icon

Ako zvládnuť plačúce dieťa v MHD?

janapeterjana
3. jan 2024

Maminy, ako reagujete, keď vám malé dieťa plače v MHD? Samozrejme, snažíte sa ho utíšiť, ale čo ak to nejde a začnú do vás rýpať ostatní ľudia? Ja cestujem s malou pravidelne každý týždeň. Kým bola menšia, prespala to, ale teraz keď má 1,5 roka a hocičo jej sadne na nos, je ťažšie ju zaujať. A vnímam, že ľudia k tomu majú blbé pripomienky - "dnešné deti si všetko vydobíjajú len revom, mám si ju utíšiť, kto to má počúvať, a pod". Spočiatku som to ignorovala, ale teraz sa do tých ľudí pustím už aj ja, lebo mi to lezie na nervy. Vari si každý do nás môže obtrieť ústa, keď dieťa plače a neviem ho utíšiť? Ako to riešite vy? Púšťate sa do konfrontácie s ľuďmi? Má to vôbec význam?

Strana
z2
janapeterjana
autor
3. jan 2024

@milanemila och, kiežby už aj moja malá začala takto rozprávať a poslala niekoho do paže. Viem, že v autobuse chce mať človek kľud, lenže ja sa tiež potrebujem odviezť. Snažím sa, aby deti boli spokojné, mám kopu hračiek pre prípad, ukazujem, aj jedlo mám, občas som už aj kojila, ale niekedy nič nestačí. Len sa musím proti tomu obrniť. Dnes mi pani za priala "bodaj by sa vám to vrátila", keď som sa ohradila voči jej poznámkami. Az mi do plaču ostalo

dzejny656
3. jan 2024

Ja som s malou necestovala často MHD, ale nosila som so sebou knižku a čítala som jej aby som ju zaujala. Ak sme knižku nemali tak v krajnom prípade mobil, pripadne sme vystupili skor a presli sme sa. Určite som sa nepúšťala do hádky so spolucestujucimi, plačúce dieťa v dopravnom prostriedku je proste obtazujuce a ja to chápem.

galganka
3. jan 2024

@martinkatinka no keby sa prihovoríš nášmu Teovi, otočí sa ti riťou a pokračuje 😂

janapeterjana
autor
3. jan 2024

@dzejny656 áno, je to obťažujúce, ja viem. Ale keď mi tam niekto začne nakladať a poučovať ma, tiež sa mi tam nechce stáť ako stĺp a počúvať tie blbosti na adresu mňa a môjho dieťaťa.

jakubkoanjelik
3. jan 2024

@janapeterjana jasné, to chápem, ja vystúpim iba keď idem " nikam", aj to kvôli dieťaťu, lebo tie jej revy vedú často k takému amoku, že sa vie z toho pogrcať . Ale ona tiež najčastejšie reve keď cestujeme do nemocnice 😂 . Ja ľudí nejak riešiť nezvyknem, je to zbytočný stres navyše pre mňa, len raz sa mi stalo, že som vyletela na cudziu pani. Vtedy sme cestovali ráno domov z nemocnice. Malá bola na lôžku na urgente, ja celú noc pri nej na stoličke, bez jedla a vody, vyčerpaná neskutočne , malá vrieskala ešte sme ani do MHD nenastúpili , a v MHD do mňa začala ženská rýpať, že s nevychovanymi deťmi sa do spoločností nechodí. Dieťa malo v tom čase 3 mesiace, tam o výchove ani polemizovať nemôžme, navyše do mňa hučala v čase keď som telefonovala s lekárkou kam nás ešte poslali na vyšetrenie aby som si dohodla či môžem prísť, no vtedy mi ušlo a veľmi škaredo som ju poslala do .... Až mi do revu bolo , ale potom sa ma zastal aj šofér a povedal jej, že to jej kvakanie tiež obťažuje ľudí .

jakubkoanjelik
3. jan 2024

A ešte dodám, v MHD sú aj horšie veci ako vrešťajúce deti . Pubertiaci ktoré slušné slovo povedia len omylom pomedzi nadávky, hlasné telefonáty či dokonca videohovory, zafajčení a podgurážení cestujúci, babky a ich tašky cez tri sedadlá v preplnenom buse a to nezvykne riešiť nik.

martinkatinka
3. jan 2024

@zuzanockamt
@galganka
Tak každé dieťa môže mať inú reakciu.
Treba aj pochopiť, že to ozaj môže byť obťažujú e, asi z oboch strán. Ja skúsim a keď reve ďalej, nech si teda rodiča poradia.

pandorra
3. jan 2024

V MHD sa ju snažím zabaviť nejakým jedlom, výživou, chrumkami, rožkom…Nikto nefrflal len ľútostive pohľady. Ak by niekto mal sprosté reči ihneď by som to zarazila sprostou poznámkou. V lietadle pri dlhšej trase by som dala malej tablet, nech ju trošku zabaví, hlavne vzlietanie a pristávanie bol problém…

katka700
3. jan 2024

@janapeterjana Môže byť aj to že z teba cíti stres (bojíš sa čo v tom autobuse zasa bude) a plače preto. 1, 5 ročné dieťa už vcelku dosť chápe. Vysvetli jej ráno že pôjdete autobusom a že v autobuse treba byť tichšie. Pred nástupom pripomeň. Zahrajte sa nejakú hru, napríklad rátajte modré autá. Keď bude plakať aj tak no čo časom z toho vyrastie. Vyryvacnym starym dievkam a paprdom čo všade boli všetko vedia povedz že keď chcú mať 100 percentný kľud nech idú taxíkom 😂

viky173
3. jan 2024

@katka700 tak taxikom moze ist aj ona s vrieskajucim deckom, ked nechce, aby na nu ludia frflali

katka700
3. jan 2024

@viky173 Prečo by mala? Placuce dieťa v MHD je to najmenej, horší sú smradosi v rok neopranej umeline, hlučni telefonujuci, pubertiaci čo im rodičia vyvazali rite autom, nevedia sa chovat a jak telce sa postavia tak aby čo najviac zavadzali a ani za boha neuhnu, a uchyli čo sa na teba idú tisnut aj v poloprazdnom buse. Tí ti nevadia?

tiika
3. jan 2024

@janapeterjana čo jej sadne na nos? Skúsiš byt konkrétnejšia, nejako definovať? (Únava, hlad, vela ľudí, strach.. niečo iné)

Verím ti, že je to ťažké a o to ešte viac, keď sa k tomu pridajú druhi ľudia. Tiež by som sa mobilu vyhýbala, ale taká pesnička cez slúchadla, knižka, hračka “iba” do autobusu..

Ostatných, čo najmenej riešiť, ty sa snazis ako vieš, robíš to najlepšie čo môžeš.. zial nie vždy to vyjde, je to malé dieťa, normálni ľudia, to chápu a ostatných nezmeníš. Môžeš povedať: “Áno, chápem vás. Ďakujem za pomoc, ale nepotrebujem/nechcem.” A ďalej už neodpovedať/neriešiť/nekomentovat.

janapeterjana
autor
3. jan 2024

@tiika
Ano, musím si v hlave nastaviť nejakú vetu, ktorú budem používať.

viestta
3. jan 2024

@janapeterjana ignorujem blbe poznamky v kazdej situacii.

stanislavicenka
3. jan 2024

@lujza123 ale to su dospeli ludia, autorka ma 1,5 rocne dieta.iste tam nebude kricat a plakat ako dospele. Co ma 1,5 rocne dieta pochopit, ked dospely clovek nevie pochopit to dieta? 🤦

stanislavicenka
3. jan 2024

@janapeterjana nezamyslaj sa nejako nad tymi komentarmi. To jedine ti pomoze. Ked uz dospely clovek frfle na male dieta, ale ver, ze tinedzerovi, ktory ma oplzle reci by nepovedal nic. Proste spolocnost je netolerantna. Chce od maleho 1,5 rocneho dietata, aby ticho sedelo a respektovalo ich "klud" a sama nevie pochopit, ze to dieta to nerobi naschval. Horsie je, ked takto na teba skrieka niekto dospely, lebo za svoj zivot sa nenaucil slusne spravat. Mozes im povedat, ze tiez mozu vystupit,ak ti to niekto "radi"

Strana
z2