zacne sa v malom a pokracuje sa vo velkom, vsak nic sa nestane.. zacne krabicou papiera a konci skladovymi zasobami za tisice eur. Velmi malo si viditelne videla v zivote. Pracujem s firmami = viem.

@simca06022011 videla som toho dosť, podľa mňa príliš pausalizuješ. Za to že teta od susedov si zobrala domov trochu okeny v socíku sa na staré kolená nestala zlodejkou.

simca06022011
29. sep 2025
@anonym_7b2f78

@simca06022011 videla som toho dosť, podľa mňa príliš pausalizuješ. Za to že teta od susedov si zobrala domov trochu okeny v socíku sa na staré kolená nestala zlodejkou.

@anonym_7b2f78 až na to ze napíšeme co sa dialo za socializmu ale o tom co sa deje teraz

anonym_655d6c
29. sep 2025
@jamimo

@anonym_655d6c nesúhlasím, daj upratovačke 1500 netto a aj tak si domov vezme kotúč wc papiera. Toto nevyčúraš, krv (genofond) nie je voda. My toto kradnutie neznášame, avšak v rodine sú názory rôzne👉 a ver, že aj od mladšej generácie 🤷‍♀️

@jamimo mam v rodine upratovacky. vseobecne plati, u starych aj mladych, ze ked mas pocit ze mas dost, az nadbytok, tak nekradnes.

Nikto si nepcha do vrecka tajne pagace ktore su na firemnej oslave zadarmo, ked si bez problemov moze dovolit kupit si este kvalitnejsie pagace mimo firmy.

danica2711
29. sep 2025

vzory vo vláde a v parlamente pôsobia demoralizujúco, nový trestný kódex navyše odstránil, resp. veeeľmi zmiernil aj faktor strachu

tiika
29. sep 2025

@anonym_autor podľa mna, keď budeme vychovávaní tak, že sa “niečo” nerobí nie pod hrozbou trestu, ale preto, že je to tak správne a my chápeme zmysel a stotožňujem sa s tým.

anonym_7b2f78
29. sep 2025
@simca06022011

@anonym_7b2f78 až na to ze napíšeme co sa dialo za socializmu ale o tom co sa deje teraz

@simca06022011 dobre, tak tú okenu vzala vyše 60 ročná upratovačka , vo firme kde som pracovala. Pre mňa je v skutku jedno či to bolo v r 1985 alebo 2005

ekira1
29. sep 2025

U nás v práci sa zaviedlo to, že poškodený tovar sme si mohli vziať. A čo sa stalo? Počet poškodeného rapídne stúplo. Tak sa to zrušilo, všetko poškodené sa vyhodí a zas to kleslo. Nuž mentalita národa..

jamimo
29. sep 2025
@anonym_655d6c

@jamimo mam v rodine upratovacky. vseobecne plati, u starych aj mladych, ze ked mas pocit ze mas dost, az nadbytok, tak nekradnes.

Nikto si nepcha do vrecka tajne pagace ktore su na firemnej oslave zadarmo, ked si bez problemov moze dovolit kupit si este kvalitnejsie pagace mimo firmy.

@anonym_655d6c ja si skôr myslím, že ten čo niečo odcudzil má pocit blaha z toho ako ušetril, ako si pomohol a s niekým dobre vy**bal👉 však podnikateľovi, v páci to nikomu chýbať nebude 🙄 Mám pár príkladov:
1. Kamarátova svokra pracovala v menu reštaurácii. Kamarát sa rozčuľoval, že svokra nariekala, že ešte nikdy nerobila v takej robote aby si nemohla vziať navarené domov. On s ňou súhlasil, pritom sám podniká. Tak som mu to vysvetlila ako v 2. triede ZŠ. V reštaurácii predajú 100 menu za deň. Napr. 100 rezňov. Tak sa kúpi mäso na 100 rezňov. Ak tam pracujú 4 ľudia a každý si chce vziať domov 5 rezňov, tak ti 20 ks do menu chýba, majiteľ musí mäso zaplatiť, určite nebude platiť mäso navyše len preto, že si niekto chce vziať domov...
Ako by sa tebe páčilo, ak by si predavačka vzala z tvojho obchodu denne tovar za 100 eur? Lebo to je to.isté ako s tými rezňami. Ostal ticho 🤷‍♀️
2. Jedna. z rodiny sa silou mocou tlačila do firmy ako SBS 👆 Tá čo mala dávať pozor, aby sa z firmy nič nevynieslo. A hádaj cez koho naviac prešlo? Cez ňu a upratovačky. Boli dohodnuté. Bandasky tekutého mydla, čistiacich prostriedkov. Toľko, že aj po rodine rozdávala, úplne bez hanby. My sme si klepali na.čelo.
3. Moja sesternica. V práci si pravidelne vytláča pdf knihy (100, 200, 300) stranové, deťom omaľovánky, ešte povie, načo by to kupovala, keď. nemusí.
4. Naša suseda za komunistov mala toľko kobercov z fabriky, že ich už nemala kam dávať, tak aj na stenu zavesila. Bola smenová vedúca, dohodnutá so skladníkom, šoférmi a vrátnikom. Každý si urval niekoľko kusov, následne predávali, aj keď už nebol záujem, a od toľkých kusov ich vešali na stenu, aj tak zobrali. Nenažranosť a škodnä najhrubšieho zrna! Pritom na tie koberce vôbec nebola odkázaná.
5. Keď rodičom zatepľovali bytovku, sused si presunul do garäže pár balíkov polystyrénu. A čo s nim urobil. Nič. Ale mal asi dobrý pocit, že niekoho oj...l 🤦
Poznám ešte taký extrém, že v práci "načapoval" vodu do 2 litrovej fľaše a doma s tým kvety polieval- však doma 2.litre ušetril, alebo si vytočí wc papier na záchodoch v obchodnom centre. Ešte sa tým pochváli. Mne skoro oči z jamôk vyleteli- A odpoveď? Noa? Nemusím kupovať 🫣 Netvrdím, že kradnú všetci, ale veľa, mnoho... Preto som presvedčená, že to "nevybiješ" ani za 300 rokov. A je úplne jedno z akej vrstvy a výškou platu daný zlodej žije.

jamimo
29. sep 2025
@ekira1

U nás v práci sa zaviedlo to, že poškodený tovar sme si mohli vziať. A čo sa stalo? Počet poškodeného rapídne stúplo. Tak sa to zrušilo, všetko poškodené sa vyhodí a zas to kleslo. Nuž mentalita národa..

@ekira1 presne... toto sa nedá pochopiť, nikdy!

moonlight1210
30. sep 2025
@anonym_autor

@subartic
Ty by si išiel nahlásiť suseda,že si doniesol 20L nafty?alebo švagrinú že si doniesla balík kancelárskeho papiera?alebo kolegu že kupuje kradnutý stavebný materiál?
Na teba musí byť rodina hrdá a musí ťa mať rada ..

@anonym_autor “ Ty by si išiel nahlásiť suseda,že si doniesol 20L nafty?alebo švagrinú že si doniesla balík kancelárskeho papiera?alebo kolegu že kupuje kradnutý stavebný materiál?
Na teba musí byť rodina hrdá a musí ťa mať rada ..”

Ak toto nebolo myslenie ako humor, tak si si vlastne dala rovno odpoved.

silvike
30. sep 2025

@anonym_autor Tak to sa aj ja pytam. Lebo Slovaci sa zda, to maju v genoch. Ved este za sociku bolo zname heslo a mnohi sa tym riadili : " Kto nekradne, okrada svoju rodinu". Fakt, velmi vela ludi taketo "prilepsenia" povazuju za normalne. Neviem, to ked tak budu ludia tuna fungovat, v zivote nebudu ani vo vlade cestni ludia. Ani mne sa to veru nepaci.

karolinakr
2. okt 2025

to, že si ciganka z kuchyne davala uhorky do nohavic, to nepovieš

mizoko
8. okt 2025

@anonym_autor to je o morálnom nastavení tých ľudí. Až oni budú chcieť prestať tak vtedy sa to zmení. Inak nie.

anonym_a60e3f
8. okt 2025

A teba sere čo? že nemôžeš nič potiahnuť?

autor
9. okt 2025

@anonym_autor
Ešte sa spýtam,keby sa naozaj tak národ zmenil a prestal by "kradnúť" a mať názor že s cudzieho krv netečie, myslíte že by sa aj zamestnávatelia začali inak správať,začali by si vážiť zamestnancov a snažili by sa aby boli u nich zamestnanci spokojní 😀??

heln
9. okt 2025
@mmooly

Nie som nejako scestovaná, ani som nežila v dlhšie v iných štátoch, ale sú vôbec také krajiny kde sa nekradne? kde si človek nezoberie keď vie že to nebude chýbať, resp. nikto na to nepríde?? Ja si myslím, že všade to je.. vždy sa nájdu jedinci, ako aj u nás.. tu tiež všetci nekradneme, aj keď môžme.

@mmooly jeden ucitel nam rozpraval, ze bol niekde v norsku a zazil kulturny sok, ked si niekto zabudol tasku na namesti na lavicke, tak tam bola do dalsieho dna, ked si niekto oprel lyze oplot pred domom, tak ich tam proste mal a ked isiel do obchodu, nebola tam obsluha, obchod nikto nekontroloval, obsluha prisla, az ked chcel zaplatit a vravel vela podobnych prikladov.

Strana
z2