icon

Ako zvládnuť nepríjemný incident v obchode?

18. jan 2024

Ahojte, dnes sa mi stala situácia ktorá ma zaskočila, vždy sa snažím byť slušná k ľuďom v službách, dnes som platila v obchode a ešte som si pýtala jedny terea cigarety, predavačka sa začala hrabať v heets a opýtala sa ma znovu že ako hovorím že červené terea, ona zobrala heetsky a išla ich blokovať, hovorím že pani ale ja som chcela červené terea a nie heetsky načo hneď po mne vybehla predavačka že ona nieje hluchá a nemusím to 10 krát opakovať že mi dá terei len ich musí nájsť že nablokovala heetsky lebo majú rovnakú cenu. Načo som slušne odpovedala že okej nemala som to odkiaľ vedieť že vidím že blokuje heetsky ktoré som nechcela, jej reakcia bola že či mi ich podáva do ruky že nikto mi heetsky nedáva tak čo rypem, pritom som bola úplne kľudná, chlap za mnou poznamenal že som drzá soplana (áno vyzerám na 15 aj keď už dávno nemám) a že kde je akože úcta k starším ľuďom a že on byť predavačkou nič mi nepredá, predavačka ešte utrusila že áno vyzerám ako soplave decko a vypýtala si občiansky, ten som jej vklude ukázala, hodila cigarety na pult zaplatila som a odišla, ešte má tam komentovala s tým pánom čo stal za mnou.
Prekvapilo ma ako dokážu ludia reagovať ja som ju slušne upozornila na to že mi blokuje niečo čo som nechcela...ale keď už sa začali do mňa navážať nevedela som ako v takej sekunde reagovať...čo je podľa vás lepšie ignorovať to alebo použiť niečo na obranu
Prípadne by ste sa sťažovali? Stále to mám v hlave...

Strana
z3
stevvvka
22. jan 2024

Autorka, ja si nemyslím, že si reagovala zle. Ohradila si sa, slušne, ved to je ok.

Inak sa nestačím čudovať. Ľudia nadávajú, aká je doba zlá, akí sú ostatní neprijemni, a sami posielajú negatívne reakcie ďalej.. Reakcie typu Vynadať, sťažovať sa, odvrknut, a teraz kto vymysli lepšiu reakciu na to, aby predavačke "ukázal, kde je jej miesto". Však všetci sme ľudia, môžeme mať blbý deň, a predavačka sa síce mala správať inak, ale stále som ja zodpovedná za svoju reakciu a môžem oponovať, ale slušne, s kľudom, dokonca aj s úsmevom. Aj toho pána môžem s úsmevom poprosiť, aby sa do toho nemiesal. Koľkokrát si ľudia vybiju zlosť na niekom inom, predavačky sa vyhukaju na zákazníkov, lebo blbý deň. No musíme na ich blbé reakcie automaticky reagovať rovnako? Však poprajme pekný deň, povedať s úsmevom, že vidím, že ma asi blbý deň, tak dúfam, že bude lepší...

Ozaj, sťažovať sa vie každý, ale koľkí z vás písali vedeniu pochvalu, keď boli spokojní v službách? Aj píšete nadriadeným, že tento predavač bol milý, poradil, pomohol zabaliť nákup?

taja567
22. jan 2024

Nič v zlom, ale mať tak tvoje problémy... mimochodom, keď vyzeráš naozaj na 15, tak mala právo pýtať si občiansky, to by som nebrala ako buzeraciu, skôr mam pocit, že si kvôli hlúposti vylievaš nejaké svoje nervy na predavačke...kam speje táto diskusia, "husi som s nou nepásla, chlapovi za autorkou sa vyhrážať, aby nedostal po ustach, pokiaľ ich nezavrie, vyhonit ego, čím menšie hovno... poslať pusu na dlani, a že všetky predavačky slopu, nechať celý nákup a odísť??? preboha to co je??? jedna škatuľka cigariet vás vie takto citovo zubožiť? A co tak zostať trpezlivá v danej situácii autorka, mala si si počkať na svoju žiadanú krabičku cigariet a hotovo, keď ich pravidelne kupuješ, vieš predsa koľko stoja, tak načo tie omáčky...

vroni
23. jan 2024

@taja567, prosím ťa, ty o čom točis? Autorka sa nikde nesťažovala, že od nej predavačka pýtala občiansky, jednoducho to skonštatovala. Ak považuješ za normálne, aby boli ľudia na teba napriek slušnému upozorneniu agresívni, je to tvoje vnímanie a nastavenie. Ale nevyhlasuj ho za normu, nie všetci sme submisivni masochisti, ktorí si nechajú od kohokoľvek vynadať a ešte aj poďakujú. Ani predavačka sa nemusí na každého zákazníka usmievať ako slniečko, ale ani nema právo voziť sa po zákazníkoch, lebo ma pms alebo blbeho šéfa alebo ju vytočil muž alebo hocičo iné. O výchovnú lekciu z radov dobrovoľných výchovných poradcov vo výslužbe asi tiež nikto neprejavuje valny záujem. Vôbec neuškodí im to povedať a trochu ich zápal pre vec zmierniť.

autor
23. jan 2024

@taja567 prepáč ale mne nevadilo ukázať občiansky, lenže keď je niekto ku mne arogantný a ja som slušná tak nebudem ticho. Tie cigarety pravidelne nekupujem, neboli pre mňa ale pre svokru. Zdá sa ti v pohode že mi blokuje niečo čo som nepýtala? Je to na bloku keby ten blok svokre dávam není to blbé? Je tam niečo iné ako som kúpila a odkiaľ mám vedieť že keď mi nablokuje heets dá mi tie druhé čo chcem? Podľa teba mám len byť ticho a šúchať nohami nech si predavačka robí čo chce.
A do toho sa všetkého zamiešal cudzí pán ktorý s tým absolútne nič nemal.
Naozaj by si bola ticho počkala, zaplatila a odišla?

marienka1989
23. jan 2024

@taga neviem, či som urobila chybu alebo nie, bola to stará pani, takže som to aj tak brala, keď som jej povedala, že nemám v úmysle sa predbiehať, respektíve že nejdem podstupovať žiadne úkony tak ako ona a že ju tým pádom neoberiem o jej drahocenný čas....skôr som čakala, že sa s tým uspokojí, ako by som to možno urobila ja, čo sa vlastne aj stalo, ona stíchla, ale že som vošla do ambulancie, aj keď som povedala, že tam nevojdem, to bola z jej pohľadu chyba😅

marienka1989
23. jan 2024

@lacibo vravím, bola to jedna staršia pani s jednou ešte staršou pani, ten začiatok mi neslušný neprišiel, že sa ozvala, to ma v podstate ani neprekvapilo, skôr tá reakcia potom...mne zasa príde neslušné ignorovať starších ľudí, beriem to tak, že aj my budeme raz v živote starší a že budem niekde v čakárni u lekára raz sedieť a že ma možno bude iritovať fakt, že niekto mladý sa ma tam snaží "obehnúť". Ale keď mi ten mladý vysvetlí, že sa obehnúť nejde, tak sa, dúfam, ukľudním a nebudem sa ho snažiť slovne zniesť z povrchu zemského iba preto, že prekročil prah ambulancie...

rozkvet1
23. jan 2024

Starí ľudia čo sa týka úcty sú najhorší. Strašne by tú uctu chceli ale nevedia ju sami dať. Ja by som sa tam asi naschvál usmievala aby vedeli že som nad vecou a že mi je ich správanie smiešne

sandrasstini
23. jan 2024

Ja by som sa len usmiala a povedala klud pani, nech ma este vacsie nervy teta, malo kedy ma vytocia ze som drza naspat.
Nakup by som tam ja veru nenechala 😀, este to tak aby som sa kvoli jednej zenskej musela trepat inam ked uz to mam na tom pase vylozene a tiez by sa nesla stazovat, zbytocne si minat energiu a rozculovat sa tam kvoli tejto pani a predpokladam ze by jej veduca akurat tak povedala ze nech sa ukludni a to by bolo vsetko. Mne sa tym nechce zapodievat, jedine ze tie cigarety kupujem pre niekoho ineho, a blok nebude sediet s realitou

petulda333
23. jan 2024

@sandrasstini usmev zabera viac 😁 namna zakaznici kricali ine veci,ale nic ich tak nevytocilo ako usmev a prianie pekneho dna a pod 🫢

sandrasstini
23. jan 2024

@petulda333 aaano a este pekny den zazelat 😃 s usmev je to sto x efektivnejsie ako sa hadat ci stazovat za mna

vecicky1805
23. jan 2024

Išla by som o pat minut naspat s tymi cigaretami a bločkom len pre princíp že Ti dala iné ako ti nablokovala 😂😂😂 (aj keď si ich nechcela) a tvárila sa že o ničom neviem, a nahrávala na mobil (lebo určite by mala reči) a k tomu vedúceho

vecicky1805
23. jan 2024

Ja v takomto pripade bud stuhnem odidem ako ty s nervami alebo vybuchnem ze to neviem ovladat a vyde zo mna skarede slovo priamo dotycnej 😂

pokojvdusi9
23. jan 2024

Ja som sa stazovala inspekcii.Tiez mam neprijemny zazitok u nas v obchode a prisla som k tomu ako slepy k husliam.Znama 22.12.plny obchod sa ma opytala ze,,pozri tie banany su nejake cierne kde to mozu skladovat?,,Ja som povedala,,neviem mozno v ladnicke alebo mrazaku.,,a sla som si po svojom.To som nevedela ze vedla stoji senilna predavacka a ta hned sla zalovat veducej.Ta zacala na celu predajnu ziapat stale mi nedochadzalo ze po kom krici az ked prstom na mna ukazala veci ze som mala dost ale klinec bol ked povedala ze mi ,,zakazuje nakupovat v jej obchode a okamzite mam opustit predajnu,,.Som jej povedala ze nech sa preberie ci v kostole malo buchala hlavicku o lavicu/velmi pobozna/ ze neviem ze COOP je v sukromnych rukach a nakupovat si budem kde chcem.Tak som sa na ne stazovala a teraz chodia kanalmi v obchode.Podotykam ze tam chodim sporadicky koli senilnej vyhodili 2 zeny co veducej donasa ale mna to nemusi zaujimat.Sme ludia a nie odpad

smirnoftka
23. jan 2024

Kolko mas rokov-autorka?

autor
23. jan 2024
radkaradix
23. jan 2024

@stevvvka 👍 jaaaaaa, ja pisem vzdy pochvaly, ci postarke, alebo ucitelkam, alebo kucharkam, alebo v restikach, hoteloch, penzionoch a pod. 🙂

1maminkaaa
23. jan 2024

Mne sa stala podobna nepravost. pani za pultom som upozornila na chybu (podotýkam že slušne), načo vyšiel zo skladu jej syn (rodinné papierníctvo) s poznámkou, že takéto pi*ce čo vymýšľajú má "najradsej".... Som myslela že zle pocujem... a skončilo to tak že som od nervov tresla dverami pri odchode... Ale asi som tresla až príliš lebo sklo vo dverách to nevydržalo 😆 od tých čias som tam nevkročila aj keby boli posledné papierníctvo na zemeguli. Dnes po rokoch sa na tej historke už smejem 😆, ale vtedy som mala takú zlosť že až...

taja567
24. jan 2024

@vroni zlato, asi tak, keď už "točím", autorka by sa mala hlavne vykašľať na kupovanie cigariet svojej svokre, lebo ju stoja vlastne nervy, predkladanie občianskeho a podobne nezmysly. A názvi si to ako chceš, je otázne ako sa v tom obchode správala ona a poviem ti to na rovinu, s takou debilinou treba osloviť psychiatra a nie ženy na MK. Autorka nech v prvom rade vysvetli svokre, nech si cigarety zbehne kúpiť sama a keď ty tak točiš "odborne", tak môj predpoklad je, že autorka býva u svokry, išla na nákup bez mužicka a ešte dostala za"úkol" kúpiť jej ľudovo povedané "cigi".... kto by nebol nasraty??? A mňa osobne s... e to, že tu urážať niektoré z vás ľudí, ktorí dennodenne makaju, aby mali čo do huby, akú úctu a správanie mate vy k ostatným? "Ako sa do hory vola, tak sa z nej ozýva".....

taja567
24. jan 2024

@pokojvdusi9 to mi pripomína jeden "valal", kde sa ešte aj v obchode hádajú...

vroni
24. jan 2024

@taja567, ďakujem, rozosmiala si ma. Mala by si začať písať detektívky. Také mierne psychodelicke, na spôsob Wesa Andersona. Zarobila by si milióny.

autor
24. jan 2024

@taja567 si robíš snáď srandu? Tak v prvom rade nebývam so svokrou a nebola som na nákupe sama, muž s dcérou čakal v aute, svokra býva po ceste nešoferuje, nemám problém kúpiť jej cigarety keď ideme do obchodu takže nerob tu prosím ťa neviem aké scenáre a vymyslené situácie
Toto je na psychiatra a čo konkrétne?
V obchode som sa správala normálne...nemám dôvod útočiť

lacibo
24. jan 2024

@marienka1989 no ved prave..keby si jej to dopredu nehovorila..tak by sa nemala dovod vytacat..preto vravim radsej nic nevysvetlovat ak neviem aky bude mat situacia priebeh..ty si velmi slusny a empaticky clovek ale ako.vidis moze sa to rychlo obratit proti tebe v takychto situaciach..prajem ti uz len stastie na podobnych ludi ako si ty😊

lacibo
24. jan 2024

@kiwi3 slusnost nie je o veku..aj mladi aj stari.môžu byt slušní ak ich tak vyformovalo prostredie a sami chcu

milanemila
24. jan 2024

No niektori ludia si myslia, ze kriziky na krku=patent na rozum a kazdy mladsi clovek je nevychovany sopliak 🤦🏼‍♀️ akoze to co je za argumwnt, ze maju rovnaku cenu, tak nablokuje ine? A ked bude mat mrkva rovnaku cenu ako cokolada, tiez to tak nablokuje? :D ci inventura nic, nevadi ze nebude sediet tovar? 🤷🏼‍♀️
Kebyze mi blokuje predavacka nieco co nechcem, tiez sa ozvem, podla mna si nespravila nic zle a panovi za tebou by som povedala, ze nemusi do kazdeho 💩 strcit hlavu.

petulda333
24. jan 2024

@milanemila ono nemusi vadit,ze blokne ine. Ja som robila v mensich potravinach a pri inventure sa to potom upravilo. No spravat sa mala inak

marienka1989
2. feb 2024

@lacibo ďakujem ❤❤❤

Strana
z3