Ako zdravíte a oslovujete svokrovcov?
mám takú otázku lebo chcem vediet či som divná ja alebo manželovi rodičia - takže ked zdravíte niekoho napr. tých svokrovcov, oslovujete ich za pozdravom? napr: "Dobrý den, mama."?
Ahoj, babka a dedko...uz...predtym to bolo vseliako...
oslovujem ich krsnymi menami a tykame si od zaciatku ako som sa spoznala s mm
Svokrovi tykam a volam ho po mene- on to navrhol a svokre vykam a musim povedat, ze som rada, ze ju malo vidim🙂), snad to tak aj ostane. Moj muz nasim vyka a vyhyba sa osloveniu 🙂 a aj ja sa vyhybam u svokry...
vidim ,že to máme všetci inak. polovičkiných rodičov neoslovujem nijak a u partnera to iste. svojích rodičov volám prezývkami.a malá si to vyriešila po svojom- volá ich krstnými menami- máme moc babičiek a dedkov( žijú ešte aj prarodičia s oboch strán). dokonca aj mojej mamče nobl rodičov môže volat menami( sami si to vyžiadali a urobili skratky) - my ako deti sme museli Omama a Opapa.
No u nas je to zaujimave. Ja vykam a oslovuje teta, ujo, baba, dedo. Moj muz vyka nasim a oslovuje teta, ujo, starka, starky. Teta mi sice navrhla tykanie, ale ja jej tykat nemozem, pretoze som vedela, ze moji rodicia by nikdy s tykanim od nevesty a zata nesuhlasili. Ale - teraz pozor - o 10 rokov mladsia frajerka mojho brata mojim rodicom tyka a oslovuje ich teta meno, ujo meno 😀 😀 😀 Vzniklo to tak, ze frajerka je dievca zo susedstva na nasej chalupe, ktore u nas bolo ako dieta pecene - varene a vzdy chodilo za mojimi rodicmi, ked tam boli a robilo im spolocnost. A to tykanie pretrvalo. Takisto aj moj brat tyka jej otcovi, pretoze to bol chalan odvedla 😀 , ale vyka jej mame.
Inak ja by som nikdy nepovedala o mojej svokre, ze je striga, ani moj muz o mojej mame by sa nevyjadril neuctivo. (Navyse moja svokra je super). Rovnako uctivo sa vyjadrovali moji rodicia o svokrovcoch, bez ohladu a ich ludske chyby a zle vlastnosti.
Svokra je moja kolegyňa z práce. Poznám ju dlhšie ako muža. Takže ju volám Majka a tykám jej. Svokrovi vykám, hoci mi už dávnejšie navrhoval tykanie. Ale mne to nejako nejde do úst. A volám ho starký.
dobrý deň.a volám ju starká..
Predtým som vykala, napr. Dobrý deň. Inak nijako,sem tam že ujo,teta. Teraz si so svokrom tykám, normálne sa oslovujeme menom. So svokrou nič, prerušený kontakt už vyše 4 happy roky 😀 😝
Ja som mala šťastie u budúcich svokrovcov bývali často ich vnučky, tak som im "kvôli deťom" hovorila babka a dedko 🙂 . A tak to zostalo dodnes. Mama a tatino hovorím len mojim rodičom a chvalabohu svokrovci na tomto oslovení natrvajú, pretože by mi to robilo problém. Môj manžel tiež hovoril mojim rodičom babka a dedko a zostal pri tom.
Ujo a teta sa mi zdá pre svokrovcov neosobné a mama a otec "cudzím ľuďom" zase divné.
Ja svojím svokrovcom tykám,navrhli to oni a ja to rešpektujem a vlastne si myslím,že tým aj utužujeme vzájomné rodinné vztahy....aj moj muž mojim rodičom tyká,takže si všetci navzájom tykáme a je to fajn.....vykanie mne príde také neosobné a....skrátka takto je to super....aj ked so svokrou sa poznám asi o rok viac ako s mojím mužom...a tykali sme si ešte predtým ako som spoznala jeho 😉 takže asi aj preto to bolo ľahšie.....
svokrovci su starsi po 50-tke takze vykam a ked daco mi treba ,tak cez deti------ 🙂 babka a dedko. 😉 😉
nastastie mam dobrych svokrovcov. tykame si, takze sa oslovujeme menom...
no u nas hned na svadbe moji rodicia navrhli mm tykanie a oslovovanie menom, svokra bola ticho 😝 takze som len vykala a neoslovovala, a ked sa narodili deti, tak moji rodicia ostali babina a dedko a svokra je len sama, tak je len babka..a vykam jej stale... 😅
a najlepsie si pomenovanie vylepsili deti...maju "babku, co ma deda" a "babku co nema deda" 😀 😀 😀
Mamu mám len jednu, takže ja svokre nikdy nehovorím mama a ani nikdy nebudem. A to som jej aj na rovinu povedala hneď na začiatku ako som k ním prišla ako nevesta. Ona vravela, že si váži moju úprimnosť a nevyžaduje to ani.
Väčšinou jej hovorím babka 😉
..ja im hovorím "mamina,ocino a vy..vykám im..občas babka a dedko..🙂 nemám ich problém takto oslovovať,nakoľko dobre vychovali môjho muža,tak si toto oslovenie zaslúžia aj z mojej strany..a nakoľko mám hlavu v poriadku,viem,kde moja mama skutočne je a patrí jej prvé miesto v mojom srdci.. 🙂
ja svokrovcom hovorim niekedy aj s manzelom - susedia (mame spolocnu chodbu lebo byvame v 2-generacnom dome) 🙂) a ked sme este maleho nemali tak som vzdy vsetko zahovorila tak aby som nemusela pouzit oslovenie lebo som nevedela ako im mam hovorit a svokra a svoker sa mi tazko vyslovuje....teraz ked mame maleho tak uz to je len babka, baba, dedo a dedko (takze tym sa problem s oslovovanim napravil 🙂) ) a vykam im lebo mne ako neveste nenavrhli aby som im tikala (ale pritom svagrovi to navrhli a veselo este na ich svadbe)...ale najviac sa mi paci oslovenie SUSEDIA 🙂)) a to nieze by som sa tym skrývala - vedia o tom vsetci ze ich tak niekedy s manzelom oslovujeme 🙂) jednoducho sme si to privlastnili.....
kedze mame deticky tak je to babka a dedko
ak pred nimi hovorim s manzelom o nich tak hovorime ako o mame a otcovi, teda ako o manzelovych rodicoch 🙂
taktiez ked sa rozpravame so svagrinou tak o nich hovorime ako o mame a otcovi aj ked pre obe z nas su to svokrovci
Ja som si potykala zo svokrovcami ale cítim ich ako cudzie a nepríjemné osoby , pred manželom svokor -apko , svokru mama tak ako ich volá aj manžel . Pred deťmi starká , starký ,,,,,aj ich tak oslovujem ,ale pred priateľmi a kamoškami starý a striga 😠 pre nich a ich syna nie som dosť dobrá,,,,,sú to namyslené , naduté osoby možno pre to že pracovali na vyšších postoch v zamestnaní , svokra bola námestníčkou riaditeľa tak sa správa ako kráľovná . A svokor robil ako vedúci úseku je najmúdrejší , všetko vie a mi sme všetci sprostý 😒 najradšej som keď ich nevidím.......to tykanie je jedna hnusná pretvárka.
ja aj manzel si so svokrovcami vykame, a oslovujeme ich baba, dedo, poprip. sa vyhybame osloveniu 🙂
ja-dobrý a dovi.... 😀 😀 😀 😀 😀
čaute rodičia 😀 😀 😀 😀
ja svokre vykám Oslovujem ju mama Ak sa rozprávame s manželom tak ju volám naša tvoja mama aby bolo jasné ktorá mam to je 🙂
dobry den a vykam. a aj budem.
Ja svokrovcou nemám 😔 Obaja umreli.... Neviem,ako by som ich volala,no najlepšie ak skrz dcerku by mi asi bolo oslovenie dedko+babka a asi vykanie.
Moj muž mojmu otcovi tyká a volá ho oco, alebo dedo. Moj otec si tyká skoro s každým 😀
Mama povedala, že ona dovolí tykanie až po svadbe...takže to sa ešte načaká...nielen skrz to, že je svadba v nedohladne (aj ked spolu už 10 rokov žijeme 😅 ) ale aj skrz to, že moj muž jej asi nedokáže po tolkých rokoch ZRAZU tykať 😝
Moja svokra si od svojich detí nechá hovoriť mamička.A žiadala to aj odo mňa niekoľko krát ale mne by bolo dosť nepríjemné ju tak volať.Nebudem svokre hovoriť krajšie ako svojej mame.A mama som ju tiež nikdy neoslovila ale tykáme si žiadali to odo mňa už na svadbe obaja svokrovci.A tak využívam oslovenie vnúčat tiež sa nechá volať starká a dedko. 🙂
Ahoj mami, ahoj oci. A nepride mi to vobec divne, ako tu podaktore piste, prave naopak. 🙂 .
tiez oslovujem svojich svokrovcov mama otec. a tykam im. svojich rodicov oslovujem mamina, mamca, ocino tatuldo. 😀
Nedá sa mi nereagovať. Volám ich svokor, svokra aj pred nimi aj pred cudzími... a mama a otec určite nie. Necítim to tak a nepovažujem ich za svojich rodičov a aj keby mi to navrhli tak by som odmietla aj vzhľadom na vzťahy medzi nami. Ale zasa manželovmu starému otcovi hovorím aj ja starý otec a on mojej starej mame stará mama, to nám obom nerobí nejaký problém, to mi bolo nejak tak samozrejmé.
no tak prvých svokrovcov som neoslovovala nijak lebo ani oni mi nevedli prísť sa meno. bola som len "hentá" 😝 a druhých zdravím normálne dobrý den/dovidenia a volám ich babka a dedo kvôli malému. ale kedže k nám chodia raz za uhorský rok tak to až tak velmi neriešim
a nikdy by som nepovedala mama/otec ani pod hrozbou trestu smrti. rodičov mám iba jedných

Strašne dobrá otázka, ukladám si medzi záložky a musím to dočítať...Ja jej vykám, snažím sa hovoriť v treťom rode, alebo byť radšej ticho...
Bývali sme spolu tri roky, a tak to bola teta. Teraz je babina a tak ju tak volám...V hlave je samozrejme veľa vecí inak 🙂 @lucia2105 boduje 🙂
Inak vykanie je trápne...malo by sa tykať..ale neriešim, to má navrhnúť ona...
Svokra som videla asi 3 krát takže som nemala možnosť ho nejako osloviť ani sa tým zaoberať.
Ale vidím aký je rozdiel vo vzťahu, môj mm si s priateľom mojej mamky tyká, majú sa radi chodia spolu na pivo. Hold mojej mamči vyká...