icon

Ako zvládať strach z určitých miest?

21. júl 2025

Vždy som taká bola a nič to nezmení asi. Alebo by pomohli lieky?
Mavam stavy kedy sa extrémne bojím ísť medzi ľudí ale týka sa to akoby len určitých miest. Ale nie je to vždy tak, veľakrát mi to problém nerobí. Ale keď tento stav na mňa príde tak ma to dosť obmedzuje, napríklad chcem ísť natankovat a vidím že vonku pred pumpou sedia ľudia. Ja zrazu dostanem strach vystúpiť z auta tak reálne idem na druhú pumpu kvôli tomu. Je mi trápne už len keď to píšem. To sa napríklad týka obchodu, chcem si ísť niečo kúpiť a veľmi dlho sedím v aute a premýšľam nad tým a snažím sa v mysli"povzbudiť" do toho, sedím tam kľudne aj pol hodinu a aj tak veľakrát odídem radšej. A ďalšie podobné miesta, napríklad ak sa dá, jedlo beriem so sebou, vyhybam sa jedeniu pred ľuďmi. Ale vravím, nie je to vždy tak. Inokedy rada natankujem aj ked je tam milión ľudí a tak. Čo to spôsobuje že raz som s tým v poriadku a raz nie?

anonym_a9bcbb
21. júl 2025

@anonym_autor u mňa takto začínala panicka porucha, postupne sa to zhorsovalo, tak som išla na terapie, moc nepomohli, potom psychiatrovi, dal mi lieky, po cca mesiaci zabrali a odvtedy už problém nemám žiadny. U teba to zatiaľ vyzerá ako sociálna fobia

ikonica
21. júl 2025
@anonym_a9bcbb

@anonym_autor u mňa takto začínala panicka porucha, postupne sa to zhorsovalo, tak som išla na terapie, moc nepomohli, potom psychiatrovi, dal mi lieky, po cca mesiaci zabrali a odvtedy už problém nemám žiadny. U teba to zatiaľ vyzerá ako sociálna fobia

@anonym_a9bcbb socialna uzkostna porucha, socialna fobia

marianarem
21. júl 2025

@anonym_autor Bude to nieco z toho, co sa pise vyssie. U mna to dost suvisi aj s mierou unavy aj s kvalitou spanku. Ked mam horsie, stresovejsie, unavnejsie obdobie, alebo som zle vyspata, tak som nachylnejsia k takymto uzkostiam.

majamat
21. júl 2025

moze to ybt cokolvek., toto by som nazvala socialna fobia,a le teda to nemusi byt vyslovene ochorenie, ale skor priznak, mozes byt uzkostna, mat negativne skusenosti, ktore ti robia blok, mozes mat poruchu osobnosti, tazko povedat, na toto su odbornici a teda psych dg nevznikaju zo dna na den, aj dr casto stanovuju dg za dlheobdobie, moze tot rvat aj roky, nez sa prepracujes ku konkretnej ucelenj diagnosze.

kkatkka07
21. júl 2025

Ak by ste si stále nevedeli pomôcť vo vašich ťažkostiach môžete skúsiť aj online poradňu, ak by ste potrebovali. Síce je to platené avšak cena je prijateľná. Union aj Dôvera poisťovňa dáva aj zľavu.
Aktuálne som úplne novou členkou mojra online psychologickej poradne a v oblasti psychologickej pomoci deťom aj dospelým pracujem už viac ako 10 rokov. Termíny sú dostupné aj vo večerných hodinách. Nezabúdajte, že aj náročná cesta k cieľu môže byť jednoduchšia, keď ju môžete s niekým zdieľať, kto vás nebude súdiť, či situáciu zľahčovať.
Nikoho nenútim, je to na vašom zvážení a vašich možnostiach.
https://mojra.sk/psychologicka-poradna/psycholo...

https://www.union.sk/zlava-na-online-konzultaci...

https://mojra.sk/dovera-zdravotna-poistovna